Hopp til hovedinnhold

Søkeord

Søk etter frase

Velg seksjon

Publisert


14%Carolyn anbefaler: Teige, Lunde og Houellebecq Carolyn anbefaler: Teige, Lunde og Houellebecq
Hemmelig krigsfortid, dramatisk biedød og karikert ytterlighet er stikkord for de tre romanene jeg har lest i det siste
Artikkel
14%Fremtidens musikkbibliotek? Fremtidens musikkbibliotek?
Prosjektet Musikkhylla.no er endelig klar for de siste ukene med testing, med alle de planlagte modulene på plass.
Artikkel
14%Sølvberget cinematek: Rocco og hans brødre (1960) Sølvberget cinematek: Rocco og hans brødre (1960)
Det er klart for årets nest siste cinematekfilm. Torsdag 10. desember og tirsdag 15. desember viser vi "Rocco og hans brødre" 
Artikkel
14%Krigsbilder for barn Krigsbilder for barn
De siste årene har flyktningkrisen vært tema i flere bildebøker for barn. Men hvordan illustrerer man egentlig krig og flukt for barn?
Artikkel
13%På besøk hos Michael Yonkers På besøk hos Michael Yonkers
 Microminiature Love (innspilt i 1968). Den omtalte plata, Lovely Gold, ble innspilt i 1977. Mesteparten av Yonkers' musikk ble først utgitt flere tiår etter den ble innspilt. De siste årene har han samarbeidet med
Artikkel
13%Møt Saabye Christensen i dag Møt Saabye Christensen i dag
Knapt nok noen roman møtes med større forventninger enn Lars Saabye Christensens siste roman. Sammen med Beatles (1984) og Bly (1990), kompletterer nå Christensen med romanen Bisettelsen, hvor Kim ... Torsdag klokken 16.00 entrer Lars Saabye Christensen podiet på Kapittel 08. Grip sjansen og få med deg forfatteren selv presentere sin siste roman Bisettelsen.
Artikkel
13%Hva er global oppvarming? Hva er global oppvarming?
varmere klimaet kan få dramatiske konsekvenser for livet på planeten. Fra 1880 til 2012 har temperaturen steget med 0,85 grader på verdensbasis. Den raskeste økningen har kommet de siste 30 årene. For de ... Hvor mye varmere har verden blitt de siste årene, og hvordan påvirker menneskelig aktivitet klimaendringene? Vet dere om noen bra sider om global oppvarming? ... dette tallet  ca. 50 Giga tonn CO2-ekvivalenter pr. år . I rapporten fra 2014 operer de med  innrapporterte utslippstall tall fra ulike land , disse tallene peker også på mindre utslipp de siste årene
Artikkel
13%Hvor mange flyktninger er det i verden? Hvor mange flyktninger er det i verden?
du lese om migrasjonstrendene de siste 20 årene.  Les også mer om migranter og migrasjon i Hvor hender det? Det kan være litt uklart hva som er en flyktning, hvilken type flyktning det er snakk om og ... Hva er det som forårsaker de største flyktningstrømmene i verden, hva har antallet flyktninger vært de siste årene og hvilket land har flest flyktninger? ... fredeligere enn på lenge er det fortsatt en lang vei å gå for å nedkjempe opprørsgruppene fullstendig og en slutt på voldshandlingene. De siste årene har Al-Shabaab og andre opprørsgrupper har skiftet strategi
Artikkel
13%Mozarts Requiem Mozarts Requiem
tilsynelatende enkelhet i musikken, men kunne også være dyptloddende. Rekviemet er en representant for det siste. Det er Mozart's mest personlige og inderlige verk. Jeg vil ikke begi meg innpå anbefaling av en ... Da Wolfgang Amadeus Mozart døde tidlig om morgenen den 5. desember 1791, etterlot han seg sitt siste mesterverk uferdig og omgitt av mystikk.
Artikkel
13%Podcast: Ti år i Knausgårds skygge Podcast: Ti år i Knausgårds skygge
de siste årene i norsk litteratur. Karl Ove Knausgårds Min kamp-serie har dominert det litterære ordskiftet helt siden første bind kom i 2009, men som Økland viser, er han langt fra alene om å bruke ... LITTERATUR: Aftenpostens hovedanmelder Ingunn Økland avsluttet vår serie om norsk litteratur de siste 150 årene med å snakke om perioden 2006-16.
Artikkel
13%Fra en født blasfemikers dagbok (unnskyld, Johan Borgen) Fra en født blasfemikers dagbok (unnskyld, Johan Borgen)
kjønn. Dette siste ble kanskje en unødvendig digresjon, men en må jo også forholde seg til tittelen på dette innlegget. Når det kommer til skrifter som har fått betegnelsen blasfemisk, er ... Når det kommer til skrifter som har fått betegnelsen blasfemisk, er det en roman jeg alltid kommer tilbake til: Jesu siste fristelse av Nikos Kazantzakis. ... , og han var også historiker og politiker. Tacitus var født ca. år 55, og hans bok «Annaler» går tilbake til keiser Augustus’ død i år 14.  Det siste som er med i boka er keiser Neros død i 68. Det er
Artikkel
13%Den internasjonale Holocaustdagen Den internasjonale Holocaustdagen
bøkene fra utstillingen: Ruth Maiers dagbok Forlagets omtale: Den gripende dagboken til en ung jødinne i Norge ? før og under siste verdenskrig Ruth Maier var en bråbegavet jødisk flyktning ... Den 27. januar 1945 ble de siste fangene i Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater.  Denne datoen markeres derfor i flere land, til minne om ofrene for nazistenes masseutryddelsepolitikk. 
Artikkel
13%Dagboktrenden i barne- og ungdomsbøkene Dagboktrenden i barne- og ungdomsbøkene
forfatter, å få lese om  samme hovedperson som får deg til å le høyt av fornøyelse. Pingledagbøkene av Jeff Kinney En pingles dagbok Roderick ruler Siste stikk Hundedager Den ... Mange av dagens 40-åringer husker Adrian Mole-dagbøkene fra 1980-tallet. De siste årene har dagbokformatet fått et oppsving innen barne- og ungdomslitteraturen. ... ». Den er òg filmatisert flere ganger. Undertegnede likte særlig den siste, russiske innspillingen som kom i serieformat i 2005 og har blitt vist på NRK. Eli-Gunn Buvik : Jeg ville hatt med samtlige 53
Artikkel
13%Har du sett disse TV-seriene? Har du sett disse TV-seriene?
hver enkelt episode. Den tapte seg litt i de to siste, men den underholdende linjen var stødig fra start og frem til en brå slutt. Serien klarte å gjøre noe originalt ut av et relativt enkelt premiss ... Jeg har alltid sett mye film, men i løpet av de siste årene har jeg utforsket serieverdenen litt. Her er noen av de som har falt i smak.
Artikkel
13%Podcast: - Barnelitteraturen er blitt mer humoristisk Podcast: - Barnelitteraturen er blitt mer humoristisk
Humor og ordlek har fått større plass i barnelitteraturen de siste årene, slår Barnebiblås Siv-Merethe Søbye og Eli-Gunn Rønning Buvik fast. Hør podcasten! ... fanget til siste bok. I disse bøkene er ikke kjekkasen en engel, men han oppfører seg som en beskyttende engel ovenfor Kate. lesetips, Barnebiblå, Eli Gunn Buvik 1436175600 Dagboktrenden i barne- og
Artikkel
13%Lydbøker for ungdom på Overdrive Lydbøker for ungdom på Overdrive
Jeg hører mye engelske lydbøker på appen Overdrive mens jeg reiser til og fra jobb. Her er de siste ungdomsbøkene jeg har kost meg med. ... 1478868060 Sakprosa-knask i Overdrive BOK: "De siste årene hadde jeg mistet mer og mer tro på litteraturen. Jeg leste, og tenkte, dette er det noen som har funnet på." Sitatet er fra Min kamp 2 av
Artikkel
13%De beste bøkene De beste bøkene
Aud Jorunn Aano er en storleser, og har fått i oppdrag å plukke ut de 20 beste bøkene av norske forfattere de siste 20 åra.
Artikkel
13%Gjør et bokkupp på Sølvberget Gjør et bokkupp på Sølvberget
Vi rydder i samlingen vår og selger bøker, CD-er og LP-er for 10 kroner per eksemplar i første etasje. Søndag er siste sjanse.
Artikkel
13%Sakprosa-knask i Libby Sakprosa-knask i Libby
BOK: "De siste årene hadde jeg mistet mer og mer tro på litteraturen. Jeg leste, og tenkte, dette er det noen som har funnet på."
Artikkel
13%Laibach til Kapittel Laibach til Kapittel
I 37 år har det slovenske bandet Laibach engasjert, overrasket og provosert. De besøkte Folken sist i 2003 og er nå endelig tilbake i Stavanger på Kapittel.
Artikkel
13%Finn Egil Våga Finn Egil Våga
Finn Egil Våga er journalist og fotograf i Stavanger Aftenblad. Sammen med journalist Jan Zahl har han den siste tiden arbeidet med prosjektet "Forbudte stemmer".
Artikkel
13%Borgen håper på mer blest Borgen håper på mer blest
Erling Borgens siste dokumentarfilm, I skyggen av Statoil, hadde oljebypremiere på Kapittel fredag kveld. Filmregissøren ber om debatt også denne gangen.
Artikkel
13%Bø lover avsløringer i bokprat Bø lover avsløringer i bokprat
Torsdag 14. mai får du siste Kapittel-nytt når festivalsjef Eirik Bø bokprater om årets Kapittel-klare gjester, og avslører de aller ferskeste bekreftelser.
Artikkel
13%Niels Christian Geelmuyden Niels Christian Geelmuyden
Niels Christian Geelmuyden ble kjent for sine portrettintervjuer på slutten av 1980-tallet, og har de siste årene særlig vært opptatt av matproduksjon og legemiddelindustrien i en rekke bøker.
Artikkel
13%Podcast: Kristin Auestad Danielsen om sitt forfatterskap Podcast: Kristin Auestad Danielsen om sitt forfatterskap
Kristin Auestad Danielsen skriver lyrikk, skuespill og romaner. Hun var Årets stavangerkunstner i 2019, og noe av det siste hun gjorde dette året var å besøke Sølvbergets bokprat.
Artikkel
13%K-pop K-pop
K-pop, eller koreansk pop, har i løpet av de siste ti årene blitt en av verdens mest populære musikksjangere (særlig blant et yngre publikum).
Artikkel
13%Tre bøker i mitt liv: Jan Inge Reilstad Tre bøker i mitt liv: Jan Inge Reilstad
Vi ba Kåkånomics-sjef Jan Inge Reilstad plukke ut tre bøker som har betydd mye for ham: En fra barndommen, en fra ungdommen og en fra de siste årene.
Artikkel
13%Podcast: Bøker om å bli og ikke bli foreldre Podcast: Bøker om å bli og ikke bli foreldre
Temaet barn og foreldreskap har blitt belyst fra mange litterære vinkler de siste årene. Vi diskuterer noen av disse bøkene i Sølvbergets podcast.
Artikkel
12%Munch som tegneserie Munch som tegneserie
blir solgt for enorme summer. Selv var jeg aldri noen stor beundrer før jeg så hans bilde Sjalusi på Munch-museet på Tøyen. Og det er ganske fantastisk hvor mange settinger hans bilde Skrik dukker opp i ... visuelle forteljarar, og har ein variasjon få andre kan visa til. Likevel var hans siste bok eit steg ut i nytt terreng. I "En frivillig død" fortel han historia om far sin, som tok livet sitt då Steffen
Artikkel
11%Konflikten i Den sentralafrikanske republikk Konflikten i Den sentralafrikanske republikk
Siste Nytt: For nyheter og bakgrunnsinformasjon på norsk søk etter Den Sentralafrikanske republikk i søkefeltet på Global.no Siste nytt om situasjonen i Den Sentralafrikanske ... Hva er siste nytt om konflikten i Den Sentralafrikanske republikk? En av åtte er på flukt, halvparten av innbyggerne er avhengig av bistand, og landet står på randen til folkemord. ... Konflikten i Den sentralafrikanske republikk Hva er siste nytt om konflikten i Den Sentralafrikanske republikk? En av åtte er på flukt, halvparten av innbyggerne er avhengig av bistand, og landet står på
Artikkel
11%56 anbefalinger fra Marit Egaas 56 anbefalinger fra Marit Egaas
Hun arbeidet på Sølvberget som bibliotekar da huset åpnet høsten 1987, og kom tilbake i 2007 etter flere år utenfor Sølvberget. De siste ti årene har Marit funnet tid til formidling i tillegg til ... Marit Egaas har hatt siste dag som kulturhussjef, etter ti år i jobben. Vi slapp henne selvsagt ikke ut dørene uten å samle alle hennes anbefalinger fra disse årene. ... 1465472640 Marit, Roar og Annamaria anbefaler Torsdag 6. juni serverte Sølvbergets ansatte sine lesetips på vårens siste bokprat. Her er bøkene. Gikk du glipp av bokpraten? Du kan høre den her
Artikkel
11%Litteraturlørdag og familieteater Litteraturlørdag og familieteater
Pahr-Iversen. Han kåserte om Obstfelder under tittelen "Den vandrende poet - og kvinnene som fulgte med", og kåseriet kan du høre på podcast. Lørdag 21. mai kl. 12 er det klart for vårens siste ... I dag er det klart for vårens siste litteraturlørdag, hvor Janneken Øverland snakker om perioden 1926-1946. I dag skal også Barne- og ungdomsteateret ved Rogaland Teater markere Sigbjørn Obstfelders
Artikkel
11%Mens vi venter på Amuletten Mens vi venter på Amuletten
spenning på de to siste. Slike serier har enorm betydning for barns leselyst, og kan fungere som døråpner for mange andre fine leseopplevelser. Her er våre anbefalinger til barn som vil ha mer fart og ... Trenger du noe å lese mens du venter på de to siste bøkene i tegneserien Amuletten? Her finner du tips til nyere tegneserier som kan gi noe av den samme magiske leseopplevelsen.  ... .D,. Saddlewick (2014) Mauds kjælerotte, Quentin, rømmer midt i kjemitimen, og det skaper store problemer for Maud, siden dette er den siste i en rekke rampestreker fra henne. Hun blir overført til Råttenskog
Artikkel
11%Facebook-kurs for deg som kan lite og vil lære mer! Del 2 Facebook-kurs for deg som kan lite og vil lære mer! Del 2
Vi befinner oss i internettets barndom, og utviklingen de siste ti årene har revolusjonert måten mennesker forholder seg til hverandre. Noen ganger går det så fort, at det kan være vanskelig å holde ... Teknologien er kommet for å bli, og du kan like gjerne kaste deg i det først som sist. I vårt Facebook-kurs del 2 skal vi være på datarommet, og du vil få veiledning og hjelp til å  komme i gang.
Artikkel
11%Facebook-kurs for deg som kan lite og vil lære mer! Facebook-kurs for deg som kan lite og vil lære mer!
Vi befinner oss i internettets barndom, og utviklingen de siste ti årene har revolusjonert måten mennesker forholder seg til hverandre. Noen ganger går det så fort, at det kan være vanskelig å holde ... Teknologien er kommet for å bli, og du kan like gjerne kaste deg i det først som sist. I vårt Facebook-kurs vil du få hjelp til å bygge en online profil.
Artikkel
11%Lesegleder Lesegleder
vert ført sammen på eit vis, eg skal ikkje røpa meir. Det er Subhasj’s liv i USA me følgjer i siste del av boka, men det er forbindelsestråder til India gjennom heie romanen. Samtidig er det ein ... Under leselampen kan du reisa i tid og rom, bli med til Georgia, India og USA.  Dette er nokre av dei beste bøkene eg har lese i løpet av dei siste månadene.  
Artikkel
11%Stavanger er friby for tegneren Eaten Fish fra Manus Island Stavanger er friby for tegneren Eaten Fish fra Manus Island
fire siste årene i flyktningleiren på Manus Island Ali Dorani forlot Iran i 2013, og ankom Christmas Island med båt 6. august samme år, hvor han søkte asyl. Han tok forfatternavnet Eaten Fish etter ... Den prisvinnende iranske tegneren Ali Dorani, kjent som Eaten Fish, er Stavangers nye fribyforfatter. De fire siste årene har han bodd i flyktningleir på øya Manus Island, Papua Ny-Guinea. Han ankom
Artikkel
11%Patrick Modiano, "Søndagene i august": En nobelvinner skriver om Nice Patrick Modiano, "Søndagene i august": En nobelvinner skriver om Nice
Patrick Modiano vant i år, "for den erindringens kunst med hvilken han har fremmanet de mest ugripelige menneskeskjebner og avdekket okkupasjonstidens livsverden". Hans siste bok på norsk heter Søndagene i ... Franske Patrick Modiano fikk årets Nobelpris i litteratur for sine bøker om okkupasjonstiden. Søndagene i august er den siste av bøkene hans som er oversatt til norsk, og handler om noe helt annet.
Artikkel
11%Historien om Paradis Historien om Paradis
Tar du toget til Stavanger, er Paradis nest siste stopp. Men ikke la navnet lure deg, det er slanger i paradis. Utviklingen av området er betent, og 10. april skal det være folkemøte om Paradis ... Det er ikke første gang det skjer endringer i området Paradis. Går vi tilbake i tid, ser vi en del av byen som har vært i stadig utvikling de siste 200 årene.
Artikkel
11%Tor Åge Bringsværd fyller 80 år 16. november 2019 Tor Åge Bringsværd fyller 80 år 16. november 2019
!   Tambar  Tor Åge Bringsværd startet med å skrive en barnebok om T-banetrollet Knerten. I løpet av de siste ni årene har han skrevet tretten bøker om et nytt barneboktroll; Tambar. Tambar er en vilter ... Siv-Merethe og Eli-Gunn har jobbet med barne- og ungdomslitteratur siden 1988, og de siste 20 årene har de vært kollegaer på Sølvberget. Her deler de gleden over noen av Bringsværd perler i
Artikkel
11%8 boktips for 8. mars 8 boktips for 8. mars
Vi har tatt utgangspunkt i kvinneskjebner i andre land, bøkene vi har valgt spenner vidt. Noen har en mørk stemning, mens andre har et glimt av håp, den siste er tvers igjennom feelgood! ... -Amerika defineres som utviklingsland? 2) Hvorfor landene i Karibia og Mellom-Amerika er fattige og utviklingsland? Det siste har ikke et fasit svar. 1) Landene i Mellom
Artikkel
11%Hvordan er den politiske situasjonen i Nigeria? Hvordan er den politiske situasjonen i Nigeria?
I 2015 ble det for første gang et regjeringsskifte i Nigeria etter et demokratisk valg. Politisk har landet vært preget av regionale skiller. De siste årene har Boko Haram satt sitt preg på ... særlig den siste delen av Qing-, eller mansju -dynastiet som er preget av forholdet til de vestlige stormaktene. Mens den Kinesiske republikken måtte kjempe mot et Japan med imperialistiske ambisjoner. Se
Artikkel
11%Terje Torkildsen har skrevet ungdomsbok på Sølvberget Terje Torkildsen har skrevet ungdomsbok på Sølvberget
Forfatter Terje Torkildsen har låst seg inn og ut på Sølvberget de siste ukene. Neste år kommer resultatet i form av ungdomsboka Isla bonita. Forfattere kan låne kontorer gratis for kortere og ... kan du komme på lesesirkel for ungdom! Vi har møtt hverandre en gang i måneden hele 2016 og skal møtes igjen til våren. Vi hadde siste møte for årets litteraturgruppe i desember og starter vi opp igjen
Artikkel
11%Vikarens beste Vikarens beste
. Siste albumet Pink Moon fra 1972 ble spilt inn i en fei og lagt anonymt på plateselskapets kontor. Der lå opptakene lenge før noen oppdaget at det var et nytt album av Nick Drake de hadde slengende på ... Markus Sletten har det siste året vært en fremifra vikar i Musikk- og filmbiblioteket. Ved siden av spiller han i bandet Asphyxsis og lytter til musikk. Her er hans lyttetips.
Artikkel
11%Sven Ivar Dysthe. Vær så god, sitt! Sven Ivar Dysthe. Vær så god, sitt!
Sven Ivar Dysthe blir rangert som en av Norges mest markante designere i etterkrigstida. Denne helga er siste sjanse til å se utstillingen Vær så god, sitt! på Sølvberget galleri. ... be teksten være stille så vi kan lytte til hva bildene har å si.  1482311820 Lyden av barnelitteratur Det siste året har barnebokforfattere i både Norge og Sverige startet sine egne podcaster om
Artikkel
11%Den beste musikken fra 2016 (#7) Den beste musikken fra 2016 (#7)
MUSIKK: Krautrock for Mikke Mus. Skranglete lo-fi fra Japan. Og sist men ikke minst har Alex Izenberg hacket seg inn i Neil Young med en soul-pedal, hvor han helt uten fotnoter siterer Lou Reeds
Artikkel
11%Bruce Willis: Ketsjup på skjorta, kuler i magasinet Bruce Willis: Ketsjup på skjorta, kuler i magasinet
FILM: Det har gått litt trått for Bruce Willis de siste årene. Derfor hedrer vi på Sølvberget ukens 60-åring med å stille ut de beste filmene hans i første etasje.
Artikkel
11%Lær noe nytt på Kapittel Lær noe nytt på Kapittel
Det er ikke bare tarmen som har sjarm! Den siste tiden har det kommet flere gode fagbøker som utforsker kroppen, og kroppsforståelse er også et aktuelt tema i samfunnsdebatten.
Artikkel
11%Jarett Kobek Jarett Kobek
», lagt til California like etter hippienes glansdager, er internettforløperen Arpanet en del av plottet. Dotcom-boomen før 11. september 2001 står sentralt i Pynchons roman «Siste skrik» (2013). Det er en
Artikkel
11%Lyden av Sri Lanka Lyden av Sri Lanka
er en demokratisk sosialistisk republikk, og befolkningen er etnisk og religiøst sammensatt. Landet har en lang dokumentert historie. De siste 30 åra har den etniske konflikten mellom den tamilske
Artikkel
Google+