Hopp til hovedinnhold

Søkeord

Søk etter frase

Velg seksjon

Publisert


14%Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste
Filmbib er distribusjonsportalen for Innkjøpsordningen for kort- og dokumentarfilm. Ordningen administreres av Norsk filminstitutt på oppdrag fra Kulturdepartementet, og er opprettet ... Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis ved å logge seg på med lånenummer og PIN-kode.
Artikkel
14%Podcast om godhet i litteraturen Podcast om godhet i litteraturen
Å være god er noe annet enn å være snill. Godhet innebærer ofte en risiko som snillheten slipper. Etter mange års lesning av krim og ny norsk skjønnlitteratur, har bibliotekar Aud Jorunn Aano blitt ... Det er mye smerte i det norske folk, i alle fall hvis vi skal tro skjønnlitteraturen som utgis. Aud Jorunn Aano slår et slag for bøker om menneskelig godhet.
Artikkel
14%Podcast: Ti år i Knausgårds skygge Podcast: Ti år i Knausgårds skygge
Serien om norsk litteraturhistorie er en del av 150-årsjubileet for dikteren Sigbjørn Obstfelder. Derfor var det passende at det var en annen tidligere Kongsgård-elev, Ingunn Økland, som oppsummerte ... LITTERATUR: Aftenpostens hovedanmelder Ingunn Økland avsluttet vår serie om norsk litteratur de siste 150 årene med å snakke om perioden 2006-16.
Artikkel
14%Utstilling: Obstfelder illustrert Utstilling: Obstfelder illustrert
Elevene har særlig latt seg inspirere av diktene "Kan speilet tale?", "Navnløs" og "Byen",  og stiller ut pennetegninger og bøker de har laget. Elevene har arbeidet med teksttolking i norsk høsten ... Avgangselevene i kunst, design og arkitektur ved Vågen videregående skole har arbeidet med Sigbjørn Obstfelders tekster i norsk og visuelle kunstfag. 
Artikkel
14%John S. Jamtli John S. Jamtli
-gruppen, ledet av motstandsmannen Asbjørn Sunde. I årene 1941 til 1944 var Osvald-gruppen de mest effektive sabotørene i den norske motstandsbevegelsen, og anslås å ha stått bak nærmere 200 aksjoner. Selv om boken ... John S. Jamtli er en norsk illustratør, tegneserieskaper og konseptdesigner som i april i år ga ut Sabotør, en tegneseriebok med handling fra andre verdenskrig.  
Artikkel
14%Utstilling: Krigsseilerne Utstilling: Krigsseilerne
Et av Norges viktigste bidrag til de alliertes seier under andre verdenskrig var det norske sjøfolk i handelsflåten som stod for. De fraktet nødvendig last som soldater, flybensin ... I Sølvbergets 1. etasje vises en portrettutstilling om de norske krigsseilerne fra 9. april til 27. april. En utstilling som viser krigsseilernes mot, offervilje, samhandling og engasjement.
Artikkel
14%Periodestudium: Amalie Skram og Linda Boström Knausgård Periodestudium: Amalie Skram og Linda Boström Knausgård
angrep på datidens latinskoler. Ennå, over 100 år etter, kan vel boken ha noe å si oss om hvordan en skole ikke bør være. Men det som kan hende sterkest har bidratt til å gi romanen en varig plass i norsk ... Ofte når vi får spørsmål fra elever som skal skrive fordypningsoppgave i norsk, lurer de på hvordan de kan sammenligne bøker fra ulike epoker. ... 1608241380 Vi svarer på dine spørsmål om fordypningsoppgaven Har du spørsmål om fordypningsoppgaven i norsk? Da svarer vi, og legger ut svarene her. For hvis du har et spørsmål, er det stor sjanse
Artikkel
14%Bøker om mannsrollen Bøker om mannsrollen
, etablere fellesskap og å oppleve kjærlighet. Løftet skildrer far og sønn-forholdet og det norske samfunnet med humør og moralsk alvor. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 330 s. Utgitt i 2010 ... Mannsrollen er, som kvinnerollen, i endring, og et raskt søk på Google gir beskrivelser som myke menn, macho menn, sterke menn og den vanlige, norske mannen. ... anonym norsk kulturpersonlighet. Forfatteren har tidligere skrevet flere bøker, men dette er den første erotiske romanen. Omtalen er utarbeidet av Bibliotoeksentralen. Omfang: 325 s. Utgitt i 2018. Dette
Artikkel
14%En låtskrivers valg En låtskrivers valg
den internasjonale Grand Prix finalen. Nå er hun igjen klar med to bidrag til de norske Grand Prix delfinalene. Her er hennes heteste lyttetips:   Sheryl Crow: Wildflower Jeg ... Hanne Sørvåg er for tiden aktuell med to melodier i de norske Grand Prix delfinalene. Her deler hun sine egne lyttetips med våre brukere.
Artikkel
14%Hva kjennetegner de ulike sjangrene? Hva kjennetegner de ulike sjangrene?
Hva er en roman? Hva er en novelle? Hør Nasjonalbibliotekets podcast-serie hvor forfattere og fagfolk ser nærmere på litterære sjangre i lys av den norske litteraturhistorien. ... litt klokere etter å ha lest denne artikkelen. Innledning Et av kompetansemålene i læreplanen i norsk for studieforberedende utdanningsprogram Vg3 er en selvvalgt fordypningsoppgave: «Mål
Artikkel
14%Kjartan Fløgstad Kjartan Fløgstad
Kjartan Fløgstad er en norsk forfatter. Han har gitt ut romaner essaysamlinger, dikt, skuespill og biografier, og fått en rekke priser før bøkene sine.  ... litteratur- og språkvitenskal ved Universitetet i Bergen. Fløgstad var en periode industriarbeider i hjembyen, og blei så «greaser» på et norsk lasteskip i internasjonal fraktfart. I sin tid som sjømann reiste
Artikkel
14%Bjørn Ingvaldsen Bjørn Ingvaldsen
Bjørn Ingvaldsen er en norsk forfatter. Han har gitt ut en rekke bøker for både barn, ungdom og voksne, og har mottatt mange priser for sitt forfatterskap.  ... _play=false&hide_related=true&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=false"> Bjørn Ingvaldsen, NBBK2019 1503494520 Bjørn Ingvaldsen Bjørn Ingvaldsen er forfatter, og har også arbeidet ved Arkeologisk museum og Det norske utvandrersenteret.  Ingvaldsen debuterte i 1995 med
Artikkel
14%Gyldendal på Kapittel16 Gyldendal på Kapittel16
Gyldendal Norsk Forlag er selvsagt godt representert på festivalen. Gyldendølene Thor Gotaas og Tomas Espedal er for eksempel begge så erfarne vandrere at de var selvskrevne gjester under årets
Artikkel
14%De beste bøkene De beste bøkene
Aud Jorunn Aano er en storleser, og har fått i oppdrag å plukke ut de 20 beste bøkene av norske forfattere de siste 20 åra.
Artikkel
14%Podcast: Tone og Tomas-show! Podcast: Tone og Tomas-show!
Hvem er ekshibisjonismens far i norsk litteratur? Hvilken tv-serie skal du se hvis du får ungdomskrisen din først etter at du har passert 20?
Artikkel
14%Favorittene til Frode Strømstad Favorittene til Frode Strømstad
Frode Strømstad fra Egersund har for tiden stor suksess med sitt band I was a king. Deres ferske selvtitulerte album har høstet strålende kritikker i de fleste norske aviser.
Artikkel
14%"I love you because": Triumf før Jim Reeves' tragedie "I love you because": Triumf før Jim Reeves' tragedie
Jim Reeves var på toppen av karrieren i 1964, og countrysangeren herjet på de norske hitlistene med "I love you because" midt i Beatles sine velmaktsdager.
Artikkel
14%Trude Marstein Trude Marstein
Trude Marstein er en prisbelønt norsk forfatter og oversetter. Hun mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme i 1998. 
Artikkel
14%Lars Ramslie Lars Ramslie
Lars Ramslie er en norsk forfatter som fikk Tarjei Vesaas´ debutantpris for Biopsi i 1997, og siden har skrevet en rekke romaner. 
Artikkel
14%Maria Kjos Fonn Maria Kjos Fonn
Maria Kjos Fonn har med sine første bøker Dette har jeg aldri fortalt til noen og Kinderwhore etablert seg som en sterk stemme i det norske litterære landskapet.
Artikkel
14%Dorthe Nors Dorthe Nors
Danske Dorthe Nors debuterte med romanen Soul i 2001, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med novellesamlingen Kantslag (2008, på norsk i 2015). 
Artikkel
14%Lån Svetlana Aleksijevitsj på Sølvberget Lån Svetlana Aleksijevitsj på Sølvberget
Vi har bøker av årets nobelprisvinner på norsk og russisk. Svetlana Aleksijevitsj har bånd til Sølvberget som tidligere ICORN-forfatter, og hun deltok på Kapittel-festivalen i 2012.
Artikkel
14%Brit Bildøen Brit Bildøen
Brit Bildøen er ein norsk forfattar som har skrive barnebøker, romanar, dikt, essay. Ho er også verksam som forlagskonsulent, omsetjar og litteraturkritikar.
Artikkel
14%Global kveld/morgen: Sør-Sudan Global kveld/morgen: Sør-Sudan
På tirsdag og onsdag kommer tidligere generalsekretær i Norsk folkehjelp og Arbeiderparti-veteran Halle Jørn-Hansen for å snakke om konflikten i Sør-Sudan. 
Artikkel
14%Silje Vige Bergøy Silje Vige Bergøy
Silje Vige Bergøy er en norsk artist fra Jørpeland i Ryfylke. Hun vant Melodi Grand Prix i 1993 med sangen «Alle mine tankar».
Artikkel
14%Knut Olav Åmås Knut Olav Åmås
Knut Olav Åmås er en norsk forfatter, filosof, redaktør og politiker. Fra høsten 2014 overtok han som direktør i stiftelsen Fritt Ord. 
Artikkel
14%Anne Karin Sæther Anne Karin Sæther
Anne Karin Sæther er en norsk forfatter og politisk rådgiver med bakgrunn som journalist. Hun har blant annet skrevet boken "De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen".
Artikkel
14%Peder Kjøs Peder Kjøs
Peder Kjøs er en norsk forfatter og psykolog, kjent fra NRK-serien «Jeg mot meg», og podkasten «Hos Peder». Han har òg fast spalte i VG. 
Artikkel
14%Stein Torleif Bjella Stein Torleif Bjella
Stein Torleif Bjella er en norsk låtskriver, musiker og lyriker fra Ål. Han debuterte som soloartist i 2009 med vise/country-albumet Heidersmenn.
Artikkel
14%Henrik Maarud Henrik Maarud
Henrik Maarud er en norsk trommeslager. Han spiller sammen med sin eldre bror, gitaristen Amund Maarud i Amunds soloband og i duoen Morudes.
Artikkel
14%Kim Leine Kim Leine
Kim Leine er en norsk-dansk romanforfatter. Han vokste opp i Seljord i Norge, men har siden bodd i Danmark og på Grønland. 
Artikkel
14%Kyrre Lien Kyrre Lien
Kyrre Lien er en norsk fotograf bosatt i Oslo. Lien startet karrieren allerede som 16-åring med politiradio og sykkel, og solgte bildene han tok til aviser.
Artikkel
14%Finn Øglænd Finn Øglænd
Finn Øglænd er en norsk forfatter, lyriker, oversetter og litteraturkritiker. Øglænd debuterte i 1983 med diktsamlingen Det opplyste landskapet. I 2020 kom boka Høymolesong. 
Artikkel
14%Gry Moursund Gry Moursund
Gry Moursund er en norsk illustratør og barnebokforfatter. Hun har blant annet illustrert "Bukkene Bruse"- bøkene, og hun har fått flere priser for barnebokillustrasjonene sine.
Artikkel
14%Bjørn F. Rørvik Bjørn F. Rørvik
Bjørn Fredrik Rørvik er en norsk barnebokforfatter. Han har blant annet skrevet bøkene om "Bukkene bruse", og bokserien om "Reven og Grisungen".
Artikkel
14%Johanne Kielland Servoll Johanne Kielland Servoll
Johanne Kielland Servoll er filmhistoriker og har særlig arbeidet med norske filmregissører. Servoll har doktorgrad fra Universitetet i Oslo og bor og jobber på Lillehammer.
Artikkel
14%Erik Martiniussen Erik Martiniussen
Erik Martiniussen (1975) er norsk featurejournalist og forfatter. Han debuterte med boken Drivhuseffekten - klimapolitikken som forsvant. I 2020 kom boken Krigen mot bakteriene. 
Artikkel
14%Annette Groth Annette Groth
Annette Groth er en norsk forfatter og journalist. Fra 1991 til 2000 var hun korrespondent for NRK i Storbritannia, og ble seinere NRKs korrespondent i USA.
Artikkel
14%John Derek Bishop John Derek Bishop
John Derek Bishop, også kjent som Tortusa, er en norsk-amerikansk elektronikamusiker og komponist fra Stavanger. Bishop ble kåret til årets Stavangerkunstner i 2020. 
Artikkel
14%Karin Haugen Karin Haugen
Karin Haugen er en norsk litteraturviter, journalist og redaktør. Haugen er i dag redaktør i Bokmagasinet til Klassekampen, og sitter også i redaksjonen til Manifest Forlag.
Artikkel
14%Oda Malmin Oda Malmin
Oda Malmin er en norsk redaktør og forfatter fra Stavanger. Hun debuterte med romanen Steinauge i 2018, som ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. 
Artikkel
14%Peter Franziskus Strassegger Peter Franziskus Strassegger
Peter Franziskus Strassegger er en østerriksk-norsk romanforfatter. Han debuterte som forfatter i 2012 med romanen Stasia, som han ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for.
Artikkel
14%Sandra Lillebø Sandra Lillebø
Sandra Lillebø er en norsk journalist, forfatter og lyriker. Hun debuterte som forfatter i 2011 med diktsamlingen Navnet på den ensomme er frigitt.
Artikkel
14%Rune Salvesen Rune Salvesen
Rune Salvesen er en norsk romanforfatter, født og oppvokst i Stavanger. Han debuterte i 2005 med romanen Pur Morgen på Cappelen forlag.
Artikkel
14%Ørjan Zazzera Johansen Ørjan Zazzera Johansen
Ørjan Zazzera Johansen er en norsk romanforfattar. Han er også utdannet innen lesevitenskap på UiS og jobber som formidler ved Garborgsenteret. 
Artikkel
14%Karoline Bakken Lund Karoline Bakken Lund
Karoline Bakken Lund er en norsk kunstner. Lund ble uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo våren 2016. Gjennom masterarbeidet og videre studiopraksis har tekstil vært hennes hovedmedium
Artikkel
14%Agnes-Margrethe Bjorvand Agnes-Margrethe Bjorvand
Agnes-Margrethe Bjorvand er en norsk barnebokforsker, lærer, oversetter og forfatter. Bjorvands spesialområder er bildebøker, litteraturformidling og forfatterskapene til Astrid Lindgren og
Artikkel
14%Vigdis Hjorth Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth er en norsk forfatter. Hun debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården, som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. Siden har hun vunnet en rekke priser for sine ... , Leve posthornet! og Et norsk hus  for å nevne noen. Fra  Uke Alexander til  Kapittel Kapittel ble grunnlagt i 1995 etter at Sølvberget i flere år hadde arrangert Uke Alexander, og når plasseringen av
Artikkel
14%Aage Storm Borchgrevink Aage Storm Borchgrevink
Aage Storm Borchgrevink er en norsk forfatter, litteraturviter og kritiker. Han debuterte i 2000 med romanen «Arkivene» og har siden utgitt blant annet «Den usynlige krigen» fra Tsjetsjenia, «En
Artikkel
14%Heidi Linde Heidi Linde
Heidi Linde er en norsk forfatter og dramatiker som debuterte med barneboka Myggstikk i 1998, og i 2002 kom den første romanen Under bordet. Linde er født i Asker i 1973, har gått på
Artikkel
Google+