Hva leter du etter?

Kortreist: Glimt fra Rogalandslitteraturen

Er du nysgjerrig på lokale forfattere og interessert i å lese mer litteratur fra regionen vår? Kiellandsenteret og Rogaland forfatterlag har samarbeidet om en serie nettarrangement med noen av våre lokale forfattere.

Rogaland forfatterlag ble stiftet i juni 2013 og er åpen for alle skjønnlitterære forfattere som bor og arbeider i Rogaland. Laget har over 50 aktive medlemmer og jobber for å formidle lokal litteratur og for å skape en felles møteplass for forfattere fra hele fylket. Du finner selvfølgelig alle forfatterne representert i Sølvbergets samling.

Disse samtalene kan du se på nett:

Odveig Klyve og Eirik Lodén

Odveig Klyve og Eirik Lodén er to av våre lokale forfattere som jobber innen flere ulike tekstformer, men som begge er best kjent som lyrikere. Vi har invitert dem til en samtale om inspirasjon, kreativitet og skapertrang. De to forteller om skriving, om å gjendikte andre forfattere og om det å selv bli gjendiktet.

Odveig Klyve (f. 1954 ) er opprinnelig fra Hardanger, men har bodd i Stavanger store deler av livet. Hun har et variert forfatterskap og jobber innen flere sjangre og kunstformer. Diktene hennes er oversatt til nærmere tjue språk, og hun står bak kortfilmer som er vist på flere internasjonale filmfestivaler i Europa, USA og Asia.

Eirik Lodén (f. 1975) er oppvokst og bosatt i Hjelmeland. Han debuterte som forfatter med diktsamlingen Preludium i 1993, bare 18 år gammel. Han har siden den tid gitt ut både lyrikk og sakprosa, og har jobbet med gjendiktning og oversettelse. Han er aktuell med diktsamlingen Det kreaturlige som kommer på Aschehoug til høsten.

Hør de to lese utvalgte dikt og reflektere rundt sine egne forfatterskap i samtale med Terje Torkildsen, leder av Rogaland forfatterlag.

Morten Bjerga og Kristin Hoffmann

Når Morten Bjerga og Kristin Hoffmann møtes til samtale om sine respektive forfatterskap viser det seg at de begge forsøker å finne svaret på noen av de store spørsmålene i livet gjennom litteraturen. Temaer som dukker opp i tekstene deres er gjerne isolasjon og ensomhet, skyld og forsoning, det tvetydige og det usagte. Og hva er det egentlig med nevrotiske gamle menn?

Kristin Hoffmann (f. 1970) er oppvokst og bosatt i Stavanger. Hun jobber som forfatter, journalist og samfunnsdebattant. Hoffmann debuterte i 2011 med novellesamlingen Natten er et åpent rom, og har siden utgitt romanen Midt på natten er et egnet tidspunkt (2015), og Arkitektens blindsone (2017).

Morten Bjerga (f. 1960) er fra Sandnes, og jobber som lektor. Han debuterte med Fyrtårnet i 1999, og har også gitt ut Maratonmennene (2008) og den historiske romanen Lars O. Bru og havet (2017). Hans nyeste utgivelse er Dødevegen (2019), hvor vi møter en mann som har mistet konen sin, og som prøver å slippe unna sorgen ved å vandre langs den gamle pilegrimsruten til Santiago de Compostela i Spania.

Bli bedre kjent med disse forfatterskapene når Bjerga og Hoffmann møtes i samtale med Terje Torkildsen, leder av Rogaland forfatterlag.

Anne Karin Torheim om Margaret Atwood

Anne Karin Torheim (f. 1953) er aktuell med diktsamlingen Morgon i det nedbrende huset, en gjendiktning av Margaret Atwoods Morning in the Burned House fra 1995.

Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood er en sentral stemme i den engelskspråklige litteraturen. Hun skriver blant annet romaner, noveller, essays og dikt, og har de siste årene fått mange nye lesere i forbindelse med filmatiseringen av The Handmaid’s Tale. Hun har vunnet en rekke priser siden debuten i 1961, og nevnes jevnlig som en favoritt til Nobelprisen.

I tillegg til høstens utgivelse har Torheim tidligere gjendiktet Atwoods The Journals of Susanna Moodie, som utkom i norsk språkdrakt i 2013.Hva er det med Atwoods forfatterskap som begeistrer stadig nye generasjoner av lesere? Og hva skiller diktene hennes fra romanene og novellene?

Torheim beskriver Morgon i det nedbrende huset som et skriftlig minnearbeid, og peker på tidens gang og forgjengelighet som gjennomgangstemaer i diktene. Hun forteller om prosessen med å gjendikte lyrikk fra ett språk til et annet, og om å grave seg ned i språket for å avdekke nye lag av mening.

Torheim er selv lyriker og har en rekke utgivelser bak seg siden debuten i 1990. Hun arbeider i tillegg som kritiker, oversetter og skribent. Stine Honoré er leder for Kiellandsenteret på Sølvberget. Hun har blant annet studert engelskspråklig litteratur og er svært begeistret for Atwoods forfatterskap. Møt de to i samtale med Terje Torkildsen, leder av Rogaland forfatterlag.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙