Hva leter du etter?
Hjemkomst av Phil Klay

Bøker om krig

Krig har alltid opptatt menneskene. Bøker skrives om kriger som har vært, og om krigene som utkjempes i samtiden. Krig som tema finnes i alt fra samtidslitteraturen til Bibelen og sagalitteraturen. Krig som emne favner vidt, fra første verdenskrig til krigen i Afghanistan, til krigsbarn og krigsreportasjer. 

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

Bøker om første verdenskrig (1914-1918)

Alnæs, Karsten: Ikke dø, Sophie!

Ikke dø, Sophie! er bygd på hendelsene knyttet til drapet på erkehertug Franz Ferdinand og hans hustru Sophie i Sarajevo 28. juni 1914 - et drap som kom til å utløse første verdenskrig. Romanen følger både de to ofrene og de tre unge gjerningsmennene. Forfatteren skildrer ektefellene på maktens tinde, og ungdommene fulle av drømmer og idealer, men hjemsøkt av sykdom og nederlag. Dette er en roman om fredens vilkår, om fanatisk nasjonalisme, om livsgleden og den flyktige lykken, om krigens arkitekter og voldens disipler. En spennende roman om terrorisme som griper tak i leseren fra første side. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 223 s. Utgitt i 2009.

Ikke dø Sophie av Karsten Alnæs

Capus, Alex: Et spørsmål om tid

Roman om en av den første verdenskrigens mest bisarre hendelser ved Tanganyikasjøen i Sentral-Afrika. En nådeløs beretning om kolonialisme, krig, ærgjerrighet, galskap og menneskers forsøk på å overleve i anstendighet under umenneskelige forhold. Galskapen blir ikke mindre av at alle ytre hendelser i romanen bygger på autentiske , dokumenterte fakta. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 296 s. Utgitt i 2009.

Et spørsmål om tid av Alex Capus

Hemningway, Ernest: Farvel til våpnene

Farvel til våpnene bygger på Hemingways egne opplevelser som frivillig i ambulansetjenesten i Italia under første verdenskrig. Hemingway beskriver frykten, kameratskapet og motet hos menneskene han møter. Samtidig er boken en tragisk kjærlighetshistorie om den amerikanske løytnanten Frederic Henry og den engelske sykepleieren Catherine Barkley. De forelsker seg i hverandre, og omstendighetene tvinger dem til å flykte sammen til Sveits. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 283 s. Originalt utgitt i 1929, første norske utgave kom i 1930.

Farvel til våpnene av Ernest Hemingway

Hertman, Stefan: Krig og terpentin

Like før sin død i 1980 ga Stefan Hertmans’ morfar ham noen gamle notatbøker. I flere år var Hertmans for redd til å åpne dem. Men da han til slutt gjorde det, avdekket han flere uventede hemmeligheter. Bestefarens liv hadde vært preget av den fattige oppveksten på begynnelsen av 1900-tallet, av de grusomme opplevelsene som soldat ved fronten under første verdenskrig, og av sin store kjærlighet som han mistet i ung alder. Resten av livet brukte han til å omforme sorgen og minnene til stillferdige malerier. Krig og terpentin er en sjelden førstehåndsberetning fra en frontsoldat i Den store krigen. Omtalen er et utdrag fra forlagets omtale. Omfang: 283 s. Utgitt i 2014.

Krig og terpentin av Stefan Hertmans

Japrisot, Sebastian: En langvarig forlovelse

Mathilde tror ikke på at hennes forlovede ble dømt til døden for å ha forsøkt å unnslippe første verdenskrig. Med utgangspunkt i Mathildes desperasjon etter å finne ut hva som hendte avdekkes den egentlige historien om Mathildes forlovede, og de fire andre soldatene som skal ha blitt dømt sammen med han. En nervepirrende, men romantisk historie om krigens meningsløshet og en ung kvinnes kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 252 s. Utgitt i 2005.

En langvarig forlovelse av Sebastien Japrisot

Remarque, Erich Maria: Intet nytt fra Vestfronten

Erich Maria Remarques roman fra 1929 handler om krigen som skulle ende alle kriger, men som i stedet ble starten på et av våre blodigste århundrer. Her fortelles historien om unge, frivillige rekrutter som sendes rett fra skolebenken til Vestfronten under første verdenskrig. En hel generasjon går tapt. Det er en tidløs roman som satte et menneskelig ansikt på de meningsløse slagene ved fronten under første verdenskrig. Boken ble filmatisert like etter utgivelsen, i 1933 ble den forbudt og brent i Tyskland. Tyske Erich Maria Remarque (1898-1970) er verdenskjent for sine romaner fra første verdenskrig. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang 174 s.

Intet nytt fra Vestfronten av Erich Maria Remarque

Young, Louise: Kjære, jeg må fortelle deg-

Første verdenskrig raser,
og det gamle England er borte for alltid.

Nadine, Julia og Rose ble oppdratt til å bli perfekte hustruer - i en verden som ikke eksisterer lenger. Nå lever de i frykt: De vet ikke om mennene de elsker, overlever skyttergravene. Og tenk om marerittet fortsetter etter hjemkomsten? Er de mennene som kommer tilbake, de samme som dro så seierssikre ut i krigen? Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 350 s. Utgitt i 2011.

Kjære jeg må fortelle deg av Louisa Young

Bøker om mellomkrigstiden (1918-1939)

Boyne, John: Den hvite fjæren

September 1919.
Tjueen år gamle Tristan Sadler tar toget fra London til Norwich for å levere brev til Marian Bancroft. Tristan kjempet side om side med hennes bror, Will, under første verdenskrig. I 1917 la Will ned sitt våpen og erklærte seg som militærnekter. Han ble skutt for forræderi og brakte skam og vanære over sin familie. Brevene er imidlertid ikke den virkelige årsaken til Tristans reise til Norwich. Han bærer på en hemmelighet han er desperat etter å fortelle Marian, om han bare kan finne motet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 299 s. Utgitt i 2012.

Den hvite fjæren av John Boyne

Lee, Anne Carol: Et siste farvel

Den 11. november 1920 blir liket av Den ukjente soldat stedt til hvile i Westminster Abbey i London. Blant dem som er til stede ved seremonien som The Times karakteriserer som "den største utløp av engelsk sorg noen gang" er Alex Dyer, som har hatt som oppgave å velge ut en død soldat, en som skulle representere de millioner menn som døde for fedrelandet i første verdenskrig. Den døde skulle velges tilfeldig. Men Alex hadde en æresgjeld til en av de drepte, og den beste måten å betale den på, ville være å sikre ham en plass i døden blant konger, så han for evig kunne huskes som helt. Et siste farvel er historien om tre mennesker fanget i krigsmarerittet, og de langtrekkende konsekvensene av denne konflikten. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 367 s. Utgitt i 2010.

Et siste farvel av Carol Ann Lee

Leine, Kim: Avgrunnen

Avgrunnen er en krig og fred-roman med utgangspunkt i den finske borgerkrigen i 1918 der tvillingene Kaj og Ib Gottlieb deltar som danske frivillige. Vi følger deres liv i mellomkrigsårene frem til tysk okkupasjon på 40-tallet og dansk motstandskamp, der de to møter sin skjebne samme dag.

Som unge skandinaver i dag gjør de den dyrekjøpte erfaringen at når man først har gått inn i krigen, kommer man aldri ut igjen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 653. Utgitt i 2015.

Avgrunnen av Kim Leine

Lessing, Doris: Alfred og Emily

I denne nye bemerkelsesverdige boken har nobelprisvinneren Doris Lessing gått tett inn på sine foreldres liv. Begge ble ugjenkallelig merket av den første verdenskrigen.

Faren ville gjerne ha blitt en alminnelig engelsk bonde, men en granatsplint tok nesten livet av ham, og han måtte resten av livet klare seg med en kunstig fot. Moren, Emily, pleiet sårede på Royal Free Hospital etter at lege-kjæresten hennes druknet i den engelske kanalen.

I den første delen av denne boken dikter Doris Lessing om på foreldrenes liv og gir dem et annet, mye lykkeligere liv, slik det kunne ha vært om krigen ikke hadde kommet. Resten av boken gir glimt fra virkeligheten, slik den ble i skyggen av krigen, før og etter reisen til Afrika, og formilder det vanskelige forholdet dem imellom, klokt sett av den unge kvinnen, som siden skulle bli den store forfatteren. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 263 s. Utgitt i 2009.

Alfred & Emily av Doris Lessing

Woolf, Virginia: Mrs. Dalloway

På et poetisk og særpreget språk formidler Woolf de dype sporene som den første verdenskrig har satt på mellomkrigstidens England. I løpet av den ene dagen boka utfolder seg, får vi følge hovedpersonen Mrs. Dalloways assosiasjoner til barndommens England, til personer i livet hennes og personer hun bare tilfeldigvis møter. Gjennom assosiasjonene flytter historien seg i både tid og sted, handlingen er sterkt fragmentert. Gjennom fragmentene oppstår en større fortelling om et nærmest tapt barndommens England og et England sterkt preget av krig, men også om en kvinnes liv og valg. Boka er full av undring og har en melankolsk tone. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 280 s. Orginalt utgitt i 1925.

Mrs. Dalloway av Virginia Woolf

Bøker om andre verdenskrig (1939-1945)

Boyne, John: Gutten i den stripete pysjamasen

Bruno får ikke lov til å leke med barna på den andre siden av gjerdet. Året er 1942 og Brunos familie har flyttet til et nytt sted, med høye gjerder som skiller dem fra familiene på andre siden. Bruno har vært mye alene etter at de flyttet til det nye stedet. Han trasser lekeforbudet og blir kjent med den vesle jødiske gutten Shmuel. Gutten i den stripete pysjamasen er en tragisk og nervepirrende fortelling om krigens grusomheter. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 285 s (dette gjelder den illustrerte utgaven. Vi har også en utgave uten illustrasjoner). Originalt utgitt på norsk i 2006, med illustrasjoner i 2017. 

Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne

Epstein, Jennifer Cody: Når himmelen faller ned

15 år gamle Yoshi er på vei hjem gjennom Tokyo en kveld i mars når bombene plutselig faller. På kort tid er halve byen og flere tusen av dens innbyggere utslettet. Yoshis liv og skjebne nøster seg sammen med tre amerikanere. Skillene mellom fiende og alliert, forbrytelse og straff, offer og overgriper blir utydelige. Dette er en historie om den skjebnesvangre skaden fiender kan påføre hverandre, de voldsomme feidene slik fiendskap kan vekke og den forløsende kraften som finnes i minner, kunst og kjærlighet, som kan bringe de bitreste motstandere tilbake til hverandre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 436 s. Utgitt i 2012.

Når himmelen faller ned av Jennifer Cody Epstein

Evensmo, Sigurd: Englandsfarere

Englandsfarere er Sigurd Evensmos debutroman fra 1945, og bygger på hans egne erfaringer fra krigen. Forfatteren prøvde sammen med 18 andre å flykte fra Ålesund over til England. Men de ble tatt av tyskerne, og leseren får følge den forferdelige kampen videre. Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm. Omfang: 227. Originalt utgitt i 1945. 

Englandsfarere av Sigurd Evensmo

Gunnerud, Jørgen: Sju dager i september

Sju dager i september følger tre historier som forenes i en fjordbotn i Vest-Finnmark. Et tysk flymannskap går på vingene i Frankrike på vei til Finnmark for å delta i angrepet på Murmansk-konvoien pq 18. Den andre historien skildrer Gustav Henriksen, fisker og krigshelt fra Narvik, hans familie og samfunnet som omgir ham. Den tredje personen som forviller seg inn i fortellingen er Kristian Kolseth, en etnografistudent fra Oslo, som er på feltarbeid for å studere byggeskikken til sjøsamene i Finnmark.

Sju dager i september er intenst spennende og utfallet er usikkert til siste side. Romanen utgjør en sterk fortelling om krigens innvirkning på dagligliv og sosiale forhold og tar leseren med til en krigsskueplass som har fått liten oppmerksomhet i norsk krigshistorie. Omtalen er utarbeidet av folaget. Omfang: 306 s. Utgitt i 2014.

Sju dager i september av Jørgen Gunnerud

Haslund, Ebba: I mangel av sverd

Hovedpersonen Espen Hoelfeldt greide å glemme sin ungdomstid under krigen. Trodde han. Han har kontroll over sin borgerlige tilværelse. Men i hans 65. år slår denne identiteten sprekker. Ubehagelige situasjoner trenger seg på, og nettene er fylt av mareritt. Skal han aldri lykkes i å fortrenge det som skjedde den gang?
Romanen formidler dagliglivet under okkupasjonen, virkningen av terror og undertrykkelse. Det dreier seg om mannlige idealer og identitet, om mannsmot og kvinners tålmodighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 239 s. Utgitt i 1995.

I mangel av sverd av Ebba Haslund

Holt, Kåre: Det store veiskillet

Natten til 9. april 1940 står en ung mann ved et avgjørende skille i livet. Han er født utenfor ekteskap, er vokst opp i små kår og har nylig mistet moren, som han var bundet til, mer i hat enn i kjærlighet. Han har opplevd sin første forelskelse, og står nå utenfor døren til datteren på nabogården, med en øks i hånden, for å bryte seg inn om det trengs. Da durer flyene inn over landet. I tre versjoner gir forfatteren et bilde av den unge mannens skjebne i krigsårene: avhengig av det valg han gjør natten til 9. april, spiller han etter tur uslingens, skurkens og heltens rolle. Omtalen er utarbeidet av folaget. Omfang: 258 s. Utgitt i 1981.

Det store veiskillet av Kåre Holt

Høst, Gerd: Det var i Berlin

1969. Nordmannen Chris drar til Berlin for å finne sannheten om hva som hendte med hans ungdomskjæreste, jødiske Miriam, den gang i førkrigsårene. De hadde vokst opp sammen i Berlin og opplevd nazifiseringen og de første jødeforfølgelsene. Etter Krystallnatten i november 1938 bestemmer familien hennes seg for å flykte, men de når aldri fram til det trygge Sveits. I klare, sterke bilder fra Berlin, først en glad og munter by, senere stadig mer truende og farlig, følger vi utviklingen av de unges kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 165 s. Utgitt i 1998.

Det var i Berlin av Gerd Høst

Kaurin, Marianne: Nærmere høst

Biermannsgate 10. Inntil den grusomme morgenen, da tre politimenn plutselig banker på døren til den jødiske familien Stern. Tilfeldigvis er ikke 15-årige Ilse hjemme. Med sterk innlevelse beskriver debutant Marianne Kaurin frykt, sorg og utmattelse - men også samhold, kjærlighet og mot. "Nærmere høst" er gripende og poetisk, og lar ingen som leser den sitte uberørt tilbake. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 245 s. Utgitt i 2012.

Littell, Jonathan: De velvillige

De velvillige er en litterær sensasjon - en prisbelønt bestselger og en uhyre sterk og velskrevet roman om skyld, ansvar og ondskap. Maximilien Aue har fransk mor og tysk far. Faren forsvant mens han var liten, og han har aldri akseptert morens senere forhold til en franskmann. Etter endt utdannelse blir han i ren vanvare vervet til SS. Vi følger ham gjennom alle krigens faser. Felttog i Ukraina og massakrene i Babij Jar er noe av det som skildres. Vi møter oppdiktede personer og kjente skikkelser som Hitler, Speer og Eichmann. Det er ingen angrende synder som forteller sin historie, men en mann som stiller spørsmål direkte til leseren: Er du sikker på at du er så mye bedre enn meg? Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 1037. Utgitt i 2008.

De velvillige av Jonathan Littell

Mailer, Norman: De nakne og de døde

De nakne og de døde handler om en gruppe amerikanske soldater og offiserer som går i land på en tropisk øy i det sørlige Stillehavet for å drive ut den japanske okkupasjonsstyrken. Selv om Mailer vier stor plass til kampscener og den ytre handlingen i krigsteateret, er hans hovedinteresse å trenge inn i soldatenes liv og tankeverden, for å skildre hvem de er - og hva krigen gjør med dem. Forfatteren insisterer på å fastholde den enkeltes individualitet, det som på ulikt vis gjør dem til sårbare, feilbarlige enkeltmennesker, midt i en virkelighet som utvisker alle forskjeller og reduserer menneskene til utskiftbare deler i en krigsmaskin. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 698 s. Utgitt i 1949.

De nakne og døde av Norman Mailer

Michelet, Jon: En sjøens helt 1-6

Atten år gammel får Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot hyre som lettmatros på Wilhelmsenrederiets linjeskip M/S Tomar. Det er desember 1939. Verdenskrigen er i gang i Europa og på havet, men norske skip er ennå nøytrale. Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr, aner han lite om hva som venter ham i tida som kommer. Om bord i titusentonneren M/S Tomar får han kallenavnet Skogsmatrosen. Mens han seiler kloden rundt, rammer krigen Norge, og vår store handelsflåte får en stadig viktigere rolle på utefronten. I løpet av Halvors første år til sjøs endres verden for bestandig, og Halvor endrer seg med den. Han blir en krigsseiler. En sjøens helt er en gripende, dramatisk og vidtfavnende beretning om Norges krig på havet. Med kraft og autoritet, humor og varme har Jon Michelet skrevet den store norske sjøromanen. Første bok i serie. Bøkene har et omfang på mellom 527 og 796 s. Utgitt fra 2012 til 2018.

En sjøens helt av Jon Michelet

Némirovsky, Irène: Storm i juni

Iréne Nemirovksy døde i Auschwitz i 1942, men rakk å fullføre de to første delene av det som skulle bli hennes store litterære livsverk i fire deler. Den første delen - Storm i juni - handler om den omfattende flukten fra besettelsestruede Paris til Syd-Frankrike i 1940. Vi følger flere velstående og fremtredende familiers strabaser, sammen med deres tjenestefolk. Historien utfolder seg som en fargerik familie- og slektskrønike, krydret med presise iakttakelser - parallelt med en rørende skildring av ulike menneskeskjebner og deres felles redsler. Andre del av boken - Dolce - beskriver livet i en mindre fransk landsby i det nå naziokkuperte Frankrike. Her er det enkeltpersoner og deres tanker om egen livssituasjon som står i fokus. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 507 s. Utgitt etter forfatterens død i 2004 på fransk, 2006 på norsk.

Storm i juni av Irene Nemirovsky

Risa, Einar: Maskineriet. Listene: en besettelse

November 1942. Det er bestemt. De norske jødene skal sendes til Auschwitz. På Amerikalinjens kai ligger DS Donau klar. Men hva skjedde egentlig i forkant av denne hendelsen? Og når ble avgjørelsen egentlig tatt? Med Maskineriet. Listene har Einar O. Risa foretatt en ny gjennomgang av dokumentene som foranlediget deportasjonen av jødene i 1942. Gjennom dem møter vi hendelsens aktører: Himmler, Quisling, Heydrich, Hagelin, Eichmann og, ikke minst, den norske ideologen Halldis Neegård Østbye, kvinnen bak boken Jødespørsmålet og dets løsning, som kom ut i 1938. Maskineriet. Listene er en roman der dokumentene selv spiller hovedrollen. Den forteller historien fra maskineriets perspektiv, og viser hvordan en besettelse kan spre seg over et helt kontinent, og til slutt ta livet av et helt folk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 139 s. Utgitt i 2012.

Maskineriet. Listene av Einar O. Risa

Sem-Sandberg, Steve: De fattige i Lódz

Romanens handling er lagt til den jødiske gettoen nazistene opprettet i den polske byen Lódz. Gettoens leder, Mordechai Chaim Rumkowski er håndplukket av tyskerne til å lede arbeidet med å sende jødene ut av gettoen til konsentrasjonsleirene. Hans rolle i forholdet til sine nærmeste og til utryddelsen av de polske jødene er tvetydig. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 614 s. Utgitt i 2010.

De fattige i Lodz av Steve Sem-Sandberg

Shaffer, Mary Ann: Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai

Da forfatteren Juliet Ashton mottar et brev fra en bonde på kanaløya Guernsey i januar 1946, aner hun ikke at det skal forandre livet hennes. Men gjennom brevvekslingen blir hun kjent med Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai - en ikke helt gjennomsnittlig leseforening. Foreningen består av en svært sammensatt gruppe naboer som har gjennomlevd tyskernes okkupasjon av Kanaløyene ved hjelp av kløkt, nestekjærlighet og klassisk litteratur. Gjennom dem blir Juliet kjent med et dramatisk kapittel i historien - og med nye sider ved seg selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 238 s. Utgitt i 2008.

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Schaffer og Annie Barrows

Skranefjell, Else: Ingen vil ha oss. Bind 1. En jødisk familie 1918-1947.

Tyskland har tapt den store krigen. Jakob Goldschmied, tysk soldat, kommer hjem til Berlin i 1918. Livet i fredstid blir vanskelig til tross for at den jødiske familien lever godt av sin gullsmedforretning. Jakob og familien hans gjennomlever mellomkrigstiden med superinflasjon, massearbeidsledighet og Krystallnatten. Bakteppet er nazistenes fremmarsj og Hitlers økende restriksjoner mot jødene. Flukt fra naziregimet blir etter hvert den eneste utveien for å overleve. Familien splittes, og vi følger deres skjebner under jødeforfølgelsene før og under annen verdenskrig. I 1947 møtes de overlevende i Goldschmied-familien i Berlin. Eksisterer barndomshjemmet fremdeles, eller er den gamle bygningen forvandlet til en utbombet ruin? Og hva med familieformuen, som var gjemt i muren i vaskekjelleren? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 246 s. Utgitt i 2019.

Ingen vil ha oss av Else Skranefjell

Vesaas, Tarjei: Huset i mørkret

Huset i mørkret – det er sjølve biletet på det hærtekne Noreg. Men boka er meir enn ein okkupasjonsroman. Ho er ei allegorisk skildring av mennesket som kjempar mot undertrykking og vald, uavhengig av tidsepoke og stad. Her skildrar Vesaas på meisterleg vis styrken og veikskapen i mennesket, individet slik det viser seg når det blir sett på prøve. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 259 s. Originalt utgitt i 1945.

Veien å gå av Herbjørg Wassmo

Vonnegut, Kurt: Slaktehus-5 eller Barnekorstoget. En pliktdans med døden.

Slaktehus-5 er en sterk og fabulerende roman. Boken forteller om Billy Pilgrim som blir tatt til fange av tyskerne under 2. verdenskrig. Her er et vell av vittig-groteske historier vevd sammen til original og sprakende skrivekunst. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 155 s. Originalt utgitt i 1969. 

Slaktehus-5 av Kurt Vonnegut

Værøyvik, Sissel: Rakels bok

Foreldrenes dramatiske død bringer Ella fra New York hjem til Bergen for å gjøre opp boet etter dem. Den gamle villaen huser også en leieboer, den eldre kvinnen Rakel, som med sin særegne væremåte både frastøter Ella og vekker hennes nysgjerrighet. Snart blir hun dratt inn i fortellingen om et bemerkelsesverdig liv, et liv som har utspilt seg i flere land over mange tiår, siden Rakel som liten jente ble sendt som flyktning fra Bratislava til Norge for å unngå nazistenes jødeforfølgelser. Har disse to kvinnene noe å gi hverandre? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 388 s. Utgitt i 2014.

Rakels bok av Sissel Værøyvik

Wassmo, Herbjørg: Veien å gå

Tematikken i Herbjørg Wassmos dokumentarroman Veien å gå kretser rundt overlevelse. En familie på tre må i 1944 flykte fra Lødingen til Sverige. Årsaken er mannens illegale arbeid, og at tyskerne er i ferd med å innringe ham. Idet de begir seg over fjellet, utsettes de derimot for en annen livsfare: Frosten. Ferden går i et bitende vinterlandskap med temperatur ned mot minus 30 grader. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 148 s. Utgitt i 1984. 

Veien å gå av Herbjørg Wassmo

Zusak, Markus: Boktyven

Året er 1939. Vi er i Nazi-Tyskland. Døden har travle dager, og han skal snart få enda mer å gjøre. Den dagen Liesel Meminger finner en bok i snøen ved brorens grav, forandres livet hennes dramatisk. Jenta har nemlig oppdaget noe hun ikke kan motstå – bøker. Graverens håndbok er det første av hennes 14 tyverier i løpet av de neste årene. Snart stjeler hun bøker fra nazistenes bokbål, borgermesterfruens bibliotek og der hun ellers måtte finne dem. Det er fosterfaren som lærer henne å lese, og takket være bøkene klarer hun å finne mening i en verden som er i ferd med å gå av hengslene. Liesel deler historiene hun har lest, med naboene sine i bomberommet og med jøden Max, som fosterfamilien skjuler i kjelleren. Forfatteren velger Døden som forteller og klarer med dette å få fram en usentimental historie som likevel har alle håpets, dårskapens og forventningens nyanser i seg. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 539 s. Utgitt i 2007.

Boktyven av Markus Zusak

Bøker om krig fra 1945 til i dag

Flatland, Helga: Bli hvis du kan, reis hvis du må; Alle vil hjem, ingen vil tilbake; Det finnes ingen helhet

Fire unge barndomsvenner fra den samme bygda - Tarjei, Trygve, Bjørn og Kristian - verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Bare én av dem kommer hjem i live. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre valg? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Forlagets omtale av første bok i trilogien. Omfang (hele trilogien): 591 s. Utgitt i fra 2010-2013.

Bli hvis du kan-trilogien av Helga Flatland

Fronth-Nygren, Johanne: Å kysse en ørken, å kysse en myr: 13 fribyforfattere

Denne boka har sin begynnelse i Aserbajdsjan, Egypt, Irak og Eritrea, i Syria, Libya, Tsjetsjenia og Iran. Med seg har den erfaringer som ligger fjernt fra den norske hverdagen: å ikke være trygg i eget hjem, å ikke få tenke høyt eller få elske den man vil, å måtte forlate livet sitt for å berge det. Men med seg har den også fortellinger om det vi alle har til felles: uregjerlige lyster, brå gleder og sårbarhet i møte med fødsel, kjærlighet og død. I denne antologien presenteres oversatte tekster av tretten fribyforfattere som har kommet til Norge fordi de er forfulgt i hjemlandet. Omtalen er et utdrag fra forlagets omtale. Omfang: 184 s. Utgitt i 2019.

Å kysse en ørken å kysse en myr av diverse forfattere

Giordano, Paulo: Menneskekroppen

En tropp italienske unggutter i tjueårsalderen er på fredsoppdrag i Afghanistan. Dagene handler ikke bare om kamp og død, de handler like mye om langtekkelig ventetid og nedtrykthet. Dager da de i avventende kjedsomhet venter på at noe skal skje, men samtidig er i helspenn. For å fordrive tiden spiller de kort og ser på porno på nettet. De erter hverandre og narrer hverandre på måter som kan være virkelig rå og nærme seg ren ondskap. Menneskekroppen er en sterk og rystende roman ettersom den gir et annet bilde av krigen enn det tradisjonelle. Her utkjempes kamper på flere fronter, inni hvert eneste individ, mellom soldatene i gruppen og mot den ytre fienden. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Utgitt i 2014.

Menneskekroppen av Paolo Giordano

Holmås, Stig: Lampeskjermer

Håkon Muri ligger hardt skadet i en grøftekant under Portugals kveldshimmel. Hvordan havnet den middelaldrende norske mannen der? Gjennom en vev av erindringsglimt foldes livet hans ut. I bardommen i 1950-årenes Bergen var han visergutt i en lampeskjermbutikk, og ble fascinert av den stillfarende frøken Grahn, som malte små blomster på silkelampeskjermene, og av det gåtefulle forholdet mellom henne og butikkeier Pedersen. Som voksen arbeider Håkon Muri på anlegg som spregningsekspert, og kommer i kontakt med mennesker som driver høyst ulikeartet politisk virksomhet. Etter hvert blir han ledet inn i en svært risikofylt infiltratørvirksomhet. Romanen trekker linjer fra krigens dager og gjennom hele vår etterkrigshistorie til dagens Norge, og den fokuserer på fremveksten av den nynazistiske begevelsen i dagens Europa. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Utgitt i 1998.

Lampeskjermer av Stig Holmås

Kay, Phil: Hjemkomst

Phil Klay, som selv tjenestegjorde som soldat i Irak, har skrevet en generasjonshistorie. Ved å skape et direkte, men litterært språk til erfaringer som soldater ellers bare deler med hverandre, ble boken en sensasjon allerede før utgivelsen i USA. Hjemkomst er spådd status som en moderne klassiker blant fortellingene som forvalter sannheten om "våre" kriger på 2000-tallet; ikke som et ideologisk prosjekt, men som eksistensielt og menneskelig drama. Det skyldes ikke minst Klays mesterlige formidling av soldatenes tap av dagliglivet, av umuligheten av å vende tilbake til livet slik det engang var. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 303 s. Utgitt i 2014. 

Hjemkomst av Phil Klay

Nawisa, Khalid: Den andre siden av verden

«Faren min sa at han ville selge en av kyrene og stelle i stand bryllupet mitt, men en dag ble kua tatt av flomvannet og rev opp magen på en skarp stein. Dagen etter døde hun. For oss varslet dette ulykke. Ingen ønsket at vi skulle gifte oss.»

Menneskene i Khalid Nawisas noveller er alle sterkt påvirket av kriger og maktkamp. Sovjetiske tanks invaderer en afghansk landsby og beboerne gjemmer seg i en vanntunnel. En gammel mann på flukt vil ikke forlate geita si, en annen mann blir fanget og torturert i et øde landskap og klamrer seg til et kjærlighetsbrev han kan utenat. Og i California sitter et par på McDonalds og savner sønnen som døde under USAs invasjon av Afghanistan. Den andre siden av verden er fortellinger om krig, flukt og eksil, og om vanlige mennesker som klamrer seg til livet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 89 s. Utgitt i 2019.

Den andre siden av verden av Khalid Nawisa

Sortland, Bjørn: Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen

Historien begynner i Syria med ungdomstid og Mariams første kjærlighet. Men noe er i ferd med å skje i hjembyen Homs, og Mariams kristne familie må flytte til Aleppo. Heller ikke i storbyen er de trygge fra presidentens krig mot eget folk. Mariam har ikke noe annet valg enn å legge det kjente bak seg, det er allerede utslettet. Foran henne ligger flukt og usikkerhet. I et enkelt, men vakkert språk får vi oppleve den syriske krigen fra Mariams perspektiv; med store tap, menn med tvilsomme hensikter og et eneste håp - drømmen om verdens beste land. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 194 s. Utgitt i 2017.

Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen av Bjørn Sortland

Terjessen, Marianne: For Leas skyld

En gripende og velskrevet episk roman om noen unge jøder i Europa rundt annen verdenskrig. Vi følger to unge søstre som må flykte fra Tyskland for å bo hos en tante og onkel i Budapest. Den yngste dør, mens den eldste, Miriam, etter mange dramatiske år kommer som båtflyktning til den nyopprettede staten Israel. Hit kommer også tre unge kamerater fra Wien. Arkitekten Peter har store visjoner for byen Haifa, og han og Miriam blir kjærester. Men verken Peter eller Miriam klarer å dele fortiden. Romanen viser hvordan mennesker bærer historien med seg. Hvorfor er situasjonen i Midt-Østen blitt så håpløs? Forfatteren er beundringsverdig balansert, hennes medfølelse og forståelse svikter aldri. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 542 s. Utgitt i 2011.

For Leas skyld av Marianne Terjesen

For fagbøker og film med tema krig klikk her.

For flere skjønnlitterære bøker om krig klikk her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙