Hva leter du etter?
Seierherrene av Roy Jacobsen omslag

Bøker om ekteskap og familie

Emnet ekteskap og familie spenner vidt, men et fellestrekk for tekstene på denne lista er at de kan relateres til det å skulle leve sammen, og de utfordringene det byr på. 

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

NB: Vi får spørsmål fra elever som vil skrive fordypningsoppgave rundt dette temaet. Lenker til spørsmålene, og våre svar på dem, finner du under boklisten. Der finner du også mer stoff om flere av forfatterne som nevnes i boklisten.

En del av romanene finnnes også i tjenesten Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS.

Vi har delt inn tekstene nedenfor i tre kategorier fordi de tar opp litt ulike tema: familie, samliv og slekt, skilsmisse og utroskap, og arrangert ekteskap og tvangsekteskap.

Familie, samliv og slekt

Aubert, Marie: Voksne mennesker

"Jeg holder om meg selv, huden er liksom vissen og tørr, kroppen er ingenting og ingen vil noe med meg lenger, som om jeg har sluttet å finnes. Jeg har aldri hatt med meg noen hit til hytta, det har aldri vart lenge nok til det. Marthe har sittet her med kjærester siden hun var femten og alltid fått det største soverommet, alltid trege, tafatte gutter som mamma og jeg har himlet med øynene av, før hun endelig ble sammen med Kristoffer og fikk Olea på kjøpet. Og jeg, hva har jeg."

Ida er arkitekt, barnløs og i sin beste alder, men i det siste har varsellampene begynt å blinke. For sikkerhets skyld har hun undersøkt mulighetene for å få fryst ned egg til senere bruk, i tilfelle hun skulle treffe den rette. Nå er det sommer, og Ida tar bussen sørover til barndommens ferieparadis, hvor moren skal feire 65-årsdag med sin lille familie. På hytta venter lillesøster Marthe med samboer og bonusbarn. Alt skulle ligge til rette for noen fine feriedager, hadde det bare ikke vært for Marthes strålende nyheter.

Voksne mennesker er en roman om tynnslitte familiebånd, sjalusi og selvhevdelse, og om skammen over en uelsket tilværelse. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Utgitt i 2019.

Christensen, Lars Saabye: Maskeblomstfamilien

Maskeblomstfamilien er en roman om skam og identitet, mørk, annerledes og glitrende godt skrevet. "Jeg hadde en god oppvekst. Far døde da jeg var tolv. Mor la seg tidlig. Jeg var enebarn." Slik åpner Lars Saabye Christensen sin nye roman, et kammerspill som finner sted i de brede gatene bak Slottet, midt på sekstitallet. Fortelleren beretter om sin oppvekst, fra han er tolv til sytten, i et hjem som er en brønn av hemmeligheter, forstillelser, taushet og unnlatelsessynder. Faren, en patentingeniør, tar livet av seg på første side, mens moren legger seg for godt, og den unge fortelleren må vokse opp med en mager Tante, som ikke gjør tilværelsen lys for noen. Og i en scene fra en sommerferie sier en av farens oppfinnere som er på besøk uforvarende til ham: "Du er din fars rareste patent." Omtale utarbeidet av forlaget. Omfang: 284 s. Utgitt i 2003.

Maskeblomstfamilien av Lars Saabye Christensen

Danielsen, Kristin Auestad: Sterke kjensler og andre dikt

I tradisjonen etter Olav H. Hauge og Gertrude Stein har Kristin Auestad Danielsen skrive ei samling dikt om heimstaden, heimen, romma vi bur i, og tinga vi omgir oss med. I eit lett og leikent språk som samtidig er prega av eit eksistensielt alvor, skriv ho om å vere barn, om å bli vaksen og om å vere mor, om fellesskapen mellom mor og dotter og om alle kvardagane som rommar livets drama. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 77 s. Utgitt i 2019.

Sterke kjensler og andre dikt av Kristin Auestad Danielsen

Hjorth, Vigdis: Henrik Falk

Hvem ville Hedda Gabler vært i dag?

Henrik Falk kommer hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone Elsa; han føler seg allerede fanget. Han har tapt familiearven sin på aksjemarkedet. Nå er han ansatt på svigerfarens bensinstasjon og bor i et hus i hans hage. Henrik Falk kan ikke utstå trivialitetene og intimiteten i svigerfamiliens liv; fotmassasje, 17. mai-snitter og kvisthjerte på døra. Da Henrik Falk får vite at hans tidligere kjæreste, den kontroversielle kunstneren Tale Løvlie, har kjøpt barndomshjemmet hans, blir situasjonen uutholdelig.

Henrik Falk er en roman fritt etter Henrik Ibsens Hedda GablerHenrik Falk er en del av Ibsen NOR. Tre av vår tids store skandinaviske fortellere har latt seg inspirere av Henrik Ibsens stykker. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 136 s. Utgitt i 2019.

Henrik Falk av Vigdis Hjorth

Jacobsen, Roy: Seierherrene

"Det er arbeiderklassen som skal bli historiens seierherrer, glunt, også her i landet... det er vi fattige jævler som skal arve bruket - skjønna du dæ?."

Spranget fra bestefaren som ror fiske på Helgelandskysten og håper på revolusjon, til brødrene som starter eget datafirma i Oslo to generasjoner senere, er langt. Roy Jacobsen skildrer dette store tidsspennet med en imponerende innsikt og kunnskap.

I romanens brennpunkt står bruddet, eller spranget, i det norske etterkrigssamfunnet: generasjonen som ved hjelp av fedre og mødre skulle komme seg oppover, ut av arbeiderklassen, og som samtidig mer eller mindre vendte ryggen til de verdier som muliggjorde "oppstigningen". Og med Rogern fra Grorud som forteller i bokas andre del har Roy Jacobsen levert en generasjonsroman som vil bli stående. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 472 s. Utgitt i 1991.

Seierherrene av Roy Jacobsen

Johansson, Jens M.: Et godt liv

I løpet av et halvt år har Katja mistet både moren og faren sin. På kontoret i andre etasje plasserer hun restene fra foreldrenes liv, kasse på kasse med dagbøker og brev, almanakker og lister. Katja er gift med Simon, som er forfatter. Sammen har de sønnen Leon, som helst unngår å være hjemme. Simon og Katjas krangler er mange og sårende. Ekteskapet har sett bedre dager.

Ved en tilfeldighet begynner Simon å lese i papirene på kontoret, og oppdager med forbløffelse hvor åpent svigermoren, Else, forteller om sitt eget liv. I dagbøkene skriver hun om nesten alt, hennes syn på seksualitet, hennes forhold til alkohol og medisiner, hennes brustne håp og drømmer. Det er en opprivende fortelling, og den setter både Katjas liv og deres eget ekteskap i nytt lys.

Men hvilken tiltro skal man ha til dokumentene, det som står svart på hvitt? Forteller de hele historien? Og hva er det som utgjør et godt liv? Omtalen utarbeidet av forlaget. Omfang: 349 s. Utgitt i 2016.

Et godt liv av Jens M. Johansson

Lian, Torunn: Knokkelsommer

Om livet i en fluktstol. Om flukten. Fra og til. Om å merke
at livet ofte går i ring. Om kjærlighet, tiltrekning, brennende behov og magi. Om alt som oppfyller og befrir. Men aldri, aldri blir det som en trodde at det skulle bli. Frank er arkitekt. Han har tegnet den blå nabohytta naturen er ved å ta tilbake. Den har stått tom siden det skjedde som ingen snakker om. Tenåringsdatteren Helene er puslespillbiten som ikke lenger passer inn, men skal hugges til. Helst vil hun bare forsvinne, men ikke mer enn hun vil finnes. Maria, Franks ikke lenger helt nye kone gjør tapre forsøk på å skape idyll i heten en stund. Kan en sommer endre noe, eller er vi for alltid fanget av mønstre, av spill og det fordekte? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 367 s. Utgitt i 2019.

Knokkelsommer av Torun Lian

Loe, Erlend: Stille dager i Mixing Part

Stille dager i Mixing Part er en sorthumoristisk samlivsroman, dypt foruroligende, med mesterlige dialoger og drivende språk.
Nina har rett. Telemann tenker på Nigella Lawson. Han liker ikke godt å snakke om det, men han tenker på henne ganske ofte. Det begynte med at Nina ga ham Nigellas fristelser, en kokebok, i fødselsdagsgave.

Nina Telemann. 43 år. Norsklærer i den videregående skolen. Nærsynt. Brilleglassene fire centimeter tykke. Neida. Én centimeter. Men det er også mye. Bror Telemann. 42 år. Dramaturg på Nationaltheatret. Drømmer om en dag å skrive teater selv. Et helvetes godt stykke. Som setter det hele på plass. Utmerket syn. Alkoholproblemer? Neeeei. Ikke egentlig. For tiden på ferie med deres tre barn i Mixing Part, eller Garmisch-Partenkirchen som byen egentlig heter. Ekteskapet er i krise, for hun elsker alt det tyske, mens han hater det. Han går rundt med sin notisbok og tenker på å skrive et skuespill. Og på Nigella, den engelske kokebokforfatter, som han er så forelsket i. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 204 s. Utgitt i 2013.

Stille dager i Mixing Part av Erlend Loe

Nelson, Jandy: Jeg gir deg sola

Tvillingene Jude og Noah har et usedvanlig nært forhold frem til de er 13 år. Noah er en einstøing som bestandig tegner og forelsker seg i den karismatiske nabogutten, mens Jude er våghalsen som stuper fra klipper, går med rød leppestift og snakker for dem begge. Men tre år senere, snakker Jude og Noah nesten ikke sammen lenger. Noe har skjedd, og det bryter begge ned på ulikt og dramatisk vis. Noah forteller om de første årene, mens Jude om de senere. Det tvillingene ikke er klar over, er at de hver for seg bare har halve historien, og hvis de kunne finne sammen igjen, ville de hatt en sjanse til å gjenskape det livet de hadde sammen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 421 s. Utgitt i 2015.

Jeg gir deg sola av Jandy Nelson

Valla, Kristin: Ut av det blå

En far og to sønner blir tatt av et leirskred og skylt på havet i en liten bygd i Nordland. Sønnene flyter døde i land, men faren blir aldri funnet.

Tilbake sitter ti år gamle Elin og moren hennes. Som voksen kommer Elin tilbake til hjembygda for å selge barndomshjemmet og rydde opp i alt familien eide. Snart går det opp for henne at sider ved foreldrenes liv har vært skjult for henne.

Ut av det blå handler om hvilke fortellinger vi lager om oss selv – det vi dekker til, og det vi velger å vise frem. Og hvor langt vi er villige til å gå for å beskytte dem vi elsker. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 291 s. Utgitt i 2019.

Ut av det blå av Kristin Valla

Ragde, Anne B. Berlinerpoplene

Da gamle Anna Neshov en uke før julaften brått får hjerneslag og blir liggende for døden, må hennes tre sønner ta stilling til både sine egne liv og hverandres. Erlend jobber som vindusdekoratør i København, Margido eier et lite begravelsesbyrå, og eldstemann Tor på femtiseks år driver slektsgården på Byneset utenfor Trondheim. Brødrene har ikke hatt kontakt med hverandre på mange år.

Tor er den eneste av de tre som har barn etter seg, datteren Torunn, som han bare har møtt én gang. Nå vil Tor at hun skal komme og se farmoren sin før hun dør.

Berlinerpoplene er en roman om å forsøke å rive over røttene sine, bare for å oppdage at de stikker dypere enn man trodde. Og om plutselig å avdekke røtter man ikke ante fantes. Omtale utarbeidet av forlaget. Omfang: 313 s. Utgitt i 2004.

Berlinerpoplene av Anne B. Ragde

Østhagen, Laila Sognnæs: Konglehjerte

Jennys kone forteller plutselig at hun ønsker seg barn. Da løper Jenny sin vei, slik hun alltid gjør når noe blir vanskelig. Da Jenny var liten, kalte hun seg Johnny, ventet på at skjegget skulle gro, elsket Line og løp til det ble kveld. Du var alt vi ville ha, sa moren til henne. Det er altfor mye å legge på den eneste de fikk, tenker Jenny. For hvordan skal et barn klare å stå i alt det foreldrene forventer av det? Og hvilke forventninger vil et barn ha til Jenny som mor? Konglehjerte utspiller seg i løpet av en dag i Oslo og er en roman om å være usjarmerende vrang, om å velge annerledes, om å treffe og bomme med kongler og om å pynte seg slik jenter ikke pynter seg. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 203 s. Utgitt i 2012.

Konglehjertet av Laila Sognnæs Østhagen

Skilsmisse og utroskap

Andersen, Merete Morken: Hav av tid

En gripende roman om et fraskilt par hvis barn tar livet av seg. Hvordan kan man begynne å snakke sammen igjen? Ebba på seksten begår plutselig selvmord. Foreldrene, Judith og Johan, står igjen med en ugripelig sorg. Til tross for isfronten som har rådet mellom dem siden skilsmissen for flere år siden, tvinges de nå til å snakke sammen. De har begge elsket Ebba høyere enn noe annet; de har også en gang hatt en stor kjærlighet til hverandre. Judith mener at Johan sviktet både henne og Ebba. Johan vet at han måtte forlate Judith for å overleve. Vi hører deres historier. Natten før begravelsen tilbringer de sammen i det huset Johan en gang bygde til Judith. Gjennom hat og gammel avhengighet utforsker de sin felles fortid og de liv de har levd, i søken etter en forståelse av det uforståelige. Hvorfor døde kjærligheten? Hvorfor tok Ebba sitt liv? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 333 s. Utgitt i 2002.

Hav av tid av Merete Morken Andersen

Feiring, Helga: Delt omsorg

Snart har Norunn levert masteroppgaven, og da er alt på plass: samboer, datter på tre, leilighet, venner, etter hvert kanskje også jobb.
Men så går Endre fra henne, og alt må tenkes på nytt. Norunn husker ikke hvem hun var før hun møtte Endre, oppgaven er bare rot, hun står i fare for å miste både leiligheten og støtten fra Lånekassen. Og når datteren slår og spytter, er det vanskelig å vite hva som er verst: å være alene eller å være alene med en treåring. I et direkte og ujålete språk skildrer Helga Feiring hva vi trenger for å føle oss på plass i eget liv, og viser en kvinne som tvinges til ny forståelse om hvordan man viser omsorg for sine nærmeste, og seg selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 215 s. Utgitt i 2019.

Delt omsorg av Helga Feiring

Gulliksen, Geir: Historien om et ekteskap

Dette er en kjærlighetshistorie av i dag, en fortelling om et moderne samliv. Den handler om Hun og Han og livet de har sammen. Alt går bra, inntil det plutselig ikke går lenger, hva var det som hendte? Romanen undersøker om det er mulig å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Om det er mulig å forstå kjærligheten, og hva den gjør med oss. En mann forsøker å skjønne hvordan ekteskapet hans kunne gå i stykker, når han og konen elsket hverandre så sterkt og ville hverandre så vel. Han prøver å finne ut hva som gikk galt, ved å granske alle årene de har hatt sammen som om han var henne. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 168 s. Utgitt i 2015.

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

Haag, Martina: Det er noe som ikke stemmer

Du hører at det skjer med andre. Man synes synd på dem. Og du vet, innerst inne, at det aldri vil skje med deg. Men du har ingen anelse. Dette er en roman om å overleve når familien din rives i stykker av utroskap og ekteskapsbrudd. Om betydningen av en rød rutete jakke. Om å temme jerv med flammekastere. Om et bunnløst fjellvann, der ingen kan gå, og hvordan man reiser seg, selv om man er ganske sikker på at man ikke orker lenger. Martina Haag er forfatter, skuespiller og foredragsholder. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 196 s. Utgitt i 2016.

Det er noe som ikke stemmer av Martina Haag

Isakstuen, Monica: Vær snill med dyrene

En liten familie på tre er i oppløsning. De klarte det ikke. Karen klarte det ikke. Koret av stemmer melder seg, fra venninner til familieterapeuter, med ord som skal hjelpe: Delt bosted. Mekling. Fordeling. Tilknytning. Forutsigbar adferd. Transitt-fase. Barn er robuste skapninger. Karen lytter til dem, slik en moderne kvinne skal, samtidig som alt i henne gjør opprør. Nei, barnet er mitt. Det er jeg som er dets mor. Det finnes ingenting moderne ved meg.

Likevel kommer spørsmålene: I hvilken grad er rollen som mamma knyttet til det å være familie? Er datteren fortsatt hennes når hun er hos faren? Hvis man er mor den ene uken, hva er man i den andre?

Vær snill med dyrene er en rå, akutt og opprivende roman om å befinne seg i ruinene av et ekteskap sammen med den man bryr seg om aller mest - annenhver uke. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 207 s. Utgitt i 2016.

Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen

Næss, Jan Christopher: Det begynner med sex og ender med døden

Odd kan ikke tro sitt eget hell da Agnes følger ham hjem etter en kveld på studentkroa. Han kommer fra en provinsiell, splittet og religiøs familie, hun har en liberal, akademisk familiebakgrunn. I sengen på Odds studenthybel teller Agnes og Odd føflekker på hverandres kropper, blar ivrig i Kama Sutra og prøver seg gjennom de forskjelligste stillinger. De begynner å drømme om en fremtid sammen, og snart er Agnes gravid. Men når slutter blikkene å møtes og henge seg fast i hverandre? Når slutter de å begjære hverandre og begynner å føle at de bare driver en familiebedrift sammen? Det begynner med sex og ender med døden er en roman om forelskelse og svik, om den svimlende kjærlighetsrusen og om konfliktene som oppstår når to svært ulike familiekulturer forenes. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 262 s. Utgitt i 2007.

Det begynner med sex og ender med døden av Jan Chr. Næss

Teigen, Lene Therese: Utro

Ida bor i Oslo og Johan i Trondheim. Begge er gift. De traff hverandre som pårørende på Radiumhospitalet, ble forelsket og har siden holdt kontakt per telefon. Men nå har de avtalt å kjøre fra hver sin by for å treffes på en hytte i Gudbrandsdalen. Ida er i tvil - skal hun snu bilen og komme hjem like uskyldig som da hun dro, eller skal hun møte Johan og fullføre løpet? Mens hun kjører, tenker hun på hele sin historie, på barna, på mannen og på livet hun har og kanskje vil miste. Likevel kjører hun videre. Hun treffer Johan, men en forferdelig familietragedie på stedet der de treffes, truer med å ødelegge det lidenskapelige møtet mellom dem. Lene Therese Teigen gir oss et intenst portrett av to voksne mennesker, i et poetisk ladet språk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 274 s. Utgitt i 2005.

Utro av Lene Therese Teigen

Tvangsekteskap og arrangert ekteskap

Ali, Monica: Brick Lane

18-årige Nazneen reiser fra Bangladesh til London for å inngå et arrangert ekteskap med den mye eldre Chanu. Paret bosetter seg i en trist leilighet i innvandrergaten Brick Lane, og de får etter hvert to døtre. Gradvis begynner Nazneen å stille spørsmål ved sin tilværelse - har hun overhodet noen mulighet til å påvirke den? Døtrene, som er i opposisjon til farens stolthet og tradisjonsbevissthet, hjelper henne på vei, og hennes møte med den unge Karim åpner opp for nye spørsmål og nye følelser. Monica Ali, som er født i Dhaka, Bangladesh og har vokst opp i England, har skrevet en imponerende og dypt menneskelig debutroman. Hun skildrer sine skikkelser med innsikt, varme og humor. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 479 s. Utgitt i 2004.

Brick lane av Monica Ali

Hosseini, Khaled: Tusen strålende soler

Vi følger to afghanske kvinners liv gjennom tre tiår med krig og Talibans tyranni Mariam er en harami ­ uekte datter av en rik forretningsmann. Laila en oppvakt og moderne jente fra Kabul. Gjennom skjebnens luner forenes deres veier, og de blir allierte i kamp mot en brutal ektemann og et krigersk, kvinneundertrykkende samfunn. Hosseini gir en brutal, men nyansert beskrivelse av den patriarkalske despotismen som gjør kvinner avhengige av fedre, ektemenn og sønner. Men tross all sorg og urettferdighet, vold og fattigdom, mord og henrettelser, løfter Hosseini og hans kvinnelige hovedpersoner leseren med seg videre og nekter oss å gi opp håpet. Omtale utarbeidet av forlaget. Omfang: 428 s. Utgitt i 2007.

Tusen strålende soler av Khaled Hosseini

Rai, Bali: Avlyst (arrangert) ekteskap

Historien om et arrangert ekteskap fortalt av en indisk-engelsk ung mann

Ny internasjonal suksess en strålende debut fra Bali Rai om et brennhett tema. Forfatteren er oppvokst i England, men er av nord-indisk opprinnelse. Han har hatt en rekke strøjobber, blant annet som DJ og bartender, før han heldigvis ble forfatter. Med (Un)arranged Marriage skriver han seg inn i den frodige to-kulturelle litteraturen som blir stadig viktigere. Språket hans er fylt med vidd og humor, og behandler arrangerte ekteskap på en engasjerende måte.

Det handler om Manjit som bor sammen med sin indiske familie i Leicester. De er sikher. Mens faren holder tradisjoner i hevd, er Manjit ganske vestlig. Boken belyser at arrangert ekteskap kan være en vel så stor belastning for gutter som for jenter i vårt flerkulturelle samfunn. Deler av handling foregår i India, Manjit reiser dit for å møte sin tilkommende, og han blir tvunget til å utforske sin identitet, som ligger midt imellom det vestlige og Østens tankesett. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 297 s. Utgitt i 2003.

Avlyst ekteskap av Bali Rai

Klassikere

Collett, Camilla: Amtmannens Døtre (arrangert ekteskap)

Emnet i Amtmannens døtre er gammelt som diktningen selv – unge menneskers kamp for kjærlighet og lykke. Amtmann Ramms fire døtre skulle etter tidens syn ha de beste betingelser for å seire i denne kampen. De er vakre og musikalske og er blitt oppdratt etter anerkjente mønstre for kvinnelig dyd. Men blir de lykkelige av den grunn?

Amtmannens døtre ble utgitt anonymt i 1854 - 55. Boken er det første diktverket i Norge som gjennom en realistisk, samfunnskritisk livsskildring reiser kvinnenes problemer. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 339 s.

Amtmannens døtre av Camilla Collett

Ibsen, Henrik: Et dukkehjem (ekteskap)

Stykket ble Ibsens første virkelige internasjonale suksess, og er et av verdens mest kjente og spilte ekteskapsdramaer den dag i dag. I sentrum for begivenhetene står familien Helmer, spesielt Nora og hennes mann Torvald. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 100 s. Originalt utgitt i 1879.

Et dukkehjem av Henrik Ibsen

Skram, Amalie: Forrådt

Forrådt handler om en 17 år gammel ung jente som giftes bort til en erfaren 30-årig skipskaptein. Hun går fra barnerommet til ektesengen uten noen som helst forberedelse på hva ekteskapet innebærer. Forholdet mellom de nygifte låser seg fast i en stillingskrig som virker fullstendig ødeleggende. Kritikken mot samfunnet og særlig mødrene er krass. Da boken kom ut for første gang i 1892, rystet den det lesende norske folk. Amalie Skram løfter mangelen på overføring av kunnskap frem som et forræderi mot barnet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 157 s. Originalt utgitt i 1892.

Forrådt av Amalie Skram

Undset, Sigrid: Fru Marta Oulie (Utroskap)

Sigrid Undset debuterte med Fru Marta Oulie høsten 1907. Romanen ble lagt merke til og fikk for det meste gode anmeldelser. Dette virket stimulerende på den unge forfatterinnen, og allerede året etter utgav hun sitt neste verk. Et stort forfatterskap var i ferd med å vokse frem.
Fru Marta Oulie er en dagbokroman. Den skildrer kjærlighetens vanskelige kår i den moderne tid, med dens nye frihet og endrede kjønnsroller. Åpningsordene, «Jeg har været min mand utro», angir romanens handling og tema. Marta har bedratt sin mann. Nå er han blitt alvorlig syk, og gjennom dagboken forsøker hun å skrive seg gjennom angsten og skyldfølelsen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Fru Marta Oulie av Sigrid Undset

For flere bøker om temaet, klikk her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙