Hva leter du etter?
Roseromanen av Øyvind Berg

Bøker om barndom og oppvekst

Mange forfattere har skrevet om det å være barn og å vokse opp, på godt og vondt. Her er noen bokforslag til deg som vil skrive fordypningsoppgave om dette. NB: Sjekk aktuelle lenker nederst i artikkelen.

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

NB: Vi får spørsmål fra elever som vil skrive fordypningsoppgave rundt dette temaet. Lenker til spørsmålene, og våre svar på dem, finner du under boklisten. Der finner du også mer stoff om flere av forfatterne som nevnes i boklisten.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

Barndom, søsken og oppvekst

Arvola, Ingeborg: Forsiktig glass

Forsiktig glass er en roman som vil angå alle som har et forhold til barn eller som husker hvordan det er å være barn.

"Arkene ligger på gulvet. Det er en glad, travel stemning i værelsene. De voksne spør hverandre om ikke livet er fortreffelig, fortreffelig, svarer de. Jeg klipper busten av den største penselen. Spise kan du ikke, men herpe malepensler - det kan du, sier en av de voksne og ler. Jeg ler, jeg også. Det er en latterlyd som vrenger seg opp av magen, ligner hostelyder. Etterpå sitter jeg på do og fniser. Jeg er urolig. Jeg reiser meg før jeg har tisset ferdig. Da ler jeg mer. De voksner ler i stua, av noe annet, kanskje. Jeg tørker og trekker ned og skynder meg ut til dem. Jeg spør om det går an å samle på glade lyder. Selvfølgelig, sier de voksne og flytter arkene rundt på gulvet." Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 133 s. Utgitt i 2004.

Forsiktig glass av Ingeborg Arvola

Berg, Øyvind: Roseromanen

En forbytting fant sted på Røde Kors’ fødeklinikk den dagen vår rosedyrker kom til verden. Sine første år tilbrakte han hos en jødisk familie som kalte ham Jacob, mens hans unaturlige bror, den mørkhårede, egentlige Jacob, var opphav til tvil om den blonde morens troskap. Da feilen oppdages fem år senere, blir de to guttene prompte ekspedert til hvert sitt biologiske opphav og gis sitt opprinnelig tiltenkte navn. Den blonde morens ære gjenopprettes, men hennes kjærlighet synes forduftet.

Begge guttene skal måtte bøte for feilen livet igjennom; Jacob blir poet og finner seg mer eller mindre til rette blant kunstnere av ymse slag, mens vår mann vier sitt liv til rosedyrking, på konstant søken etter det perfekte eksemplaret. Men en fullkommen rose kan fort bli skjebnesvanger, og da gartneren får myndighetene på nakken, må han pakke sine hundre tusen roser og dra i eksil. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 267 s. Utgitt i 2019.

Roseromanen av Øyvind Berg

Christensen, Lars Saabye: Halvbroren

Lars Saabye Christensen har med Halvbroren skrevet sin største og rikeste roman hittil. Her portretteres en fargerik familie gjennom fire generasjoner mot et levende historisk bakteppe, her er bokseren og kunstneren, sirkus og danseskole, Majorstua og Røst skildret med like stor innlevelse. Å få en roman som i stor grad handler om savn og fravær til å bli så underholdende, er mesterlig gjort. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 650 s. Originalt utgitt i 2001. 

Halvbroren av Lars Saabye Christensen

Louis, Edouard: Farvel til Eddy Belegueule

Egentlig er Eddy Bellegueules opprør mot foreldre, fattigdom og en sosial bakgrunn med vold og rasisme, bare det andre trinnet i denne unge guttens dramatiske liv. For før han klarer å gjøre opprør mot den verden han vokser opp i, er det denne verden som står opp mot Eddy. Svært tidlig opplever han både forakt og alvorlig mobbing fra sine egne. Valget er enkelt da muligheten til slutt byr seg. Flukt.
Dette er en annerledes klassereise, men det kunne vært historien til så mange andre unge som føler at verden de lever i, er altfor trang. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 172 s. Utgitt i 2015.

Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis

Giles, Amy: Nå er alt

Fasaden til familien McCauley er perfekt, men bak kulissene skjuler de en mørk hemmelighet. Hadley vet hvordan man overlever i familien sin, men det viktigste er alltid å sørge for at faren holder seg unna lillesøsteren, Lila.

Da hun i all hemmelighet begynner å date Charlie Simmons, endrer alt seg. Etter hvert som forholdet deres blir mer alvorlig, blir forholdene hjemme verre – anspentheten, usikkerheten og volden eskalerer. Før alt skal kulminere i en eksplosiv ulykke som vil forandre livene deres for alltid. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 383 s. Utgitt i 2018.

Hagerup, Hilde: Bølgebiter

Bølgebiter er skildringen av det nære forholdet mellom to jenter, et vennskap som i løpet av et år snus fra kjærlighet til hat. Emma er den populære som alle guttene vil snakke med, hun er den som putter bomull i bh-en og som etter hvert velger guttene fremfor Anna. Gjennom Anna blir man kjent med et miljø der alle er usikre på seg selv og sin egen person, et miljø som preges av erting og mobbing. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 157 s. Utgitt i 1998.

Bølgebiter av Hilde Hagerup

Hjulstad, Kjartan: Minnesota og støvet

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, å stå som ham og å snakke som ham. De to brødrene vokser opp i et nedslitt indianerreservat med moren og hennes voldelige kjæreste, i en ødelagt, men dypt nostalgisk verden med stolte røtter, som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det er dop, rusmisbruk, fattigdom, vold og rasisme – og støvet som ligger som et slør over alt. Men det er også Canah, jenta med det vakre smilet.

Vi følger Daniel og hans desperasjon idet Moses vikles inn i reservatets brutale ungdomsgjeng. Dette setter sakte, men sikkert i gang en prosess som tvinger Daniel til å ta skjebnesvangre valg – og til å finne motet i seg selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 196 s. Utgitt i 2015.

Minnesota og støvet av Kjartan Hjulstad

Jacobsen, Roy: De usynlige

Ingrid vokser opp på Barrøy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære alt det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer.

Med De usynlige er Roy Jacobsen tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, kystproletariatet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett». Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 244 s. Utgitt i 2013.

De usynlige av Roy Jacobsen

Kroneberg, Benedicte Meyer: Ingen skal høre hvor stille det er

Moren til Hanna er tre personer. Noen ganger er hun Kråka, da vil hun gjøre alt samtidig, da glemmer hun å lage mat og å passe på Hanna. Nattfuglen kommer frem når moren er lei seg, da sitter hun bare på soverommet i den hvite nattkjolen, med gardinene trukket for. Hanna liker best når moren er mamma. Når hun går tur med Hanna, lukter på havet, arbeider rolig, og husker å lage middag. Ingen skal høre hvor stille det er er en gripende roman om et barn som lever med en psykisk syk mor, og tar på seg ansvaret for å gjøre henne frisk. Det barnlige og naive språket står i sterk kontrast til Hannas harde hverdag. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 136 s. Utgitt i 2010. 

Ingen skal høre hvor stille det er av Benedicte Meyer Kroneberg

Linde, Heidi: Juggel

Maj er på vei til en begravelse i småbyen hun vokste opp i. Hun er gravid med en mann hun ikke vet om hun tør satse på. Hun vet ikke engang om hun vil fortelle ham om barnet.

Bilturen blir også en reise tilbake til et avgjørende år i hennes egen oppvekst, sammen med mormor og en enslig mor. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 319 s. Utgitt i 2004.

Juggel av Heidi Linde

Lindell, Unni: Måneorkesteret

Det er den sommeren Neil Armstrong lander på månen, og Wilhelm er forelsket i Ingrid i frisørsalongen. Likevel er det gartnerens datter Bodil han forsøker å forføre. Og dypt i ham ligger den farlige sjalusien og lurer, inntil den en dag ikke lenger lar seg kontrollere. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 303 s. Originalt utgitt i 1998.

Måneorkesteret av Unni Lindell

Mikalsen, Gerd: Farsmålet

Gjennom barnet, tenåringen og etter hvert den voksne Almas øyne, beskriver Gerd Mikalsen det å vokse opp i en liten bygd, der det samiske språket og kulturen ble fornektet og sett på med skam og skyld. Senere kommer kampen for å få vekk følelsen av å være mindreverdig og for å bli sett på som god nok. Det samiske språket var noe som tilhørte de voksnes verden. Selv om det er språket som står i fokus, skildrer boka mange andre sider av den sjøsamiske kulturen. Vi får innblikk i livet på et småbruk, folketro, lesing og ikke minst læstadianismen strenge pekefinger. Romanen er blant de første som tar opp problematikken rundt hvordan fornorskningen påvirket et samfunn, og vil avdekke sårene som ble risset inn i et folk som mister deler av sin identitet og egenverdi. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 143 s. Utgitt i 2016.

Farsmålet av Gerd Mikalsen

Renberg, Tore: Kompani Orheim

Tore Renbergs store familieroman Kompani Orheim er fengslende og skrevet i et drivende godt språk!

Kompani Orheim er en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet. Jarle, mor og far flytter inn i rekkehus med carport i Norges oljehovedstad Stavanger. Alt ser veldig bra ut for den lille kjernefamilien – Kompani Orheim – helt til far begynner å drikke. Jarle har en voldsom vilje til å gjøre det beste ut av den verden han lever i: Han forelsker seg med stor kraft i jentene, han blir anitrasist og feminist, og popmusikken tar aldri ferie. Men en dag bytter Jarle etternavn. Han vil ikke hete Jarle Orheim lenger – nå heter han Jarle Klepp. Hva var det som hendte med Kompani Orheim? Hvorfor var det slik at de som ville hverandre så godt, gjorde hverandre vondt? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 460 s. Utgitt i 2012. Kompani Orheim er en del av en serie, de andre bøkene i serien passer også godt til temaet. 

Kompani Orheim av Tore Renberg

Renberg, Tore: Farmor har kabel-tv

Farmor er syttiseks år, hun går med regnhette når det er ruskevær og hun vasker seg hver tredje dag. Hun ser ikke lenger så godt, hun har en mann som ligger på kirkegården, og hun synes ikke hun lever i nåtiden lenger. Men en dag ringer det på døra, og utenfor står barnebarnet hennes og kompisen hans. De vil inn, for farmor har noe de vil ha. Omfang: 109 s. Utgitt i 2010.

Farmor har kabel-TV av Tore Renberg

Skaranger, Maria Navarro: Alle utlendinger har lukka gardiner

Alle som bor på Romsås, er egentlig fra et annet sted. Mariana går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Storebroren hennes sitter i fengsel, lillebroren sitter bak gardinene. Faren deres tar fram en grønn Bibel og ber når han tror ingen ser ham.

Alle utlendinger har lukka gardiner er direkte, morsom og ekte – en litterær debut med stor kraft. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 104 s. Utgitt i 2015.

Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger

Torgersen, Bård: Lengter knuser slår

Einar vokser opp i drabantbyen Rykkinn i Bærum, bruker tiden på å reke rundt med en øks, gjøre innbrudd, stikke av hjemmefra. Men mest av alt vil Einar være med Daniel. For det er ingen som kan stoppe Daniel. Sammen raser de to ut av barndommen, forsøker å skape seg en plass i verden, nekter å bøye av for noen. En dag gjør Einar noe som setter i gang kjedereaksjoner som fullstendig endrer og velter liv.

Lengter knuser slår skriver Bård Torgersen fram miljøer og mennesker som i liten grad har blitt beskrevet i norsk litteratur. Einar er en del av de mot kulturelle undergrunnsbevegelsene som skapte store forandringer i Norge på sytti- og åttitallet. Men han er ikke en av dem som vil ha en posisjon, bli beundret og stikke seg fram. Han er en av de mange som vil ødelegge, sette Oslo på hodet natt til 1. mai, gjøre byen til sin, som heller angriper enn å vende det andre kinnet til. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 187 s. Utgitt i 2019. 

Lengter knuser slår av Bård Torgersen

Vik, Bjørg: Små nøkler, store rom

Dette er fortellingen om Elsi Lund, jentungen fra Collettsgate i Oslo, som var 4 år da krigen kom til Norge. Med stor dikterisk kraft gjenskaper Bjørg Vik miljøet i sin barndoms gate, og gir samtidig et bilde av en hel tidsepoke. Menneskene i den helt vanlige - nesten fattige og overbefolkede - leiegården ved St. Hanshaugen kommer oss merkelig nær. Med deres daglige strev, men også med deres drømmer og uforløste lengsler. Den er skrevet med humor og varme, denne boken. Få kan som Bjørg Vik skildre hvordan ting ser ut, lukter, smaker, og hvordan tilsynelatende små hendelser blir nøkler til store rom. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 255 s. Originalt utgitt i 1988. Boka er en del av en serie.

Små nøkler store rom av Bjørg Vik

Bjørlykke, Oskar Stein: Himmel med måne i ne

Ein oppvekst - og danningsroman frå norsk etterkrigstid: Asbjørn fortel om oppveksten sin på ein liten stad på Vestlandet.

Vi følgjer han bort frå heimstaden til landsgymnaset på Voss, der han kjem i kontakt med det kristelege elevlaget, og vidare fram til avgjerda om å bli kunstmålar, og dermed bryte med forventningane heimanfrå. Romanen er Asbjørns historie, men samstundes eit gjenkjenneleg portrett av samfunn, foreldregenerasjon og oppvekst for barna av norsk etterkrigstid. Desse barna vart med utdanning og nye moglegheiter i liv og yrke førde bort frå det samfunnet dei var fødde inn i. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 244 s. Utgitt i 2002.

Himmel med måne i ne av Oskar Stein Bjørlykke

Bøker om mobbing

Dekko, Espen: Minus 14

Jeg vet jeg burde tatt igjen for lenge siden. Jeg burde ha slått tilbake. Men jeg har liksom bare tenkt at det kom til å gå over. Av seg selv. Men det vet jeg nå. Det nytter ikke å lukke øya. Ting blir ikke borte. Alt er der fortsatt når du åpner dem.

Og jeg vet en ting til. Dagen jeg fyller atten skal jeg vekk. Vekk fra dette drittstedet som bare er et kjøpesenter, en bensinstasjon og en gigantisk idrettshall. For har du en annen interesse enn fotball og shopping her, er du ute. Ute i vinterkulda. Som meg. Tobias fjorten år, gående på vei hjem fra skolen. Dynka og banka. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 204 s. Utgitt i 2019.

Hjorteland, Heidi: Utstøytt

Utstøytt er ein roman om å falla utanfor, om ikkje å høyra til, og om korleis minne og det som kunne ha vore, står i vegen for det som er og kan bli. Borghild veks opp på ein avsidesliggjande fjellgard saman med foreldre, bror og bestemor. I skulen blir ho mobba og utstøytt. Kjensla av å ikkje høyra til nokon stad tar ho med seg i møtet med verda og menneska då ho flytter på hybel i byen for å gå på vidaregåande skule. I byen møter ho også Gunnar, som ho seinare gifter seg og får barn med. Borghild strever med å leva opp til den normalitet og standard som dei andre husmødrene i byggjefeltet representerer, med sine daglege ritual og gjeremål knytta til hus og heim, mann og barn. Ho utviklar ei sjukleg trong til å oppspora og slå ned på alle teikn til mobbing i nærmiljøet. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 428 s. Utgitt i 2009.

Utstøtt av Heidi Hjorteland

Kinsella, Sophie: Audrey ut av mørket

Audrey har hatt et sammenbrudd. Hun klarer ikke gå ut av huset. Hun kan ikke engang ta av seg de mørke brillene inne i huset. Så snubler brorens venn Linus inn i livet hennes. Med sitt vennlige smil og sin humor begynner han å lokke Audrey ut igjen - vel, ut og ut. Men Starbucks er en start. Og med Linus ved sin side føler Audrey at hun kan gjøre de tingene hun trodde var for skummelt. Å finne veien tilbake til den virkelige verden virker plutselig oppnåelig. Le, drøm og håp med Audrey mens hun lærer at til og med når du føler at du har mistet deg selv, kan kjærligheten fortsatt finne deg. Dette er en tragikomisk fortelling som utforsker psykisk lidelse, de varige skadene av mobbing og hvor mye vennskap og en kjærlig familie betyr for bedringen. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 317 s. Utgitt i 2016.

Audrey ut av mørket av Sophie Kinsella forside

Rossing, Nina: #Kampklar

Skremmende aktuelt om sterke jenter og netthets

Etter en fotballkamp der Anja må dele ut rødt kort til vinnerlagets store stjerne, våkner hun til trusler og netthets. Brått overskygges skole, fotball og forelskelser av kampen for å stå imot hetsen. Anja nekter å la seg knekke, og sammen med venninnene legger hun en plan for å få kontrollen tilbake. Men alt endrer seg da truslene tar en enda mer brutal vending.

#Kampklar er en skremmende aktuell roman som viser deg sosiale mediers mørke sider. Det er også en historie om vennskapets makt, mot og viljen til ikke å forbli et offer. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 253 s. Utgitt i 2019.

Kampklar av Nina Rossing

Mjønes, Johan: Orkanger

"Alle spiller vi roller i andres liv.
Noen ganger større, andre ganger mindre.
Og noen ganger helt avgjørende."

Orkanger er en roman om mobbing, hevn og livslangt skjebnefellesskap. Børge og Terje, mobber og offer. Fra hver sin kant oppleves de samme hendelsene, og maktforholdet dem imellom forandrer seg, fra barndom til voksen og til alderdom.

For hva er den største synd, å begå urett eller å hevne urett? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 158 s. Utgitt i 2010.

Orkanger av Johan B. Mjønes

Bøker om seksuelle overgrep

Basso, Aina: Ingen må vite

Året er 1734. Ingeborg er 14. Ein dag dett ho på isen, og der står Mikkel. Han hjelper henne opp. Ingeborg begynner å drøyme om Mikkel om nettene, tenke på han om dagane. Men det finst eit hinder mellom dei, ein farleg løyndom på garden oppunder fjellet.

Store, grove hender som snik seg oppover låra når mor er borte. Ein løyndom som må bli avslørt, ein løyndom som vil få alvorlege konsekvensar for alle involverte. Aina Basso debuterer med denne spennande og poetiske romanen, lagt til ei kystbygd i 1700-talets Noreg. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 158 s. Utgitt i 2008.

Ingen må vite av Aina Basso

Wassmo, Herbjørg: Huset med den blinde glassveranda

Huset med den blinde glassveranda var Herbjørg Wassmos debut som romanforfatter, og første bok i trilogien om Tora - historien om den gripende ensomme og forhutlede "tyskerungen"som blir misbrukt av sin stefar.

Boken er fortalt i et poetisk språk som både har humor og bevegende alvor. Den ble mottatt med entusiasme av presse og publikum da den kom i 1981, og er senere kommet i en rekke nye opplag og utgaver. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 180 s.

Huset med den blinde glassveranda av Herbjørg Wassmo

Sir, Tine-Jarmila: Hvis

Hvis er en rå diktsamling om misbruk og voksne som ikke vil se barnet som har det vondt. Den grovt misbrukte jenta inntar synspunktene til de voksne som burde ha sett; for eksempel læreren, foreldrene, men også voksne den misbrukte ikke kjenner. Med repetitivt språk «Hvis jeg var… ville jeg», skapes det et inntrykk av at alle voksne vet, men ingen vil se. Diktsamlingen er sterk, og setter spor hos leseren lenge etter at siste dikt er lest. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 55 s. Utgitt i 2018. 

Hvis av Tine-Jarmila Sir

Summers, Courtney: Sadie

En vakker og spennende bok om søsterkjærlighet og en tung oppvekst. Sadies lillesøster Mattie blir funnet død, og Sadie legger ut på en jakt for å finne ut hva som skjedde med henne. Søstrene har ikke hatt et enkelt liv. Moren er rusmisbruker, og forskjellige menn har stadig kommet inn og ut av livet til de to søstrene. Det er ingen som vet at Sadie har dratt for å finne Matties morder, og snart blir hun rapportert savnet. Radiopersonligheten West McCray blir besatt av å finne ut hva som har hendt med søstrene og skaper podcastserien The Girls. Jakten på Matties morder blir ikke bare en fysisk reise, men også en reise gjennom søstrenes vanskelige barndom. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 343 s. Utgitt i 2019.

Sadie av Courtney Summers

Bøker om omsorgssvikt

Brekke, Torill: Alle elsket moren din

"Hvem er faren min?" Agathe spør flere ganger, men moren hører det visst ikke. Hun vokser opp i skyggen av en mamma som ikke ser henne, en pianistinne som helst ville vært et helt annet sted, på et konsertpodium i London eller Paris. Mormor, som er Agathes trygghet, måtte selv en gang gi opp drømmen om å bli operasangerinne da hun forelsket seg og ble med barn. Attpåklatten onkel Jannik ønsker aller mest å oppleve verden og slett ikke studere, slik foreldrene vil.
Vi befinner oss i Oslo på 50- og 60-tallet. Istedenfor å finne faren sin, får Agathe en ny stefar og må flytte fra mormor og morfar på Bekkelaget til et nytt boligfelt på Valle-Hovin. Der får hun gjøre som hun vil, og det hun vil, er både fantastisk og iblant livsfarlig. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 333 s. Utgitt i 2017.

Alle elsket moren din av Toril Brekke

Paramalingam, Rita: La meg bli med deg

Lara bor i et slitt hus sammen med broren Felix som tegner blomster og moren som sjelden kommer ut av soverommet. Da Lara stjeler mat på butikken, blir hun oppdaget av den kinesiske kvinnen Ly. Hun blir med Ly hjem og lærer å lage mat og å bruke legende urter. Ly sender Lara og vennen Signe ut for å samle brennesler i skogen, og der finner de en hytte som de lager til et hemmelig hjem.

I ferien reiser Felix med en annen familie, moren er på tur med den nye kjæresten og Signe har flytta. Lara er alene hjemme i flere uker. Hun sover, døser og drømmer om en elv, et tre, om padder og måker. Når Lara er våken, tenker hun på den kvelden ved vanntårnet da hun svikta Signe.

La meg bli med deg er en eksistensiell roman om å være åpen og ubeskyttet. Romanen bæres av et språk som er tidvis romantisk, tidvis skrapt til beinet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 103 s. Utgitt i 2017.

La meg bli med deg av Rita Paramalingam

Seljestad, Lars-Ove: Snøen stryk ut alle spor

I en industriby i en vestlandsfjord har en tolv år gammel farløs gutt vært hos rektor og fått med seg lapp hjem som han skal vise til moren. Så langt kommer han aldri. Det snør og han blir syklende rundt på kaia med lappen i baklomma med tanker og minner kvernende rundt i hodet. Under halvtaket på et repos like ved viser de andre guttene fra klassen sine sykkelkunster for hverandre. Han er utstøtt. Hjemme i leiligheten er moren. Hun er ute hver natt og drikker sammen med andre likesinnede. Om dagen sover hun og går på piller utskrevet av fastlegen. Hun har også minner. Gjennom disse to fortelles en roman om overgrep, omsorgssvikt og mobbing på skole og i lokalsamfunn, og om en mann og en far som var lyset og tryggheten, og som ga gutten ansvaret for moren og lillebroren da han ble syk. Familien er alt han har. Romanen er en proletarballade om å bli voksen i en hard verden. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 100 s. Utgitt i 2019.

Snøen stryk ut alle spor av Lars Ove Seljestad

Tiller, Carl Frode: Skråninga

Ein ung mann sit på ein psykiatrisk institusjon, skuldig i kriminelle handlingar som han ikkje heilt forstår. Psykologen oppmodar han til å skrive om seg sjølv og etter kvart trenger vonde minne seg på. Med brutal realisme blir det fortalt om korleis ein barndom prega av kulde og einsemd formar eit menneske som omverda ser på som eit monster. I eit nesten uhyggeleg syngande og ekspressivt språk kretsar denne romanen framfor alt rundt sorgen over alt som kunne ha vore annleis. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 271 s. Utgitt i 2015.

Skråninga av Carl Frode Tiller

Tjønn, Brynjulf Jung: Alt det lyse og alt det mørke

Gravide Hildegunn oppsøker mor si, Vibeke, for første gong på mange år. Slik blir vi kasta inn i forteljinga om Vibeke og oppveksten hennar i ei vestlandsbygd. Gradvis nærmar vi oss ei dramatisk hending som pregar dei begge. Alt det lyse og alt det mørke handlar om å forstå og leve med fortida — formidla i eit vakkert og sanseleg språk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 298 s. Utgitt i 2017.

Alt det lyse og alt det mørke av Brynjulf Jung Tjønn

Klassikere om barndom og oppvekst

Bjørneboe, Jens: Jonas

Jonas er den ordblinde, åtte år gamle gutten som ikke forstår bokstavenes betydning og som kommer på hjelpeskolen «Iddioten». Boken er et intenst oppgjør med skolens ensrettethet og lærernes uvitenhet og maktmisbruk.

Da romanen kom ut i 1955 vakte den storm. Den ble oversatt til flere språk, og i Norge er den siden kommet i utallige opplag. Ingen norsk roman har betydd mer for skolen, elever, lærere og foreldre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 302 s.

Jonas av Jens Bjørneboe

Borgen, Johan: Lillelord-trilogien

Borgen gir i første bok, Lillelord (1955), levende miljøskildringer og tidsbilder fra Oslo før første verdenskrig. Men først og fremst er dette en fascinerende fortelling om Wilfred, en rikt begavet, men spaltet og holdningsløs gutt. I andre bind, De mørke kilder (1956), dukker Wilfred opp i krigens siste år, like sjarmerende og like foruroligende uforløst som i forløperen. Siste bok, Vi har ham nå (1957), tar så et langt sprang i tid, fra de første mellomkrigsårene til siste halvår av okkupasjonen. Alt i alt gir Lillelord-trilogien en dyptloddende psykologisk studie av Wilfred Sagen, en romanskikkelse som har satt dype spor i norsk litteratur. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang (hele trilogien): 782 s. Originalt utgitt i 1955, 1956 og 1957.

Lillelord-trilogien av Johan Borgen

Brantenberg, Gerd: St. Croix-trilogien

I Sangen om St. Croix følger vi sentrale faser i utviklingen til jentene i en jenteklasse på St.Croix folkeskole i Fredrikstad fra 1948-1955. I Ved fergestedet utspiller handlingen seg ved Fredrikstad høyere almenskole, og vi får et innblikk i forskjellige skjebner i byen. I For alle vinder forlater Inger Holm sitt trygge oppvekstmiljø i Fredrikstad, og etter artium tar hun en jobb som au pair i Edinburgh. Vel hjemme i Norge igjen begynner hun å studere, og samtidig starter hennes kamp for å akseptere sine følelser overfor andre kvinner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang (hele trilogien): 879 s. Originalt utgitt i 1998. 

St Croix-trilogien av Gerd Brantenberg

Ditlevsen, Tove: De gjorde et barn fortred (seksuelle overgrep)

På overflaten lever 20-årige Kirsten et alminnelig og godt liv. Hun arbeider som kontordame, bor hjemme hos foreldrene, og går ut med venninnen om kveldene. Men hun føler seg ensom, og hemmet. Det begynner en ny mann på jobben, og Kirsten blir redd når han er i nærheten av henne, hun aner at noe forferdelig har skjedd med henne tidligere som har fått betydning for hennes voksne liv.

Ditlevsen viser hvordan barn blir gjort fortred på mange områder gjennom barndom og ungdom, hun sier også noe om usynlige, og ofte ubrytelige familiebånd som gjør at et barn aldri slipper helt ut av barndommens gate, og resten av sitt liv skal bære ansvaret for sine foreldres lykke eller ulykke. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 190 s. Utgitt i 2019.

De gjorde et barn fortred av Tove Ditlevsen

Hoel, Sigurd: Veien til verdens ende

Romanen er først og fremst en barndomsskildring, bygd på forfatterens egne inntrykk og opplevelser fra barneårene. Men ved siden av disse erindringer fra guttens tredje til hans femtende år inneholder den skildringer av bygda og bygdefolket. Omtalen er hentet fra Den norske bokdatabasen. Omfang: 238 s. Originalt utgitt i 1933.

Veien til verdens ende av Sigurd Hoel

Nedreaas, Torborg: Musikk fra en blå brønn

Første verdenskrig raser og nøden er stor. Den trygge rammen om Herdis' tidlige barndom å rakne, og foreldrene skilles. Dette er den første romanen om Herdis. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 310 s. Originalt utgitt i 1960.

Musikk fra en blå brønn av Torborg Nedreaas

Sandemose, Aksel: En flyktning krysser sitt spor

Utgangspunktet for Espen Arnakkes nådeløse selvbekjennelser fra sin oppvekst i småbyen Jante, er ønsket om å forstå de mekanismer som drev ham til å myrde John Wakefield i Misery Harbor. Det er sagt at diktning er å holde dommedag over seg selv, men i Sandemoses sterkt selvbiografiske roman faller dommen over det småbysamfunnet som gjorde Espen Arnakke til den han ble. Hans kartlegging av intoleransen i Jante, og hans formulering av Janteloven, har fått begrepsstatus innen sosialpsykologien. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 364 s. Originalt utgitt i 1933.

En flyktning krysser sitt spor av Aksel Sandemose

Vesaas, Tarjei: Vårnatt

Handlinga i Vårnatt (1954) blir spela ut i løpet av ei einaste natt. Syskena Hallstein og Sissel bur på eit lite småbruk, og denne lyse vårnatta skal dei vere aleine heime. Men med eitt bankar det på døra, og utanfor står ein familie og ber om husly etter at bilen deira har fått motorstopp. Blant dei er ei kvinne som skal føde. Den framande familien ber på store indre konfliktar, og desse kjem etter kvart til overflata i den spente atmosfæren som utviklar seg i det nattlege huset. Slik blir dei to unge syskena konfronterte med det problemfylte vaksentilværet. Men midt i omveltinga møter dei båe òg den første, spirande kjærleiken, og får ane kva den byr på av fryd og fare. Vårnatt er eit lite, tett kammerdrama om sameksistens, om det å leve saman. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 182 s.

Vårnatt av Tarjei Vesaas

Du finner flere bøker om barndom og oppvekst her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙