Uten en tråd av Jens Bjørneboe

Tabuer og forbudte bøker

Det finnes flere romaner som har vært forbudt i Norge, eller i andre land. 

En av de aller første romanene som vakte sterke reaksjoner i Norge, var Hans Jægers Fra Kristiania-bohemen, som kom ut i 1885, men som ble beslaglagt umiddelbart. Andre romaner som særlig har vakt reaksjoner i Norge, og da gjerne på grunn av sine seksuelle og erotiske beskrivelser, er Agnar Mykles roman Sangen om den røde rubin og Uten en tråd av Jens Bjørneboe.

Madla bibliotek har laget denne fine oversikten med utfyllende beskrivelser over forbudte bøker i Norge, men også i andre land. Der ingenting annet er oppgitt er informasjonen om hvorfor bøkene er forbudte hentet fra denne oversikten. Velger du å se nærmere på forbudte bøker, er det viktig at du ser romanene i lys av den tiden og den kulturen de ble til i, altså konteksten. Tenk deg at du tar på deg et par briller som gjør at du leser romanen med et annet blikk enn du gjør når du til vanlig leser en bok eller ser en film. 

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

NB: Nederst i artikkelen finner du lenker til mer stoff om forfatterne, og andre nyttige artikler om fordypningsoppgaven.

Forbudte bøker

Bjørneboe, Jens: Uten en tråd

Da Uten en tråd ble utgitt første gang, ble den beslaglagt av politiet etter bare noen få dager. I rettsaken som fulgte, ble både forfatter og forlegger dømt etter straffelovens bestemmelse om utgivelse av ”utuktige skrifter”, og boka ble inndratt. Ettertiden har dømt boka annerledes. Bak alle overdrivelsene og påfunnene er Uten en tråd en underholdningsroman med et tydelig etisk perspektiv: Seksualiteten er uskyldig så lenge de alminnelige moralbudene følges. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 153 s. Originalt utgitt i 1966.

Brown, Dan: Da Vinci-koden

En kode skjult i verkene til Leonardo da Vinci ... et desperat kappløp gjennom Europas slott og palasser ... en eksplosiv sannhet skjult gjennom århundrene ... avdekket til sist. Sentralt i oppklaringen står professor Robert Langdon, spesialist i religiøs symbologi. Da Vinci-koden er en av verdens mest solgte romaner gjennom alle tider. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble forbudt i Egypt, Libanon og Jordan fordi kristne ledere mente at den fornærmet kristendommen, og spesielt katolisismen. Omfang: 491 s. Først utgitt på norsk i 2004.

Carroll, Lewis: Alice i Eventyrland

"Hva skal en med bøker med ikke noe moro og ikke noen bilder?"
- undrer Alice før hun ramler ned i kaninhullet og finner sitt Eventyrland. Lewis Carrolls klassiske fortelling "Alice i Eventyrland" er en av de aller mest leste barnebøkene gjennom tidene. Helt siden den første utgaven i 1865 har illustratører latt seg begeistre og inspirere av Lewis Carrolls nonsens. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Alice i eventyrland ble forbudt i Kina i 1931 på grunn av at dyrene i verdenen har menneskeaktige egenskaper, kan tenke, snakke og føle. Boka ble altså forbudt på grunn av frykten for konsekvensene av at mennesker ble likestilt med dyr. Omfang: 108 s. Første norske utgave kom i 1903.

Frank, Anne: Anne Franks dagbok

Ingen skildring av en jødisk families skjebne under annen verdenskrig har vel nådd ut til så mange mennesker som Anne Franks dagbok. Den unge pikens beretning om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene, er blitt en klassiker. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Denne boka er blitt forbudt av ulike grunner, i Libanon på grunn av at den «portrettere jøder, Israel og sionisme positivt», på skoler i USA både fordi den er for erotisk og fordi den er for deprimerende. Omfang: 395 s. Boka ble utgitt i Norge første gang i 1952.

Hosseini, Khaled: Drageløperen

Tolv år gamle Amir er desperat etter å vinne den lokale dragekampen, for å på den måten bevise for faren at han er mann. Hans lojale venn Hassan lover å hjelpe han. Hassan er sønn av en invalid tjener og derfor lavkaste. Men Amir er likevel sjalu på vennen for hans naturlige mot og for hans plass i farens hjerte. For å vinne svikter Amir vennen sin på en måte som skal få uante konsekvenser for dem begge. Etter at russerne invaderer Afghanistan flykter familien til Amerika og starter et nytt liv. Men Amir innser at han må reise tilbake for å finne det eneste det nye fedrelandet ikke kan gi ham; tilgivelse. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka har blitt tatt bort fra pensum på noen skoler i USA, på grunn av eksplisitt seksuelt materiale, språk og at den ikke passer for aldersgruppen. Senere har den også blitt fjernet fra pensum på skoler i USA på grunn av seksuell vold og at den promoterer islam (kilde: American Library Association (ALA)). American Library Association lager årlig en liste over de bøkene som blir mest utfordret, altså bøker som forsøkes bannlyst i biblioteker, skoler og media. Drageløperen har havnet på denne lista flere år (kilde: ALA). Boka er også filmatisert, og filmen er bannlyst i Afghanistan (kilde: NRK). Omfang: 382 s. Originalt utgitt i 2003.

Jæger, Hans: Fra Kristiania-bohemen

Boken handler om skjebnen til all flink ungdom. De herskende samfunnsforholdene og den konvensjonelle kjønnsmoralen fører til at ungdommen må gå til grunne. De to unge mennene i boken, Herman Eek og Jarmann er to begavede mennesker som ødelegges av utenforliggende hemninger på deres naturlige trang. Annen del inneholder utdrag av debattene i Den frisinnede studenterforening og forfatterens forsvarstale i højestrett. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble beslaglagt så snart den kom ut, og Hans Jæger ble dømt til fengsel. Fra Kristiania-bohemen ble forbudt fordi den brøt med blasfemiparagrafen og bluferdighetsparagrafen. Med andre ord ble boka forbudt på grunn av religionskritikk og at den brøt med regler for det som er sømmelig eller anstendig. Omfang (begge deler): ca. 371 s. Originalt utgitt i 1885.

Krohg, Christian: Albertine

Historien om den fattige sypiken som voldtas av en politifullmektig og deretter ender opp i prostitusjon, ble gitt ut som et innlegg i datidens moraldebatt. Krohg skildrer prostitusjonen på slutten av 1800-tallet. Boken er preget av refleksjon og moralisme. Den ble utgitt i 1886 og ble allerede dagen etter utgivelsen beslaglagt og nektet utgitt av myndighetene. Redaktøren av Verdens Gang mente den ikke ble beslaglagt for å beskytte dyd og sedelighet, men for å beskytte ulydige og usedelige embetsmenn. Prostitusjon som offentlig legalisert institusjon ble avskaffet like etterpå, i samme år som romanen kom ut. Det er verdt å merke seg at justisminister Aimar Sørensens beslagsvedtak fra 1886 faktisk aldri er opphevet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 141 s.

Mailer, Norman: De nakne og de døde

De nakne og de døde handler om en gruppe amerikanske soldater og offiserer som går i land på en tropisk øy i det sørlige Stillehavet for å drive ut den japanske okkupasjonsstyrken. Selv om Mailer vier stor plass til kampscener og den ytre handlingen i krigsteateret, er hans hovedinteresse å trenge inn i soldatenes liv og tankeverden, for å skildre hvem de er - og hva krigen gjør med dem. Forfatteren insisterer på å fastholde den enkeltes individualitet, det som på ulikt vis gjør dem til sårbare, feilbarlige enkeltmennesker, midt i en virkelighet som utvisker alle forskjeller og reduserer menneskene til utskiftbare deler i en krigsmaskin. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale.

Boka er forbudt i Canada. Volden og det grove språket har dessuten gjort den kontroversiell i flere andre land. Omfang: 698 s. Første norske utgave er fra 1949.

Morrison, Toni: Elskede

Ohio, 1873. Sammen med datteren Denver bor den tidligere slaven Sethe i et hus hjemsøkt av Sethes døde datter, og av minnene om det som hendte 18 år tidligere. Såret og høygravid flykter Sethe fra farmen Sweet Home, for å slutte seg til resten av familien. I 28 dager får hun nyte friheten, før hun blir oppsporet av slavejegere. Sethe forsøker å bearbeide fortidens smerte, og da den tidligere medslaven Paul D. dukker opp, gjør det alt litt lettere. Men en dag kommer den døde datteren tilbake for å kreve det som ble tatt fra henne, og for endelig en gang å bli elsket. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Elskede er kontroversiell i USA på grunn av seksuelt innhold, religiøst ståsted og voldsskildringer. Av denne grunn er den forbudt fra undervisningen i flere amerikanske skolekretser. Omfang: 302 s. Originalt utgitt i 1987.

Mykle, Agnar: Sangen om den røde rubin

«RUBINEN» - og rettssaken som fulgte - utgjør et eget kapittel i norsk etterkrigshistorie. Det ble reist sak mot Agnar Mykle og direktør Harald Grieg i Gyldendal for brudd på utuktsparagrafen i norsk lov. Ved dom i Oslo byrett, oktober 1957, ble restopplaget av boken inndratt. Mykle og Grieg ble frikjent. Selve inndragningen ble også senere opphevet av Høyesterett, juni 1958.

Uansett: «Mykle-saken» var viktig fordi den reiste en debatt omkring seksualmoral versus ytringsfrihet. Fortellingen om den unge Ask Burlefots vei gjennom skam, nederlag og triumfer fram mot en dypere og redeligere forståelse av seg selv, åpnet øynene på en hel generasjon. Romanen er en intens og vital dannelsesberetning, rik på ungdommelig overmot og livsappetitt, men også på selvransakelser og bebreidelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 423 s. Originalt utgitt i 1956.

Nabokov, Vladimir: Lolita

Lolita av Vladimir Nabokov er historien om en tragisk lidenskap, om en middelaldrende manns kjærlighet til en tolv år gammel jente. Den er både en erotisk studie og en samfunnsatire som savner sidestykke i vår litterære kanon. Utdrag fra forlagets uttale. Boka er eller har vært forbudt i blant annet Argentina, Canada, New Zealand, Storbritannia og Sør Afrika på grunn av uanstendig innhold. Omfang: 335 s. Originalt utgitt i 1955.

Orwell, George: Kamerat Napoleon

Den satiriske og allegoriske romanen Kamerat Napoleon (originaltittel Animal Farm), først utgitt i 1945, er tilbake i en ny utgave. Dette er Orwells mest kjente roman og er en åpenbar kritikk av den russiske revolusjonen og en vurdering om hvordan kommunismen ble ødelagt under Stalin. Handlingen er lagt til gården "Manor Farm", der dyrene tar makten fra menneskene og begynner å drive gården på sine egne premisser. Boka åpner med at dyrene har rådsmøte for å få fjernet den grusomme eieren på gården. De intelligente og vel respekterte grisene tar styringen under mottoet "alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre". Men det tar ikke lang til før lederen, Kamerat Napoleon, blir like grusom som den tidligere eieren. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka har vært forbudt i ulike land av ulike grunner. Den ble forbudt i Sovjetunionen fra 1943-1945 fordi den kritiserte kommunismen, i Kenya i 1991 fordi den er kritisk til korrupte ledere og i De Arabiske Emirater i 2002 fordi dyr blir fremstilt som mennesker i boka. Omfang: 92 s. Første utgave på norsk kom i 1962.

Remarque, Erich Maria: Intet nytt fra Vestfronten

Tyskland, 1914. Første verdenskrig har begynt. Beruset av naive drømmer om ære og heltedåd ankommer unge menn til vestfronten - helvetes forgård. Til en krig som skulle gjøre gutter til menn. Og menn til dekorerte helter. Men virkeligheten slår tilbake med full kraft, midt på den brennende slagmarken mellom endeløse skyttergraver. Den tyske forfatteren Erich Maria Remarques Intet nytt fra Vestfronten fra 1929, anses av mange for å være en av verdens fremste krigsskildringer. Aldri før hadde noen våget å skildre krigens lidelser så nakent og kompromissløst. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble forbudt i Tyskland under Nazi-regimet, fordi den var demoraliserende og fornærmende mot Tysklands militære forsvar. Omfang: 174 s.

Rowling, J.K: Harry Potter-bøkene

En varm, men også mørk bokserie, om trollmannen Harry Potter, hans oppvekst og kamp mot den onde Voldemort. Ved seriens start bor foreldreløse Harry Potter hos sin onkel og tante, som mishandler ham og lyver til ham om hvordan foreldrene hans døde. Men Harry får likevel vite sannheten, at han trollmann, og begynner på sitt første år ved Galtvort skole for hekseri og trolldom. Resten av serien følger Harrys utvikling fra uvitende om egne evner til modig trollmann. Harry Potter-bøkene handler dessuten om Harrys kamp mot foreldrenes morder, og det magiske samfunns største fiende, Voldemort. Harry Potter-serien er full av mørkt alvor og dysterhet, men også av vennskap, glede og magi. Det er nettopp magien som har gjort at flere amerikanske skoler har bannlyst bøkene (Dagbladet, 4.oktober 2006) og at de har toppet American Library Association's lister over mest utfordra bøker på 2000-tallet (The Office for Intellectual Freedom ALA). Magien angripes ofte fra et religiøst synspunkt, med argumenter om at Harry Potter-bøkene lurer barn inn i det okkulte. Så sent som i 2019 bannlyste en katolsk skole i Tennessee Harry Potter-bøkene fordi trylleformlene i dem ifølge skolens pastor kunne fremkalle onde ånder (Independent, 1. september 2019). De Forente Arabiske Emirater forbød Harry Potter og de vises stein fra landets privatskoler i 2002 (NRK).

Rushdie, Salman: Sataniske vers

Sataniske vers er en bok på flere plan. Gjennom en syklus av særegne og fantastiske historier stilles vi overfor det absurde ved å leve mellom to kulturer, kampen mellom det gode og det onde, tvil og tro, liv og død, forholdet mellom religion, makt og avmakt. Forfatteren lar drømmer, fabler begivenheter, visjoner og refleksjoner, gale påfunn og et mangfold av skikkelser myldre ut over sidene, og fletter det hele sammen. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka er forbudt i en rekke land for blasfemi mot islam. Dessuten er det utstedt en fatwa, eller hellig dom, over boka. Denne krever at forfatteren må dø for blasfemien. Imidlertid er det kun den som har utstedt en fatwa som kan gjennomføre dommen, og han døde kort tid etter at han hadde dømt boka. Omfang: 519 s. Første norske utgave utgitt i 1989.

Steinbeck, John: Vredens druer

I 1939 (på norsk i 1940) kom denne romanen som slo fast at Steinbeck var en av mestrene i moderne amerikansk prosadiktning. Romanen står i dag som et minnesmerke over depresjonens elendighet. Handlingen er hentet fra 1930-årenes USA. Hovedpersonene er familien Joad, en av mange farmerfamilier som må flykte fra Oklahoma, etter at banker og storspekulanter har tatt jorda fra dem. Lokket av løfter fra farmere i California begir de seg vestover mot det forjettede land, der ny elendighet venter dem. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble bannlyst på skoler og biblioteker i delen av California familien Joad flykter til, Kern County. Bannlysningen ble begrunnet med en urettferdig fremstilling av Kern Countys mottakelse av familier som flyktet til Kern County (NPR). Omfang: 307 s. Originalt utgitt i 1939.

Strid, Jakob Martin: Mustafas kiosk

Mustafas Kiosk er en samling elleville og morsomme vers for barn fra 5 til 105. I tegneren Jakob Martin Strids univers møter du for eksempel rumbadansende sjørøvere, frosker som raner banker, rampete sokker og Alis smellfeite hår. Et skjevt og muntert syn på tilværelsen. Erlend Loe har oversatt og gjendiktet boken til norsk. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble anklaget for å være venstreradikal i Danmark (Sølvberget). I Sverige i 2013 førte en Facebook-post om boka til en kraftig debatt. I debatten ble det påstått at boka er rasistisk og voldsforherligende. På dette tidspunktet hadde det svenske forlaget solgt ut boka og de besluttet å slutte å trykke den (NRK). Omfang: 39 s. Utgitt i 2000.

Twain, Mark: Huckleberry Finn

«Dette er et mesterverk,» skrev The Illustrated London News da romanen om Huck ble gitt ut i 1884. I løpet av alle disse årene og etter utgivelser på alle verdens språk har romanen til overmål bevist at den virkelig er et mesterverk. Huckleberry Finn rømmer fra sin alkoholiserte og voldelige far. Han gjemmer seg på en øy der han noen dager senere møter Jim som har vært slave hos fru Wilson. Han er på rømmen for å unngå å bli solgt på slavemarkedet. Sammen reiser de nedover Mississippi. Det er en farefull og opplevelsesrik ferd. De møter to svindlere, kongen og hertugen. Huck blir mot sin vilje med på et av deres svindeltokt, men Huck lurer også lurendreierne. Når han kommer tilbake til flåten, er Jim søkk vekk. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale.

Boka har vært spesielt kontroversiell i USA for bruken av ordet "nigger". Først ble den anklagd for å vise rasisme i sørstatene, deretter for å være rasistisk. Kontroversen har ført til at boka er forbudt av både skolestyrer og bibliotek. Omfang: 358 s. Orginalt utgitt i 1884.

Yan, Lianke: Landsbyens blod

Landsbyens blod er en ytterst vakker, poetisk og klok beretning om svik og menneskelig storhet i møtet med døden. Det er en historie om enkeltmennesker så vel som hele samfunn som går til grunne fordi deres små drømmer om et bedre liv brukes mot dem av et system som gir griskheten fritt spillerom. Men det er også en beretning om ukuelige livskrefter og om livsdrømmens grenseløse utholdenhet - selv langt inn i døden. Yan Lianke (f. 1958) har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, og regnes blant Kinas aller fremste nålevende diktere.Omtalen er et utdrag av forlagets omtale.

På tross av det forlaget skriver om at forfatteren er blant Kinas fremste nålevende diktere, får han ikke selge bøkene sine i eget land. Dette også på tross av at han er medlem av det kinesiske kommunistpartiet. Grunnen til at denne boka er forbudt i Kina er fremstillingen av HIV og AIDS som et samfunnsproblem. Boka er filmatisert og filmen får vises i Kina. Omfang: 267 s. Utgitt i 2009.

Bøker om tabuer

Bredow, Katarina von: Søskenkjærlighet

Gjennom en veksling mellom Amandas gamle dagboknotater, og en gjenfortelling av det som hendte, får vi høre om Amanda og Ludvig, som i 16-17-års-alderen oppdager at de elsker hverandre, til tross for at de er søsken. Amanda forteller om den nære, fine kontakten de hadde som søsken. Hun forteller om lykken ved å være berusende glad i den andre. Men også om fortvilelsen og maktløsheten når de oppdager hva de føler, lever ut det de føler, for deretter å forsøke å kjempe mot følelsene og bare være bror og søster. Et ømtålig og kontroversielt tema som i seg selv går på farene ved å flytte tabugrenser. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 299 s. Original utgitt på norsk i 1993.

Dahle, Gro: Sesam sesam

Brødrene Al og Kas deler rom og datamaskin. Når storebror har venner på besøk får ikke Al bli med. Men han kan bruke maskinen igjen når de er dratt. En dag er det noe på skjermen som ikke burde ha vært der …

Barn er mer utsatt for seksuelt innhold på nettet enn noen gang før. Svært få foreldre legger inn sperrer og filter på nettsøk hjemme, og dagens barn debuterer tidligere med porno enn før. Gro Dahle er prisbelønnet og kritikerrost for å ta opp problematiske tema for barn og unge lesere. Omfang: 41 s. Utgitt i 2017.

Fjæren, Eline Lund: Ung jente, voksen mann

Ung jente, voksen mann er en åpen og hemmelighetsfull fortelling om to som møter hverandre og faller for hverandre. Hjemme hos ham er det bare de to. Men hver for seg lever de svært forskjellige liv. Og kjærlighetshistorien de deler er ulik for ham og for henne. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 120 s. Utgitt i 2013.

Hagemann, Bror: De blyges hus

En roman om umulig kjærlighet. Og om fascinasjonen som følger etter den på veien.
Tomas Hilde har alt. God økonomi, en interessant jobb som designer, drag på damene og kulturelle interesser. En dag bryter han over tvert og tar seg jobb ved en institusjon for psykisk utviklingshemmede. Hvorfor? Det er det ingen som forstår. Og kan en slik mann forelske seg i en av beboerne på stedet - en tilbakestående nittenåring uten sosiale manerer? Og hva vil skje om disse to innbyggerne i hver sin verden insisterer på å utvikle et forhold som kan bli ødeleggende for dem begge. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 223 s. Utgitt i 2002.

Knausgård, Karl Ove: Ute av verden

Den 26 år gamle Henrik Vankel jobber som lærervikar i Nord-Norge. På skolen møter han Miriam, som han blir dypt forelsket i. Det eneste er at hun er elev i klassen hans, og bare tretten år.

Med utgangspunkt i forholdet mellom Henrik og Miriam forteller Karl Ove Knausgård en besettende kjærlighetshistorie. Men det er også beretningen om en ung manns oppvekst i Norge mot slutten av det tjuende århundret. Ute av verden er et ambisiøst debutarbeid, et grusomt og infamt monument over den mannlige skamfølelsen, men også en overdådig feiring av overmot og undergang. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 700 s. Første gang utgitt i 1998.

Kristoffersen, Espen Dennis: Hvit

En brutal og øm skildring av en jente på femten som er i ferd med å miste taket. Tide har det i kjeften, og ifølge henne selv mellom beina. Hun er rå og utfordrende, men også skjør som glass.
Tide er forbanna på det meste og de fleste, skulker skolen og driver rundt i bydelen mens hun venter på at hun skal bli litt gladere så hun kan besøke kjæresten sin, den langt eldre William, som er forfatter. Tide er fandenivoldsk, frekk og sleivkjefta, men også en drømmer som liker å lese, som er glad i broren sin og som er full av livsmot på tross av sin forhistorie. Hun innbiller seg at alle menn, unge som gamle, begjærer henne der hun sykler rundt i verden i ren hvit truse. Samtidig er hun like naiv og troskyldig som femtenåringer flest - inntil hun avslører Williams grusomme hemmelighet. En intens, sår og gripende fortelling av Espen Dennis Kristoffersen, skrevet med et usedvanlig trøkk og med en overbevisende troverdighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 174 s. Utgitt i 2001.

Moyes, Jojo: Et helt halvt år

Lou Clark vet en god del. Hun vet hvor mange skritt det er fra bussholdeplassen og hjem. Hun vet at hun liker jobben sin på kafeen The Buttered Bun, og hun vet at hun kanskje ikke elsker kjæresten sin, Patrick. Det Lou ikke vet, er at hun snart kommer til å miste jobben,eller at hun er avhengig av å vite hva som venter rundt neste sving,for ikke å gå fra forstanden.
Will Traynor vet at motorsykkelulykken tok fra ham viljen til å leve. Han vet at alt føles veldig smått og meningsløst, og han vet nøyaktig hvordan han skal få slutt på det. Det Will ikke vet, er at det er like før Lou stormer inn i livet hans som et levende fyrverkeri. Og ingen av dem vet at de kommer til å forandre hverandre for alltid. Omfang: 494 s. Utgitt i 2013.

Nygårdshaug, Gert: Nullpluss pluss

Laserforskeren Tremor Harding, innbygger i småbyen Lagendonk, føler at han har uttømt livets sum av behagelige og interessante erfaringer. Han har dermed ikke noe å tape ved å sette livet inn på et tilsynelatende dødelig eksperiment: Han vil spise seg selv opp. Eksperimentet utføres i optimistisk og systematisk ånd, og blir på samme tid et månedlangt herremåltid og en reise mot nye erkjennelser.

Nullpluss pluss er en utvidet utgave av Nullpluss, som kom i 1986. Det er en hårreisende og på samme tid fascinerende roman - med andre ord en bok i typisk og intens Nygårdshaug-stil. Mesterlig kombinerer forfatteren det komiske og det makabre, myte og vitenskap, lek og logikk. Overbevisende og med optimisme varsler han at ny vitenskap gir spillerom for fantasi og fiksjon. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 284 s. Utgitt i 2008. 

Ombustvedt, Åse: Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?: dikt for ungdom

Årets viktigste og vondeste bok, er en diktsyklus for ungdom. En navnløs tenåring lever med en voldelig far. Gjennom hans tanker og observasjoner kommer vi tett på en ung gutt og en familie, som hele tiden lever i skyggen av en ulmende vulkan. Hvordan påvirker fysisk og psykisk mishandling et ungt sinn? Hva tar dette unge mennesket med seg videre, i livet og i møte med omverdenen?

Dette er en liten bok om et stort og vanskelig tema, som berører flere enn vi aner. Noen bøker kan endre liv. Kanskje til og med redde det. Dette er en slik bok. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 82 s. Utgitt i 2019.

Rasul, Abo: The Cocka Hola Company

"Speedo er dritings. Han er så dritings at han er våt i håret. Klokken er tolv. På dagen. Et slags instinkt – og Gud må vite hvilket – driver ham til å utrette det han skal. Det er ikke så veldig vanskelig. Oppgaven består i å gå fra et sted til et annet, fra en bar til en annen, for å si det enkelt."

Romanen byr på originale, minneverdige karakterer og drivende situasjoner. Med burlesk og skarp humor skildrer forfatteren en gruppe mennesker som driver aksjonsrettet handling mot konformiteten og vanetenkningen i samfunnet, finansiert av et pornofilmselskap. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 454 s. Utgitt i 2001.

Ullmann, Linn: Nåde

Da Johan Sletten blir alvorlig syk, inngår han en avtale med sin kone Mai. Den dagen livet oppleves som uverdig eller uutholdelig, den dagen han blir en byrde for henne og sine omgivelser skal hun bistå ham med en siste handling. Da øyeblikket nærmer seg, er han likevel usikker på om det er dette han vil. Uforvarende krysser ekteparet grensen til landskap de ikke kjenner; der tvilen styrer, språket forvitrer og kjærligheten er utrygg. Nåde er en skarp, dristig og inntrengende roman preget av svart humor, en kompromissløs skildring av et ekteskap stilt overfor det umulige, og en studie i det alvorligste av alt, om sannhet og løgn, om troskap og de små umerkelige svik. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 162 s. Utgitt i 2002. 

For flere forbudte bøker og bøker om tabu klikk her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙