Deltagere på Shared-reading snakker om teksten de har hørt.

Spa for hjernen: Høytlesning i biblioteket

Forskning viser at høytlesing har positiv effekt på hjernen. Kom til biblioteket og bli lest høyt for tirsdag og torsdag.

Som barn ble mange av oss lest høyt for, men etterhvert som vi lærte å lese selv så ble det slutt. Høytlesning gir en egen ro og tilstedeværelse. Litterært språk setter i sving andre deler av hjernen enn de vi vanligvis bruker. Når vi hører på og følger med på en tekst som leses høyt, senkes tempoet og vi fordyper oss mer i teksten og blir mer oppmerksom på formuleringer og nyanser. Vi «forsvinner» inn i teksten på en annen måte enn når vi leser den for oss selv. Det har også en beroligende effekt. Høytlesning er som spa for hjernen. Du kan stresse ned med høytlesning enten du kommer rett fra jobb eller tar en pause i fra studier og skolearbeid.

Høytlesning og samtale

Våren 2022 kan du komme på biblioteket og bli lest høyt for på tirsdager og torsdager kl. 18.00. Med utgangspunkt i metoden "Shared reading" leses noveller og dikt høyt for en gruppe mennesker. Alle i gruppen har teksten som skal leses foran seg og kan følge med mens den leses høyt. Leser stopper underveis og inviterer til samtale om hvordan teksten oppleves og hvilke tanker og assosiasjoner lytterne får. Lesefellesskap drevet etter shared reading-metoden handler om en umiddelbar opplevelse av kortere tekster. Gjennom lesingen får du utfordret deg selv og dine egne tanker. Du møter andres synspunkter på teksten – som kan være helt forskjellig fra dine egne. NB! Det er også lov å bare lytte til samtalen, man må ikke si noe for å delta på dette. Du trenger heller ikke å lese selv eller være interessert i litteratur. Dette tilbudet kan alle være med på!

Har du lyst til å bli med? Sjekk dato og tidspunkt i oversikten nedenfor og meld deg på.

NB! Det er begrenset antall plasser så hvis du IKKE kan delta og allerede har bestilt plass, er det svært viktig at du sender en e-post til: thale.dobbert@solvberget.no slik at noen andre kan får plassen din. Det er også mulig å sende en e-post til samme adresse hvis du ønsker å stå på venteliste.

Shared reading på serbisk, fransk og arabisk

På Sølvberget kan du også bli med på høytlesning og samtale om noveller og poesi - på arabisk, fransk og serbisk. Våre tre formidlere tar deg med på en opplevelse i litteraturens verden som deles mellom deltakerne i gruppen. Det passer for deg som snakker språket og deg som lærer språket. Formidlerne våre er Selma Yunus (arabisk), Yngve Anda (fransk), Jelena Usken (serbisk). Les mer om tilbudet her eller se datoer i kalenderen under. 

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙