
Obstfelderseminaret: Jeg
En prests dagbok av Sigbjørn Obstfelder var en av de første, moderne jeg-romanene på norsk. Det fremmedgjorte jeget kjennetegner både denne og andre tekster av 150-årsjubilanten. Obstfelder-jubileet og Nasjonalbiblioteket går i dette seminaret sammen om å utforske det fiktive og biografiske jeget hos Obstfelder, og sporene etter forfatteren i skandinavisk samtidspoesi.
Sted: Kiellandrommet (2. etasje, Sølvberget), fredag 16.9, gratis.
11.00: Velkommen v/Marte-Kine Sandengen, utstillingsansvarlig ved Nasjonalbiblioteket
Ingrid Nielsen: «Min sjæl er solen.» Om sansning og overskridelse i En prests dagbog.
Foredraget vil ta for seg Obstfelders lille, ufullendte og nesten oversette roman En prests dagbog. Presten begynner å skrive for å finne mening i egne grublerier, men han mister etter hvert kontrollen over skriften – og over seg selv. Prestens religiøse angst erstattes etter hvert av en overskridende natursansning, der grensene – mellom ordene, menneskene og tingene – er på vei mot å oppheves.
Trond Haugen: Sansen for det moderne jeg. Sigbjørn Obstfelder 150 år.
På 1890-tallet hadde jeg-litteraturen sitt store gjennombrudd i Norden, og Obstfelder var en av dem som satte jeget i sentrum av sine tekster. Mange kritikere var avvisende til den nye subjektivismen, og i en anmeldelse av Knut Hamsuns Siesta formante Edvard Brandes forfatterne om å «holde deres Jeg udenfor deres Bøger». Foredraget tar utgangspunkt i Obstfelders svar til Brandes i essayet «Jeg-formen i litteraturen», og diskuterer hva som skjer med litteraturen når det moderne jeget melder sin ankomst i Europas kunstliv. I foredraget ser Trond Haugen nærmere på noen av de måtene det moderne jeget får litterært uttrykk i Obstfelders egenartete tekster, og hvordan det gjør ham til en av våre samtidige.
11.50–12.00: Pause
12.00: Innlegg og avsluttende samtale
Dan Aleksander Andersen: Arven etter Obstfelder og det fremmedgjorte jeget i skandinavisk samtidspoesi.
Avsluttende samtale med Dan Aleksander Andersen, Ingrid Nielsen og Trond Haugen. Samtaleleder er Trond Haugen.
Ingrid Nielsen er førsteamanuensis i nordisk litteratur, og arbeider ved Universitetet i Stavanger. Våren 2016 utga hun diktsamlingen Hemmelig, men aldri som en tyv.
Trond Haugen er forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket med doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap. Haugen har vært kritiker for Klassekampen, Dagsavisen og Morgenbladet. Seneste bokutgivelse: Å bli en stemme. Nye studier i Camilla Colletts forfatterskap (red.) (2014).
Dan Aleksander Andersen er forfatter og forlagsredaktør i Cappelen Damm. Våren 2016 ga han ut diktsamlingen Flaggtale.
Arrangør: Obstfelder 150 år, Nasjonalbiblioteket og Kapittel