Finn god informasjon på nettet

Med lånekort hos oss kan du bruke digitale avisarkiv, ordbøker og et fantastisk nettleksikon.

Kanskje vil du skrive fordypningsoppgave om retorikk i leserinnlegg i aviser, eller om hvordan avisreklamen har utviklet seg? Eller du trenger et annet nettleksikon enn Wikipedia. Visste du at med lånekort på biblioteket får du tilgang til en del tjenester på internett som ikke ligger åpent tilgjengelig for alle?

Digitale aviser

abundance-blur-bundle-167538
Retriever, eller A-tekst, er et avisarkiv hvor aviser et stykke tilbake i tid er lagret digitalt. Dette gir mulighet til en "tidsreise". Kanskje vil du se på avisspråk, retorikk i aviser eller reklame i aviser før og nå? Eller du vil analysere innlegg i debatten om ulv? Her søkes det i de redaksjonelle arkivene til blant annet Adresseavisen (2000-), Aftenposten (1983-), Bergens Tidende (1992-), Dagbladet (1996-), Dagens Næringsliv (1988-), Dagsavisen (mars 2002-), Klassekampen (2001-), Nordlys (1988-), Stavanger Aftenblad (2003-) VG (1945), og flere tidsskrift.

For å få tilgang til Retriever trenger du lånekort og pinkode. Logg deg inn via "Min side" på nettsidene våre. Velg så Retriever. Da kommer du til en side hvor du kan søke i avisarkivet. Du kan søke på ord i artikler, for eksempel navn. Hvis du søker på navn vil du gjerne ha søkeordene i en bestemt rekkefølge, og da er det lurt å sette i hermetegn, for eksempel "Erna Solberg". I feltet hvor du avgrenser på dato, kan du både velge egendefinert tidspunkt, eller å søke på artikler et visst antall uker eller år tilbake i tid. 

Hvis du vil lenger tilbake i tid enn du finner i Retriever, har biblioteket også tilgang til Nasjonalbiblioteket sitt avisarkiv. Her finner du Stavanger Aftenblad helt tilbake til 1893. Dette arkivet må du bruke på biblioteket. Kontakt personalet i 3. etasje på Sølvberget, så hjelper vi deg å logge på.

 

Leksikonleksikon
Encyclopedia Britannica er et stort og svært anerkjent leksikon. Artiklene er på engelsk, men det er likevel mye der som kan bli brukt som sekundærlitteratur i en fordypningsoppgave i norsk.

For å få tilgang må du logge deg på "Min side" på nettsidene våre, og velge Encyclopedia Britannica. Trenger du en god sekundærartikkel om for eksempel en sjanger, en sykdom eller et land, finner du det her. Det finnes også gode lenker videre til relaterte sider, som andre artikler og gode nettsider. Artikkelen om noveller (short story) er for eksempel svært utfyllende. Her finner du informasjon om novelleanalyse, historie, noveller i flere land, og lenker videre til andre gode sider. Artikkelen inneholder flere filmer, og tips til andre bøker om emnet. 

 

Ordbøkerordbok
Godt språk er med på å løfte oppgaven din. Med lånekortet ditt har du tilgang til to gode ordbøker.

Clarify gir tilgang til over 700 ordbøker, inkludert nynorsk og bokmål. Les her om hvordan du får tilgang.

Ordnett er Kunnskapsforlagets ordboktjeneste. Vi abonnerer på norske ordbøker (fremmedordbok, synonymordbok, medisinsk ordbok, nynorsk, bokmål m.m.) og noen engelske ordbøker (Norsk-engelsk, engelsk-norsk, samt spesialordbøker innen vitenskap, medisin og økonomi). Les her om hvordan du får tilgang.

 

Spør gjerne på biblioteket dersom du vil ha hjelp til å komme i gang med disse tjenestene, eller du trenger annen hjelp med fordypningsoppgaven. 

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙