Hva leter du etter?

Kunst og musikk i litteraturen

Litteratur, dans og musikk har vært uløselig bundet sammen siden tidenes morgen. Fra musene i gresk mytologi til vår egen Kielland-familie er overgangen mellom kunst, musikk og litteratur flytende. Ikke sjeldent har forfattere latt seg inspirere av andre kunstformer. Her har vi samlet et knippe bøker hvor kunst eller musikk spiller en sentral rolle.

Charlotte av David Foenkinos

Romanen bygger på historien om den tysk-jødiske kunstneren Charlotte Salomon, som vokste opp i mellomkrigstidens Berlin. I 1936 fikk hun, som eneste jøde, dispensasjon til å gå på Kunstakademiet. Omtrent samtidig møter hun sitt livs kjærlighet, den ustadige Alfred. Men forfølgelse og frykt tvinger Charlotte til å forlate både kjæreste og familie og flykte til Frankrike. Gjennom kunsten finner hun styrke til å klare seg gjennom en hard hverdag, noe som resulterer i at hun maler sin egen historie i et livsverk bestående av flere hundre malerier. «Charlotte» er en roman om et uvanlig liv, et unikt kunstnerisk talent, om besettelse, kjærlighet og mørke familiehemmeligheter. (Omtalen er utarbeidet av forlaget)

Om igjen av Monica Isakstuen

Pianisten Joyce Hatto spilte ingen offentlige konserter etter 1970-tallet, men ga til gjengjeld ut et svimlende antall cd-er. Hun tolket store komponister som Chopin, Beethoven, Mozart og Liszt, og ble av mange betraktet som en av verdens fremste pianister. Men i 2007, året etter Hattos død, kom den store avsløringen: store deler av innspillingene var plukket fra andre pianister. Med utgangspunkt i denne reelle historien har Monika Isakstuen skrevet en roman hvor Joyce Hatto betraktes gjennom den norske pianostudenten Ida. Hun føler seg som en spiller i alt hun gjør, som datter, kjæreste og mor. Er det Joyce som har lært henne dette, eller bærer vi alle i oss evnen til å slå an toner som ikke er våre egne?

Instrumental av James Rhodes

«Instrumental» er den selvbiografiske beretningen om hvordan James Rhodes fant redning i musikken etter å ha blitt utsatt for overgrep i barndommen. Musikken har holdt Rhodes på beina gjennom et liv preget av konflikter, smerte og sammenbrudd. I en prosa gjennomsyret av mørk humor og nådeløs ærlighet beskriver han den terapeutiske kraften klassisk musikk har hatt på ham selv, samtidig som han deler fakta om hvordan den klassiske musikken faktisk virker og om det uvanlige livet mange av de fremste komponistene levde. James Rhodes er i dag en velrennomert konsertpianist. Omtalen er utarbeidet av BS.

Det jeg egentlig ville si av Geoff Dyer

Essayisten Geoff Dyers kan være vanskelig å kategorisere. Han skriver kritikeressays av fotografi, film, musikk og litteratur. Men han skriver også reise- og epokeessays og en hel del andre typer essays. Det særegne ved Dyer er egentlig at han ofte skriver alt dette på en gang. «Det jeg egentlig ville si» er et utvalg essays fra hele Geoff Dyers karriere. Omtalen er utarbeidet av BS.

Stillitsen av Donna Tartt

Tenåringen Theo Decker får livet snudd på hodet da moren hans blir drept i et terrorangrep ved et kunstgalleri i New York. Theo overlever ved et mirkel, og får på forunderlig vis med seg Carel Fabritius' lille mesterverk fra 1654, Stillitsen, ut av ruinene. I tiden som følger blir han trukket mellom en velståede og dysfunksjonell New Yorkfamilie, sin egen alkoholiserte far og den hjertevarme antikvitetshandleren Hobie. Han får seg imidlertid ikke til å fortelle noen om bildet, og snart er hemmeligheten i ferd med å vokse ham over hodet.

Kunsten og livet av Kjetil Røed

Hvem har kunsten betydning for, og hvorfor? Kunst er et unikt redskap for å bearbeide spørsmålet om hvem vi er og dermed også hva et godt liv kan være. I denne boka gransker Kjetil Røed elleve ulike dyder - oppmerksomhet, dømmekraft, tilbaketrekning, nysgjerrighet, erkjennelse, håp, samarbeid, tvisyn, håndverk, kjærlighet og solidaritet - gjennom kunstverk, med ambisjonen om å øve på verdier, med kunsten som plattform.

Nikolai Astrup av Øystein Loge

Målaren og grafikaren Nikolai Astrup (1880-1928) levde det meste av livet sitt i barndomsbygda Jølster, der han både var ein framand og ein innfødd. Han henta praktisk talt alle sine motiv frå heimbygda, men likevel vart heimstaden eit isolat. Nikolai Astrup vigde livet sitt til naturen - som målar, som grafikar og som bonde og gartnar. I perioder har Astrup vore vurdert som ein sjølvlærd særing, men Øystein Loge framhevar koleis han lærte handverket hos nokre av samtidas fremste kunstnarar, før han forkasta det meste av retningsliner og estetikk. Astrup "naivistiske realisme", med hans særeigne komposisjon, brot på reglar for god form, abstraherande fargebruk og japaneseri, vitnar om impulsar til Berlin, London og Paris.

Brev 1970-1975 av Olav H. Hauge og Bodil Cappelen

Billedkunstneren Bodil Cappelen hadde bare møtt den sky poeten gjennom diktingen hans, da hun i februar 1970 skrev sitt første brev til Olav H. Hauge. Hun fikk svar, men de møttes først i juni 1974. Cappelen var 44 år og brøt opp fra et ekteskap, mens den 22 år eldre Hauge hadde levd alene til da.

Skulpturen av Åshild Thune

Billedhugger Andreas Frank bor på Nesodden med sin dovne, frodige og departementale kone Maude. Drømmen hans er å forme Den Perfekte Kvinnen - Kvinnen som ikke er. Henne finner han i den stemmeløse Linda Gabrielsen. Gjennom sterke karakterer, gjemte familiehemmeligheter og humor, blir historien fortalt. En historie som favner mange menneskeskjebner som sys sammen på en underfundig måte.

Pike med perleøredobb av Tracy Chevalier

Den nederlandske maleren Jan Vermeers maleri "Pike med perleøredobb" har inspirert Tracy Chevalier til å skrive denne vakre og spennende historien med samme navn. Hun forteller om en ung jente som kommer til Vermeer som tjenestepike, og som etter hvert blir både assistent og modell for den kjente maleren. Det utvikler seg et følelsesmessig forhold mellom de to, og dette gir grobunn for sjalusi og intriger innen Vermeers familie. Denne romanen, som også gir et frodig og levende tidsbilde av 1600-tallets Nederland, er solgt i 1,6 millioner eksemplarer på det engelske markedet.

Becks siste sommer av Benedict Wells

Den mislykkede musikeren Robert Beck er trettisju år og jobber som lærer i München. Han er desillusjonert og misfornøyd, frustrert over jobben sin og stadig mer irritert over den eksentriske bestevennen Charlie Agoube. Hans eneste distraksjon er fantasier om den sytten år gamle Anna Lind. Men en skjebnesvanger sommer på slutten av 1990-tallet blir verdenen hans snudd på hodet. Rauli har nylig flyttet fra Litauen til München og fort blitt en ensom ulv på skolen, men når Beck overhører eleven sin spille gitar alene etter skoletid innser han at han har snublet over et ekte musikalsk geni. Men Rauli er en uløselig gåte for Beck, som også opplever en knusende skyldfølelse når Charlie ender opp på rehab. Omtalen er utarbeidet av BS.

Synsnerven av Maria Gainza

Fortelleren i 'Synsnerven' er en argentinsk kvinne som er besatt av kunst. Åpenbaringene hennes kommer til henne i kraft av opplevelsen av å se på kunst og reflektere dypt over den. Hun lar betattheten av kunst gi gjenklang gjennom hele opplevelsen hennes av sitt eget liv. I hvert kapittel tar hun for seg en kunstner eller et enkelt kunstverk og fletter det inn i sine egne personlige refleksjoner og opplevelser. Narrativet hennes blir både overskygget og fremhevet av kunstnerne hun fordyper seg i. Hvert glimt vi får av livet hennes - familie og jobb, kjærlighet og tap, det hun er betatt av og det hun blir skuffet over - lyses opp av kunsthistorie og lidenskap. Omtalen er utarbeidet av BS.

Gåten av Jessie Burton

London, 1967: Etter å ha kjempet for å finne sin plass i byen siden hun kom fra Trinidad fem år tidligere, har Odelle Bastien blitt tilbudt en jobb på prestisjetunge Skelton Institute of Art. Den glamorøse og gåtefulle Marjorie Quick tar Odelle under sine vinger og gir henne gode muligheter til å skape seg en karriere. Så blir et tapt mesterverk med en hemmelig historie levert til galleriet. Sannheten om maleriet går tilbake til 1936 og et stort hus på sørkysten av Spania, og til Olive Schloss, datter av en kjent jødisk kunsthandler. Inn i det idylliske landskapet kommer kunstner og revolusjonær Isaac Robles og hans halvsøster Teresa, som får et nært forhold til Schloss-familien. Men bekjentskapet får ødeleggende konsekvenser. Omtalen er utarbeidet av BS.

Haren med øyne av rav av Edmund de Waal

Edmund de Waal skjønte at det fulgte en gåte med familiens samling av antikke japanske netsuker - 264 utsøkte, ørsmå figurer skåret ut i elfenben. Hvem var menneskene som hadde rørt ved netsukene, holdt de små gjenstandene varsomt i hånden? Hva hadde figurene betydd for dem? Og hvordan hadde samlingen overlevd?
Slik begynner Haren med øyne av rav, en bok som knapt ligner på noen andre: familiehistorie, memoarer, detektivroman, kunsthistorie, reiseskildring, biografi, essay. I sin jakt på netsukenes historie tar Edmund de Waal oss med til 1800-tallets Odessa, til Paris' bulevarder og Wiens storslåtte palasser, og til det ødelagte Tokyo etter andre verdenskrig. Den jødiske familien Ephrussi var en av Europas mektigste bankierfamilier, med eiendommer over hele kontinentet. Etter nazistenes herjinger var de 264 netsukene det eneste som var igjen av familiens veldige imperium. Dette er fortellingen om hvordan de overlevde.


Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙