Hva leter du etter?

Hardkokt krim #3

Når det kommer til film og denne sjangeren, er utvalget av titler for stort til å kunne gjøre et helt riktig utvalg.

Derfor har jeg valgt meg noen av mine favoritter og motvillig latt være å nevne flere udødelige klassikere. Ergo er det ingen filmer fra perioden kalt film noir. Videre må en ha meg unnskyldt for alle de andre filmene som ikke er nevnt her.

Wim Wenders: Hammett (1982)

Tyske Wenders har regissert noen av de kjedeligste filmene jeg har sett. Han har dog to som skiller seg ut: Paris, Texas og denne. Hvor vår hovedperson er den berømte kriminalforfatteren Dashiell Hammett, før denne ble populær. Han bor i en ussel leilighet i Chinatown i San Francisco. Dette er et område som gjerne kunne kalles nærmest lovløst. Det skjer en rekke forbrytelser i hans nabolag og vår mann er rette personen til å hjelpe til å oppklare disse. Hele filmen er filmet i Francis Ford Coppolas Zoetrope Studio.

Hammet, regissert av Wim Wenders

Alan Parker: Angel Heart (1987)

Filmhistoriens nest beste film (den beste vil bli nevnt senere i innlegget) og med en av de mest ikoniske skuespillere gjennom tidene, Mickey Rourke, i hovedrollen. Harry Angel er en privatdetektiv og har brukt det siste tiåret på å spionere på utro ektefeller og har blitt belønnet med et rimelig kynisk menneskesyn. Handlingen er lagt til New York på 1950-tallet. Han får i oppdrag å finne den tidligere smørsangeren Johnny Favourite. Hans jakt på denne fører til en rekke mord, og Angel har en forbindelse til alle. Hvordan filmen slutter er intet mindre enn genial. Et tips: Dette er ikke en film en bør se på date night!

Angel Heart, skrevet og regissert av Alan Parker

Michael Cimino: Year Of The Dragon (1985)

Cimino ble en av samtidens mest berømte regissører med Deer Hunter (Hjortejegeren) i 1978. Så gikk det ad undas med Heaven`s Gate. En film kritikere slaktet, publikum unnlot å se og som tapte forholdsvis mye penger. Etter denne nedturen ble hans første film denne. Igjen med Mickey Rourke i hovedrollen og med en handling lagt til New Yorks Chinatown. Rourke spiller her en politimann som prøver å rydde opp i bydelens kriminalitet. Her er det snakk om Triadene med sin hundrevis av års tradisjoner og brutale ungdomsgjenger. Filmen er basert på en roman av Robert Daley, og Cimino skrev filmmanuset sammen med Oliver Stone. Dessverre ble filmen nok en økonomisk fiasko, men det betyr ikke at dette er en film en ikke bør se, snarere tvert imot!

Year of the Dragon av Michael Cimino

Curtis Hanson: L.A. Confidential (1997)

Basert på en bok av James Ellroy, hvor deler av handlingen er basert på virkelige hendelser. Handlingen er lagt til Hollywood på tidlig 1950-tall. Russell Crowe og Guy Pearce spiller to vidt forskjellige politimenn som vikles inn i en sak som omfatter politibrutalitet, narkotika og mord. Kim Basinger spiller en luksusprostituert hvis fremste salgsargument er at hun har et utseende nesten identisk til filmstjernen Veronica Lake. Videre med den nå utstøtte Kevin Spacey og Danny DeVito i viktige roller. Den allsidige James Cromwell spiller politisjefen. Med et sånt ensemble er det ikke rart at filmen ble enda bedre enn det en kunne tenkt seg.

Bilde av L.A. Confidential Fargerik plakat

David Fincher: Seven (1995)

En morder setter seg fore å bli massemorder og bruker de syv dødssyndene for å finne sine ofre. Morgan Freeman spiller en politimann som er nær ved å bli pensjonert. Så får han Brad Pitt som sin nye partner. Pitts karakterer har nettopp flyttet til byen sammen med sin kone spilt av Gwyneth Paltrow, og den herostratisk beryktede Kevin Spacey er også med. Det er vanskelig å beskrive hvor gjennomført denne filmen er, og med en virkelig overraskelse til slutt. Pitt og Freeman er glimrende sammen, og Paltrow blir litt mer enn bare et nødvendig onde.

Seven av Andrew Kevin Walker - Filmplakat

Bryan Singer: The Usual Suspects (1995)

Den moralsk fallerte Kevin Spacey har her hovedrollen. En film som har en rekke glimrende skuespillere som for eksempel Gabriel Byrne, Kevin Pollack, Pete Postlethwaite og Benicio del Toro. Handlingen dreier seg om en gjeng av de vanlig mistenkte som driver med det de kan best. De blir «overtalt» til å begå det siste store kuppet. Alt dette blir fortalt i politiavhør hvor Spaceys karakter forteller. Spørsmålet blir så: Hvem er Keyser Söze?

The usual suspects filmplakat

Brian Helgeland: Payback (1999)

En film basert på første boken i serien om Parker av Richard Stark (Donald Westlake). I hovedrollen har en Mel Gibson og Maria Bello har den kvinnelige. Lucy Liu er også med. Gibson spiller Porter, som sammen med kjæresten og en kjenning foretar et vellykket ran. «Ofrene» er den kinesiske triaden. Han blir forrådt av sine to medsammensvorne og han blir etterlatt som død. Pussig nok overlever han, og er nå ute etter hevn og sin eksakte andel av ransutbyttet. En av Gibsons beste rolleprestasjoner!

Roman Polanski: Chinatown (1974)

En utmerket film regissert av en som fremdeles er ettersøkt i USA. Jack Nicholson har her hovedrollen som privatdetektiven Jake "JJ" Gittes. Den kvinnelige hovedrollen har Faye Dunawaye (som noen år tidligere spilte i Bonnie and Clyde med Warren Beatty). Regissør John Huston har også en viktig rolle. Som i de klassiske fortellingene begynner det med en forholdsvis enkel sak som bare baller på seg. Filmen fikk i 1990 en oppfølger med The Two Jakes regissert av Jack Nicholson.

Stuart Rosenberg: The Drowning Pool (1975)

Denne filmen er basert på bok to i Ross MacDonalds serie om privatdetektiven Lew Archer. De to hovedrollene spilles av ekteparet Paul Newman og Joanne Woodward og er Melanie Griffiths andre store filmrolle. Woodwards karakter har mottatt et brev som inneholder informasjon som senere kan brukes til å utpresse henne. Hun ber Newmans karakter om å undersøke saken. Hvilket han starter med å gjøre, og fra derav starter den virkelige dramatikken.

Don Siegel: Dirty Harry (1971)

Den første av i alt seks filmer om inspektør Harry Callahan i San Francisco-politiet. Kanskje den mest ikoniske rollefiguren til Clint Eastwood. Her jakter han på en snikskytter som går amok fra byens hustak og som forsøker å presse penger fra byens myndigheter. Callahan blir satt på saken og likene begynner å hope seg opp. Noe som hadde vært interessant var å se den psykologiske profilen til denne politimannen.

Shane Black: Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Black er kjent for å ha skrevet manus til flere av Dødelig Våpen-filmene og debuterer her som regissør. Robert Downey jr. og Val Kilmer har hovedrollene, og dette er for en krimkomedie å regne. En meget morsom sådan! Etter et mislykket innbrudd i New York flykter Downey jr.s karakter til Los Angeles. Her havner han på en audition og får en rolle i en spillefilm. For å kunne lære hva rollen innebærer får han hjelp av privatdetektiven «gay» Perry van Shrike spilt av Val Kilmer. Han treffer også drømmedamen og med det starter de morderiske forviklingene.

Erik Gustavson: Blackout! (1986)

Blackout! er det eneste forsøket jeg vet om hvor en norsk filmskaper prøver å gjøre en klassisk film noir. Historien, scenografien og resten av det filmatiske er nøye gjennomtenkt og det hele lykkes nesten. Henrik Scheele (1952-2019), er nok en skuespiller som hadde problemer med å holde seg lovlydig, spiller den forsofne privatdetektiven og Juni Dahr er filmens femme fatale. Denne filmen har jeg bare sett på kino og den finnes visst nok ikke på DVD/Blu-ray. Det en kan si er at den er meget bra til å være norsk!

Renny Harlin: The Adventures of Ford Fairlane (1990)

Dette er en av filmene jeg aldri blir lei av å se! Komikeren Andrew Dice Clay (ble senere svartelistet etter å ha vært vert på et av MTV`s show og brukt F-ordet for flittig) har hovedrollen. Han er ikke bare detektiv, men rock and roll-detektiv. Så denne historien er forankret i musikkindustrien og hvor den unge kvinnen Zuzu Petals spiller en sentral rolle. Andre viktige roller spilles av Lauren Holly (Dum og dummere), Priscilla Presley, Wayne Newon, Robert Englund (Freddy Krueger) og Morris Day (vokalist i The Time). En skamløyen film alle burde ha sett minst en gang!

Michael Mann: Heat (1995)

Mann ble først kjent som skaperen av tv-serien Miami Vice, ikke fullt så mye for hans filmatisering av denne med Jamie Foxx, Gong Li og Colin Farrell. Han har også regissert en rekke glimrende filmer innen denne sjangeren. Heat er derimot den definitivt beste! Det at Al Pacino og Robert De Niro spiller mot hverandre for første gang er vel den viktigste faktoren som gjør denne filmen eksepsjonell. De Niros karakter er leder for en gjeng som gjør kupp med en militær presisjon. Pacinos karakter er en politimann som ennå ikke har gitt opp håpet når det kommer til å gjøre en god jobb. Dette går selvfølgelig utover privatlivet. Dette blir så en film hvor alt stemmer og en gjør seg selv en stor bjørnetjeneste ved å ikke se den.

Heat av Michael Mann

Ridley Scott: Blade Runner (1982)

En hardkokt film i en science fiction-setting. Verdenshistoriens beste film og mer er det ikke å si! To andre filmer basert på Philip K Dicks forfatterskap som også passer inn i denne sjangeren er Minority Report (regissert av Steven Spielberg) og A Scanner Darkly (regissert av Richard Linklater).

Blade runner filmplakat

Så med det er dette innlegget og serien avsluttes med neste innlegg, hvor temaet er tv-serier.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙