Fra omslaget til Avatars of Love av Sondre Lerche

Den beste musikken fra 2022

Ansatte på Sølvberget anbefaler musikkutgivelser fra 2022. 

OLAV: Spiritualized - Everything Was Beautiful

Spiritualized kommer snart med ny plate og har allerede gitt oss en forsmak med låtene Always Together With You og Crazy. Sist plate kom i 2018, så dette er noe mange har ventet lenge på. Jason Pierce trakterer 16 ulike instrumenter og har samarbeidet med mer enn 30 andre musikere for å få dette i mål. I disse pandemitider har ulike demoversjonen blitt sendt frem og tilbake utallige ganger for endelig å lande det som skulle bli Everything Was Beautiful. Doo-Woop og gospel-koring, analoge synther sammen med tøffe gitarriff over en bølgende symfonisk sjø av hjerteskjærende melodier. Dette er mørk og vakker musikk fra en nedstengt verden. Selv om vi satt hver for oss var og er vi allikevel sammen på denne planeten. Ta medisinen din, dette er musikk på blå resept.

MARIA: Jana Horn - Optimism

Jana Horn kom ut med debutalbumet Optimism i begynnelsen av 2022. Her får du minimalistisk folk iblandet noe soft electronica, en behagelig, varmende og nesten hviskende vokal, og med reflekterende tekster som får deg til å stoppe opp og høre etter. Hun lager stemningsfull musikk som har den sjeldne egenskapen at den er lavmælt og intens på samme tid. At Jana Horn har utdannelse innen kreative skriving viser også igjen i de poetiske tekstene; og da spesielt i sangen Jordan, som er en av mine favoritter på albumet. Denne rare og vakre sangen er ved første øyekast en fortelling med bibelske referanser om religiøs vold og troskrise. Vi får høre om en navnløs ung mann som er kallet ut på en hard og ensom reise til den hellige byen Jordan hvor han får beskjed om at han må bombe hjembyen sin Galilea. Til dette svarer han:

But sir, I can’t... that is my family.
They are just as dark and troubled, and burdened by belief.
I can’t be cut off from the shadow that was cast by my own feet.
To thank God for his calling at the cost of Galilee.”

I stedet for at byen ødelegges, ender det med at den unge mannen heller ofrer sitt eget liv, under navnet Emmanuel (som betyr Gud med oss). Sangen er minimalistisk, og det er et mystisk og nesten uhyggelig stemningsbilde som males ut for oss samtidig som det er veldig vakkert å høre på. Anbefales!

CHRISTIAN: Branko Mataja - Over Fields and Mountains

Branko Mataja (født i 1923) lagde særegne komposisjoner på hjemmelagde gitarer for å overkomme lengsler og traumer, og med dette lage et lydbilde av Jugoslavia (som nå er Serbia og Montenegro). Branko måtte forlate hjemlandet under andre verdenskrig da han ble sendt til en tysk arbeidsleir. Han overlevde, og etter krigen flyttet familien til Hollywood hvor Branko lærte seg å reparere og lage gitarer og andre instrumenter. Plateselskapet Numero Group, som nå utgir en samling av Brankos gitarkomposisjoner, beskriver musikken som en blanding av "Ennio Morricone spaghetti westerns, the electrified belly dance music of Omar Khorshid, and ’90s bedroom psychedelia".

ÅSMUND: Sondre Lerche - Turns Out I'm Sentimental After All

Sover Sondre Lerche noen gang? Jeg tror ikke det. Etter flere år i USA angrep han koronaen med krum rygg i Norge, turnerte som enmannsorkester til hver minste knaus med sitt fabelaktige album Patience, ble gjennomintervjuet av alle medier og var stadig på NRK – og på toppen av dette har skal han snart slippe albumet Avatars of love. Fire sanger derfra er i skrivende stund ute. Jeg fikk ikke helt fot for Dead of the night, som prøver litt for hardt. Den beste av de nye sangene er Turns out I’m Sentimental After All. Vi visste jo det, Sondre, men noen ganger er det helt fint med sanger som har budskapet på linjene, og ikke mellom dem. Kort og god gitarballade med små avstikkere.

JOAR: KARAVAN - Bonfire Ritual

Karavan er doom-metal fra Jæren. Seigt og nydelig med grim vokal, akkurat som det skal være. Gleder meg til å høre mer fra dem!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙