Hva leter du etter?

Biografier om sterke kvinner

Det er skrevet en rekke biografier for barn og unge om sterke kvinner, som f.eks. Malala Yousafzai, Kleopatra, Gro Harlem Brundtland og Marit Bjørgen. Her på biblioteket finner du trolig flesteparten av de som er utgitt i Norge.

Er vi likestilt i dag?

Som et lite eksperiment gikk vi gjennom litt over 400 biografier skrevet for barn og ungdom fra i dag og helt tilbake til 1965. Vi ville se om det var like mange biografier om kvinner som om menn. Alle biografiene som handlet om en kvinne ble markert på listen. Ut fra det kunne vi lese at det er mest biografier om menn. Fra 2004 til i dag er ca. hver fjerde biografi om en kvinne. Om vi går lenger tilbake i tid, til 90-tallet, blir avstanden større: ca. hver sjette eller syvende. Og på 80-, 70-og 60-tallet er ca. hver tiende eller femtende biografi om en kvinne.

Biografier om kvinner

Så det lille eksperimentet vårt viser at det heldigvis går fremover. Men vi er ennå ikke helt likestilt. Derfor ønsker vi å fremheve de biografier om kvinner som er skrevet for barn og ungdom. Her er noen av dem sammen med kjente sitater fra de omtalte kvinnene.

Historien om Kleopatra av Renate Nedregård

Kleopatra ble dronning av Egypt bare 18 år gammel, i år 51. f.Kr. Hun regjerte fram til hun tok selvmord 39 år gammel, i år 31 f.Kr. Hele regjeringsperioden måtte hun kjempe for å beholde makten. Kanskje var det studiene på biblioteket i Alexandria som gjorde henne så godt rustet for jobben? Hun skjønte viktigheten av å lære seg språk, og behersket etter hvert 10 forskjellige språk. Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som skjedde for over to tusen år siden. Men Kleopatra er uten tvil en av de mektigste kvinnene i verdenshistorien. I denne boken får vi fortalt historien om hennes dramatiske liv. Dette er første bok i en ny biografiserie skrevet av norske forfattere.

Gro Harlem Brundtland av Anniken Huitfeldt

"Kvinner utgjør halvparten av befolkningen, og da bør de også utgjøre halvparten av medlemmene i en regjering" - Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland er i dag 77 år gammel. Da hun var 41 år ble hun Norges første kvinnelige statsminister. Hun var statsminister i Norge i tre perioder, til sammen 10 år. I tillegg har hun vært generaldirektør i Verdens helseorganisasjon.

I denne boken kan vi lese om hvordan det var for Gro å vokse opp i Norge rett etter krigen. På den tiden gikk gutter og jenter i forskjellige klasser. Guttene fikk flere mattetimer enn jentene, mens jentene hadde flere timer med matlaging enn guttene. Men hjemme lærte hun at politikk var viktig. Hun var aldri redd for å si hva hun mente, selv om andre ikke var enige. Gro utdannet seg til å bli lege og fikk fire barn. Som politiker og statsminister har hun jobbet for at det skal bli lettere for kvinner både å kunne jobbe og få barn.

Marit Bjørgen av Anette Bøe

"En god leder bør være en humørspreder" - Marit Bjørgen

Marit Bjørgen har vunnet mange medaljer etter at denne boka ble skrevet i 2011. I skrivende stund har hun 26 VM-medaljer, flere enn både Petter Northug og Bjørn Dæhli. Som barn drev hun med både fotball og håndball, men selv sier hun at arbeidet på gården til foreldrene hennes også har hatt mye å si for skikarrieren. Gården deres lå på toppen av mange motbakker, og det ga henne mye god trening. I det siste har Marit Bjørgen fått mye positiv oppmerksomhet for at hun er en omsorgsfull og god lagspiller, og at hun bidrar til å gjøre andre gode. I denne boka står det at hun selv mener hennes beste egenskap er at hun er snill og grei! Du kan også lese om knallhard trening og en imponerende trygg tro på at du kan lykkes.

Astrid Lindgren av Guri Fjeldberg

"Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv." - Astrid Lindgren

Guri Fjeldberg skrev i 2010 en biografi for ungdom i Gyldendals serie Ikon. Astrid Lindgren er en elsket barnebokfofatter og «mammaen» til Emil, Pippi, Madikken og mange andre små helter. I denne boka kan vi lese om flere av de vanskelige hendelsene i Astrids liv, som da hun ble gravid med sjefen som 18-åring og flytter fra hjemstedet for å slippe sladder. Kanskje man må oppleve motgang i eget liv for å kunne skrive troverdig om barn som har mot til å stå opp mot verdens urett?

Astrids eventyr av Christina Björk og Eva Eriksen

Astrids eventyr av Christina Björk og Eva Eriksen er en nydelig illustrert bok om Astrid Lindgrens oppvekst som barn i den svenske småbyen Vimmerby. Astrids bestevenninne lignet på Madikken og en av hennes favorittleker var «ikke røre-golvet». Gjennom hele boken får vi vite hvordan Astrids egne erfaringer kan gjenfinnes i bøkene hennes. Etter å ha lest boken bør du reise på ferie til Vimmerby og gå på Astrid-safari!

Jeg er Malala av Malala Yousafzai og Christina Lamb

«Ekstremister har vist hva som skremmer dem mest: En jente med en bok.» - Malala Yousafzai

Malala Yousafzai fikk Nobels Fredspris i 2014. Hun er tidenes yngste mottaker av prisen. Malala er fra Pakistan og som 14-åring ble hun skutt av Taliban fordi hun kritiserte dem på bloggen sin. Heldigvis overlevde hun og nå jobber hun aktivt for jenters rett til å gå på skole.

Fortellingen om Aung San Suu Kyi av Kjell Magne Bondevik

«I’ve always been strongly on the side of non-violence.» - Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi er også en fredsprisvinner. Hun har kjempet i mange år for demokrati i Burma, som nå er kjent som Myanmar. Hun har blitt utsatt for husarrest over lengre perioder, og også nektet å ha kontakt med sin familie og omverdenen i kampen mot militærjuntaen i landet.

Elizabeth 1. av Linn T. Sunne

«I know I have the body of a weak and feeble woman, but I have the heart and stomach of a king, and of a king of England too.» - Elizabeth 1.

Elizabeth 1. vokste opp på 1500-tallet og ble en av Englands mest betydningsfulle dronninger. Denne boken tar for seg Elizabeths barndom og oppvekst og de vanskeligheter det innebar. Den går også inn i Elizabeths følelsesliv og forfatteren har prøvd å tenke hvordan hun må ha hatt det og hva andre rundt henne må ha tenkt i forhold til tiden de levde i. Boken er rikt illustrert og har faktabokser ved siden av historiene.

Møte med Marie Curie av Torill Hansen

«Be less curious about people and more curious about ideas.» - Marie Curie

Marie Curie er den første som har vunnet to nobelpriser. Den ene i fysikk i 1903 og den andre i kjemi i 1911. Hun var polsk og det var hun som kom med en teori om radioaktivitet og fant opp røntgenstråler. Etter mannens død overtok hun hans professorat i Sorbonne i Frankrike og ble den første kvinnelige professor. Hun døde i 1934 av leukemi og trolig av de helseskadene hun påførte seg selv i forskningen sin.

Møte med Tove Jansson av Tordis Ørjasæter

«En ny port mot det utrolige, det mulige, en ny dag hvor alt kan hende hvis man ikke har noe imot det.» - Tove Jansson

Det er skrevet mange biografier om Tove Jansson - Mummitrollenes mamma. Hun vokste opp i Helsingfors i Finland, hvor hennes mor var tegner og hennes far var billedhugger. Tove ble også billedkunstner. Hun hadde utstillinger og fikk utsmykningsoppdrag. Men så begynte Mummitrollene å ta form, og gjorde henne berømt. Hun er blitt oversatt til 27 språk og har laget tegneserier som minst 20 millioner mennesker leser daglig.

Biografien om Amalie Skram. Med vilje til å vite av Stein Erik Lunde

«Lykken er ikke et krav, det er en oppgave.» - Amalie Skram

Amalie Skram er en av Norges mest betydningsfulle romanforfattere. Det mest kjente verket hennes er «Hellemyrsfolket». Det skildrer en families skjebne og levekår, som hun mente var forårsaket av arv og miljø. Hun var god til å skildre de innerste følelser og i lys av den tiden hun levde i fungerte dette som en samfunnskritikk hvor hun satte fokus på kvinners plass i samfunnet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙