Verdensdagen for psykisk helse

Den 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. På Faktabiblioteket stiller vi ut aktuelle bøker. 

Målet med markeringene er å øke kunnskapen om psykisk helse, og å forebygge fordommer mot psykisk sykdom. Årets tema er "Egenverdi og psykisk helse".

Folkehelsekampanjen vil dessuten oppfordre alle til å "kaste maska", og være ærligere. I dagens samfunn er det et enormt press på å framstå som vellykket, mye på grunn av den sosiale arenaen Facebook og de andre sosiale mediene har skapt.  Ny forskning viser at det å hele tiden forholde seg til andres tilsynelatende lykke generer nedstemthet, for eksempel såkalt "Facebook depression".  

I 2015 vil det også være et ekstra fokus på menns psykiske helse, og hvordan prestasjonsamfunnet påfører gutter og menn psykiske problemer - og i verste fall kan føre til selvmord.  

Bakgrunn

Verdensdagen.no redegjør for bakgrunnen for dagen:

"Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 da World Federation for Mental Health (WFMH) satte den 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden. Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge i samarbeid med  Helsedirektoratet. Men det er alle de iherdige frivillige, og over halvparten av landets kommuner, som har hjulpet å dra lasset for større åpenhet om psykisk helse med flotte og inspirerende arrangementer år etter år.

Verdensdagen for psykisk helse markeres nå i over 150 land fra Argentina til Sør-Afrika, og Yemen til Nederland. I Skottland arrangerer de faktisk en egen Mental Health Arts and Film Festival for å feire sammenhengen mellom mental helse og det kreative sinn. Flere plasser har de markeringer som varer en hel uke med forskjellige typer arrangementer, for eksempel i Irland og Berlin."

Noen bøker på utstilling:

mørke
Mørke midt på dagen av Andrew Solomon

Fra Finn Skårderuds presentasjon av boka: "Kort tid før min trettienårsdag gikk jeg i stykker." Solomon beskriver en meget alvorlig depresjon, langt mer enn å møte lettvegger. Han lider inntil det selvmorderiske. Han ble rammet på en tid hvor mye gikk godt for ham. Han leter således desperat og modig i sitt eget liv for å forstå sin egen tilstand. Han leter i oppvekst, familieforhold, sitt sosiale liv og i sin gryende karriere som journalist og forfatter. Det er god litteratur.

 

 facebook
Talking back to facebook av av James P. Steyer

En bok som viser foreldre hvordan de skal hjelpe barna sine til et sunt og riktig nettbruk. 

 såbarhet
Historier om sårbarhet

Denne boken kom ut i forbindelse med Modum Bad Nervesanatoriums 50-års jubileum. Boken forteller historien om Modum Bad, om pasientene som kommer hit, og deres skjebner. 

 

 girl
Girl, interrupted av Susanna Kaysen


Forlagets omtale: In 1967, after a session with a psychiatrist she'd never seen before, eighteen-year-old Susanna Kaysen was put in a taxi and sent to McLean Hospital. She spent most of the next two years in the ward for teenage girls in a psychiatric hospital as renowned for its famous clientele—Sylvia Plath, Robert Lowell, James Taylor, and Ray Charles—as for its progressive methods of treating those who could afford its sanctuary.
Kaysen's memoir encompasses horror and razor-edged perception while providing vivid portraits of her fellow patients and their keepers. It is a brilliant evocation of a "parallel universe" set within the kaleidoscopically shifting landscape of the late sixties. Girl, Interrupted is a clear-sighted, unflinching document that gives lasting and specific dimension to our definitions of sane and insane, mental illness and recovery.

 sosial angst
Sosial angst og smerte av Alv A. Dal


Fra forlagets omtale: Vi mennesker har et grunnleggende behov for å etablere og opprettholde varige og positive forhold til andre. Behovet for tilhørighet gjør at vi anstrenger oss for å bli likt og inkludert i det sosiale fellesskapet. Om inkluderingen mislykkes, kan vi utvikle angst for sosiale situasjoner og frykt for at andre vil påføre oss sosial smerte gjennom kritikk og avvisning. 
Denne boka handler om angst og smerte i nære forhold, i grupper og i det offentlige rom. Begrepene forklares, og nevrobiologiske, psykologiske og sosiale årsaksforhold presenteres. Angst og smerte gjennomgås i forbindelse med intimitet, avhengighet, sjalusi, det å bli forfulgt og opplevelsen av andre som fiender. Boka tar også for seg mobbing i arbeidslivet og det å bli utsatt for rykter, sladder og mediefokusering.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙