Nyttevekster

9. februar 2021 lanserte regjeringen en ny nasjonal strategi for urbant landbruk. Utviklingstrender viser at interessen for dyrking og selvplukk er økende og folk går mann av huse for å sikre seg årets ramsløk. I norsk natur har vi mange spiselige arter som grønnsaker, salater, urter, skudd fra trær, blomster, busker, bær, røtter og tang - alt sammen både sunt, velsmakende og gratis.

Sanking og bærekraft

Mange begynner å få øynene opp for selvplukk og en trenger ikke å gå langt hjemmefra for å finne velsmakende og gratis mat. Med bøker fra biblioteket kan du bli inspirert til å prøve deg som «grønn gourmet» og lære å bruke ville vekster på nye og spennende måter.

Det er viktig at sankingen ikke fører til at arter forsvinner, så husk å plukke med måte.

Det er også mange arter som ikke kan spises og det er viktig å sette seg godt inn i hva som er spiselig og hva som kan være giftig. En del arter kan lett forveksles og flere må forvelles og tilberedes før de kan spises.

Tommelfingerregler ved sanking:

  1. Plukk bare planter du kjenner og er helt sikker på at kan spises.

  2. Plukk ikke vekster som kan være sprøytet med insekt- eller ugressmidler.

  3. Plukk ikke på steder som er spesielt utsatt for forurensning.

  4. Plukk ikke planter på annen manns innmark uten å spørre om lov, selv ikke når du er snill og «luker» i blomsterbedet til naboen.

  5. Spis ikke planter som er angrepet av virus eller skadeinsekter.

  6. Første gang du prøver en ny plante, spis bare litt av gangen. Selv om den er spiselig for andre, kan noen være allergiske.

  7. Plukk ikke planter som er utrydningstruet (sjekk eventuelt Norsk rødliste på artsdatabanken.no).

  8. Plukk ikke alt som vokser på ett sted. Vi vil jo at det skal vokse mer neste år, og dyrelivet trenger også sitt. Unntaket er svartelistede arter (sjekk fremmede arter på artsdatabanken.no).

  9. Plukk ikke planter i naturreservater eller andre verneområder uten å sjekke om det er lov. Hvert område har sin egen forskrift (kontakt fylkesmannens miljøvernavdeling eller søk etter forskriften på lovdata.no).

  10. Vis respekt og omsorg for naturen, gled deg over at vi kan bruke den og høste av den.

Rådene hentet fra Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Her er noen av bøkene biblioteket har om teamet:

Sankeboka er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, gratis mat. Jørgen Ravneberg, kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen restaurant i Oslo, har samlet 177 vekster fra norsk flora. Ravneberg tar bare med de aller mest velsmakende vekstene vi har, sånn at du kan bruke boka til å skaffe deg gratis, smakfull mat, hvor enn du er i landet. I Sankeboka lærer du deg å identifisere disse ville vekstene, hvor de vokser og når du bør plukke dem. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Sankeboka beskriver hver av de 177 spiselige vekstene utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut. Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem. Boka er det også utstyrt med et utvalg grunnoppskrifter i eget kapittel. Omtale utarbeidet av forlaget.

Her finner du boka: https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?mode=vt&nyttsok=1&pubsok_txt_0=Sankeboka

Dette er en feltguide til å finne spiselige ville vekster i naturen. Boken inneholder illustrerte beskrivelser av 95 slike vekster. Hver av dem beskrives botanisk, med kjennetegn, hvordan og når den bør høstes, lukt, smak og hvordan den oppbevares og brukes etter høsting. Forfatteren deler også oppskrifter hvor vekstene kan brukes: juicer, smoothier, middagsretter, salater, sauser, pestoer, bakverk og mye mer. Oppskrifter på hudpleie og råd om andre ting vekstene kan brukes til er også med. Omtalen er utarbeidet av BS.

Her finner du boka: https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?mode=p&tnr=662617

Naturen er full av planter som kan spises, det gjelder bare å vite hvilke. Edle Catharina Norman samler ville vekster til Oslo topprestauranter, og Sofie Grøntvedt Railo holder kurs om temaet. I denne boken tar de for seg velsmakende planter som alle kan finne, og viser hvordan man kan bruke dem i ulike oppskrifter. Omtale fra BS.

Her finner du boken: https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=638437&sourceid=korrelasjon&sbibid=10919802

Boken inspirerer til å ta seg en tur ut i naturen og nyte alt det naturen har å by på av ville vekster. Her finner man 50 spiselige vekster, med forslag til hvordan de kan brukes i en matrett eller som krydder og garnityr. Alle plantene er fotografert ovenfra og det gis en introduksjonstekst til hver plante, slik at den skal være enkel å artsbestemme. Inneholder 75 oppskrifter. Gjennomillustrert med fotografier i farger. Omtalen er utarbeidet av BS.

Her finner du boka: https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=651674

Nordmenn har lang tradisjon for matauk. I denne boken lærer man om spiselige og nyttige vekster i naturen rundt oss. En del av kunnskapen om hva man kan spise i naturen, er i ferd med å gå i glemmeboken. Det ønsker Kristin Nielsen å gjøre noe med. Hun er kjent for å plukke ville vekster for flere kjente restauranter i Oslo. I denne boken samarbeider hun med den kreative og selvlærte kokken Magnus Slagsvold Støre, som lager fantasifulle retter av det Kristin finner. Omtalen er utarbeidet av BS.

Her finner du boka: https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=654135&sourceid=korrelasjon&sbibid=10511151

Norsk natur er full av viltvoksende godsaker som kan sankes og brukes i matlaging. I denne boka, som er en kombinert sanke- og kokebok, tar kokken Trond Svendgård leseren med på tur og forklarer hvilke arter du finner hvor. Hver art presenteres med bakgrunnsinformasjon, kjennetegn, sesong, forvekslingsarter og utfyllende informasjon om hvordan den bør sankes og hva den kan brukes til. Hvert kapittel avsluttes med oppskrifter der vekstene kan brukes. Boka er inndelt etter årstidene. Gjennomillustrert. Omtalen er utarbeidet av BS.

Her finner du boka: https://solvberget.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=662930&sourceid=korrelasjon&sbibid=10942298

Andre nyttige nettsider:

https://soppognyttevekster.no/

https://kvann.no/

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙