Morsomme ungdomsbøker

UNGDOMSBOK: Er du lei av dystre ungdomsbøker uten humor? Her er tips til artige bøker for de som har vokst fra gutter i trehus og kapteiner i supertruser.

I kjølvannet av den populære boka En pingles dagbok har det kommet flere illustrerte humor-serier for barn i 12-årsalderen de siste årene, men hva med de litt eldre ungdommene? De som nærmer seg slutten på ungdomsskolen, og som syns crazy-humoren i dagbok-sjangeren blir litt barnslig? Finnes det morsomme bøker for dem? Altfor få, ifølge komiker og ungdomsbokforfatter Terje Torkildsen. Han mener humor er et viktig virkemiddel som kan få ungdommer til å lese mer, og sier til NRK at han ønsker seg flere morsomme norske ungdomsromaner. Han får støtte fra bokbransjen for øvrig. 

Mer humor

Vi på Barne- og ungdomsbiblioteket savner også flere norske humoristiske bøker for de eldste ungdommene, for dette er noe vi ofte får spørsmål etter. Helt mørkt er det likevel ikke. Her er våre tips til artige bøker for de som har vokst fra gutter i trehus og kapteiner i supertruser:

9788203255823
Det blir pinlig uansett av Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad

Denne boka ble til ved at to voksne forfattere som ikke kjente hverandre skrev e-poster til hverandre, i rollen som 16- 17-åringene Elias og Susanne som heller ikke kjenner hverandre. Det kunne fort blitt pinlig. I stedet er det blitt en vittig fortelling der nynorsk møter bokmål, bygd møter by og gutt møter jente.

Forfriskende og morsomt om å tørre å vise hvem man er - selv uten sminke.b36d72e09949b1bcc112b4fc58c1d6455fd15f5bc6d9e04ce7b2cab5
Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg

Gjennom svart humor og skarp ironi følger vi hovedpersonens heller mislykkede forsøk på å flytte for seg selv, og mestre det sosiale spillet og livet som student. Befriende morsom vinkling på et ganske alvorlig tema. Enda mer tragedie og galgenhumor får man i oppfølgeren Det er heldigvis ingen som trenger meg. Som hovedpersonen selv sier: «Jeg lever i beste velgående. Dessverre. Jeg bare lever og lever og lever»Primitive-pungdyr_productimage
Primitive pungdyr av Arne Svingen

Dick har bestemt seg for å bli verdens mest negative person. Det viser seg å bli vanskeligere enn han hadde tenkt. Primitive pungdyr (bare tittelen sier jo sitt) er en bok som på underholdende vis utforsker galskapen i en 15-årings forelskelse, og som er full av forviklinger og absurde påfunn. Det er en bok om store ideer, og om en fest som blir historisk.

Hold deg fast!sprengt_monster
Sprengt monster av Christian Valeur

Mons forelsker seg i alle jenter han ser. Til høyre og venstre. Alder ingen hindring. Det kan jo ikke gå bra. Vi følger den unge hovedpersonen gjennom tallrike prøvelser - noen tullete, noen små-morsomme og noen mer alvorlige. Til sammen blir det en ganske underholdende framstilling av en ung gutts fascinasjon for det motsatte kjønn. 

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙