Hva leter du etter?
Utsnitt av Flaggermusmannen av Jo Nesbø

Les den første boka i en serie

Serier er en gave til bokelskere! Det eneste kjipe med gode romaner, er at de tar slutt. Det gjør jo serier også, men du får leve i fiksjonen litt lenger enn i en vanlig roman. Hvis du ønsker deg mer etter første bok, er det bare å begynne på neste! 

Serier er også en gave til deg som har litt lesetørke, hvis du får skikkelig dilla på en serie, er det ikke vanskelig å komme i gang med lesinga igjen. Dessuten kommer bokserier i alle varianter og sjangre. Det finnes noe for alle! I denne artikkelen har vi samlet sammen flere av de første bøkene i ulike serier. Her finnes både krim, fantasy, tegneserie, sakprosa og mye mer.

Oryx og crake av Margaret Atwood

Snømann er fortelleren i denne besettende og skarpskodde fremtidsromanen. Han er tilsynelatende den eneste overlevende etter en miljøkatastrofe som har etterlatt en jord full av vrakgods og avfall og lumske rovdyr som er avlet fram i laboratoriene. Helt alene er han riktignok ikke. Han er omgitt av crakerne, genspleisede menneskelignende vesener, som han har reddet fra utryddelseskatastrofen. Hver dag blir en kamp for mannen som opprinnelig het Jimmy, som ble fanget inn av den maktglade og geniale Crake, og som elsket Oryx. Hvordan skal han finne forklaringen på det som har skjedd, og hvordan skal han unnslippe utslettelse? Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Oryx og Crake av Margaret Atwood

Vei av Sara Bergmark Elfgren og Karl Johnson

Vei skjønner ikke hvorfor guden hennes har kastet henne ut, hvorfor hun akkurat nå flyter i havet. Så blir Vei fanget av noen mennesker om bord på en båt. Hun er sterk, og får dem til å bringe henne hjem. Men hjemmer venter hennes største utfordring hittil. Vei er en nydelig illustrert tegneserie, sterkt inspirert av norrøn mytologi. Det kjente mytologiske stoffet vris på uventete måter, og ses i fra en spennende synsvinkel. Vei er første volum i en spennende ny spennende tegneserie-serie for voksne lesere. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. 

Vei av Sara B. Elfgren og Karl Johnsson forside

Mi briljante venninne av Elena Ferrante

Mi briljante venninne er ein stor, filmatisk roman. Historia blir fortalt av Elena, som får vite at venninna gjennom eit langt liv, Lila, er sporlaust forsvunnen saman med alt ho eig: Ikkje eit hårstrå er tilbake, ikkje eit fotografi. Historia om Elena og Lila begynner i ein fattig, men pulserande bydel i utkanten av Napoli. Fattigkvarteret er prega av vald og brutalitet. Dei to jentene skil seg ut ved at dei er svært kløktige, og Lila også for villskapen sin. Ho er trassig, møkkete - og fryktlaus. Oppveksten i desse røffe gatene lærer jentene å stole på kvarandre og ingen andre. Elleve år gammal må Lila avbryte skolegangen for å arbeide i farens skomakarbutikk, mens Elena held fram med å studere, og Lila er berre seksten år når ho giftar seg med den velståande kjøpmannen Stefano Carracci, son av den forhatte Achille, for å komme seg ut av grepet Solara-familien har om henne og resten av bydelen. Ferrante har skapt eit storverk om vennskap mellom kvinner, men dette er også forteljinga om Italia som nasjon og dei gjennomgripande endringane landet gjennomgår frå 1950-åra og fram til i dag. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Mi briljante venninne av Elena Ferrante av Elena Ferrante forside

Bli hvis du kan, reis hvis du må av Helga Flatland

Denne romanen tar utgangspunkt i tre unge barndomsvenner - Tarjei, Trygve og Kristian - og deres beslutning om å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg - bli eller reise?

Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av de som står dem nær.

Bli hvis du kan. Reis hvis du må er et modent debutantarbeid med et finstemt litterært uttrykk. En sår og varm bok med en stille desperasjon. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Bli hvis du kan. Reis hvis du må. av Helga Flatland forside

Brobyggerne av Jan Guillou

Da havet tok både faren og onkelen deres, måtte de tre guttene i det lille fiskeværet på Vestlandet reise inn til Bergen for å prøve å forsørge familien.

De tre små repslagerlærlingene viser seg å være uvanlig teknisk begavet og ved hjelp av bergenske velgjørere blir brødrene utdannet jernbane- og brobyggere ved universitetet i Dresden. Planen er at de skal tilbake til Norge for å bidra til det mest storartede norske ingeniørprosjektet noensinne - byggingen av jernbane mellom Oslo og Bergen. Men kjærligheten vender om på alt. Den ene broren flykter, bedratt og skamfull, til tysk Øst-Afrika. Den andre broren flykter også på grunn av kjærligheten, han ender i London. Bare Lauritz, den eldste, vender tilbake til Norge. Som takk for utdanningen slutter han seg til jernbanebyggingen på Hardangervidda.

I det nye århundret var fremtidsoptimismen stor. Med teknikkens gjennombrudd skulle alle kriger være utryddet. Lite ante man om at verden sto overfor det blodigste og mest dramatiske århundret noensinne. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Brobyggerne av Jan Guillou forside

Hva er litteraturvitenskap av Erik Bjerck Hagen


"Hva er litteraturvitenskap?" er et velskrevet, engasjert essay om de grunnleggende spørsmålene alle lesere burde stille seg: Hva er litteratur? Hvordan setter vi grensene for hva som skal være med i det litterære verket? Hvordan er relasjonen mellom leseren og teksten? Hva vil det si å lese godt? Hva innebærer det egentlig å like litteratur? Hva er litterær kvalitet? Hvordan griper litteraturen inn i livet vi lever?

Boken gir kortfattede og lett tilgjengelige introduksjoner til sentrale teorier som diskuterer nettopp disse spørsmålene.
"Hva er litteraturvitenskap?" burde være obligatorisk for alle litteraturstudenter ved universiteter og høgskoler, og fungerer som en fin innføring for alle andre som også ønsker å avansere og foredle sin lesning. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka er første i en serie av "Hva er..."-bøker som tar for seg alt i fra kunstig intelligens til yoga.

Hva er litteraturvitenskap av Erik Bjerck Hagen


Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem

Året er 1874 og Knut Hansen Nesje arbeider som slåttekar i Reknes-lia utanfor Molde. Han er enkemann på andre året då Serianna brått dukker opp. Ho er ei spesiell kvinne, ho røyker pipe og tar Nesje med seg på seifiske. Snart giftar dei to seg og får barn. Nesje og Serianna lever, som mange andre, eit liv i hardt arbeid. Men stadig fleire sel unna det dei eig for å satse på draumen om Amerika. Etter kvart kjem det brev frå dei som allereie har reist, dei fortel om det nye landet med eit frodig, men også ugjestmildt landskap kor dei byggjer sine gardar. Dette er ei forteljing om arbeid, stoltheit og kjærleik, om å satse og ofre. Knut Hansen Nesje var Edvard Hoem sin oldefar. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem forside

Nøkkelvitnet av Jørn Lier Horst

Preben Pramm har ligget død i en hel uke. Han blir funnet naken og bundet, det er tydelig at han har vært utsatt for grov tortur. Huset er endevendt, men det ser ikke ut til at gjerningsmennene har funnet det de var på jakt etter. Jørn Lier Horst er tidligere etterforskningsleder og denne fortellingen bygger på en autentisk drapssak. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Nøkkelvitnet av Jørn Lier Horst

Min kamp av Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds tredje roman innebærer en enorm litterær satsning, og er en stor bok i mer enn én forstand: Min kamp blir utgitt som seks romaner. Første, andre og tredje bok utkommer høsten 2009, mens fjerde, femte og sjette bok utkommer våren 2010. Romanen åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet og seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i møte med de menneskene han har rundt seg. Min kamp. Første bok utforsker det å vokse opp og være overgitt en verden som ser ut til å være komplett, avsluttet, lukket. Romanen beskriver det unge blikkets varhet og usikkerhet, der det registrerer andre menneskers tilstedeværelse og vurderinger med en åpenhet som er voldsom og nesten selvutslettende i sin konsekvens. I en borende prosa som oppsøker det sårbare, det pinlige og det eksistensielt betydningsbærende, blir dette en dypt personlig roman, selvutprøvende og kontroversiell. Et eksistensielt omdreiningspunkt er farens død, et annet er kanskje hovedpersonens debut som forfatter. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Min kamp av Karl Ove Knausgård

Ulvetid av Hillary Mantel

Mantels særegne fortelling om Thomas Cromwell, Henry VIIIs rådgiver, er en fullt ut moderne roman: fragmentert, kompleks, språklig nyskapende, slående vakker. Men samtidig er det en besettende levendegjøring av fortiden. Aldri tidligere har Tudor-tidens England stått tydeligere for oss: Maktens skjønnhet og brutalitet, hofflivets psykologi, renessansens klær og gjenstander, lukter og smaker. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale.

Ulvetid av Hilary Mantel forside

Søsterklokkene av Lars Mytting

Så lenge folk kunne huske, hadde Søsterklokkene ringt over det trange dalføret, med en klang så malmfull og kraftig at klokkeren ble døv etter bare tre messer. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Det hvilte alltid noe større over søstrene, som om de tilhørte en annen og mektigere verden, og en av billedvevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden. I 1879 flytter en nyutdannet prest inn på prestegården, der nittenårige Astrid fra Hekne gjør tjeneste. Fra Tyskland kommer en fremmed mann med vidløftige planer. Den gamle stavkirken som har huset klokkene går uvisse tider i møte, og snart utsettes bygda for brå skiftninger og ubøyelige viljer. Søsterklokkene er første bok i en planlagt romantrilogi. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Søsterklokkene av Lars Mytting forside

Flaggermusmannen av Jo Nesbø

Politimannen Harry Hole drar til Sydney for å bistå det australske politiet i etterforskningen av mordet på en kvinnelig norsk b-kjendis. På flyplassen blir han møtt av en australsk kollega, Andrew Kensington, en aborigin med en like brokete fortid som han selv, og Andrew blir hans guide i møte med det moderne Australia. I King's Cross beveger de seg på samfunnets vrangside blant horer og halliker, transvestitter, klovner og pushere, og i denne skyggeverdenen aner Harry Hole etter hvert konturene av et spill hvor han selv ufrivillig er blitt tildelt en viktig rolle. Boken, som var Nesbøs debut som forfatter, kom første gang i 1997 og brakte ham både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for beste skandinaviske roman. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Flaggermusmannen av Jo Nesbø bokforside

"Odins barn" av Siri Pettersen

Hirka er haleløs. Alle andre der hun kommer fra har hale. Men halen hennes er jo bare borte fordi hun ble angrepet av en ulveflokk som barn, eller? Nå nærmer det seg tida for ritet, når alle femtenåringer skal vise evnene sine. Hirka gruer seg, for kan hun egentlig bestå ritet? Odins Barn er en skikkelig spennende fantasyroman tydelig inpsirert av norrøn mytologi. Dette er en fantasyverden du blir betatt av! Første bok i en trilogi. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Trollbundet av Margit Sandemo

Silje Arngrimsdatter var bare sytten da pesten drepte alle slektningene hennes i 1581. Utsultet og forfrossen, og med to foreldreløse småbarn å ta hånd om, nærmet hun seg likbålene utenfor Trondheim for å få litt varme i kroppen. Underlig nok var det bare én som hjalp Silje i nødens stund - en mann av Isfolkets ætt, som Silje fant dyrisk og skremmende - og underlig tiltrekkende på samme tid... Omtalen er utarbeidet av forlaget. Denne boka finnes også som lydbok i Allbok.

Sagaen om isfolket av Margit Sandemo forside

Det siste ønsket av Andrzej Sapowski

Velkommen inn i en magisk univers, gjort verdenskjent gjennom TV-serien THE WITCHER: Geralt er en volver, en mann som gjennom hard trening, magiske drikker og mutering er blitt en monsterjeger og kaldblodig kriger. Han rir fra landsby til landsby for å drepe monstre og demoner som herjer rundt om i landet. Men ikke alt som ser uhyggelig ut er ondt - og ikke alt som ser harmløst ut er godt. Geralt er heldigvis i besittelse av overnaturlige krefter som gjør han til en imponerende og ubarmhjertig jeger. Med sin blanding av western, middelalderens ridderromaner og slavisk mytologi er Witcher-serien en forfriskende fantasylesning, altoppslukende, humoristisk og voldelig. Det er som å dykke inn i et alternativt univers skapt av en ukjent Grimm-bror. Yennefer, Ciri, Jaskier og Geralt gir deg halsbrekkende eventyr og underholdende leseopplevelser. Det siste ønsket er den første samlingen av fortellinger i WITCHER-serien. Der finner du blant annet de fleste historiene som dukker opp i sesong 1 av Netflix-serien. Forlagets omtale.

Det siste ønsket av Andrzej Sapkowski forside

Stavanger Stories 1 av Terje Torkildsen

En fin novellesamling om ungdomslivet, om øyeblikkene som gjør oss til de vi er. Novellesamlingen tar for seg alle de små og store tingene i livet, den handler om hverdagsliv, vennskap, kjærlighet, sorg, død og liv. Historiene er skikkelig levende fortalt, slik at en virkelig kan kjenne på sommervarmen, og se for seg Stavangers gater. Vi får møte de tre søsknene; Betty, Broremann og Duxen. Historiene fortelles fra deres synspunkt. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen.

Stavanger stories 1 av Terje Torkildsen

Du som er i himmelen av Rolf Walgermo

Kva gjer det med gudstrua når ein mistar eit barn? Å skrive om eiga tru er i ein viss forstand å kle seg naken. Kristen tru er verken eit paradenummer eller eit vasstett system. Trua er ein liten og sårbar ting. Noko det kan vere skummelt å vise fram. I Du som er i himmelen går Alf Kjetil Walgermo i møte med dei store spørsmåla. Etter å ha mista eit barn rett før fødselsterminen blei han og kona kasta inn i eit eksistensielt mørke. Går det likevel an å tru på ein god Gud? Å tru på ein Gud i det heile? Walgermo undersøkjer nokre av grunnsteinane i den kristne trua. I ein modig og personleg tekst tek han oss med inn i den djupe sorga over å ha mista eit barn, og korleis dette har påverka hans eige livssyn. I kontrast til mørket står det kristne håpet om nytt liv og nytt lys. Er det ei desperat handling å slutte seg til eit slikt håp? Med gravferda til dottera som ramme går Walgermo til kjernen av den kristne bodskapen. Kva betyr denne bodskapen for han? Og er trua noko som står seg i Noreg i vår tid? Boka er ein del av serien Norsk røyndom. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Du som er i himmelen av Alf Kjetil Walgermo forside
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙