Lån filmer som vant Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin

Filmfestivalen i Berlin deler hver vinter ut Gullbjørnen til beste film. Mange av vinnerfilmene fra tidligere år kan du låne hos oss.

Årets Berlinale (som er det offisielle navnet) holdes 11 - 21. februar. Årets åpningsfilm er Hail Caesar!, regissert av de amerikanske Coen-brødrene, med George Clooney, Josh Brolin, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton og Channing Tatum i rollene.

Med 300.000 solgte billetter regnes filmfestivalen i Berlin som verdens mest besøkte, ifølge Wikipedia. Festivalen er også Europas største møteplass når det gjelder kjøp og salg av kinofilmer, og samler produsenter, distributører og agenter.

Den første festivalen ble holdt i 1951, i et Vest-Berlin som lå midt i den kalde krigen. Åpningsfilmen den gang var Alfred Hitchcocks Rebecca, selv om den var elleve år gammel (mange tyskere hadde ikke sett den, på grunn av krigen).

Filmer fra bak jernteppet (land underlagt Sovjetunionens dominans) fikk etter hvert plass i programmet. Juryen i Berlin har til alle tider belønnet filmer med klar politisk brodd mot undertrykkende makthavere:

  • Robert Altmans kritiske western Buffalo Bill and the indians

  • Filmer om situasjonen i Nord-Irland (I fars navn og Bloody Sunday)
  • Livet under Franco-styret i Spania (Fast, fast, Trout og La colmena)
  • Livet under sovjetisk undertrykkelse i etterkrigstiden (Rani radovi, Tema, Larks on a string)
  • Og selvsagt filmer om overgrep under andre verdenskrig (The garden of the Finzi-Continis, The Ascent og David)

Filmfestivalen i Berlin løfter fram filmer fra hele verden. De siste årene har så forskjellige land som Iran, Tyrkia, Romania, Kina, Italia, Peru, Brasil og Mongolia vunnet Gullbjørnen for beste film.

Mange av filmene kan du låne på Sølvberget. Her er oversikten, klikk på titlene for å lese mer om dem på Internet Movie Database (IMDB), eller på lenken under filmene som vi har til låns.

Snart klart for filmfestival i Berlin - lån gamle vinnerfilmer på #sølvberget. https://t.co/QYdepHJjyH @berlinale pic.twitter.com/oZEIoO6lX9

— Åsmund Ådnøy (@asadnoy) 4. februar 2016
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙