Krise i parforholdet - og hvordan gikk det etterpå?

«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.» Slik lyder første setning i Leo Tolstojs store roman Anna Karenina. Det er vel derfor det er flere bøker om ulykkelige enn lykkelige parforhold.  Her er noen av dem og dessuten noen om hvordan det går etter paret er gått hver til sitt. Og barna - hvordan har de det?

Bånd av Domenico Starnone

Ekteskapet til Vanda og Aldo har vært gjenstand for krangler, slitasje og rutinenes nedbrytende kraft. Men det har overlevd likevel. Eller har det egentlig det? Hvis man ser nærmere etter er sprekkene og manglene åpenbare. Forholdet mellom dem er skjørt. Kanskje har det allerede gått i knas, uten at noen av dem vil innrømme det. Bånd er et psykologisk portrett av en dysfunksjonell familie.

På vei hjem av Sverre Henmo

Thale og Magnus har vært sammen i mer enn ti år, og forholdet er etter hvert litt slitt i kantene. Han lengter etter et felles barn, men lengselen deles ikke fullt ut av henne, som har en 16 år gammel sønn fra før av. En hyttetur blir brått avbrutt da Thales sønn havner på sykehus. Sønnens tilstand er kritisk, og turen hjem blir et kappløp med tiden. Parallelt med bilturen på vei mot sykehuset følger vi deres historie bakover i tid til da de møttes første gang. På vei hjem er en roman som stiller spørsmål om hvor godt vi egentlig kjenner hverandre, om det er en menneskerett å få barn, hva det vil si å være far, og hva som kan skje hvis prisen for å elske noen begynner å føles for høy.

Ritualer av Kristin Hauge

Vi møter en familie på tre, mor, far og den voksne datteren Ally. Relasjonene dem imellom er preget av utroskapen og skilsmissen, som fant sted flere år tidligere. Ally er på vei hjem fra utenrikstjeneste i Afghanistan. Hun har en hemmelighet og er usikker på om hun skal dele den med foreldrene. Foreldre har også hemmeligheter. Vi ser gapet mellom dem, hvordan de misforstår hverandre og ikke får kommunisert det viktigste. De blir stilt overfor noen livsvalg, og de velger forskjellige retninger, forskjellige ritualer.

En moderne familie av Helga Flatland

Foreldrene til Liv, Ellen og Håkon har holdt sammen i alle år. Nå fyller far Sverre sytti år, og spanderer en reise på hele familien med barn, svigerbarn og barnebarn. Midt under festmiddagen forteller foreldrene at de skal skille seg. De voksne barna reagerer med vantro og skepsis. Er ikke dette selvrealisering på overtid? Gjennom de tre søsknenes fortellinger med ulike blikk får leseren fortalt historien om familien - om tilhørighet, oppbrudd og konsekvenser.

Delt omsorg av Helga feiring

Norunn har samboeren Endre, en datter på tre år, leilighet og venner. Nå har hun snart levert masteroppgaven, og da venter det kanskje også en jobb. Men så går Endre fra henne, og plutselig er alle de trygge rammene borte; og både oppgaven, leiligheten og støtten fra Lånekassen står på spill. Datteren slår og spytter, og Norunn begynner å lure på hva som er verst av å være alene eller å være alene med en treåring.

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

En kjærlighetshistorie, en fortelling om et moderne samliv. Det handler om Hun og Han som deler livet - helt til de en dag plutselig ikke gjør det lenger. Han forsøker å forstå hvordan ekteskapet hans kunne gå i stykker - når han og kona elsket hverandre så høyt. Han prøver å finne ut hva som gikk galt. Hva var det som hendte? Romanen forsøker å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Er det mulig å forstå kjærligheten? Og hva den gjør med oss?

Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet av Heidi Linde

Vigdis funderer over hvordan hun kan rettferdiggjøre å gå fra en mann etter tjueto års ekteskap, når han verken slår, drikker eller ligger rundt og i tillegg er en god far? Kanskje handler det bare om å legge lista lavere, men hvor lavt kan den ligge før man overmannes av selvforakt? Linn har bestandig vært hun pene, hun som menn snur seg etter på gata. Men hvis tiltrekningskraften er tapt, hvem skal hun nå være? Tilfeldigheter gjør at historiene til Vigdis og Linn flettes i hverandre. Dette er en roman om samliv, troskap og utroskap, morskap og seksualitet, og om å finne tilbake til seg selv.

Svikne dagar av Elena Ferrante

Olga blir sviken av mannen sin etter 12 års ekteskap. Han forlet henne til fordel for ei yngre kvinne. Det er sommar, uuthaldeleg varmt, Olga kjenner seg innestengd i leiligheiten. Ho er ridd av sjalusi, raseri og sjølvforakt, og sakte, men sikkert misser ho grepet. Dei to borna og hunden Otto dreg ho med seg i fallet. ”Svikne dagar” er ein roman om ekteskap, moderskap og åleineliv. Boka er skriven i ein desperat tone og stemninga er ytterlegare dramatisk i lydbokautgåva, glimrande lesen av Gjertrud Jynge.

Barna av Ida Jessen

Far har fått foreldreretten til Christiane, og mor Solveig flytter inn i nærheten for å kunne opprettholde kontakten med henne. Et ny mann gjør at kontakten mellom mor og datter blir problematisk, og preger forholdet for også når Christiane blir voksen. Barna er en usedvanlig sterk skildring av konsekvensene av våre livsvalg på kort og lang sikt. Boken ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2010, og den ble tildelt den danske bokhandlerprisen, De Gyldne Laurbær. Jessen skildrer også barn og skilsmisse i romanen i ABC fra 2006.

Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen

Familien er i oppløsning. Terapeuter og venninner kommer med ord som skal hjelpe: fordeling, tilknytning, mekling, transittfase. Karen lytter, som en moderne kvinne skal, men innvendig er hun i opprør: - barnet er mitt, det er jeg som er dets mor! For er datteren fortsatt Karens når hun er hos faren? Og hvis man er mor den ene uken, hva er man da den andre? Romanen er en beskrivelse av å befinne seg i en ruin sammen med den man bryr seg aller mest om - annenhver uke.

Knokkelsommer av Torunn Lian

Frank er arkitekt. Han har tegnet den blå nabohytta naturen er ved å ta tilbake. Den har stått tom siden det skjedde som ingen snakker om. Tenåringsdatteren Helene er puslespillbiten som ikke lenger passer inn, men skal hugges til. Helst vil hun bare forsvinne, men ikke mer enn hun vil finnes. Maria, Franks ikke lenger helt nye kone gjør tapre forsøk på å skape idyll i heten en stund. Kan en sommer endre noe, eller er vi for alltid fanget av mønstre, av spill og det fordekte?

En tiger for en engel av Anne B. Ragde

En sterk historie om Lotte, åtte år, som mister fundamentet for hva og hvem hun er. Aftenposten skrev i sin anmeldelse: "Ragde har klart å gi Lotte en stemme, et ansikt, en individualitet. Lotte er intet kasus, hun er rett og slett et lite menneskebarn som har fått hele sin trygge verden rykket opp med roten", og Bergens Tidende skrev: "skrevet i et formsikkert språk og med en imponerende replikkveksling, det sies verken for mye eller for lite ... En fryd å lese".

Du skal være to av Jan P. Solberg

Arnstein er alene på Haugerud gård og savner barna sine så det verker i brystet. For noen måneder siden pakket Ellen sakene deres og reiste. Hun visste noe om ham som hun ikke kunne leve med. Rutinene er det eneste som holder Arnstein fra å falle fra hverandre. Han steller og melker kyrne, gjør jorda klar for en ny vekstsesong. Kjærligheten til dyra, jorda og moren hjelper mot fortvilelsen, minnene og uroen. Dette er en historie om å komme ut av skapet, om å finne den store kjærligheten og så miste den, og om å finne trøst og styrke midt i en livskrise.

Etterspill av Rachel Cusk

I ruinene av ekteskapet står en hudløs kvinne med sine to døtre. Hun er sint og sårbar, og samtidig må hun definere rollen som kvinne, mor og menneske på ny. Som separert kjenner hun seg kastet ut av fellesskapet av mer vellykkede, gifte venner som trenger seg på med velmenende råd. Kan hun gjenfinne en hverdag for seg og sine når ingenting kjennes normalt? En selvbiografisk skildring.

Nattferje frå Åfarnes av Arne Ruset

Ein forfattar sit isolert på ei hytte nær der han vaks opp. Ekteskapet hans er gått i vasken, og i eit forsøk på å få avstand har han reist langt vekk for å skrive noveller i fred. Medan han arbeider blir han heimsøkt av skuggar fra fortida som blandar seg med notidas problem. Så møter han ei kvinne som spør om han kan skrive noko for henne. Arne Ruset er overlege i psykiatri av yrke og fekk svært gode omtalar i Stavanger Aftenblad og Dag og Tid for denne romanen.

Dette er helt nødvengdig av Benedicte Meyer Kroneberg

Daniel har nylig blitt skilt, og trenger å forstå hva som skjedde. Samtidig prøver han å være en god far for Ylva og Thea. En dag tar han med seg døtrene på båttur. Han velger å bryte avtalen om å dra tilbake neste dag, selv om værmeldingen sier at det skal blåse opp. For tross alt: Hvem bryter egentlig avtaler her? Benedicte Meyer Kroneberg har gjennom sine bøker vist seg som sterk og viktig stemme i norsk litteratur. I Dette er helt nødvendig fortsetter hun sin store undersøkelse av familien.

Helvete av Erlend Loe

Nyskilte Rakel har flyttet fra enebolig til rekkehus og har barna i oddetallsuker. I partallsukene har hun mye tid, og en dag bestemmer hun seg for å gå løs på hageflekken med den litt rustne spaden som står i skjulet. Ikke før har hun begynt å grave, så støter hun på en lem som viser seg å føre lukt til helvete. Med umiskjennelig loesk blikk og humor blir vi med på en reise inn i mørkets hjerte.

Menn i min situasjon av Per Petterson

Det er ett år siden Turid tok med seg de tre jentene og dro. En tidlig morgen ringer hun fra den nedlagte jernbanestasjonen på Bjørkelangen. Arvid plukker henne opp og kjører henne hjem til Skjetten. Men for en gangs skyld nekter han å gi henne det hun ber om. For i rekkehuset hun har flyttet til, finner han ingenting av deres felles liv, der er han fullstendig utradert, han eksisterer ikke lenger. Vigdis, eldstedatteren, ser hva slags mann han egentlig er, tror Arvid, og dermed må hun ta avstand fra ham. Men samtidig er kanskje hun den som trenger ham mest. Menn i min situasjon er en øm og skånselløs skildring av et liv i oppløsning.

Teksten bygger til en viss grad på omtaler fra forlag og distributør

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙