God grønn sommer

Den ultimate sommermaten er for mange grillmat og is. Men hva griller man hvis man ikke spiser pølser eller kotelettene? Og hva med is hvis man helst vil unngå melk? 

Velg mer grønt!

I løpet av de ti siste årene er nordmenn blitt flinkere til å spise grønt, men det er flere grunner til å velge enda mer plantebasert kost. Et høyt kjøttforbruk er for det første langt fra bærekraftig, og blir vanskelig å forsvare i en verden preget av klimaendringer, og mat- og vannmangel. Å velge mer vegetarisk mat har også store helsemessige fordeler.

Dyrevelferd er også et aktuelt argument for å velge mer plantebasert kost, og det har stadig blitt mer fokus på den kyniske utnyttelsen av husdyr i kjøtt-, egg- og melkeproduksjonen.

Eating animals Jonathan Safran Foer
Grønnsaker og ferdigprodukter

Interessen for vegetarmat har nok økt fordi vi er blitt mer bevisste på alle fordelene ved å velge et grønnere kosthold, og vi har i tillegg fått mye bedre tilgang på grønnsaker av god kvalitet.

Den siste tiden har også dagligvarebutikkene begynt å satse på vegetarprodukter, og salget har gått over all forventning.

Det kommer også stadig ut nye kokebøker med spennende vegetariske oppskrifter – det er blitt enkelt å lage god vegetarmat.

Belgfrukter - bønner og linser og sånt

2016 ble valgt av FN som belgfruktenes år, og det ble jobbet for å øke kunnskapen om belgfruktens gode egenskaper. Belgfrukter er sunne og hjertevennlige og bør bli en større del av kostholdet vårt. De har et høyt proteininnhold, og kan være et bærekraftig alternativ til kjøtt.

Bønner, linser og erter er dessuten billige, og det er mange penger å spare på å velge vekk kjøtt – helt, eller i alle fall noen ganger i uka. «Kjøttfri mandag»  er blitt et begrep som de fleste kjenner til.

Grillmat og is

Hvis man vil grille noe annet enn kjøtt finnes det flere alternativer enn hermetiske maiskolber og soyapølser. Alle typer grønnsaker blir faktisk gode på grillen! Velg det som er billigst og best akkurat nå.

Et tips er å dele et sommerkål i fire og grille det, tilsette litt olje og salt i etterkant, og spise, og nyte. Det samme kan du gjøre med et salathode. Hele auberginer som legges direkte på kullet, til skallet er sort og innmaten gyllen og myk, og kan graves ut og bli til nydelig Baba Ganoush, er også et enkelt vegetarisk grilltips.   

Hvis man vil lage melkefri is finnes det gode oppskrifter basert på kokosfløte eller cashewnøtter på nettet. Man kan også lage kjempegod vegansk is av frosne bananer (nicecream).  

Duften av solmodne tomater og basilikum

Selv ble  jeg vegetarianer da jeg var i tjueårene og flyttet til Italia. Her ble jeg introdusert for bugnende grønnsaktorg, og jeg kunne til og med dyrke mine egne tomater på balkongen, og ha et lite oliventre, pluss et lite sitrontre, og en stor og sterk basilikumplante. At den italienske maten i tillegg var så enkel og «ren», slik at man virkelig kjenner de ulike gode smakene, var noe som gjorde inntrykk. Dette enkle er noe jeg trakter etter når jeg lager mat selv. Da trenger jeg ikke kjøtt.

 Noen grønne kokeboktipssykt godt
Sykt godt (2021)  av Mari Hult

Mari Hult er kvinnen bak vegetarbloggen.no. I år kom det ut en ny utgave av den populære kokeboken først utgitt i 2016. Denne veganske kokeboken inneholder oppskrifter på alle typer mat, både salt og søtt, enkelt og avansert. 

 

Veganmat på sitt beste (2021) av Jane H. Johansen

Jane H. Johansen er en profilert norsk vegankokk, matblogger, kokebokforfatter og fotograf. Hun står bak Norges første veganske matblogg, veganmisjonen.com, hvor hun siden 2010 har inspirert utallige nordkvinner og -menn til å spise mer plantebasert i hverdagen. Veganmat på sitt beste
Happy Foods (2020) av Irina Smit


Kan man bli gladere av å spise mer plantebasert og flere farger? I denne boken deler Irina Smit sin store lidenskap for ren, næringsrik og fargerik mat! Mellom permene finner du hennes beste oppskrifter til glede for deg og hele familien basert på rene råvarer.  Alle oppskriftene er uten hvitt sukker, hvetemel og meieriprodukter. Irina Smit er kokk, gründer og har startet sin drømmekafé Happy Foods i Oslo. Dette er hennes første bok.

Aubergine og thaini (2020) av Vidar BergunAubergine
Dette er en bok om hjemmelaget hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten og enkelte andre steder. I tillegg til oppskrifter inneholder boken informasjon om mennesker og matkultur, og opphavene til retter som har blitt laget i flere århundrer. En stor andel av oppskriftene er vegetariske, med for eksempel linser og kikerter som basis, og kjøtt er til en viss grad sett på som tilbehør. Oppskriftene inkluderer både retter som er raske og lette å lage og enkelte som tar lenger tid. Boken har fotografier av de ulike rettene, tatt av den tyrkiske matfotograf- og stylisten Bahar Kitapci. Vidar Bergum er bosatt i Istanbul og driver bloggen «Et kjøkken i Istanbul», som ble kåret til beste nisjeblogg i 2016. Omtalen er utarbeidet av BS.

Bønner og linser (2009) av Camilla Jensenbønner og linser
Jeg er veldig glad i Camilla Jensen sine kokebøker, selv om de ikke er helt vegetariske. Det er noe med matlagingsfilosofien hennes som inspirerer og løfter. For eksempel bruker hun ingen fancy kjøkkenredskaper, alt kjøkkenutstyret er brukt, og hun sverger til en eldgammel morter i stedet for en moderne kjøkkenmaskin... I denne kokeboken viser Camilla Jensen hvordan vi kan bruke bønner og linser på tradisjonelle og nye måter - for eksempel i kaker.

 bokomslag
Kjøttfri mandag (2016) av Maj-Britt Aagard

 52 gode kjøttfrie oppskrifter, en ny for hver mandag i året!

 

 

 

Eventyrlig (2016) av Karla Sivertseventyrlig
Dette er ikke en vegetarisk kokebok, her er det oppskrifter på både kjøtt og fisk. Jeg tar den likevel med fordi den inneholder så mye glede over enkle og gode, grønne norske råvarer. For eksempel har ramsløken fått et eget kapittel! Karla Siverts er også på besøk hos Frode Ljosdal som dyrker økologiske grønnsaker på Brimse, og hun formidler denne opplevelsen på en svært levende måte: "Alle veit hvordan en purre ser ut, men den som ikke har sett Frodes purrer der ute på markene, forstår ikke hvor flott en purre kan bli".vegan pantry
The homemade vegan pantry (2015) av Miyoko Schinner

I denne boken får man oppskrifter på mat som man gjerne savner som veganer: "ost", "majones", "fløte", og ikke minst cashewnøtt-is! Miyoko Schinner har også en blogg, og en nettbasert ostebedrift som selger avanserte veganske oster.    

 

 

 

Grønn bonanza  (2016) av Mia Frognergrønnbonanza
 En inspirerende grønn kokebok som inneholder masse matglede, og gode, enkle oppskrifter. Mia Frogner driver også bloggen greenbonanza.com

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙