Foreldrelitteratur

I andre etasje, inne blant småbarnsbøkene og bildebøkene, har vi en egen bokhylle med foreldrelitteratur - bøker for foreldre. Her har vi blandet faglitteratur og skjønnlitteratur som handler om småbarnstilværelsen.

Her er det både dikt, personlige fortellinger, og bøker fra diverse eksperter og psykologer som skal gjøre det lettere å oppdra barn! Om du trenger trøst eller tips, humor eller alvor. Her er noen av bøkene du kan finne på foreldrelitteraturhyllen. Det er også tatt med noen romaner fra vanlig skjønnlitteratur som har samme tematikk. En del av bøkene finnes også i allbok.

Dikt:

Barsel av Kristin Storrusten

Hvert år fødes seksti tusen barn i Norge. I seksti tusen hjem sitter noen og føler alle ting på én gang. Denne boken er tilegnet dem - og alle som en gang skal sitte der, og alle som en gang har sittet der. Barsel er nemlig en diktsamling om å få barn. Den er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon. Det handler om følelsen av å være totalt ensom, samtidig som du aldri får være alene. Den er en beretning til deg som har glemt hvordan det var å ikke kunne spise et varmt måltid. Den river av skorpen på minnet om hvordan det var å våkne hver time natten igjennom.

Levepistolen av Hege Susanne Bergan

Det lekende barnet er allmektig. Verden bygges med legoklosser. Krigen utkjempes mellom playmofigurer. Døden oppheves med et skudd fra levepistolen. Barnet stiller tusenvis av spørsmål. Selv de enkleste kan være vanskelige å svare på. Og noen av svarene gjør vondt. Kaos og kontroll. Frykt og fortryllelse. Kjeft og kjærlighet. Med lekenhet, varme og humor beskriver Levepistolen det eksistensielle alvoret i å få barn.

Jeg satte mitt håp til verden av Cathrine Grøndahl

Jeg satte mitt håp til verden er dikt om å bli mor; om å forlate sivilisasjonen for en stund i fødestua, trille ut med et mirakel, leve i tidssoner av melk og søvn, plante barn i barnehagen, følge Pippi til danseskolen og komme hjem med Annika og tumle rundt i en tilværelse inni en vaskemaskin. "Jeg satte mitt håp til verden er en diktsamling som også kan nå ut til mennesker som vanligvis ikke leser dikt. Og kanskje er Grøndahls dikt like matnyttige som mange av de kommersielle håndbøkene som finnes for nybakte foreldre? Grøndahl viser uansett at hun er en viktig norsk samtidspoet." Brynjulf Jung Tjønn, NRK

Barnet mitt av Hilde Hagerup & Kristin Roskifte

En mamma reflekterer over hverdagene og foreldrerollen. Er hun bra nok? Er det noe mer hun kan gjøre for datteren? Er det ikke ufattelig at hun får lov til å være mamma til den vakreste jenta i hele verden? Vi følger samværet deres gjennom bl.a. stressede morgener, henting i barnehagen, samsoving om nettene, utelek og hjemmekos – gjennom bekymring og glede. Men det aller fineste mellom dem er den uendelige kjærligheten og den gjensidige gleden de har av hverandre. Dette er en bildebok og gavebok som passer like godt til både mammaer og pappaer.

Personlige beretninger:

La mamma bæsje i fred! En ærlig bok om familielivet av Malin Meekatt Birgersson

Malin Meekatt Birgersson følte at alle mammaene rundt henne var lykkelige og perfekte. De bakte cupcakes, trente med babyen og dokumenterte selvsagt det hele behørig på sosiale medier. Men en dag innså Birgersson at de bare løy! At det ikke bare var hun som drakk kartongvin, bannet, banket hodet i veggen og spiste ferdige kjøttboller. I denne boka forteller hun sannheten om mammalivet gjennom varme og humoristiske historier som vil være gjenkjennelige for mange småbarnsforeldre. Det har også kommet en oppfølger som heter "Mamma har du bæsjet ferdig snart? Mer tårer og latter fra slagmarken på hjemmefronten".

Heia mamma! av Anne Lindmo & Helle Vaagland

En bok om graviditet, fødsel og livet i småbarnsfamilien. Det handler om den store brutale lykken og om de knøttsmå praktiske detaljene. Om å være kvalm i sjela, om å ha en alien i magen, om å vrenge seg selv og føde et barn, om å vente på lykken og føle angst, om å huske ekstra votter og kjempe for mer søvn, om å jobbe som et dyr, og om å føle seg mislykket. Dette er en bok som vil gi gjenkjennelse, trøst og pågangsmot for ferske mødre.

Mammasjokket: Trøst og oppmuntring for småbarnsmødre av Helena Brodtkorb

Hvis man skal tro på rosabloggerne er barseltiden en dans på roser. Men hvordan er virkeligheten? Helena Brodtkorb forteller her, usensurert og med humoristisk snert, om det å få sitt første barn. Hun avliver myten om alle tingene du skal rekke i barseltiden, og tipser om alt utstyret du faktisk IKKE trenger å kjøpe. Budskapet hennes er: Du må senke både skuldrene og ambisjonsnivået for å takle det sjokket det er å bli mamma.

Romaner:

Barnet av Kjersti Annesdatter Skomsvold

«I sårene vi påfører hverandre, eller om det er det samme såret som for hver gang blir litt større, dypere, så har vi plantet et barn, to barn, og fra dette såret skal barna våre vokse frem.» Dette er en kjærlighetshistorie. En mor forteller sitt nyfødte barn om de hendelser som har ført fram til dette barnet. Det er historier om lang tids sykdom, ensomhet og sorg. Om redselen for å elske noen, men å våge det likevel. Romanen undersøker eksistensen med en uvanlig sårbarhet og et veldig klart blikk for hva som gjør oss i stand til å knytte oss til andre, og hva som gjør det umulig.

Dyret av Heidi Furre

Dyret er noko så sjeldsynt som ein svangerskapsroman. Den gir deg svaret på det du ikkje får vite i fagbøkene. Den spør kva jomfru Maria og di eiga mor lurte på då dei gjekk gravide. Om å være to personar i ein kropp og likevel være einsam. Og om å plutselig være meir dyr enn menneske.

Rase av Monica Isakstuen

Romanen viderefører noe av tematikken fra Isakstuens forrige roman, Vær snill med dyrene, som utforsket det eksistensielle i å være deltidsforelder for et småbarn. I Rase møter vi en hovedperson som inngår i en ny familiekonstellasjon, med nye barn, ny mann. Hun føler på et sinne som truer med å boble over mot dem alle, disse menneskene som hun setter aller høyest. Hvor kommer dette raseriet fra, og hvordan skal hun leve med det? Romanen utforsker det selvutslettende, frustrerende, hverdagshåpløse og selvbevisste i hvordan man som individ forholder seg til barneoppdragelse, familie og seg selv som menneske.

Vinterbarn av Dea Trier Mørch

Vinterbarn handler om en gruppe kvinner på et sykehus. Alle venter barn, og alle har også det til felles at det har tilstøtt komplikasjoner. Boken handler også om de ventende kvinnenes engstelse og nølende forventninger, om søvnløse netter og forsiktige håp. Og endelig om fødslene, dramatiske, realistiske og poetisk skildret. Et fremtredende element er klasseløsheten i minisamfunnet på sykehuset.

Fagbøker:

Miraklenes tid: 0-2 år av Hedvig Montgomery

Å få en baby er et mirakel. Hver eneste gang. Og som forelder vil du så gjerne gjøre det rette. Denne boken er en guide på veien. Til søvn, mat og lek, til ordene som begynner å komme og behovene som melder seg. Boken er en reise gjennom milepælene alle nye foreldre har foran seg, men først og fremst gir den tryggheten både du og barnet trenger for å utvikle et langt og godt forhold sammen. Psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery har 20 års erfaring med arbeid blant barn og familier. I denne boken hjelper hun deg å skille gode råd fra dårlige, og hun viser deg hvordan du - i alt dette kaoset - finner din egen foreldrestemme.

Foreldremagi : syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen av Hedvig Montgomery

Alle foreldre ønsker at barna deres skal ha det bra, og at barn og voksne skal ha det bra med hverandre. Denne boken handler om hvordan man kan få til dette. Blant temaene som tas opp er hvordan man skaper selvtillit hos egne barn, hvor man kan forberede dem på sorger og utfordringer i livet, konflikt og sinne og de vanligste feilene foreldre gjør. Dette er den første boken i en planlagt serie. Hedvig Montgomery er psykolog og har 20 års erfaring som familieterapeut. Hun har skrevet boken i samarbeid med journalist Eivind Sæther.

Hvordan snakke så barn vil lytte & lytte så barn vil snakke av Adele Faber & Elaine Mazlish

Dette er bestselgeren som vil gi deg det du trenger for å få et bedre forhold til barna dine - og deg selv. Boken har fått mye skryt av foreldre og profesjonelle over hele verden. Adele Faber og Elaine Mazlish har en jordnær, respektfull tilnærming som viser hvordan livet med barn i alle aldre kan bli mindre stressende og mer givende. I denne 30-års jubileumsutgaven deler de prisvinnende ekspertene sine nyeste kunnskaper og forslag med utgangspunkt i tilbakemeldinger de har fått gjennom årenes løp.

Hjerteforeldre : de fem enkle stegene som bygger barnets selvtillit og hjelper dem å vokse sosialt, emosjonelt og intellektuelt av John Mordechai Gottman

I «Hjerteforeldre» beskriver John M. Gottman hva som skal til for å bygge barns selvtillit og styrke dem på alle livets områder. Hans forskning viser at det foreldre gjør i de kritiske øyeblikkene er med på å avgjøre hvor barna deres ender opp sosialt, helsemessig og emosjonelt. Forfatteren viser til fem enkle steg som kan ha grunnleggende betydning for barnets utvikling. John M. Gottman er professor emeritus i psykologi.

Foreldre for livet av Siri Abrahamsen

Hverdagen kan være krevende og relasjonen til barn og partner kan bli satt på utallige prøver. Hvordan finner man frem til en romsligere innstilling til seg selv og sine omgivelser? I «Foreldre for livet» gir forfatter Siri Abrahamsen, i samarbeid med barne- og ungdomspsykolog Karoline Ø. Solheim, veiledning om hvordan man finner de gode strategiene til bedre selvforståelse og styrking av relasjonen til barna sine, gjennom oppveksten og videre inn i ungdomstid og voksenlivet. Boken behandler blant annet temaer som tilknytning, følelseshåndtering, tankesett og empati.

Enklere småbarnsliv av Christine Møen Wisløff

Føler du at livet med små barn er fantastisk, men også kaotisk? Drømmer du om mer tid til å gjøre det dere har lyst til, og til å skape de magiske hverdagsøyeblikkene med barna? Da er dette boken for deg! I boken har vi samlet rådene du ikke skjønner at du kunne leve uten, når du først har fått dem. Aktiviteter på en regnværsdag, friluftsliv som passer for alle, hva du må vite når du skal reise med barn, og fantastiske barnebursdager du fikser på under en time. Her er forslag til morsomme tradisjoner for familien og tips til å lage deres egne.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙