Bra bøker om bra jenter

Her er en liste med jenter fra litteraturen som din datter bør kjenne til før hun leser Twilight-serien. 

Twilight-bøkene har vært en kjempehit for tenåringsjenter de siste årene. Iblant skjer det at selv jenter i barneskolealder ønsker å lese disse bøkene. Vi som jobber med litteraturformidling for barn og ungdom heier på alle bøker som skaper leselyst og leseglede. Hos oss står imidlertid Twilight-bøkene på U+ hylla, noe som betyr at vi synes barna bør ha begynt på ungdomsskolen før de gyver løs på disse bøkene, eventuelt at de er erfarne lesere som har pløyd gjennom mye annen litteratur for ungdom først.

Alternativer til Bella

jentebøker2

Bella fra Twilight er en kul jente, vi vil likevel trekke frem noen jenter fra litteraturen som vi synes ditt barn bør bli kjent med før ho blir dratt inn i vampyrenes verden:

 
Pippi som er en av Astrid Lindgrens aller mest kjente litterære figurer. Pippi er en råsterk helt med et stort hjerte.

Hedvig fra bøkene med samme navn skrevet av Frida Nilsson. Hedvig er en tøff jente med masse tæl. Med grenseløs humor og stort alvor tar forfatteren leseren med inn i Hedvigs verden og skriver om de store tingene som livet, døden og kjærligheten.

Oda fra "Hei det er meg" og "Absolutt ukyssa" av Nina Grøntvedt. Det er mye som er teit i en tolvårings liv og mye som er kult. Oda skriver lister over ting hun liker og ikke liker – og klinker gjerne til med et dikt i ny og ne. Om drops, for eksempel. Eller Arne Svingen, verdens tøffeste og kuleste forfatter.

Marlena fra Ingunn Aamodts bøker Hot i syden, Hotmail og Catfight. Bøkene handler om Marlena og hennes to venninner Emma og Minda og deres utallige påfunn.

Anne fra Bjørkely er en roman av den canadiske forfatteren Lucy Maud Montgomery. Foreldreløse 11-årige Anne blir ved en feiltakelse sendt fra barnehjemmet til søsknene Marilla og Matthew Cuthbert på gården Bjørkely i den oppdiktede småbyen Avonlea i den canadiske provinsen Prince Edward Island. Cuthbert-familien hadde bedt om en gutt som kunne hjelpe til med arbeidet på gården. Anne opplever mange eventyr på gården og boken følger henne fram til hun er 16 år

Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Tonje Glimmerdal er eneste ungen i Glimmerdalen og den tøffeste jentungen dalen har sett siden de voksne tantene hennes herja på ski mellom fjella.

Hermine Grang fra bøkene om Harry Potter av J. K Rowling. Hermine er en av Harry Potters to bestevenner. Hun er skoleflink, nesevis og sjefete.


Anne Franks Dagbok. Anne Frank var en tysk-jødisk jente som, sammen med fire venner og sin familie, gjemte seg i Amsterdam under den andre verdenskrig og Tysklands okkupasjon av Nederland. I løpet av denne perioden skrev Anne Frank en dagbok som i etterkrigshistorien har blitt verdenskjent og har blitt oversatt til mer enn 55 språk.
Hvis du vil ha tips til flere bøker spør oss gjerne om boktips når du er innom.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙