Boktips fra unge lesere

Boktips fra våre unge lesere!

Sommeren 2015 hadde vi lesekonkurranse for de som var 19 år eller yngre, og som leste ungdomsbøker. Her er noen av deres bokanbefalinger.

Undervannsgåten av Jørn Lier Horst

Undervannsgåten er en spennende krimbok i serien Clue. Cecilia, Leo, Une og hunden til Une, Egon, er statister i en ny film. Et mysterium dukker opp og ting blir stjålet, barn blir truet med pistol og Fuglemannen vet kanskje svaret på hva som skjedde med moren til Cecilia. Superspennende, anbefales virkelig, men det er lurt å lese de andre bøkene i serien som kommer før denne først...

Anbefalt av Aurora, 12 år

Nummer en i serien heter Salamandergåten, nummer to MaltesergåtenHer kan du finne resten av serien.

Artemis Fowl av Eoin Colfer

Tollak og Oscar har lest serien om Artemis Fowl. Når kommer egentlig filmen, tro? Mens du venter, kan du låne alle de 8 bøkene i serien på biblioteket. Dette er anmeldelser av noen av dem:

Artemis Fowl av Eoin Colfer

Artemis Fowl handler om barne-geniet Atemis Fowl. Han oppdager en alveverden som er ukjent for mennesker, og bestemmer seg for å kidnappe en alv. Atemis planlegger å presse alvefolket for penger i utbytte mot at de får den kidnappede alven tilbake, men alt går ikke etter planen.

Det jeg likte med boken var at den var en spennende og actionfull fantasy-bok. Artemis var en karakter det var enkelt å like, men ikke like enkelt å kjenne seg igjen i. Dette skapte en hovedperson som var kjekk å lese om.

Anbefalt av Tollak 15 år

Artemis Fowl 4. Opal-bedraget av Eoin Colfer

Opal Koboi, samfunnsfiende nummer 1, er sluppet fri og prøver igjen å ta over jorda. Det er opp til Artemis og Kristornia sammen med Butler å prøve å stoppe henne, men vil de klare det i det hele tatt?

Hele teamet fra de andre bøkene spiller viktige roller her.

Anbefalt av Oscar. 11 år.

Spesielle Kriminelle av Ally Carter

Kat har stjålet den fantastiske Kleopatra-smaragden og gitt den til en gammel dame som forteller at smaragden er hennes, siden foreldrene hennes fant den, men at en kollega av dem stjal den. Kat finner raskt ut at hun har blitt rundlurt og nå vil hun stjele smaragden tilbake. Den gamle damen (kalt Maggie) skal selge den på auksjon, så Kat og banden hennes vil stjele den før auksjonen. Kleopatra-smaragden bringer uflaks, så Kat og banden hennes støter på mange utfordringer.

Boka finnes også på engelsk: Uncommon criminals

Anbefalt av Aurora 12 år

The curious incident of the dog in the night-time av Mark Haddon

Etter jeg hadde lest et par kapitler var jeg ikke helt sikker om jeg likte boka så godt, men etter hvert, når jeg hadde kommet mer inn i handlingen og blitt bedre kjent med karakterene, endte boka opp som en av mine favorittbøker!

Anbefalt av Ingvild, 14 år.

Du kan også lese boka på norsk: Den merkelige hendelsen med hunden den natten. 

En søster i skapet av Ingunn Aamodt 

Boka handler om Nora som drar på ferie til Kreta. Hun har vært der før, men denne gangen er ferien annerledes. Nicolai, storebroren hennes, oppfører seg rart. En dag drar de ut på shopping, og Nora finner en pen rød kjole, hun kjøper den. De skal ut og bade, Nicolai går opp til rommet deres før de andre, men Nora vil også opp, og går opp. Når hun kommer opp til rommet ser hun broren sin. Han er sminket og har på seg den nye kjolen til Nora. Hun får senere vite at dette ikke er en lek, men alvor. Nicolai bare ha på seg jenteklær. Jeg elsket boken. Den viser oss at mennesker ikke er like. Den er spennende og kjekk.

Anbefalt av Helmine, 14 år

Rubinrød av Kerstin Gier

Uten tvil en bra bok! Gwendolyn oppdager at hun er en av familiens største hemmeligheter og må reise tilbake i tid sammen med drittsekken Gideon. Det er ei veldig spennende bok, og etter denne kommer Safirblå og Smaragdgrønn. Triologien i seg selv er helt klart verdt å lese, og de to første bøkene i serien er blitt filmatisert.

Anbefalt av Henriette, 13 år

Minus meg av Ingelin Røssland

Boka handler om Linda på 13 år. Hjertet hennes stopper midt i et stup, og en mystisk person som heter Njål får hjertet i gang igjen. Linda forstår at det er ting hun må få ordnet opp i. Hun gjør mange rare ting.

Boka er ufattelig spennende. Den er trist, morsom og veldig kjekk. Anbefaler den veldig!!

Helmine, 14 år.

Sølvgutten av Kristina Ohlsson

Boken handler om Aladdin som kommer fra Tyrkia, men bor i Sverige. Han føler at han ser en gutt som valser rundt og rundt og inni huset. Kan det være det gamle spøkelset, Sølvgutten, som sniker seg inn og ut i huset? Mat begynner å forsvinne...

Jeg anbefaler denne boken fordi den er veldig spennende, og man klarer ikke legge den fra seg :)

Anbefalt av Sandra 11 år

Og hjertet mitt bare av Elen Betanzo

I sommerferien til tiende klasse treffer Emma en gutt som heter Hester, og er fra Amerika. De blir forelsket, men når Hester reiser skjer det en del andre ting.

Boka er spennende, og folk fra Stavangerområdet vil kjenne seg igjen i stedene hun er. Emma opplever nedturer og oppturer som vi nok kan kjenne oss igjen i.

Anbefalt av Henriette 13 år

GONE: Forsvunnet av Michael Grant

Alle over 15 år har forsvunnet fra byen Perdido Beach. En diger mur har oppstått i en slags kuppel. Utenfor kuppelen er det ingen som vet om det er noe, eller om de voksne er der.

Noen av dyrene muterer, og tenåringene blir forvandlet. Bøller skaper problemer, andre prøver å redde verden. På 15-års dagen din forsvinner du, eller.....

Boken er utrolig! Den er den første boken i en serie. Den er overnaturlig, men samtidig føles den så ekte! Du greier rett og slett ikke legge den fra deg.

Anbefalt av Helmine 14 år

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Boka handler om de to misforståtte ungdommene Eleanor og Park, som blir kjent på bussen. Noe jeg liker, er at første gang de møtes ikke er romantisk i det hele tatt. Hovedrollene i bøker pleier å være morsomme, spesielle og vakre. De treffes i romantiske scenarier, har det gøy, og får en lykkelig slutt. Men de fleste mennesker er ikke så perfekte. Eleanor og Park er ekte og annerledes. De blir forelsket, men ikke på samme måte du alltid hører. Forholdet deres er klumsete og kaotisk. Men tross for alt, elsker de hverandre. På sin egen merkelige måte.

Anbefalt av Emma 14 år

Fallen Engel av Becca Fitzpatrick

Ett år har gått siden Nora Grey fikk beskjed om at faren var blitt drept. Hun har nesten klart å komme seg tilbake til normalen da hun får mystiske, men kjekke, Patch Cipriano som biologipartner. Patch synes å være overalt hun er og ser ut til å vite mer om henne enn hennes nærmeste venner gjør. Hun kan ikke bestemme seg for om hun skal falle i armene hans eller løpe å gjemme seg.

Nora befinner seg midt i en eldgammel kamp mellom de udødelige og de falne - og, når det gjelder å velge side, vil feil valg koste hennes liv.

Anbefalt av Thea 14 år

Våk over meg av Amy Plum

Fantasybok med romantikk. Veldig spennende. Du veksler mellom den vanlige verden og en overnaturlig verden, som gjør at du fort kan tenke at dette faktisk har skjedd. To oppfølgere finnes også. Dette er nok en bok ikke alle har hørt om.

Anbefales hovedsaklig for jenter, i tenårene.

Anbefalt av Karianne, 16 år

Nådegaven 1: Katsa av Kristin Cashore

Nådegaven handler om en jente på 16 år som heter Katsa og som bor i en verden med sju kongeriker. Her der det noen unger som blir født med en nådegave som er at du har spesielle evner i noe spesielt. Katsa har en nådegave som går ut på å drepe, og hun bor hos onkelen sin som er konge i landet. Han bruker henne som en leiemorder og sender henne ut for å drepe eller skade kongens fiender.

Dette er en veldig kjekk og spennende bok som jeg anbefaler å lese.

Anbefalt av Fride, 13 år

Dødslekene av Suzanne Collins

Dødslekene handler om et futuristisk samfunn der 24 ungdommer blir sendt ut i en arena for å kjempe for sitt eget liv. Hovedpersonen Katniss blir trukket ut til å bli med i lekene, og må dra fra hjemmet sitt i Distrikt tolv. Hun oppdager senere at hun blir noe mer enn bare Katniss. Hun blir et symbol på en revolusjon.

Det jeg likte med boken var den spennende handlingen som gjorde det vanskelig å legge den fra seg. Hovedpersonen hadde også mange karaktertrekk som gjorde det kjekt å bli kjent med henne.

Anbefalt av Tollak, 15 år

Den døde soldaten av Ida-Marie Rendtorff

Kloden er under vann og det er noen øyer som var fjell. En gruppe barn dykker etter ting i en by, og lederen som kalles Breiflabben selger dem på markedet på en øy. De finner en død soldat og det kan endre mye.

Jeg likte at de er så gode til å dykke og alt som foregår på Sørøya.

Serien heter Kloden under vann.

Anbefalt av Nina, 10 år

Divergent av Veronica Roth

Den handler om en jente ved navn Beatrice som må igjennom en test for å finne ut hvilken frakson hun skal være med i. Hun velger Fryktløs. Der bytter hun navn til Tris og møter en gutt ved navn Four. De blir forelsket.

Jeg liker denne fordi den er spennende og mye action i.

Anbefalt av Sandra, 11 år

Oppfinnelsen av Hugo Cabret av Brian Selznick

Den handler om en gutt som heter Hugo. Faren hans var en urmaker men han døde i en brann. Etter brannen finner Hugo en mystisk mekanisk mann. Hugo blir kjent med en filmmaker som heter Georges Mèliès og ei jente som heter Isabelle. Disse hjelper Hugo med å løse mysteriet om den mekaniske mannen.

Anbefalt av Unni, 9 år

Nina, 10 år, anbefaler også Oppfinnelsen av Hugo Cabret av Brian Selznick. Hun skriver: Det er en bok med 530 sider (med bilder). Boken handler om en gutt som bor i Paris. Gutten, altså Hugo, bor på en togstasjon og jobber med å trekke opp klokkene hver morgen. Jeg likte alle bildene og alt innholdet i boken og hvordan boken ender. Han er først på en togstasjon og ender opp med fin dress.

En pingles dagbok 9: Ut på tur, aldri sur av Jeff Kinney

Denne boka handler om Greg og hans familie som skal på bilferie. Familien har som oftest store forventninger til ferien. Jeg vil derfor anbefale denne boka fordi den var veldig morsom og hadde mye ulykker i seg som man ikke kan tenke seg. Boka var lett å lese!!! Den hadde veldig mange fine illustrasjoner. Takk for den fine boka du lagde, Jeff Kinney, den har vært veldig god å lese.

Anbefalt av Eskil, 11 år

Eva, 11 år anbefaler også En pingles dagbok 9. Hun skriver: Den er morsom! Boken handler om Greg og familien hans som er på biltur. Greg møter en annen familie som alltid er på samme sted som de selv. Greg og denne familien blir på en måte fiender. Og det skjer morsomme ting her.

Dby av Taran L. Bjørnstad

I boka ser vi en og samme fest gjennom øynene til syv ungdommer med helt forskjellig bakgrunn. Historiene deres er flettet sammen og har en sammenheng hvor alle har noe å si for hverandre. Alle ungdommene settes ovenfor valg og problemer som kan følge dem for resten av livet hvis de ikke finner løsningen tidsnok.

Boka river leseren med fra første side og man møter svært realistiske karakterer som man vil kjenne seg igjen i. Boka er både morsom og trist, men handler mest av alt om alvor og spenning.

Anbefalt av Guro, 15 år

Marg & Bein: Kjøtt og blod av Ingunn Aamodt

Den handler om en gutt som heter Simon. Simon har en deprimert mor og ikke bare det. Han blir forelsket i ei jente som viser seg å være en vampyr! Men det er bare starten, fordi Simon møter sin nye nabo som ser ut som en helt vanlig dame/kjerring, men egentlig er en ettersøkt kannibal som har kledd seg ut!

Det jeg liker med denne boken er at den er ekstremt spennende for de som liker grøssersjangeren. Og den boka er skrevet ganske bra, nesten som forfatteren har opplevd det hun skrev.

Anbefalt av Abdullah, 13 år

En smak av zommer av Tor Arve Røssland

Den handler om Max som er klar for sommerjobb. Han arbeider med en grotte som de kan finne gull i. Plutselig skjer det noe med sjefen i grotten. Han hører mange lyder. Hele byen har blitt smittet av zombier...!

Den synes jeg er veldig spennende, og jeg bare leste og leste!

Anbefalt av Sandra, 11 år

Herlig uærlig av Ally Carter

Den handler om Katarina som får to uker på å finne igjen noen stjålne malerier for å bevise at faren er uskyldig.

Veldig spennende og nervepirrende. Anbefales.

Anbefalt av Aurora 12

Coraline av Neil Gaiman

Grøsserbok for barn. Den handler om en jente ved navn Coraline, hun har nettopp flyttet inn i et hus. Faren er kjedelig, moren er opptatt. Så Coraline utforsker huset. En dag finner hun en liten dør, men bak den er det bare en mur. Om natten våkner hun igjen, hun går ned og sjekker døren. Nå er det ikke mur, men en inngang til akkurat det samme huset som Coraline bor i. Bortsett fra at foreldrene er annerledes; øynene...

Anbefales for jenter og gutter fra 10-14 år.

Anbefalt av Emma, 12 år

En pingles dagbok 8: Tøffe tider av Jeff Kinney

Den handler om Greg Hefley som bare taper. Han er venn med Rowly som er en skikkelig taper, men får kjæreste før Greg.

Jeg liker den fordi man kan le skikkelig mye av den.

Anbefalt av Sandra, 11 år

Absolutt ukyssa av Nina E. Grøntvedt

Jeg vil anbefale denne boka fordi den er veldig gøy, morsom og litt spennende. Den er lett å lese og det er mye bilder. I denne boka møter du Oda Andrea og får høre om livet hennes.

Jeg vil anbefale denne boka til jenter i alderen 8-13 år.

Anbefalt av Olaug, 11 år

Super-sommer...eller? av Nina E. Grøntvedt

Jeg vil anbefale denne boka fordi den er veldig gøy. Den er også ganske lett å lese, og det er mye bilder i boka. I boka møter du Oda Andrea som skriver dagbok og forteller om livet sitt. I boka får du høre om kjærlighet, vennskap, krangler og mye mer!

Jeg vil anbefale denne boka til jenter i alderen 8-13 år.

Anbefalt av Olaug, 11 år

Erle 10 år anbefaler også Super-sommer...eller? av Nina E. Grøntvedt

Jeg anbefaler denne boka fordi den er morsom og spennende.

P.S.: Det er en serie om en jente som skriver dagbok. Første boka heter Hei det er meg!, andre heter Absolutt ukyssa og denne jeg skriver om er den tredje.

Handling: Endelig er det sommer og Oda har blitt forelska i den nye gutten Alfi. Anniken, en teit, sjefete jente som alltid skal være så voksen, må selvfølgelig ødelegge for Oda fordi hun er slaven til den mest populære jenta på skolen, som også er forelsket i Alfi. Oda blir surret inn i løgner og trøbbel, og vips så skal de begynne på ungdomskolen.

Ingenting av Janne Teller

Dette er en helt fantastisk bok! Den er spennende, interessant og litt uhyggelig. Boken får deg virkelig til å tenke over de store spørsmålene i livet, og se livet i et annet lys.

Jeg anbefaler boken på det varmeste!

Anbefalt av Marion, 16 år

Magi av Angie Sage

Septimus Heap er den syvende sønnen til en syvende sønn. Dette gir ham utrolige og mektige magiske krefter. Men den dagen han blir født blir han brutalt revet bort fra sin familie. Familien Heap adobterer prinsessen Jenna som har mistet sin mor i et snikangrep, og oppdrar henne som sin egen datter. Men en dag skjer det noe fryktelig, og Jenna legger ut på en farefull ferd for å redde livet. Men vil det gå?

Jeg likte denne boken fordi den var ladet med spenning og magi. Måten forfatteren holdt på spenningen gjorde at jeg bare ville fortsette å lese.

Anbefalt av Mari, 12 år

Skyggen av Angie Sage

Martha Overgård har vendt seirende tilbake etter å ha fordrevet mørket i magikertårnet. Og ikke nok med det. Hun har fått seg en lærling. Den bortkomne gutten til Silas og Sara Heap: Septimus Heap. En mørk mann i havnebyen prøver å få tak i Jenna. Dragebåten er ikke trygg i vokterhuset lenger og Simon er ikke seg selv.

Den andre boka i serien er en strålende oppfølger til den første boka Magi. Jeg elsker denne serien og anbefaler den på det sterkeste.

Anbefalt av Mari, 12 år

Hun & han av Katarina von Bredow

Boka handler om en jente som heter Alicia. Hun tenker veldig mye på hvordan hun skal oppføre seg. Hun begynner å chatte med en gutt på Facebook, men gutten er ikke en gutt, men en mann.

Jeg likte hvordan noen oppførte seg og Andreas.

Anbefalt av Nina, 10 år

Maria, 11 år, har også lest Hun & han. Hun skriver dette:

Hun og han handler om en jente som heter Alicia. På skolen er hun populær, men hun er ikke i gjengen til de mest populære. Hver dag anstrenger hun seg for å si og gjøre de riktige tingene. På Facebook går alt mye bedre. Det er lettere å være smart og kul når man kan tenke seg godt om på forhånd. Dessuten har Alicia verdens fineste profilbilde. Plutselig får hun en venneforespørsel fra en gutt som heter Lucas, som ligner kjempe mye på Harry Styles. Hvis hun ble sammen med en slik gutt, da ville nok Ida, den mest populære i klassen, la henne bli med i gjengen sin. Plutselig, uten at Alicia får helt får med seg hva som kjer, lyver hun om at hun og Lucas er sammen.

Jeg likte denne boken for den var spennende og den hadde mye betydning.

Dystopia 1 av Terje Torkildsen

Da seks ungdommer fra International School of Stavanger dro på en studietur til England, visste de ikke hva de hadde i vente. En kjempebølge som treffer landet gjør studieturen om til en reise om liv og død med bare ett mål i sikte: De vil hjem.

Det jeg likte med boken var at det var seks ungdommer med forskjellige personligheter som gjorde at du uansett kjente deg igjen i en av dem.

Anbefalt av Tollak, 15 år

Anne Frank: Den unge forfatteren som fortalte verden sin historie av Ann Kramer

Boka var både spennende og lærerik. Den handler om en 13 år gammel jentte som vokste opp da tyskerne kriget mot Europa. Anne var hel-jøde, og hun var spesielt glad i faren sin. Hun måtte gjemme seg i en mørk kjeller mesteparten av tiden.

Jeg likte godt at jeg kunne lese hvordan det var å vokse opp under krigen, i tillegg til å være jøde.

Anbefalt av Iris, 10 år

Anne Franks dagbok av Anne Frank

Anne Frank er en jøde under andre verdenskrig. Hun har gått i dekning sammen med sin familie, en tannlege og enda en familie. De lever i skjul over farens kontor og Anne skriver til dagboken og forteller hvordan hun har det der. Hun skriver blant annet om politikk, maten de får og utallige krangler i annekset der de bor.

Jeg synes dette var en veldig bra bok. Det er helt utrolig at dette faktisk har skjedd.

Anbefalt av Mari, 12 år

Mirakel av R. J. Palacio

August er en veldig annerledes gutt og har hatt hjemmeundervisning, men i 5. klasse skal han starte på vanlig skole. Fortellingen blir fortalt fra forskjellige sider.

Jeg likte at han er annerledes og at han har gode venner.

Anbefalt av Nina, 10 år

The maze runner av James Dashner

An exciting book, just as good as the movie. It is the first in the Maze runner trilogy, and the most thrilling. It is the story of how a teenage boy wakes up in a maze, with an erased memory. Together with a group of boys and a girl, some of whom have been trapped for three years in the labyrinth, try to find the way out of their nightmare. If there is an exit.. I really like this book because it keeps you so intrigued, that I have read this book three times, and still don't get bored reading it.

Anbefalt av Trisha 12 år

Pavan, 10 år, anbefaler også The maze runner av James Dashner

This book is about a boy who has lost his memory and is trapped in a maze and has to find a way out. Seeing people run into the maze just makes him more curios about going into the maze.

I reccomend this book for 11+. A very nice read!

Familie på boks av Robert Næss

Jeg likte boka fordi du får vite hva som har skjedd tidligere i serien "Alle sammen sammen". Den handler om to familier som flytter sammen i et hus de har arvet fra bestemoren.

Anbefalt av Helene 13 år

Dustedagboka 8: Nedtegnelser av å leve lykkelig alle sine dager – NOT! av Rachel Renee Russel

Det er en morsom og spennende bok jeg elsket den fra de første setningene. Det handler om en jente som heter Nikki og har begynt på ungdomsskolen, og sliter i alle fag, spesielt gym. En dag blir hun truffet av en ball i fjeset og svimer av til et eventyrlig land med blant annet Tornerose i. Men hvorfor er alle så like de i klassen til Nikki?

Anbefalt av Erle 10 år

En pingles dagbok av Jeff Kinney

Jeg vil anbefale denne boka siden den er veldig gøy og kjempemorsom! Den er veldig lett å lese og det er masse bilder i den.

I boka møter du en gutt som heter Greg og han skriver dagbok og forteller om livet sitt.

Jeg anbefaler den både til jenter og gutter i alderen 7-14 år.

Anbefalt av Olaug 11 år

En pingles dagbok 2: Rodrick ruler av Jeff Kinney

Boken er et eksempel på hverdagsliv i denne verden, og det betyr mye for meg å lese den boken.

En annen grunn er oppførsel. For det som er en god bror, blir bedre og bedre og det liker jeg å lese.

Anbefalt av Malin 12 år

Clara, 10 år har lest samme bok. Hun skriver: Dette er Greg Heffley sin private dagbok hvor han forteller oss om sitt dagligliv på skolen og i fritiden. Han er veldig uheldig og friker ut når han blir ertet på skolen og av storebroren, Rodrick. Greg Heffley er en pingle fordi han er veldig lat og bare vil være hjemme og spille playstation. Det er ikke lett å være en pingle..

Jeg har lest flere av en Pingles dagbøker og vil anbefale denne boken fordi den er veldig morsom og komisk. Du kommer til å le!

Djevelens læregutt av Kenneth Bøgh Andersen

Det handler om Fillip som er en veldig grei gutt. Så hvorfor i huleste havner han i helvete? Djevelen er syk og trenger en ny arvtaker. Fillip må løse et mysterium og han får hjelp av en ny venn. Nei, hans første venn. Han får også en fiende og plutselig har han mye å tenke på. Anbefales!

Anbefalt av Aurora 12 år

Faen ta skjebnen av John Green

Denne boken handler om to ungdommer som har kreft. Hazel Grace Lancaster og Augustus Waters.

Hazel's favorittbok har ingen slutt så hun vil reise til Amsterdam for å møte Peter van Houten. Men hun hadde brukt opp ønsket sitt. Så Augustus deler sitt ønske med Hazel. Men når de dro til Amsterdam fikk de ikke noe svar fra Peter. Når de kom hjem fra Amsterdam fikk Augustus en betennelse. Han arrangerte en slags førbegravelse med Hazel og kompisen Isaac. Åtte dager senere døde han.

Boken er veldig spennende og trist, og jeg leser den om og om igjen. Etter å ha lest denne boken ble John Green favorittforfatteren min.

Anbefalt av Helene Marie 11 år

Faen ta skjebnen av John Green

Det handler om en jente med navn Hazel som har kreft.

Hun har nødt til å gå i en støttegruppe i kirken fordi moren sier det, men å dra der er ikke helt dumt for hun møter en gutt med navn Augustus.

Jeg likte denne boka fordi jeg liker å utfordre meg selv til å lese engelsk og den var veldig spennende.

Anbefalt av Sandra 11 år

Faen ta skjebnen av John Green

Det er en bok som er spennende, trist og morsom. Den er absolutt verdt å lese!

Den handler om en jente som heter Hazel som har kreft. Hazel møter en gutt i støttegruppa for kreftsyke ungdommer som heter Augustus. De liker hverandre. Etterhvert mer og mer.

Hvis du vil finne ut mer hva som skjer må du lese denne boka!

Anbefalt av Sanne 12 år

Harry Potter og de vises stein av J.K.Rowling

Jeg vil anbefale den til andre fordi den er veldig spennende, litt morsom og beskrivelsene er veldig gode. Det handler om Harry som begynner på en ny skole for hekser og trollmenn og får ett nytt og annerledes liv. Det er en veldig bra fantasibok.

Anbefalt av Amalie 14 år

Harry Potter og de Vises Stein av J. K. Rowling

Den unge Harry Potter blir med på et utrolig eventyr etter at han finner ut at han er en trollmann. Han begynner på skolen Galtvort og lærer ikke bare om magi, men også om seg selv. Harry finner også ut om den onde trollmannen Voldemort, og at de har mye til felles.

Boken er en spennende bok, som passer for mennesker i alle aldre. Det jeg likte spesielt med den var at den hadde en spenningskurve som gjorde at jo lenger inn i boken jeg kom, desto mindre ville jeg legge den fra meg.

Anbefalt av Tollak 15 år

Harry Potter og fangen fra Azkaban av J.K Rowling

Harry er klar for sitt tredje år på Galtvort, men alt blir ikke like enkelt som han hadde trodd. Han blir fort med i en kamp om liv og død, der han lærer om mørke hemmeligheter fra sin egen familie. I en kamp mot familie og ond magi er det vanskelig å skille på hvem som er gode og hvem som er onde.

Jeg likte at boken skilte seg veldig ut fra de tidligere bøkene i serien, og at vi hele tiden ble introdusert til nye hemmeligheter.

Anbefalt av Tollak 15 år

Ruby Redfort: Se meg inn i øynene av Lauren Child

Boka handler om en jente som er veldig god til og knekke koder, og som 7 åring vant hun en kodekonkurranse.

Noen starter med å snakke i kode med henne på telefon og de leder henne til spektrum (ikke Spektrum i Oslo). Der blir hun kodeknekker og hun skal finne ut noe om et bankran.

Jeg likte at Ruby var så smart, og butleren, og Ni ling

Anbefalt av Nina 10 år

Ruby Redfort - Trekk pusten for siste gang av Lauren Child

Boken handler om en jente som heter Ruby Redfort, hun går på skolen men er også hemmelig agent. Hun jobber for et hemmelig spionbyrå kalt spektrum. Det skjer merkelige ting utenfor kysten der hun bor. Spektrum gir henne i oppdrag å finne ut hva.

Jeg liker boken fordi den er spennende og morsom. Jeg liker den også fordi det plutselig skjer ting som man ikke venter.

Anbefalt av Ane 10 år

Dukken av Ingunn Aamodt

Jeg anbefaler denne boken fordi den er superspennende! Dette er definitivt en bok for deg som liker grøss og skjelvende knokler.

Handling: Eva har en oldemor som har blitt gammel, og deler ut verdiene til slektningene sine. Eva er kjempespent på hva hun får, men blir rasende når hun får en gammel dukke! Hun hiver den i gulvet og prøver å drukne den. Synd at hun ikke hørte på oldemoren, for det som skjer med dukken, skjer med dens eier...

Anbefalt av Erle 10 år

Eksperimentet av Harald Nortun

Boka handler om tvillingene Amanda og Amund. Når de sitter på toget til Kristiansand får Amund ideen om at de bytter navn og at Amund blir Amanda, men at det bare varer for en kveld. På hytta får de besøk av en gutt og en jente og de tror at Amund er Amanda og omvendt. Amanda blir en rampete gutt og roper etter jentene, og Amund bruker sminke og prater om at gutter er så teite.

Jeg likte at de ble helt andre enn de faktisk var og at Amund brukte sminke.

Anbefalt av Nina 10 år

Stormbreaker av Anthony Horowitz

It is about a teenage spy who works for the MI6, a British intelligence service. It is a very enjoyable book with a lot of action and adventure.

The modern spin of James Bond for teenagers, a nice read.

Anbefalt av Trisha 12 år

Opal Plumstead av Jacqueline Wilson 

When Opal's father is sent to prison, the fourteen year old is forced to seek work in the local factory making chocolates. Although she struggles to get along with her fellow workers, she is a great admirer of her manager, and the two become friends. Her whole life changes as world war I is around the corner.

It is a very good book which I recommend for 11+.

Anbefalt av Trisha 12 år

Hver dag av David Levithan

Fortelleren i Hver dag heter A. Hver dag våkner A opp i en ny persons kropp. Hen har personens minner og utseendet, men vet allikevel at hen er seg selv. A har satt klare regler for seg selv: lev personens liv. Ingen innblanding. Men hva skjer når A møter en veldig spesiell jente? Hva skjer når en forelsker seg i noen som teknisk sett ikke eksisterer?

Boka er annerledes og spennende. Til tross for visse hull i plottet er den verdt å lese.

Anbefalt av Vilja 17 år

Genesis av Bernard Beckett

Anax lever i en dystopisk framtid og er i ferd med å ta en livsviktig eksamen. Temaet hennes er Adam Forde, en mann som levde lenge før henne, men som Anax allikevel føler en sterk tilknytning til.

Boken funderer over eksistensielle spørsmål, spesielt hva mennesket er og hva som gjør oss menneskelige.

Tidenes mest uventede plot/twist gjør at boka gir et uforglemmelig inntrykk.

Anbefalt av Vilja 17 år

Skellig (Gåten skellig) av David Almond

I recommend this book because it is very interesting. When Michael's baby sister's has an illness he seems suddenly lonely and uncertain.

But when he found this foul creature in the shed his life changes!

Anbefalt av Pavan 10 år

Smaragdatlaset av John Stephens 

Boka handler om tre søsken; Kate, den eldste, Michael, er en nerd som elsker alt med dverger og magi. Emma er yngst og lager bestandig krangler. Barna har flyttet rundt på mange barnehjem, fordi foreldrene dro fra dem da de var små. De tre barna prøver å redde familien, men ender opp med å måtte redde hele verden! De finner en bok; et magisk atlas, som tar de tre barna med på en utrolig reise!

Boka er utrolig spennende! Når du først har begynt på boka, har du ikke lyst til å legge den fra deg.

Anbefalt av Helmine 14 år

Smaragdatlaset av John Stephens

Kate, Michael og Emma har vært på ti barnehjem, på like mange år. Men fremdeles nekter de å bli kalt foreldreløse. De er nemlig sikre på at foreldrene vil komme tilbake og hente dem. Så når en dame kommer for å adoptere dem roter de det skikkelig til og bestyreren sender dem avgårde til et nytt barnehjem i den mystiske byen Cambridge falls. Der finner de en magisk bok med tilsynelatende blanke ark. Men når de legger et bilde i den fra femten år tilbake skjer det noe.

Denne boka var full av spenning og magi. Elsket den.

Anbefalt av Mari 12 år

Gamer av Tor Arve Røssland

Jeg lånte denne boka i dag og har allerede lest den ut :) Den var ikke for kort, men umulig å legge fra seg.

Den handler om en vennegjeng eller såkalt gamergjeng som spiller et spill med navn «War of Faluza». Der møter de en mann med navn Will som vil hjelpe dem opp i level helt opp til høyeste nivå (80). Plutselig begynner det å skje ting i virkeligheten og ikke alle er til å stole på...

Den har en rar tittel, men ikke nøl med å låne den;)

Anbefalt av Sandra 11 år

Sofies verden av Jostein Gaarder

Sofies verden handler om Sofie, som får et brev i posten. Der står noen spørsmål. Senere kommer et brev der det står om tankene forskjellige filosofer har hatt rundt spørsmålene fra det forrige brevet.

Jeg likte godt boken fordi jeg ikke oppfatter Sofie som hovedpersonen, men meg selv. Dette gjør at du ikke leser boken – du opplever den. Da jeg begynte på den, ante jeg ikke at alt jeg trodde på ville falle sammen. Jeg visste ikke at alt kunne betviles, og at det fantes så mange ting å tvile på. Jeg begynte til og med å tvile på min egen eksistens. Samtidig har jeg aldri følt meg mer levende.

Anbefalt av Emma 14 år

Kampen mot superbitchene av A. Audhild Solberg

Jeg anbefaler denne boka fordi den viser at det beste er å være seg selv.

Handling: Anne Bea blir mobbet på skolen fordi hun er albino. Thea, den mest populære jenta i syvende er enda frekkere enn de andre, og gjør livet til Anne dritkjipt. Men hun har én venn. Nils. Snart er det talentkonkurranse på skolen og Anne og Nils lager ett band mens de får hjelp av tanten om hvordan de skal vinne med hjelp av operasjon taco!

Anbefalt av Erle 10 år

Papirbyer av John Green

Boken handler om Q og vennene hans; Radar og Ben! Q's nabo Margo Roth Spiegelman drar med Q på tur for å hevne seg på kjæresten og to venninner. Q synes dette er en dårlig idé, men blir med fordi han er forelska i Margo. Dagen etter forsvinner Margo, og Q vil finne henne. Han finner et spor, og senere flere og flere spor! Q, Radar, Ben og kjæresten til Ben, Lacey, drar på en lang reise for å finne Margo, dagen det er avgansseremoni på skolen!

Boka var helt fantastisk! Jeg klart nesten ikke legge fra meg boka!

Anbefalt av Helmine 14 år

Gudene fra Olympos, 1: Den forsvunne helten av Rick Riordan

Percy Jackson-serien fortsetter! Percy er forsvunnet fra halvblodsleiren og Annabeth og Artemisjegerne leter på spreng etter ham. Samtidig dukker det opp tre nye helter til leiren: Jason, Piper og Leo. Pipers far er kidnappet og Gaia (moder jord) holder på å våkne. Undersåttene til Gaia har tatt Hera til fange. Leo, Piper og Jason må redde verden, Hera og faren til Piper innen vintersolverv. Liker boka siden den er litt lik og litt annerledes enn Percy Jackson- serien, men man ser/leser mange likhetstrekk.

Anbefalt av Aurora, 12 år.

Gudene fra Olympos, 4: Hades’ hus av Rick Riordan

Hades hus handler om sønner av de greske gudene, for eksempel Zevs og Poseidon. Percy Jackson og Annabeth har nettopp falt ned i Tartaros. Sammen må de finne en vei ut av Tartaros mens Leo, Jason, Piper og resten av gjengen må møte de ved Hades’ hus.

Anbefalt av Michael, 11 år.

Tro, håp og eplekake av Sarah Moore Fitzgerald

Boka handler om en jente som heter Meg, Meg er bestevenn med en gutt som heter Oscar. Oscar lager verdens beste eplekaker. Foreldrene til Meg får veldig lyst til å reise til New Zealand. De bestemmer seg får å reise ditt et halvt år, noe som Meg overhode ikke har lyst til. Plutselig en dag mens Meg og foreldrene er i New Zealand, får de vite at Oscar har forsvunnet!

Jeg likte denne boken for den var veldig spennende, men den var trist også.

Anbefalt av Maria, 11 år

Katastrofekvelden av Robert Næss

Boka er en ny fortelling fra serien Alle sammen sammen. Lea er forelska i Emil. De møtes på klubben og starter og prate og le. På samme tid har Bendik arrangert pokerturnering med noen kriminelle motorsyklister. Tobias er på overnatting og får servert pizza med leverpostei, og de legger seg 5 over halv 9. Til slutt rømmer Tobias fra alt sammen mitt på natta! Jeg likte pokerkvelden til Bendik og alt med boka. Jeg anbefaler denne boka.

Anbefalt av Nina, 10 år

Casinetto-gjengen. Nicolays hemmelighet av Andrew P. Kroglund

Boken handler om tre jenter som heter Lene Marie, Johanna og Lisa. De skal på enn skolefest som er om ikke så lenge, men det er noe som ikke stemmer. De begynner å grave i fortiden til den mystiske gutten Nicolay. De finner ut at Nicolay har jobbet for en kriminell.

Jeg likte boken, for det var mye spenning og Casinetto-gjengen (Lene Marie, Johanna og Lisa) gjør ganske mye galt som de lett kan bli avslørt på. Det jeg syns var litt dårlig var at den var litt kjedelig innimellom.

Anbefalt av Maria 11år

Ildkrøniken av John Stephens

Boka handler om Kate, Michael og Emma som igjen er havnet på Edgar Allan Poes hjem for håpløse og uforbederlige barn. Der er vannet i doene brunt og dusjene er kalde. Og Bestyreren, Mrs. Crumbly, hater barn. Trollmannen Dr. Stanislaus Pym virvler Michael og Emma på ett nytt eventyr med kjempen Gabriel for å finne den andre av begynnelsens bøker. Mens Kate flyktet fra en «uler» ved hjelp av «Atlaset». Jeg liker denne boka fordi den har alt som trengs i en fantasy bok, og har menneskelige følelser.

Anbefalt av Oscar 11 år

Harry Potter og mysteriekammeret av J.K. Rowling

Jeg synes det er en veldig spennende bok hvor Harry Potter finner et mysteriekammer hvor det bor et stort, stygt slangemonster. Galtvort blir terrorisert av slangen, ingen ser den utenom ofrene. Harry klarer tilslutt å drepe slangen med et sverd.

Anbefalt av Kristian, 11 år.

Marg og bein. Vampyrnatten av Ingunn Aamodt 

Joachim og Christian sin klasse skal overnatte på skolen som avslutning på barneskolen. Joachim er forelsket i en som heter Fanny, og håper på å bli bedre kjent med henne. Heldigvis blir han det og de går ut, men finner en merkelig stein som viser seg å være en grav! Det er graven til Hans Grimler som var sønnen til rektoren på skolen. De finner ut at det er akkurat 100 år siden han døde. Klokken tolv får de et merkelig besøk av en gutt som ingen har anelse om hvem er, og som følger etter og ser på Fanny nesten hele tiden. Joachim og Fanny leser en bok om vampyrer, og finner ut at de våkner hvert hundrede år, og alt de leter etter er kjærlighet..

Boka er superspennende, jeg ville ikke legge den fra meg!

Anbefalt av Erle, 10 år.

Stuarts mirakuløse mysterium av Lissa Evans

Boken handler om en gutt som heter Stuart. Han har en grandonkel som heter Tony. Stuart sitt etternavn er Horten, han ble ertet på skolen fordi han var så kort. Plutselig sier foreldrene hans at de skal flytte. De flytter til Beeton, der har grandonkelen hans bodde. Han får et mysterium å løse.

Jeg liker den fordi den er morsom. Det var tre veldig smarte nabojenter som jeg likte veldig godt. Jeg likte også hvordan Stuart løste mysteriet.

Anbefalt av Ane, 10 år.

Med beina på nakken av Arne Svingen

Jeg anbefaler denne boka til alle som liker spenning og Arne Svingen. Boka handler om en gutt som heter Eirik, Eirik sitter i rullestol fordi han er lam. Han og faren reiser til Berlin fordi faren har gjort noe galt og de flytter inn i en liten leilighet. Eirik finner to unger han leker med og de spiller fotball med Eirik i mål. En dag kommer politiet og da blir alt annerledes. Jeg likte boka fordi Eirik var lam og satt i rullestol og jeg likte de gode vennene til Eirik og Ingrid og Stein. Jeg anbefaler denne boka til alle som liker og lese, tommel opp!

Anbefalt av Nina, 10 år

Svarte-Mathilda av Tor Arve Røssland

Svarte-Mathilda er en skrekkbok som handler om Mathilda som viser seg et speil vis man tilkaller henne. Jeg liker denne fordi den er skummel og spennende.

Anbefalt av Sandra, 11 år

Perfekt kjemi av Simone Elkeles

Sjangeren er romantisk spenning og dette er første bok i en trilogi. Boka handler om Alex og Britney som ikke liker hverandre, men blir plassert sammen i kjemitimen. De blir bedre og bedre kjent, men det er også mye drama, vold og skyteepisoder.

Anbefalt av Mali, 13 år

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙