Hopp til hovedinnhold

Marte Spurkland

 Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Bragepris-nominerte Marte Spurkland er en av gjestene på Kapittel i år. 

Marte Spurkland er forfatter, journalist og programleder, med fartstid fra NRK, DN og VG, og TV2. Hun fikk Riksmålsforbundets lytterpris i 2015 for VG-podcasten "Tett på", en serie om alt det moderne livet inneholder. 

Førstedamer: En dannelsesreise i kvinneliv (2005) ville Spurkland søke råd hos kvinner som har vært uten en vinternatt før. I møte med ti gamle kvinner formidles viktig kunnskap og grunnleggende holdninger til livsvalg, karriere, samliv og aleneliv, og resultatet er en samling historier om kvinneskjebner, kvinnekamp og kvinneliv som viser viktigheten av å aldri gi opp.

Med Klassen - fortellinger fra et skoleår (2017) ble hun nominert for Brageprisen i klassen sakprosa. I boken følger  Spurkland syv elever i sitt siste skoleår på videregående, og med skolelivet som bakteppe blir det krevende året mellom barndom og voksenliv skildret. Leseren får et innsyn i hvordan det er å være atten år, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige og når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted. Når året, og boken, nærmer seg slutten er man som leser rørt over ungdommenes innsats i livet, imponert over kontaktlæreren - og aldri så lite lettet over å ikke være atten år i dag. 

Google+