Hopp til hovedinnhold

Marina Lewycka

Forfatter og universitetslærer fra England.

Marina Lewycka ble født i en flyktningleir i Kiel i Tyskland i 1946. Foreldrene hennes er ukrainske, men flyttet til England med Marina og søsteren etter krigen. I dag bor hun med familien sin i Sheffield og underviser ved Sheffield Hallam University.

En kort historie om traktoren i Ukraina het Lewyckas debut. Romanen vakte voldsom oppsikt da den ble utgitt i England, og den ble også nominert både til The Man Booker Prize og The Orange Prize for Fiction. Hennes nyeste roman heter To campingvogner og en jordbæråker. Også denne boken har fått fremragende mottakelse.

En kort historie om traktoren i Ukraina

En kort historie om traktoren i Ukraina (2006)

Søstrene Vera og Nadezhda må legge mange års stridigheter bak seg i et felles forsøk på å komme faren sin til unnsetning. Han er nylig blitt enkemann, men annonserer gledestrålende at han skal gifte seg på nytt.
Den utkårede er en yppig lykkejeger fra Ukraina, halvparten så gammel som ham, med blondt hår og store bryster. Hun drømmer om et britisk pass og et vestlig liv i sus og dus. Dessverre er den gamle mannen blind for dette, og slår lykkelig fast at dette er sann kjærlighet. Dessuten har også han en drøm å følge – han vil skrive traktorens historie! Med nytt ukrainsk blod i huset kommer gamle minner til overflaten, og med dem inspirasjonen til å ta pennen fatt.
En kort historie om traktoren i Ukraina er en klok og morsom roman om en fargerik ukrainsk immigrantfamilie. Delvis farse, delvis slektsdrama – men også en roman om den europeiske arven og de siste femti årene av vår historie

Kilde: Gyldendal Norsk Forlag

 

To campingvogner og en jordbæråker

To campingvogner og en jordbæråker (2008)

Unge og uskyldige Irina kommer til England fra Ukraina med drømmer om et nytt og bedre liv. Men det viser seg snart at det forgjettede land i vest er langt fra det paradiset hun forestilte seg. Hun havner raskt i klørne på landsmenn som lever av illegalt arbeid. Hun blir fratatt passet og de fleste illusjoner, og sendes på landet for å plukke jordbær. Irina blir innlosjert i en campingvogn sammen med en broket forsamling jenter. Hun treffer den barmfagre vandrepokalen Yolanda og hennes religiøse kusine Marta, og hun blir venninne med Emanuel som er kommet fra Malawi for å finne søsteren sin. Ved siden av står mennenes campingvogn, også den okkupert av pussige skruer med ulik bakgrunn. Blant dem er Andrij, den forventningsfulle gruvesønnen fra Ukraina, polakken og Bob Dylan-fanen Tomasz og den østeuropeiske småkongen Vitaly ... To campingvogner og en jordbæråker handler om å skape et eget liv – mot alle odds.  Den er morsom, skarp og rørende og innhar alle de samme kvalitetene som gjorde Marina Lewyckas forrige bok til en stor suksess..

Kilde: Gyldendal Norsk Forlag

Google+