Hopp til hovedinnhold

Guy Delisle

Animatør og tegneserieskaper fra Kanada.

Tegneserieforfatteren Guy Delisle (42) fra Quebec i Kanada er utdannet animatør fra Sheridan College i Toronto, og arbeidet tidligere for animasjonsstudioet CinéGroup i Montreal, samt for en rekke andre studioer i Canada, Tyskland, Frankrike, Kina og Nord-Korea. Delisle er i dag bosatt

Etter sitt virke som konsulent for flere asiatiske animasjonsstudioer ga Delisle ut to tegneserieromaner; Shenzhen (2000) basert på opphold i Kina, mens i Pyongyang (2003) skildrer Delisles sin periode som konsulent ved et animasjonsstudio basert i Nord-Koreas hovedstad. Bøkene er oversatt til en rekke språk.

Norsk utgave av Delisles Pyongyang fra 2008.

Pyongyang kom ut i norsk oversettelse på Aschehoug tidligere i år, og betraktes som en av de mest spennende tegneserieromanene fra Frankrike de siste årene.

Svart-hvitt-tegningenes enkel- og renhet forsterker forfatterens sorgmuntre, undrende og tidvis nesten satiriske betraktninger av det merkelige, hermetiske landet, hvis regjerende president har vært død i fjorten år.

Pyongyang vekker neppe gapskratt; undrende nesefnis etterfulgt av varme om hjerterota, er snarere en mer sannsynlig reaksjon.

Boken er langt på vei en sjangerhybrid – ikke en ren reiseskildring eller -guide, ei heller en ordinær tegneserieroman. Like fullt er den en ””pageturner” av ypperste sort;

- Det var trist å se at antall uleste sider ble mindre og mindre, skrev Vårt Lands anmelder etter å ha lest den norske utgaven.

Faksimile: Pyongyang (2005)

Delisles tredje tegneserieroman fra Asia, Chroniques Birmanes (2007, eng. Burma Chronicles), er foreløpig siste tegnede reiseskildring fra Delisle. Boken er et resultat av et fjorten måneder langt opphold Delisle hadde i Burma i 2005 sammen med sin kone som arbeider for Médecin Sans Frontières (Leger uten grenser). Chroniques Birmanes kommer ut i engelsk oversettelse kommer ut to dager etter Kapittel 08s siste dag.

Delisle møter du på forfattertreffet onsdag 19.30 - 20.30 i samtale med Lars Gundersen (programleder).

Google+