Hopp til hovedinnhold

Hele Rogaland leser: Plattformen som ikke kunne velte

Hele Rogaland leser skal dele ut totalt 30.000 gratiseksemplarer av den sterke fotoboken «Plattformen som ikke kunne velte»

Lørdag 12. september går startskuddet for utdeling av årets bok i prosjektet Hele Rogaland leser.

I høst skal Hele Rogaland leser dele ut totalt 30.000 gratiseksemplarer av den sterke fotoboken Plattformen som ikke kunne velte, som er laget av Tord F. Paulsen og Marie Smith-Solbakken, deles ut i folkebibliotekene i høst og denne lørdagen går startskuddet for utdelingen. 

I 2020 er det 40 år siden Alexander Kielland-ulykken der 123 menneskeliv gikk tapt. Ulykken, som fant sted 27. mars 1980, er den verste som har rammet norsk oljeindustri. Med Plattformen som ikke kunne velte som årets bok ønsker Rogaland fylkeskommune og LO Rogaland markere ulykken og hedre oljearbeiderne som har bidratt til vårt lands velferd. 

– Vi deler ut denne boken i forbindelse med at det er 40 år siden den verste industriulykken i moderne tid, forteller Inghild Vanglo, leder av regional-, kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune.

27. mars 1980 kantret boligplattformen «Alexander L. Kielland» da ett av plattformens fem ben ble revet av i høy sjø. Av 212 personer om bord omkom 123, og 89 ble reddet. Ulykken skjedde på Ekofiskfeltet i Nordsjøen.

Hent boka på ditt lokale bibliotek

Smittevern

Alle må ivareta god håndhygiene, overholde 1 meter avstand og holde seg hjemme hvis de er syke.

Om Kielland-ulykken på Kapittelfestivalen

Tema for årets Kapittel er Avtrykk, og Kielland-ulykken har etterlatt et dypt avtrykk i norsk oljehistorie generelt og i vår region spesielt. I forbindelse med 40-årsmarkeringen i 2020 har det kommet flere nye bøker om ulykken.

Kielland-ulykken vies også god plass i årets Kapittelprogram, og forfatter Atle Berge, journalist Tommas T. Skretting og fotograf Tord F. Paulsen kommer alle til festivalen. De står henholdsvis bak romanen Puslingar, dokumentarboka Alexander L. Kielland-ulykken og fotofortellingen Alexander L. Kielland-ulykken. Ringene i vannet, som nå utgis på nytt med tittelen Plattformen som ikke kunne velte. Se programmet her: 

Hele Rogaland leser 

Hele Rogaland leser har siden oppstarten delt ut overkant av 400.000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret 2008 og ble utvidet i 2010 til å gjelde hele fylket. I 2018 feiret prosjektet tiårsjubileum og markerer røttene sine ved å dele ut bøker av Tore Renberg, en av de mest kjente forfatterne fra Stavanger. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet. 

Disse bøkene har blitt delt ut tidligere i Hele Rogaland leser, klikk på dem for å låne på biblioteket:

Google+