Hopp til hovedinnhold

Høsten på Kiellandsenteret

Høsten på Kiellandsenteret

Lurer du på hva som skjer på Kiellandsenteret til høsten? Kapittel-festivalen i september markerer starten på høstprogrammet vårt. Da inviterer vi blant annet til Kiellandsalong og årets Kiellandforedrag, og i tillegg starter vi opp med høstens klassikerserie.

 

Vi kårer «Tidenes rogalandsbok»

Garborg, Kielland, Renberg eller Fløgstad? Eller kanskje Obstfelder? Hvem har skrevet tidenes rogalandsbok? Fylket vårt har en rik litterær tradisjon, og svært mange aktive forfattere. I anledning Bokåret 2019 retter vi fokus mot rogalandslitteraturen. I samarbeid med Kapittel-festivalen og Stavanger Aftenblad skal vi kåre «Tidenes rogalandsbok». Målet med prosjektet er å skape engasjement, leseglede og å formidle litteraturarven fra fylket vårt.

En fagjury har nominert femti ulike verk som representerer et utvalg av litteraturen fra Rogaland. Av disse er ti verk allerede stemt fram som favoritter. Nå skal Aftenbladets leser stemme fram en vinner, som offentliggjøres under et eget arrangement lørdag 21. september – her vil faktisk både levende og døde rogalandsforfattere være til stede for å motta heder og ære.

I løpet av sommeren vil alle verkene presenteres i Aftenbladet, og de er selvsagt også til utlån på Sølvberget. En oversikt over de ti bøkene på kortlisten finner du her.

 

Årets Kiellandforedrag

Kiellandforedraget tar utgangspunkt i spørsmålet Hvorfor er litteratur viktig? Med Kiellands begrep om nyttepoesi som utgangspunkt skal Kiellandforedraget reflektere rundt litteraturens betydning og nytte for individet og for samfunnet. I år er det  Stavanger-forfatteren Johan Harstad som skal besvare dette spørsmålet. Harstad har gitt ut en rekke romaner, og er med sin første roman Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (2005) med i kåringen av Tidenes rogalandsbok.

Kiellandforedraget ble opprettet i forbindelse med åpningen av Kiellandsenteret på Sølvberget, og skal holdes av en sentral skandinavisk forfatter én gang i året fram til 2025. Foredraget er tidligere holdt av forfatterne Olaug Nilssen og Vigdis Hjorth.

 

Kiellandsalong

Høstens første Kiellandsalong går av stabelen under Kapittel-festivalen i september, og har naturlig nok kropp som tema. I november møtes forfatterne Tiril Broch Aakre og Mattis Øybø for å snakke om sorg i litteraturen. Begge samtalene ledes av forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt.

 

Filosofisk salong

I oktober starter vi opp med et nytt konsept: Filosofisk salong. En filosof og en forteller har latt seg inspirere av Alexander Kiellands ideer om litteratur som samfunnskritikk og inviterer til undring, nysgjerrighet og refleksjon over små og store spørsmål i felleskap. Det blir totalt tre salonger fra mot jul, alle med ulike temaer.

 

Klassikerlørdag

Vi fortsetter med vår populære serie Klassikerlørdag, og fram mot jul skal vi utforske forfatterskapene til Stefan Zweig, Torborg Nedreaas og den evig aktuelle William Shakespeare.

Fant du det du lette etter

Spørsmål merket * er obligatoriske.

Takk for tilbakemeldingen!

Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre!

Google+