Hopp til hovedinnhold

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Sølvberget Stavanger bibliotek og kulturhus

Her finner du oversikt over de vanligste spørsmålene knyttet til driften av Sølvberget, Stavanger kulturhus.

Klikk på de ulike emnene for å finne svar. 

ARRANGEMENTER, PROGRAM OG BILLETTER:
- Hvor finner jeg oversikt over arrangementene på Sølvberget?
Svar: Du finner oversikten på programsidene våre. De har du også lett tilgang til fra menypunktet "Sølvbergets kalender" i høyremenyen. Ønsker du å få informasjon om arrangementer rett i e-postboksen din? Meld deg på nyhetsbrevet vårt

- Jeg vil arrangere noe på Sølvberget – hvem kontakter jeg? 
Svar: Da kontakter du koordinator for Team program og arena, Mette Falnæs på e-post mette.falnaes@stavanger-kulturhus.no.  

Til oversikten

AVISER OG TIDSSKRIFTER:
- Hvilke aviser, tidsskrifter og ukeblader finner jeg på Sølvberget? 
Svar: Stavanger bibliotek tilbyr nesten 3000 aviser, både norske og utenlandske. Avistilbudet omfatter papiraviser og digitale aviser. Sølvbergets tilbud av papiraviser finner du i hyllene ved siden av langbordet i 1. etasje. 

Vi har også et rikholdig utvalg av utenlandske e-aviser på Press Reader. Du kan også lese aviser på mikrofilm og nett. Les mer om tilbudene i denne artikkelen.

Til oversikten

BARNEHAGE, SKOLE OG UTDANNING:
- Når har dere leksehjelp?
Svar: På biblioteket får du hjelp til leksene enten du er elev i ungdomsskolen, videregående skole, privatist eller elev ved voksenopplæring. 

Leksehjelpen drives av over 60 dyktige, trygge, voksne, frivillige leksehjelpere som alle har høyere utdanning. Tilbudet er gratis og åpent for alle fag. Tilbudet gjelder for alle som går på ungdomsskolen, videregående skole eller tar voksenundervisning.

All leksehjelp foregår i 2. etasje på følgende tidspunkt:
Tirsdager: 15.00 -19.00
Onsdager: 17.00 -19.00
Torsdager: 15.00 -19.00

- Jeg trenger hjelp med særoppgave/fordypningsoppgave. Kan biblioteket hjelpe? 
Svar: Vi har en fyldig seksjon på nettsidene med hjelp til fordypningsoppgaver.  

- Hvordan bestiller vi besøk for barnehager eller skoleklasser?
Svar: Vi tilbyr lesestund til barnehagegrupper og alle andre småbarn, og klassebesøk til klasser i grunnskolen og videregående skole. 

Barnehager: 
Barnehagegrupper og alle andre småbarn er invitert til lesestund hver tirsdag kl 11.00 på Sølvberget og hver onsdag kl 10.00 på Madla bibliotek. Til Sølvberget trenger vi ikke påmelding, mens Madla bibliotek vil av kapasitetshensyn gjerne ha beskjed fra barnehagegrupper i forkant. Send e-post til madla.bibliotek@stavanger-kulturhus.no 

Barneskoler:
Barneskolene får tilsendt invitasjon om klassebesøk. Tilbudet går spesielt ut til 2. og 6. klasse, men andre klassetrinnene er også velkomne. Det viktigste ved klassebesøket vil være formidlingen av et utvalg ferske bøker som vi anbefaler dere. I tillegg får elevene en kort presentasjon av biblioteket og hva de kan låne her, samt informasjon om lånekort og regler. Deretter får de utforske hyllene og låne med seg det de vil ha. Vi inviterer klasser primært til besøk fra klokka 9 til 10, men hvis den tiden ikke passer en klasse, strekker vi oss langt for å finne en annen tid, gjerne senere på dagen. Skoler i Madla bydel blir invitert til tilsvarende klassebesøk på Madla bibliotek. 

Ungdomsskoler:
For ungdomsskoleelevene tilbyr vi et tilsvarende opplegg. 8. klasse blir spesielt invitert men de andre er også velkommen. Vi brenner for den gode leseropplevelsen, kjenner samlingen vår og snakker gjerne varmt om bøkene våre. Som formidlere er vi opptatt av at de unge skal bevare lesegleden, også i en hverdag med mye lekser. Vi kan skreddersy egne opplegg hvis klassen har egne ønsker. Vi kan også gi omvisning i hele biblioteket. Ungdomsskoleklasser i Madla bydel kan få tilsvarende klassebesøk på Madla bibliotek. 

 

Til oversikten

Videregående skole:

Vi tar hjertelig imot klasser fra videregående skole så langt vi har rom og ressurser ledige. Elevene vil få generell informasjon om biblioteket, gode boktips og en omvisning dersom det er ønskelig. Vi kan også lage opplegg tilpasset klassenes behov og nivå.

Eksempler på presentasjoner vi kan tilby:
Bokprat med generelle lesetips
Kom i gang med fordypningsoppgaven
Nynorske bøker
Engelske boktips
Film- og musikktips
Tidspunktet kan avtales etter hva som passer, og vi kan ta imot både små og store grupper. Velkommen til Sølvberget!

Til oversikten

DATABASER OG DIGITALE RESSURSER:
- Hvilke databaser kan jeg bruke på biblioteket eller med lånekortet mitt?
Svar: 21.08.2018 fikk vi nytt biblioteksystem. Tilgangen til databasene, som man før hadde tilgang til via "Min side", er nå begrenset. Men vi arbeider med å integrere dem i det nye systemet. Les mer om de ulike tjenestene i denne oversikten

Til oversikten

E-BØKER OG E-LYDBØKER PÅ NORSK OG ENGELSK :
- Hvordan får jeg tilgang til e-bøker?
Svar: Tjenesten eBokBib lar deg låne ebøker fra bibliotekene i Norge, og tilbudet gir deg alle funksjoner du har behov for når du vil låne og lese ebøker. I skrivende stund har vi over 5000 bøker fordelt på nesten 2000 titler, og utvalget utvides stadig. Du kan låne fem bøker om gangen, du kan gi vurderinger av bøkene og du kan reservere eksemplarer som er utlånt. Tilbudet er gratis og du slipper å tenke på gebyrer!

Hvordan? Hvorfor? Hvor lenge? Hvem kan bruke appen?

  • Last ned appen på nettbrettet ditt. Appen finnes både på iOS  og for Android .
  • Logg inn med lånernummer og pinkoden din. 
  • Lån bøker! 

Står du fast? Trenger du mer hjelp? Du finner en omfattende liste over ofte stilte spørsmål på ebokbib.no og i denne videoen.

 

Til oversikten

Hvordan får jeg tilgang til engelske  e-lydbøker og e-bøker?
Svar:  Gjennom tjenesten Overdrive kan du låne over 400 e-bøker og 100 e-lydbøker på engelsk.  Overdrive kan lastes ned i App Store, i Google Play og i Windows Store. Overdrive kan lastes ned i App Store, i Google Play og i Windows Store.  Les mer om Overdrive her

Til oversikten

FAKTURA, GEBYR OG PURRINGER:
- Jeg har fått faktura og/eller gebyr fra biblioteket. Hva gjør jeg?
Gebyr og varsel
Dersom du leverer lånte bøker eller annet materiale for sent, må du betale gebyr. Gebyret registreres automatisk på ditt lånekort. Du får gebyr enten det er sendt varsel eller ikke. Gebyret er ikke betaling for utsendt varselkort, men en avgift du må betale fordi materialet er for sent innlevert. Skylder du mer enn kr. 150,- (60,- for barn) må du gjøre opp for deg før du får låne på nytt. Gebyr kan betales via "Min side" med betalingskort eller Vipps. Gebyrene kan også betales i skranken i 1. etasje . 

Faktura
Materiale som er purret to ganger, og ikke leveres, faktureres. Se her for lånetid, påminnelser og gebyr

Lånetid? Sjekk kvitteringen!
Lånetida er vanligvis fire uker. For visse dokument er lånetida kortere eller lengre. På kvitteringen står det hvilke dokument som er lånt og tilbakeleveringsdato for hvert enkelt dokument.

Forlenge lånetiden
Ønsker du å beholde dokumentet utover avtalt lånetid, kan du fornye dokumentet dersom det ikke er reservert til andre lånere. Du må da ta kontakt med biblioteket før lånefristen er ute og be om fornyelse av dokumentene eller fornye via Min side.

Til oversikten

HITTEGODS:
- Jeg har glemt noe på Sølvberget. Hvor kan jeg finne det igjen?
Svar: Gjenglemte lånekort samles opp, og de som har glemt kort kan henvende seg i den røde skranken i Sølvbergets 1. etasje. Har du glemt noe annet på Sølvberget? Alt av hittegods som finnes i Sølvbergets biblioteksavdelinger samles i 1. etasje. Henvend deg i skranken. 

Åpningstider for 1. etasje er: 

Mandag - fredag: 08.00 - 21.00
Lørdag: 10.00 - 21.00
Søndag: 12.00 - 21.00 

Til oversikten

LÅNEKORT, UTLÅN OG INNLEVERING:
- Hvordan får jeg lånekort?
Svar: Alle kan få lånekort på Stavanger bibliotek. Ta med legitimasjon og du får utstedt et lånekort gratis på biblioteket i 1. etasje. Hvis du er under 15 år, må forelder eller verge fylle ut et lånekortskjema og møte opp på biblioteket for at du skal få lånekort. Skjema for samtykke fra foresatte finner du som nedlastbar pdf-fil her. Mister du kortet, koster det 30 kroner å få et nytt.

Du kan også få en midlertidig brukerkonto via "Min side"Med en midlertidig brukerkonto slipper du å fylle ut lånekortskjema når du står ved serviceskranken i 1. etasje. Du kan også låne e-bøker og reservere bøker, filmer m.m.

Lånekortet kan brukes i alle skranker og på alle utlånsautomater i bibliotekene på Sølvberget og Madla. Tidligere har vi hatt tre ulike kort for nasjonalt lånekort, lokalt kort og institusjonskort (i henholdsvis oransje, blått og lilla). Nå er disse erstattet med én type kort - det grønne. I tillegg til å låne bøker, CD-er, DVD-er og lignende, gir kortet også tilgang til et voksende antall digitale tjenester som e-bøker , aviser,  filmer  og databaser.

- Hvordan endrer jeg mine lånekortopplysninger?
Svar: Dersom du skal endre personopplysninger kan du gjøre det via "Min side"

- Jeg har glemt pin-koden, hva gjør jeg?
Svar: Alle får en PIN-kode når de oppretter lånekort. Denne koden kan endres ved å trykke på lenken "Glemt PIN eller passord" under innloggingsfeltene til "Min side". 

- Hvordan fornyer jeg et utlån?
Svar: Dersom du ønsker å beholde det du har lånt litt lenger, må du fornye før lånefristen går ut. Alt kan fornyes inntil 3 ganger, dersom det ikke er venteliste på det du har lånt.

For å fornye kan du logge inn på ‘Min side’ på våre nettsider. 

Til oversikten

- Hvor lang tid har jeg igjen på lånene mine?
Svar: For å se oversikten over dine lån kan du logge inn på ‘Min side’ i venstremenyen våre nettsider. 

- Når kan jeg levere bøker?
Svar: Du kan levere bøker i innleveringsanlegget i Sølvbergets 1. etasje i kulturhusets åpningstid.

- Kan jeg levere bøker lånt på Sølvberget ved andre bibliotek?
Svar: Ja, men vær oppmerksom på at bibliotek som tar imot og videresender til eierbiblioteket ikke påtar seg økonomiske ansvar for at boka kommer fram. Bøker lånt ved andre bibliotek må leveres til ansatte i skranken i 1. etasje. Det er også mulig å levere bøker lånt hos oss til andre bibliotek, men ikke alle har faste rutiner på dette. Dersom du gjør dette kan det være lurt å fornye utlånet for å slippe gebyr mens boken "reiser" tilbake til oss. 

- Kan dere skaffe bøker, filmer og lignende som dere ikke har selv?
Svar: Det kan vi. Vi vurderer om vi skal kjøpe inn eller låne fra et annet bibliotek. Send inn et bokønske via Noe du savner på Sølvberget.  

Til oversikten

TRÅDLØST NETT OG LÅN AV PC/PRINTER
- Har dere trådløst nett?
Svar: Ja. Bruk SK Public. Det er åpent og gratis. 

- Kan jeg låne PC på biblioteket?
Svar: Stavanger bibliotek har PC-er med Internett til bruk for publikum i 1. - 4. etasje. Det er helt gratis å bruke PC-ene biblioteket.

- Hvordan kan jeg skanne, kopiere og skrive ut på biblioteket?
Svar: Vi benytter utskriftløsningen Princh i biblioteket. Det er mulig å skanne dokumenter/tekst til e-post. Det er òg mulig å kopiere både i farge og svart/hvitt, i A3- og A4-format. 
Utskrift fra bibliotekets PCer: 

For å skrive ut fra publikumsmaskinene trykker man Skriv ut som vanlig, og det dukker opp en dialogboks der man kan velge om man skal skrive ut i farge, antall eksemplarer osv. Prisen man må betale står også der. Deretter må man betale med kort (VISA, Mastercard) eller bestille utskrift (betale med kontanter). Betaler man med kort kommer utskriften ut med én gang, skal man betale med kontanter må man gå i skranken, betale og så løser vi i skranken utskriften som da kommer ut på printeren.

Utskrift fra egen PC:
Gå til nettsiden print.princh.com, taste inn printerens nummer (100286 for printeren i første etasje, 100288 for printeren på Madla bibliotek) og så laste opp det du skal skrive ut. Det vil si at hvis du skal skrive ut en nettside må du enten lagre nettsiden (på PC-en eller som PDF) eller ta skjermbilde. Deretter betaler man som over.

Utskrift fra nettbrett og mobil: 
Utskrift fra nettbrett og mobiltelefoner krever at man installerer en app (Princh, gratis, for iOS og Android). Det er noen flere begrensninger på hva du kan skrive ut fra iOS enn fra Android. Det går fint an å skrive ut vedlegg uansett. Deretter betaler man som over. MobilePay er lagt til som betalingsmulighet. Foreløpig er ikke mCash eller Vipps på plass.

Til oversikten

UTLEIE AV LOKALER:
- Kan jeg leie møterom på biblioteket?
Svar: Ja, se denne artikkelen.

- Hvordan leier jeg standplass på Arneageren?
Svar: Arneageren disponeres fra 1. februar 2017 av Stavanger kommune, park og vei. Forespørsler kan sendes til arneageren@stavanger.kommune.no   

Til oversikten

Google+