Hopp til hovedinnhold

Digitale oppslagsverk og arkiver

Foto: Anne Lise Norheim

Biblioteket abonnerer på en rekke digitale tjenester og databaser. I disse databasene og oppslagsverkene finnes svært mye informasjon som ikke er fritt tilgjengelig på internett. 

Disse kan du få tilgang til hjemmefra via Bibliofil-appen, eller på biblioteket via vårt trådløse nettverk SK-PUBLIC. Bibliofil-appen laster du ned på mobilen, og bruker hvis du har lånekort hos oss. I menyhjulet trykker man da på knappen "Digitale tjenester", hvor du finner knapper for flere databaser du kan bruke gratis. Databasene som en bruker via wifi SK-PUBLIC, kan en bruke ved å sitte på biblioteket. 

Bibliotekpersonalet hjelper med å logge på med brukernavn og passord når det er nødvendig. Vi hjelper deg også med å finne fram i appene og databasene og viser hva de kan brukes til. Alle appene kan lastes ned fra App Store eller Google Play.

Se mer under beskrivelsen av de enkelte tjenestene.

NB! Vær obs på at noen digitale tjenester og databaser vil i en periode være utilgjengelige pga. overgang til nytt biblioteksystem. Vi arbeider med å integrere de i det nye systemet. 

 

Tilgang hjemmefra:

 

 

Bibliofil er appen vår, hvor du får oversikt og tilgang til hele det fysiske arkivet til Stavanger bibliotek, samt alle bibliotekene i Norge som har Bibliofil som biblioteksystem. Her kan du bestille lån og søke opp de bøker og medier en måtte ønske å låne av oss. Alt dette får du rett inn på mobilen, og via menyhjulet har en full oversikt over lånerkontoen din og familiens. Under knappen for digitale tjenester finner du flere databaser som du får gratis tilgang til via lånekortet. For fyldig informasjon om innlogging, bruk og muligheter i Bibliofil-appen, se her. 

 Tilgang: Last ned Bibliofil-appen i App Store eller Google Play, og logg deg inn med lånekortnummer eller e-postadresse, og pin eller passord. Husk at hvis du har fått laget deg et passord, vil det overstyre pin i innloggingen. Passord består av 8 tegn, med tall/store og små bokstaver. Pin består av 4 tall som du bruker for å låne i låneautomatene på biblioteket, og låse deg inn til meråpent.

 

 

Press reader (tidligere Library press display)

Mer enn 6000 aviser og tidsskrifter/magasiner i fulltekst fra omtrent 100 land og på over 60 språk. Det er i alt ca. 70 norske tidsskrifter, men flest lokalaviser.  Av riksaviser er det tilgang til Dagbladet og Aftenposten.

Du kan også laste ned Press Reader-appen på nettbrett eller smarttelefon, eller benytte deg av tilgangen via Bibliofil-appen. Når du er på våres trådløse nettverk SK-PUBLIC, kan du laste ned aviser/tidsskrifter som du da kan lese også hjemme i de 7 neste dagene. Da får du se en pop-up hvor det står at dette blir levert av Rogaland Fylkeskommune. Hvis det kommer opp betalingstjeneste, er de 7 dagene oppbrukt, og du må inn på Hot-spot, som f.eks. Sølvberget, for å få nye 7 dager med gratis nedlastninger. På appen kan du ellers lese enkeltartikler og gratispublikasjoner eller laste ned aviser/tidsskrifter mot betaling. Ønsker du mer informasjon om Pressreader, se her.

Tilgang på biblioteket: På bibliotekets publikums-PCer og trådløst nettverk/wifi (SK-PUBLIC).

Tilgang hjemmefra med lånekort:  Via Bibliofil-appen finner du Pressreader i menyhjulet under "Digitale tjenester". Trykk på denne og du kommer inn til webversjonen av Pressreader. Hvis du er på mobilen eller nettbrett, og på hot-spot (biblioteket), og har lastet ned et tidsskrift du vil lese, kan du fortsette å lese i 7 dager til hvor du vil. Hvis du er på en lap-top, er det ubegrenset tilgang via Bibliofil. Gå på Sølvberget.no og "min side" og logg deg inn i Bibliofil. Du finner "digitale tjenester" i menyen til venstre, og under der Pressreader. I webversjonen kan du lese et blad om gangen. I appen kan du downloade så mange tidsskrift du vil innen de 7 dagene, og lese offline når du vil og hvor du vil.

Tilgang via app: Last ned PressReader-appen på smarttelefon, nettbrett eller bærbar PC og lag deg en brukerkonto.  Når du er innom en PressReader Hotspot, f.eks. Sølvberget kan du laste ned aviser og magasiner/ukeblader.  Denne muligheten varer i 7 dager  uansett hvilket nett du er på.  Etter det må du innom en Hotspot igjen.  Sjekk veiledning 

 

 Bokhylla.no/Nettbiblioteket/Nasjonalbiblioteket digitaliserer eldre norske aviser, og dette vil etterhvert erstatte behovet for mikrofilm.  Nyere aviser er avlevert digitalt.  Opphavsrettslige betingelser gjør at ikke alt dette materialet er fritt tilgjengelig på Internett.  Lokale biblioteker har avtaler med nasjonalbiblioteket om et abonnement på en rekke digitale/digitaliserte aviser.  Det gjelder f.eks. Stavanger Aftenblad 2.1.1894 og fram til ca 1 uke tilbake.  Les mer om avissøk og tilgjengelighet. Ønsker du mer informasjon om Bokhylla.no, se her.

Tilgang:  På bibliotekets publikums-PCer og trådløst nettverk/wifi (SK-PUBLIC ), og tilgang gjennom Bibliofilappen. For utvidet tilgang, spør personalet om hjelp til pålogging på avis-PC i 3.etasje.

 

Clarify.app.

Clarify er en språk- og ordboktjeneste som gir deg tilgang til en rekke elektroniske ordbøker. Basispakken inneholder ulike norske og skandinaviske ordbøker. Fremmedspråkspakken gir tilgang til de vanligste europeiske fremmedspråkene med oversettelse til og fra norsk. Endelig har vi tilgang til en global språkpakke med ordbøker på 15 språk:  arabisk, finsk, gresk, japansk, kinesisk, koreansk, kroatisk, nederlandsk, polsk, portugisisk, russisk, thai, tsjekkisk, tyrkisk og vietnamesisk.  Alle med oversettelse til og fra norsk. Dessuten kan du oversette mellom engelsk og disse språkene: bengali, hindi, estisk, latvisk, litauisk, malayalam og tamil. For hvert ord finnes også et lydspor hvor en kan høre uttalen på ordet.

Her finnes også nynorsk ordbok, samisk ordbok, og tegnspråk ordbok med videoer av fremføring av tegnene. 

Clarify er godkjent for skolebruk, og kan å brukes til eksamen.

Clarify finner du under digitale tjenester i Bibliofil-appen, eller du laster ned appen Clarify som du finner i App Store eller Google Play. For å bruke Clarify må du lage deg et brukernavn (epost-adressa di) og passord.  Deretter registrerer du en adgangskode som du kan få på biblioteket eller via Bibliofil-appen dersom du har lånekort. Clarify-appen kan lastes ned på nettbrett og mobil og dermed har du alltid en ordbok for hånden. Ønsker du mer informasjon om våre digitale ordbøker, se her.

Tilgang: logg deg på via "Digitale tjenester" i Bibliofil-appen og finn adgangskoden som skrives inn i adgangsfeltet.

Tilgang via app: Last ned Clarify-appen, lag en bruker og finn adgangskoden som skrives inn i adgangsfeltet.

Tilgang på biblioteket: På bibliotekets publikums-PCer og trådløst nettverk/wifi (SK-PUBLIC). Brukerkonto og adgangskode kreves (se over).

 

filmbib

 Filmbib

Filmbib er en strømmetjeneste for nyere kortfilmer og dokumentarer. Her kan du få mer informasjon om tjenesten. Filmbib er tilgjengelig overalt, også gjennom Bibliofil-appen, eller filmbib.no, eller last ned Filmbib-appen som du finner i App Store og Google Play. Du logger deg på med nummeret på ditt nasjonale lånekort og PIN-koden din. Nasjonalt lånekort får du på biblioteket, ta med legitimasjon. Ønsker du mer informasjon om Filmbib, se her.

Tilgang: Logg deg inn med nasjonalt lånenummer og pinkode (4 siffer).

 

Naxos.app

 

Naxos Music Library (Musikkstrømmetjeneste)

Lytt til over 100.00 album. Finn artikler om musikkhistorie. Tilgang til musikkarkivet Naxos Music Library. Strømmetjeneste med 130.00 innspillinger, mest innen klassisk, men de fleste musikksjangre er representert. Musikkhistorier, libretti osv. Søk albumutgivelser på plateselskap, komponist, artist osv.

Tilgang: Kommer snart på menyhjulet i Bibliofil-appen, følg med når knappen dukker opp.

 

ebokbib.app

 

E-bokbib

Her finner man elektroniske bøker, mest skjønnlitteratur for voksne og barn, noen lydbøker og noen fagbøker. Podcaster fra Sølvberget finner du også her. Under søk, kan en søke opp de nyeste bøkene og lese rett på mobilen eller nettbrettet. Boka leverer seg selv etter 21 dager, hvis man ikke velger å levere inn før. Man kan også søke på bestemte sjangere, ved å sette et kryss for aktuell sjanger under filter. I e-bokbib får man også anbefalinger fra forskjellige bibliotek og fra forskjellige litteraturfestivaler som f.eks. Kapittel. Ønsker du å få mer informasjon om hvordan man låner e-bøker, se her.

Tilgang: Logg deg inn i appen med lånekortnummer og pinkode.

 

Libby.app

 Libby

Her finner du engelske e-bøker og et stort utvalg lydbøker som du kan lese eller høre rett på nettbrettet eller mobilen. Libby er en oppgradering fra tidligere Overdrive, men mye enklere å bruke. Sølvberget er faktisk det biblioteket som kjøper inn bøkene i Libby her i Norge, så vi er glade for å få innkjøpsønsker fra lånerne våre. Ønsker du mer informasjon om hvordan man låner engelske e-bøker og lydbøker, se her.

Tilgang: I appen trykker du på "Find my library", så vil smarttelefonen eller nettbrettet selv lokalisere det nærmeste biblioteket ditt. Velg "Sølvberget bibliotek og kulturhus" og trykk deretter "Yes". Trykk på "Add your card". Logg inn med lånekortnummer og pinkode.

 

Rogalyd

 Rogalyd

Dette er en wiki og diskografi for musikken i fylket vårt. Mange av dere er sikkert kjent med hvordan en wiki virker, som f.eks. Wikipedia. Akkurat som Wikipedia, er også Rogalyd en blanding av et leksikon og en wiki. Vi har lagt inn en del artikler for å vise hvordan det hele virker. Og da er det vel bare å gå i gang å skrive og lese! Finner du artikler som har feil eller mangler: Logg deg inn og korriger selv. Ønsker du mer informasjon om Rogalyd, se her.

Tilgang: P.g.a. nytt system, må alle tidligere brukere logge seg inn på ny. Du kan registrere deg som bruker ved å klikke på "logg-inn"-knappen i venstremargen. 

                                                                             

                                                                             Verdensbiblioteket

Verdensbiblioteket.no

På Verdensbiblioteket.no finner du e-bøker og lydbøker på flere språk, som er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten. Du kan strømme så mye du vil fra Verdensbiblioteket. Det er ingen begrensninger for hvor mye du kan bruke tjenesten. Det finnes e-bøker og lydbøker på flere fremmede språk i Verdensbiblioteket som f.eks. arabisk og somali. Innholdet utvides jevnlig med flere språk og titler. Disse språkene er valgt fordi det ellers er vanskelig for folkebibliotekene å kjøpe inn e-bøker på dem. Verdensbiblioteket er et resultat av et samarbeidprosjekt mellom nasjonalbibliotekene i Norge, Sverige og Danmark, støttet av Nordisk Ministerråd. Verdensbiblioteket drives i fellesskap av de skandinaviske nasjonalbibliotekene. Det er Nasjonalbiblioteket som har ansvar for Verdensbiblioteket.no. For informasjon om Nasjonalbibliotekets øvrige tilbud på innvandrerspråk, se Det flerspråklige bibliotek.

Tilgang: Verdensbiblioteket.no er åpent for alle i Norge. Du må bare opprette en bruker og logge inn for å få tilgang til innholdet. Å opprette en bruker er gratis, og krever bare at du har en gyldig e-postadresse.

 

Helsebiblioteket.logo

Helsebiblioteket

Dette er i hovedsak et nettsted som gir informasjon til helsepersonell, men kan også brukes i begrenset tilgang av alle. Er du helsepersonell, logger du deg inn med din bruker. Ellers har du gratis tilgang til oppslagsverk og artikler og databaser som gir deg informasjon om forskjellige sykdommer, medisiner, forgiftning og legevakt håndboken blant mye annet. Søk på symptom eller klikk deg innover og finn relevant informasjon om det du lurer på.

Tilgang: Helsebiblioteket.no er åpent for alle med en norsk IP-adresse. Noen ressurser krever at du registrere deg, og er helsepersonell. Sykehus og helseinstitusjoner er ofte automatisk innlogget.

 

Tilgang på biblioteket:

 

 

Ordnett

Ordnett

Kunnskapsforlagets ordbøker.  Vi abonnerer på norske ordbøker (fremmedordbok, synonymordbok, nynorsk og bokmål m.m.) og noen engelske ordbøker (Norsk-engelsk, engelsk-norsk, samt spesiale ordbøker innen vitenskap, medisin og økonomi). Ønsker du mer informasjon om våre digitale ordbøker, se her.

Tilgang på biblioteket:  På publikums-PCene og trådløst nettverk/wifi (SK-PUBLIC).

 

 

Retriever

 Retriever (tidl. Atekst)

Her søkes det i de redaksjonelle arkivene til blant annet Adresseavisen (2000-), Aftenposten (1983-), Bergens Tidende (1992-), Dagbladet (1996-), Dagens Næringsliv (1988-), Dagsavisen (mars 2002-), Klassekampen (2001-), Nordlys (1988-), Stavanger Aftenblad (2003-) VG (1945), og flere tidsskrift. Ønsker du mer informasjon om Retriever, se her.

Tilgang på biblioteket: Via bibliotekets publikums-PCer. Spør personalet om hjelp til pålogging. 

 

Nasjonalbiblioteket

 Bokhylla.no (utvidet tilgang)

Her finner du Bokhylla.no/Nettbiblioteket/Nasjonalbiblioteket med utvidet tilgang til aviser og andre medier. Henvend deg i 3.etasje, for å få hjelp av personalet til å få påloggingsdetaljer. Du må oppholde deg i biblioteket så lenge du bruker utvidet tilgang.

Tilgang på biblioteket: Spør personalet i 3.etasje om påloggingsdetaljer, for å få en utvidet tilgang.

 

 Encyclopedia Britannica

er nesten som et Kinderegg; tre ting i ett: Leksikon, internettressurser og ordbok. EB online omfatter hele leksikonet, Merriam-Webster's Collegiate Dictionary og Britannica Book of the Year. EB online har også en internettkatalog som omfatter 130 000 lenker til utvalgte websteder som er gjennomgått og vurdert av Britannicas redaktører.

Tilgang på biblioteket:  På bibliotekets publikums-PCer og trådløst nettverk/wifi (SK-PUBLIC )

 

 

Globus

 Globus

BS Globus ligger under Biblioteksentralens søketjenester, og du trenger hjelp av personalet til å logge deg inn her på biblioteket. Med Globus søker du etter bøker og filmer med handling fra forskjellige byer og land, samt lister over forfattere fra de enkelte landene. Globus fungerer både som søkemotor og som klikkbart kart, hvor du kan velge kontinenter, land eller byer. Denne tjenesten kan for eksempel brukes når du vil finne bok eller film om ditt neste reisemål, eller hvis du skal skrive oppgave. Ønsker du mer informasjon om Globus, se her.

Tilgang på biblioteket: På bibliotekets publikums-PCer og trådløst nettverk/wifi (SK-PUBLIC). Spør personalet om hjelp til pålogging

 

Lesekroken

 Lesekroken

På lesekroken kan eventyrene "Pannekaka", "De tre bukkene bruse", "Mannen som skulle stelle hjemme" og "Den syvende far i huset" leses på 19 forskjellige språk. I tillegg finnes mange flere eventyr i lydbok, men da bare på norsk.  

Tilgang på biblioteket: Spør personalet om hjelp til pålogging.

 

Lovdata

 Lovdata Pro

Lovdatas abonnementssystem omfatter norske rettskilder, internasjonale rettskilder og EØS/EU-rettskilder. I tillegg finner du mye redaksjonelt stoff - som mer enn 6000 juridiske artikler samt merknader til mange av systemets dokumenter skrevet av anerkjente juridiske forfattere. NB: Lover og forskrifter, samt noe annet lovstoff er fritt tilgjengelig i Lovdata.no. Utvidet tilgjengelighet i Lovdata Pro. Ønsker du mer informasjon om Lovdata, se her.

Tilgang på biblioteket: Henvend deg i skranken i 3.etasje for hjelp til pålogging

 

RocksBackpages

 Rock's backpages

er en gullgruve for pop- og rockinteresserte. Du får tilgang til intervjuer med artister, artikler og essays innenfor de fleste sjangere innenfor pop og rock, både fra aviser og tidsskrifter. Ønsker du mer informasjon om Rock's backpages, se her.

Tilgang på biblioteket: På bibliotekets publikums-PCer og trådløst nettverk/wifi (SK-PUBLIC)

 

Fant du det du lette etter

Spørsmål merket * er obligatoriske.

Takk for tilbakemeldingen!

Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre!

Google+