Hopp til hovedinnhold

Podcast: Hamsun og Skram sett med 2016-briller

Amalie Skram og Knut Hamsun

5. mars fortsetter programserien Litteraturlørdag på Sølvberget, hvor vi går gjennom norsk litteraturhistorie i store klyv.

Lørdag klokken 12.00 handler det om perioden 1886-1906. Professor Jørgen Haugan kommer til Sølvberget for å snakke om toppmøtet mellom Henrik Ibsen og Knut Hamsun i 1891, og om hvordan psykologi, fantasi og drøm påvirket bøkene i perioden.

Sølvbergets formidlere har selvsagt forberedt seg til litteraturlørdag. Christian N. Tønnessen har lest Pan av Knut Hamsun, les hans eminente omtale. Tomas Gustafsson og Marita Aksnes diskuterer Amalie Skrams På St. Jørgen og Knut Hamsuns Pan i denne podcasten:

Lån bøkene de diskuterer:

Amalie Skram: Professor Hieronimus - På St. Jørgen - Hellemyrsfolket
Knut Hamsun: Sult - Pan - Markens grøde
Sara Stridsberg: Beckomberga

Enig eller uenig med Sølvbergets folk? Bruk kommentarfeltet under.

16. april kommer fortsetter vi med perioden 1906-1926, hvor vi - og du! - leser Jenny av Sigrid Undset og Menneske og maktene av Olav Duun i forkant.

Knut Hamsun og Amalie Skram

Knut Hamsun (1859-1952) regnes av mange som tidenes største norske romanforfatter. Gjennombrudd med Sult i 1890, og skrev helt fram til sin død. Fikk Nobelprisen i litteratur for Markens grøde fra 1917. Kontroversiell for sine nazi-sympatier i andre verdenskrig.

Amalie Skram er mest kjent for romanserien Hellemyrsfolket, som er et hovedverk innen norsk modernisme. Skrev mye om kvinners stilling i samfunnet, i bøker som Forrådt og Constance Ring. 

Google+