Hopp til hovedinnhold

Bli med på vandring i Obstfelders fotspor i Lyseheiene 26.-28. august

Foto: Stig Håvard Dirdal

Nyt sensommeren i fjellet og få med deg urframføring av skuespillet "Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu". 

I anledning Sigbjørn Obstfelders 150-årsjubileum inviterer Stavanger Turistforening og Sølvberget til vandring til Nilsebu turisthytte 26.-28. august. Det blir høyfjellsdrama 730 moh. og fjelltur sammen med ansatte fra STF og Sølvberget. 

–  Det å gå på tur er ganske enkelt kultur. Med vandring som festivaltema til årets Kapittel og Obstfelders historie på Nilsebu, måtte vi få til et samarbeid. Det blir et spennende program, sier Torgunn Skrudland i Stavanger Turistforening. 

I naturen

Festhelgen starter med en treretters middag, overnatting og kulturinnslag på Lysefjorden turisthytte. Lørdagen blir publikum fraktet med buss til Nilsebuvatnet. Etter tre timers fottur venter Torfinn Nags dramatisering av ekteparet Obstfelders ferd, fra Setesdalen via Lyseheiene, på vei til Årdal. Turen endte i forrykende uvær i en gjeterhytte på Nilsebu.

– Handlingen foregår i første halvdel av august i 1899, utenfor en jordhytte ved Nilsebuvatnet. Hvor dramatisk hendelsen egentlig var er usikkert. Noen mente de holdt på å dø og andre mener det var mindre dramatisk. Det sies at Obstfelder ble helt apatisk og ikke sa så mye. Men han har mye å si, forsikrer Nag.

Han legger til at publikum kan vente seg ”Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu”.

– Dette blir uten tvil et høydepunkt i Obstfelders jubileumsår, og en unik turopplevelse utenom det vanlige. Publikum kan se fram til stemningsfylt overnatting i telt eller lavvo på vollen ved hytta. Det blir satt opp griller til gjestene, og STFs medlemskort gir anledning til å prøve fiskelykken i Nilsebuvatnet. Været blir enten bra eller autentisk, sier Skrudland. 

Hør intervju på NRK Rogaland med Nag, Skrudland og skuespillerne.

Påmelding

Billetter til hele arrangementet er nå lagt ut for salg. Er du medlem av STF eller har kjøpt festivalpass Kapittel 2016, får du hele opplevelseshelgen for kr 1450,-. Ikke medlemmer betaler kr 1950.

Les mer om helgens program og meld deg på. Begrenset antall plasser! 

Et kort skuespill om en lang tur

Nags skuespill er basert på gjenfortellinger av historien, med de faktiske personene som var på Nilsebu da hendelsen skjedde; skolebestyrer og landligger Østen Asheim, fekar Lars Kleppa, husbond Jens Ristingsvold og sauebonde Gudmund Valheim. Herr og fru Obstfelder spilles av skuespiller Marko Kanic og operasanger Berit Mæland. De andre rollene spilles av Morten Hetland, Jan Sigve Schelbred, Oddbjørn Olsen og Tom Reidar Bratteli, alle amatørskuespillere tilknyttet reyv- og teatermiljøet i Hjelmeland, Forsand og Strand.

Nag har i sitt manus hentet sitat fra Obstfelders tekster, både brev, dikt og andre tekster. Det sies at Obstfelder var heller apatisk og satt der med notatblokken, fjern og i sin egen verden, mens fruen var euforisk og overlykkelig over å bli funnet og være i live. Med det kvitterte hun med intet mindre enn franske arier i jordhytten som den gang var på Nilsebu. Les mer om forholdet mellom Ingeborg og Sigbjørn her.

Obstfelder og Ryfylke

Obstfelder har en sterk tilknytning til Lyse- og Ryfylkeheiene. I 1814 kom farfaren som tysk militærlege og bosatte seg i Hjelmelandsvågen. I 1879 flyttet Obstfelders foreldre til Jørpeland og faren startet bakeri der, og moren døde på Jørpeland i 1880. Sigbjørn tilbragte mange sommerferier både i Hjelmeland og på Jørpeland, og feriene gikk med til fjellturer og båtturer i Ryfylke. Han var ved Tysdalsvatnet og på Bjørheimsvatnet, og i teksten «På tur» skriver han som 17-18-åring:

Hvor jeg følte på mine ensomme vandringer, og hvilken verden av tanker og romantik, jeg leved i! En gang mindes jeg især, jeg gik ut, bare gik og gik, og såsnart jeg kom op på en ås, så måtte jeg op på den næste, for der måtte bestemt være nye utsigter.

Jeg krøkte mig altså frem om husene og fremom hundene – jeg var gyselig ræd folk, og enda ræddere hunde – endelig kom jeg ut av folkelejden og ind i mit rike, og det var et dejligt rike – det bestod av ensomhet, skog, bæk, fjeldvægge og min sjels fantasi og romantik. Det var Lysefjorden, jeg havde tænkt på at nå. – (Hentet fra Martin Nags bok Sigbjørn Obstfelder - Øyeblikksbilder fra Hjelmeland, Strand og Stavanger)

Du er med dette invitert til å bli med i Obstfelders fotspor til Lysefjorden og Nilsebu turisthytte helgen 26.-28. august. Vi lover hyggelig selskap med turledere og ansatte fra Stavanger Turistforening og Sølvberget. Det hele foregår på sensommeren i idylliske omgivelser ved Nilsebuvannet, og hele programmet finner du her

Arrangører 

Logo_Stavanger_Turistforening

Stavanger Turistforening, Sølvberget kulturhus og Kapittel 2016.

Foto: Stig Håvard Dirdal

Google+