Hopp til hovedinnhold

Ytringsfrihet – Stavangers stolteste eksportvare

Ytringsfrihet – Stavangers stolteste eksportvare

Fribynettverket ICORN har hovedsete i Stavanger. Denne uken feirer den internasjonale organisasjonen tiårsjubileum i Paris.

Marit Egaas

Stavanger har en lang og stolt tradisjon som vertskap for forfulgte forfattere og knutepunkt for ytringsfrihet. Siden 2006 har fribynettverket ICORN (International Cities of Refuge Network) arbeidet for menneskerettigheter og ytringsfrihet med Stavanger som hovedkontor. Mellom 30.03 og 02.04 går organisasjonens generalforsamling av stabelen, og jubileet feires i Paris i samarbeid med ordfører Anne Hidalgos kontor. Mer enn 250 deltakere fra 40 land er med.

Stavangerdelegasjon

ICORNs administrasjon som vanligvis jobber på Sølvberget er naturlig nok på plass i Paris allerede. I tillegg vil Sølvbergets leder Marit Egaas, styreleder Hilde Karlsen og varaordfører Bjørg Tysdal Moe delta.
- ICORN har bidratt sterkt til å gjøre Sølvberget til en nasjonal arena for ytringsfrihet. At Stavanger har en slik rolle som nasjonal arena og knutepunkt for internasjonalt nettverk for fribyer er noe vi er svært stolte av, sier Egaas.

Frihavn

Bjørg Tysdal Moe

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe er også stolt over at Stavanger er en frihavn for demokrati og ytringsfrihet.
-  ICORN har i ti år vært en viktig del av mangfoldet i den internasjonale byen Stavanger. Vi har tatt en lederrolle i arbeidet med å slippe til det frie ord i dagens samfunn. Det norske demokratiet er 200 år gammelt, men fremdeles er det mange i verden som trues til taushet. Demokrati koster, og vi som har frihet må fortsette å kjempe for andres rettigheter. Det gjør vi blant annet gjennom å invitere fribyforfattere til Stavanger, sier Tysdal Moe.

Hvordan begynte ICORN og hva er organisasjonen?

Ideen om et nettverk av fribyer startet i 1993. Det internasjonale forfatterparlamentet (IPW) ble etablert av Salman Rushdie og en rekke andre forfattere, som en reaksjon på det iranske prestestyres fatwa mot Rushdie, samt systematisk og dokumentert forfølgelse, fengsling og drap på forfattere. I 1995, opprettet de INCA, et nettverk av byer som fungerte som ambassadører for menneskerettigheter og ytringsfrihet ved å være vert for forfulgte forfattere. Da organisasjonen kollapset i 2005, møttes representanter fra byene for å finne løsninger på å fortsette arbeidet. En av nøkkelpersonene var Helge Lunde, som var fribykoordinator i Stavanger og sjef for Kapittel-festivalen. Flere av byene fulgte med inn i ICORN, som ble dannet i 2006 som et prosjekt under Sølvberget.

Status for ICORN  i dag

I dag har mer enn 50 byer har knyttet seg til nettverket. ICORN og fribyene har siden 2006 brakt omkring 150 forfulgte forfattere ut fra trusler og forfølgelse, inn til en trygg havn i en friby.

Hva betyr ICORN for Stavanger?

icorn_symbol_squaretext_colour-120x140

Ved å være en friby tar Stavanger ikke bare et viktig standpunkt for menneskerettigheter og ytringsfrihet, men bidrar konkret til å hjelpe et menneske i nød.
- Stavanger og Sølvberget har ønsket 10 forfattere velkommen siden 1996. Fribyen tilrettelegger for at forfatterne kan delta i lokale, nasjonale og internasjonale litterære og kunstneriske arrangement, slik at deres verk, kunnskap og erfaringer kan formidles til stadig nye målgrupper. Stavangers nåværende fribyforfatter, den syriske oversetteren og poeten Mohammad Habeeb, fungerer i dag som en viktig politisk kommentator om konflikten i Syria, og har planer om å oversette norske litterære verk til arabisk og skape en bro mellom de to kulturene, forteller Egaas.
Habeeb vil også være tilstede i Paris.

Les mer om ICORN og programmet for generalforsamlingen.

Google+