Hopp til hovedinnhold

Verdens miljødag: Enda ikke født, allerede offer

Verdens miljødag: Enda ikke født, allerede offer

Onsdag 3. juni deles Rachel Carson-prisen ut til Dr. Mozhgan Savabieasfahani. Hun holder foredrag kl. 18.00.

Mozhgan Savabieasfahani photo 2013 shv

Hva gjør kjemisk krigføring med miljøet, og med barns helse? Onsdag 3. juni kl. 18.00 vil Dr. Mozhgan Savabieasfahani belyse denne problemstillingen. Savabieasfahani er en av verden mest anerkjente miljøtoksiloger som jobber for å øke verdens bevissthet om følgene av giftige krigskjemikalier for de aller mest sårbare – de som enda ikke er født. Samme dag mottar hun Rachel Carson-prisen. 

Rachel Carson-prisen

Årets pris går til en kvinne med et usedvanlig sterkt engasjement for miljø og menneskerettigheter, sier Gabriele Brennhaugen, som er styreleder for den internasjonale miljøprisen.

– Den store kunnskapen hun har om de vanvittige lidelsene i kjølvannet av kjemisk krigføring, deler hun gjennom utallige avisartikler, foredragsturneer og samarbeid med ulike organisasjoner. Hun er en meget verdig prisvinner, sier Brennhaugen. Rachel Carson-prisen ble opprettet i Stavanger i 1991, og den blir delt ut hvert annet år til en kvinne som har gjort en ekstraordinær innsats for å øke bevisstheten om vår tids miljøutfordringer.

Verdens miljøverndag

Foredraget «Enda ikke født – allerede offer» og prisoverrekkelsen er en del av markeringen av Verdens miljøverndag. Hvert år i begynnelsen av juni blir denne offisielle FN-dagen feiret med arrangement over hele verden.

- Selve dagen er den 5. juni, men vi har lagt prisseremonien til den 3. juni og håper mange finner veien til Stavanger kulturhus denne kvelden, sier Brennhaugen. – Foredraget er på engelsk, det starter kl. 18.00 i Møteplassen i Sølvbergets 1. etasje og deretter vil varaordføreren i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe, overrekke prisen. Det er gratis å delta, sier styrelederen.

De påfølgende dagene besøker prisvinneren flere forskningsinstitusjoner i Sør-Rogaland, for å dele kunnskap om miljøgifters innvirkning på livsmiljøet vårt.

I Rachel Carsons fotspor

Rachel Carson-prisen ble opprettet i Stavanger i 1991, og den blir delt ut hvert annet år til en kvinne som har gjort en ekstraordinær innsats for å øke bevisstheten om vår tids miljøutfordringer. Prisen bærer navnet til den amerikanske biologen og forfatteren Rachel Carson, som levde fra 1907 til 1964, og som kjempet intenst mot uvettig bruk av DDT og andre pesticider. Den epokegjørende boken «Silent Spring», som kom ut i 1962, ble en øyeåpner i store deler av verden, og Carson blir sett på som den moderne miljøbevegelsens mor.

Prisen med hennes navn består av en pengesum og statuetten «Skarven» av avdøde Stavanger-kunstner Irma Bruun Hodne. Blant tidligere prisvinnere er klimaaktivist og inuittleder Sheila Watt-Cloutier fra Canada, den franske journalisten Marie-Monique Robin, og Sam Fanshawe, som leder den britiske organisasjonen Marine Conservation Society.

- Savabieasfahani føyer seg inn i rekken av modige og engasjerte kvinner som står opp mot ødeleggelse av miljøet og av menneskers livsgrunnlag. Som Rachel Carson bruker også hun stemmen sin til å si fra om urett og likegyldighet, og til å prøve å vekke verdens oppmerksomhet. Vi er veldig glade for å få henne hit til Stavanger og få vite om en del av vår tids historie som får lite oppmerksomhet i vår del av verden, avslutter Brennhaugen.
 

Rachel Carson-prisen

Rachel Carson-prisen ble opprettet i Stavanger i 1991, og den blir delt ut hvert annet år til en kvinne som har gjort en ekstraordinær innsats for å øke bevisstheten om vår tids miljøutfordringer.
Prisen bærer navnet til den amerikanske biologen og forfatteren Rachel Carson, som levde fra 1907 til 1964, og som kjempet intenst mot uvettig bruk av DDT og andre pesticider.
Den epokegjørende boken «Silent Spring», som kom ut i 1962, ble en øyeåpner i store deler av verden, og Carson blir sett på som den moderne miljøbevegelsens mor. 

Google+