Hopp til hovedinnhold

Utstilling: Kunsten å være bok

Utstilling: Kunsten å være bok

Utstillingen "Kunsten å være bok" vises i Møteplassen i Sølvbergets 1. etasje. Utstillingsperioden er utvidet til og med søndag 15. mars.

Hva skjer med bøker for barn i vår digitale tidsalder? Får man nye skjermbaserte uttrykksformer, eller blir papirbokas egenart tvert imot viktigere? Utstillingen viser nyere bøker for barn og unge der utformingen påvirker leseropplevelsen. 

Dette er bøker som ikke uten videre kan overføres til en digital plattform. Bøker som minner oss om mulighetene som ligger i det trykte formatet, og som inspirerer til lesing på nye måter. Bøker som reiser spørsmål omkring barneboken som form, og utfordrer kunsten å være bok. Åtte bøker stilles ut. Noen av skaperne av bøkene (Øyvind Torseter f.eks.) deltok på Nordisk Barnebokkonferanse som fant sted på Sølvberget 2. - 4. februar. 

Utstillingen er et samarbeid mellom Nordisk barnebokkonferanse, Grafill Stavanger og Sølvberget, Stavanger kulturhus og bibliotek. Utstillingen åpnet 5. februar, og blir hengende fram til 15. mars.

Disse bøkene vises fram:

"Ella er mit navn vil du købe det?" av Mette Hegnhøj. Jensen & Dalgaard 2014

Bokesken Ella er mit navn vil du købe det utfordrer det klassiske bokformatet. Ved hjelp av 140 løse ark samlet i en eske holdt sammen av en gummistrikk, gir Hegnhøj oss en annerledes tilnærming til sorg og savn sett gjennom et barneperspektiv.

"Hullet" av Øyvind Torseter. Cappelen Damm 2012

I bildeboken Hullet er et fysisk hull tvers gjennom boken det bærende elementet i fortellingen. Det mystiske hullet dukker opp, flytter på seg og blir til andre hull underveis i historien. Slik utnyttes bokens materialitet til en lek med både hovedpersonen og leseren.

"K. Mustermann" av Øivin Horvei. Tekster: Eivor Vindenes, Simon Stranger, Per Olav Kaldestad, Mette Karlsvik, Lina Undrum Mariussen, Audun Mortensen, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Terje Thorsen, Olav Øyehaug, Knut Nærum, Ingeborg Arvola og Gro Dahle. Magikon forlag 2014

Bildeboken K. Mustermann er et mysterium i et mysterium. Navnet K. Mustermann brukes av ringeklokkeprodusenten Siedle, men hvem er egentlig Mustermann? Gjennom tretten illustrasjoner og tolv ulike stemmer pakket inn i anonyme skinnpermer får leseren mange nye tanker, men ingen klare svar.

"Vart ska du?" av Jockum Nordsröm. Rabén&Sjögren 2013

Vart ska du? er en finurlig bildebok for de minste leserne. Trekkspillformatet og magebindet påvirker leseopplevelsen, og tekstens mange lag åpner opp for de store spørsmålene. Slik blir boken en opplevelsesreise der hvert enkelt bilde er like viktig som helheten.

"Knokkelmandens Cirkus"  av Oscar K og Dorte Karrebæk. Høst & Søn 2014

Knokkelmandens Cirkus er en fortelling om et skjelett og hans sirkus som man aldri blir helt ferdig med. Boken kan foldes ut som et trekkspill, leses forfra og bakfra og inviterer leserne til å lime inn bildene slik de selv ønsker.

 

knokkelmanden

 

"Nokturne." Drømmekokebok av  ISOL. Oversatt av Signe Prøis. Cappelen Damm 2014

Originalens tittel: Nocturno. Recetario de Sueños, Mexico 2011

Drømmekokeboken Nokturne er en billedbok som kan stå på nattbordet og inspirere til spennende drømmer. Ved bruk av fluoriserende farger som kommer frem i mørket, leker boken med dobbeltheten i vår bevissthet og samspillet mellom virkelighet og drøm.

"ABC3D" av Marion Bataille. Roaring book press 2008

Pop-upboken ABC3D utnytter bokens materielle muligheter for å gi liv til alfabetet. Gjennom tredimensjonalitet, bevegelse og foranderlighet overraskes leseren, og bokstavene framstår som romlige og levende.

"God of Bug Eater" av もう一つの研究所 (Mohiken)

Flipp-boken God of Bug Eater tar i bruk det negative rommet i kombinasjon med enkel filmatisk teknikk for å fortelle sin historie. Her er det leseren selv som aktiviserer boken og skaper den visuelle transformasjonen. På japansk kalles flipp-bøker populært for "Para-para books”.

Para-para er lyden av å bla fort i en bok.

godof

Utstillingen er et samarbeid mellom Nordisk barnebokkonferanse, Grafill Stavanger og Sølvberget, Stavanger kulturhus og bibliotek.

Åpningstider:

Man-fre: 10:00 til 19:00

Lør: 10:00-18:00

Søn: 12:00-18:00

Åpner utstillingen på forespørsel innenfor 1.etasjes åpningstid.

Åpningstider:

Man-fre: 10:00 til 19:00

Lør: 10:00-18:00

Søn: 12:00-18:00

Åpner utstillingen på forespørsel innenfor 1.etasjes åpningstid.

Google+