Hopp til hovedinnhold

Utstilling: Krigsseilerne

Utstilling: Krigsseilerne

I Sølvbergets 1. etasje vises en portrettutstilling om de norske krigsseilerne fra 9. april til 27. april. En utstilling som viser krigsseilernes mot, offervilje, samhandling og engasjement.

vandreutstilling

Et av Norges viktigste bidrag til de alliertes seier under andre verdenskrig var det norske sjøfolk i handelsflåten som stod for. De fraktet nødvendig last som soldater, flybensin, våpen og mat til de allierte nasjoner. Men det kostet. 4132 norske sjøfolk mistet livet på havet under andre verdenskrig, inkludert de som seilte i Norge og for marinen.

Traumer

Da krigsseilerne i uteflåten kom hjem etter krigen, møtte de et samfunn som ikke forstod hva de hadde vært gjennom og som i liten grad anerkjente deres krigsinnsats. Og da traumene noen år senere for mange kom som resultat av år fylt med frykt og voldsomme opplevelser, hadde verken helse- eller trygdevesen de nødvendige kunnskapene til å ta vare på krigsseilerne.

Omkostningene

foto-svein-eriksen__442x480_03022014150255

Utstillingen presenterer krigsseilere og deres ektefeller som representerer de menneskelige omkostningene, enkeltmennesket og mangfoldet i krigsseilernes historie. Krigsseilernes mot, offervilje, samhandling og engasjement til fellesskapets beste var viktig for at vi i dag kan leve i fred i et demokrati. Deres førstehånds kjennskap til det menneskelige og det umenneskelige, menneskeverd og menneskeforakt, både rører og utfordrer oss. Vi har en forpliktelse til å minnes og en forpliktelse til å lære av historien, slik at vi bedre kan forme vår samtid.

Utstillingen er finansiert og utviklet av Stiftelsen Arkivet, Kristiansand

PORTRETTERTE OG SITERTE:
Dag Midbøe, Sverre Hietanen, Olav Aune, Trygve Haavald Laheim, John Dahl, Oscar Jon Vennersborg, Gustav Stokkedal, Nils Severin Økland, Søren Brandsnes, Helga Brandsnes.

KUN VIDEO OG LYD:
Åge Martin Schultz, Arne Smith-Johansen, Oddrun Smith-Johansen, Erling Bjørn Pedersen, Willie Hardy Søland, Per Arne Torstensen, Edward Bayer Wiksnes, George Hovland, Johan Nikolai Stoksund, Ingvald Wahl, Haavard Øien, Harriet Ulversøy, Edvard Trevland.

  • IDÉ OG DESIGN: Idunn Sem
  • TEKST: Bjørn Tore Rosendahl
  • FOTO: Ole Brodersen
  • ØVRIG BIDRAGSYTERE: Gro Kvanvig, Eystein Ellingsen, Ingrid Næser, Mirjam Kristensen, Kjetil Grødum, Thomas V.H. Hagen.
Google+