Hopp til hovedinnhold

Utstilling: Født på flukt fra krigen i Syria

Utstilling: Født på flukt fra krigen i Syria

Mellom 27. mai og 14. august viser Sølvberget utstillingen ‘I AM HERE AND I EXIST’. En fotoutstilling med sterke portretter av syriske flyktninger og deres barn.

Syria 2

Utstillingen presenteres av Flyktninghjelpen, Sølvberget og Hero Norge. Den vises i Møteplassen i Sølvbergets 1. etasje. Utstillingen var en stor suksess da den ble vist i Libanon, som har tatt i mot 1,5 millioner syriske flyktninger, i februar i år.

Syriske flyktninger

Utstillingen forteller historiene til syriske flyktninger som strever med å få registrert fødselen til sine barn. Konsekvensene ved ikke å registrerer et barn ved fødsel er alvorlige. Barna kan bli nektet tilgang til grunnleggende tjenester som utdanning og helse og det er stor risiko for statsløshet, noe som kan føre til at et barn aldri formelt får bosette seg i et land eller kunne ta arbeid på lovlig måte.

Juridisk identitet

Barn som blir født av flyktninger i Libanon, har store problemer med å få en juridisk identitet. Det skyldes blant annet mangel på nødvendig dokumentasjon, penger og lite informasjon om prosessen ved å registrere en fødsel. Flyktninghjelpen bistår foreldre på flukt gjennom bevisstgjøring, juridisk informasjon og rådgivning.
- Utstillingen synligjør menneskene som møter disse utfordringene og deres historier. Felipe Jácomes portretter fanger dette på en gripende måte og henvender seg til vår felles menneskelighet, sier leder for samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, Harriet Rudd.

1,2 millioner

For tiden er nær 1,2 millioner syrere registrert som flyktninger i Libanon, men det reelle antallet er betydelig høyere. For deres barn som er født i Libanon er tilgang på en juridisk identitet en evig utfordring, begrenset av mangel på nødvendig dokumentasjon, begrensede økonomiske ressurser eller utilstrekkelig informasjon om prosessen. 

Utstillingen vil stå i Stavanger kulturhus (Sølvberget) hele sommeren fra 27. mai -14. august.

Pressekontakter: 
Gabriella Grossman, seniorrådgiver i Hero - 91 84 12 29
Hanne Eide Andersen, medierådgiver i Flyktninghjelpen - 99 56 29 48
Karen Haugsgjerd Reme Stigel, Sølvberget - 415 17 922

Fakta om de medvirkende:

Utstilling Syria

Dokumentarfotografen Felipe Jácome står bak portrettene i utstillingen I AM HERE AND I EXIST. Portrettene av de syriske flyktningene og deres barn er tatt i Nord-Libanon og Bekaa-dalen sommeren 2014. Felipe Jácome kommer fra Ecuador. Fotografiene hans har ofte menneskerettigheter som tema. De siste årene har han vært opptatt av å skape «visuelle vitnesbyrd» der portrett og historier møtes i et kunstnerisk uttrykk. Jácome vant Røde Kors sin konkurranse «Young Reporter» i 2010. Bildene hans er blant annet publisert i National Geographic, The Washington Post, Foreign Policy Magazine, The Guardian, Vice Magazine og CNN. Les mer på www.felipejacome.com

Harriet Rudd er direktør for Flyktninghjelpens Samfunnsavdeling med ansvar for organisasjonenes informasjonsarbeid og utadrettede virksomhet. I fjor besøkte hun Irak og de største flyktningleirene for syriske flyktninger i de kurdiske områdene nord i Irak, og i mars besøkte hun  Kenya og Etiopia. Hun har god innsikt i verdens flyktningsituasjon og krisen i Syria, ikke minst problemene knyttet til manglende fødselsregistrering og statsløshet.

Flyktninghjelpen (Norwegian Refugee Council/NRC) er en uavhengig humanitær organisasjon som gir hjelp, beskyttelse og varige løsninger til mennesker på flukt over hele verden. NRC har vært i Libanon siden 2006, og tilstedeværelsen har økt betraktelig siden krisen i Syria startet for litt over fire år siden. NRC bidrar med humanitær bistand og beskyttelse for syriske flyktninger, libanesiske lokalsamfunn og palestinske flyktninger som allerede befinner seg i Libanon.

Hero Norge har flere tiårs erfaring med flyktningarbeid. I 1987 ble deres første asylmottak etablert, og i de påfølgende år har Hero vært en viktig aktør i utviklingen av det norske mottakssystemet. Som den eneste virksomhet i Norge tilbyr Hero et bredt spekter av tjenester i forhold til de fleste faser flyktninger og innvandrere går igjennom, for eksempel: ankomstfasen, mottaksfasen, returfasen, bosettingsfasen, kvalifiseringsfasen og integrering på arbeidsmarkedet.

Relevante bøker finner du i Faktabiblioteket i 3. etasje:  

 
Google+