Hopp til hovedinnhold

Tusenvis av elever kårer årets barnebok

Tusenvis av elever kårer årets barnebok

For 15. året på rad arrangerer Barnebiblå lesekonkurransen Årets bok, der alle elever fra 1.-7. trinn i Stavanger blir invitert til å være med å kåre årets barnebok. 6500 elever er påmeldt!

293 klasser, det vil si rundt 6500 elever er påmeldt lesedugnaden Årets bok dette året. 

Kategorier

Årets bok er inndelt i kategoriene 1.-2. trinn, 3.-4.trinn og 5.-7. trinn, der hvert trinn leser fire utvalgte titler av siste års utgivelser og stemmer på sin favoritt. Leseperioden varer fra 27  januar til 9 mai,  og etter endt leseperiode trekker vi én vinnerklasse i hver kategori som alle får flotte premier. Tilbakemeldingene er positive, lærerne får oppdatert seg på ny litteratur og elevene får kjekke leseopplevelser.

I år skal elevene stemme på sin favorittbok på denne linken.

 

Her er alle de nominerte til Årets bok 2014:

1.-2. klasse

"Bukkene Bruse vender tilbake" av Bjørn F. Rørvik

De aller fleste husker vel boka Bukkene Bruse på  Badeland. Nå er det en ny bok om de tre bukkene Bruse. Denne ganger lurer de på hva de skal gjøre i sommerferien. De to minste vil til utlandet, men det er for dyrt, sier den største bukken. Han vil de skal dra på setra som de gjorde før.. Meget motvillig blir de andre med.  Men det har skjedd store forandringer. Trollet er borte og setra med de gode rømmevaflene er stengt. Det viser seg at trollet er kommet på aldershjem og bukkene bestemmer seg for å besøke ham der.

"Mitt lykkelige liv" av Rose Lagercrantz

Danni skal begynne på skolen og gleder seg veldig. Samtidig tenker hun på om hun kommer til å få nye venner siden hun ikke kjenner noen. Men etter noen dager finner hun og Ella Frida hverandre. De blir bestevenninner og Danni er verdens lykkeligste! Men etter jul får hun vite at bestevenninnen skal flytte! Langt bort! Dannis verden faller i grus. Men sakte fatter hun mot, og snart skal hun få besøke Frida...

"Leo får en liten onkel" av Tiril Valeur   

Leo er 7 år. Det Leo ønsker seg aller mest, er å få en onkel! En kul og morsom onkel, slik som Even og Ivar har. Da kan de gjøre kule ting, som å dra på fisketurer eller på sirkus. Isteden har Leo bare mamma, mormor og Arne, som er den nye kjæresten til mormor. Arne lager veldig god pizza. Mormor blir tykkere for hver dag. En dag forteller mormor en nyhet. Endelig skal Leo få en onkel!

Samira

"Samira og skjelettene" av Camilla Kuhn

Samira protesterer vilt, den dagen frøken forteller at alle har et skjelett på innsiden. «Ikke jeg» protesterer Samira. Og det har heller ikke bestevenninnen Frida. Resten av dagen blir ikke så kjekk. Tenk at alle går rundt med skjelett på innsiden. Tanken er ikke til å holde ut. Heldigvis vet mamma råd.

3.-4. klasse

"Krokodilletyven" av Taran Bjørnstad

Odd er ikke særlig modig. Faktisk er han ganske redd, både for hunder og ungdommer. Han er ikke flink i fotball og blir alltid valgt sist i gymmen. Det aller verste er at han begynner å grine så fort, og særlig når de andre erter. Og det gjør de så ofte de kan. Men ane dag reiser klassen til Akvariet, og der møter Odd reptilsjef Rolf Lange. Rolf har tatoveringer og ring i øret. Han håndterer slanger og krokodiller som om det skulle vært kosedyr.

Rolf er sikkert ikke redd for noe tenker Odd og får en genial ide. Han må bli tøff og da trenger han selvfølgelig en krokodille.

Hva gjør de dagen lang

"Hva gjør de dagen lang!" av Ellisiv Solskinnsbakk

Dette er en leken gjenomnillustrert rimbok som viser oss hav de voksne driver med i jobbene sine når barna er på skolen eller i barnehagen. Her kan vi blant annet lese om en gassballongselger, et  par banditter, en sykkelfikser, jordmor, dykker, en førerhund og noen miljøaktivister.

"Monsterbakken" av Anette Munch

Elvira og Fredrik har lekt masse sammen hele tredje klasse. Men betyr det at de er kjærester? Fredrik vet ikke. Han har ikke turt å spørre. Men når Mats begynner å trikse foran Elvira og får henne til å le, da er det ikke så morsomt å være Fredrik. Han må nok vinne henne tilbake igjen! Men hvordan? En bok om vennskap - og litt om det å være seg selv!

Verdens-verste-rektor_productimage

"Verdens verste rektor" av Marius Horn Molaug

Svømmedagen nærmer seg, og dette er Rubens siste sjanse for å ta svømmeknappen. Men det er et problem: Ruben kan ikke svømme. For å få svømmeknappen, må man kunne svømme 25 meter og også kunne dykke ned til bunnen av bassenget. Og så må man redde rektor. Ja, du hørte riktig. I tillegg til å stå i fare for å drukne selv, må Ruben altså risikere å drukne rektor i samme slengen. Og selv om det hadde vært en bra ting å bli kvitt verdens aller verste rektor en gang for alle, så hadde det kanskje vært greit å ikke dø selv i forsøket. Derfor må Ruben og bestevennen Kent lage en plan. Hvordan unnslippe ? eller aller helst stoppe ? svømmedagen? Vi følger Ruben og Kent gjennom elleville påfunn og forsøk, men klokka tikker, snart er svømmedagen der!

5. - 6. - 7. klasse

"Solkongen" av Lars Joachim Grimstad

Hva skjer hvis all oljen brått forsvinner og Norge blir et lutfattig land? Et land der bilene står, skolene stenger og ingen har råd til nye Playstation-spill? Et land der man må skyte kråker i gatene for å ha mat på bordet? Og ikke minst;  hva om faren din er statsminister og  får skylda for alt sammen? En ellevill og morsom bok , der man også skal være på vakt ovenfor voksne  solarium brune svensker…

Trollskallencover

"Trollskallen" av Alexander Løken

Kristiania 1887. den eksentriske Samleren er kommet i besittelse av en mystisk hodeskalle, og sender en ekspedisjon til Østerdalens dype skoger for å undersøke om skallen kan stamme fra et troll. Barnehjemsbarn og løpegutt Edvard Frost befinner seg plutselig på et tog, som professor Wolfs assistent og skallens vokter.

Edvard har full kontroll i gatene hjemme i Kristiania, men blant furutrær, fjell og tøffe jenter fra bygda føler han seg ganske alene. Her ute finnes det liv han trodde han aldri skulle få møte, og skapninger han ikke trodde fantes. Norgeshistorien vrimler av troll og huldrer, men hvor er det egentlig blitt av dem? Hvorfor ser vi dem ikke lengre? Hvor gjemmer dem seg?

"Kampen mot Superbitchene" av Auhild A. Solberg

Anne Bea er tolv og et halvt og er en racer i matte og humor, og den mest nestnest nederste i båndligaen i sjuende klasse. Uten bestevennen Nils hadde livet vært total krise. Anne Bea tryner inn i pulter og får stygge blikk i gangene og er et lysår unna sjans på Magnus. To uker før høstens store happening på skolen havner hun mist i skuddlinja til klassens superbitcher. En kjempemorsom og usentimental fortelling om hvor brutal skolehverdagen kan være,en fortelling om det å være litt annerledes enn alla andre  og om at det er faktisk helt sant at de som ler siste ler best.

"Guttene mot jentene" av Janne Aasebø Johnsen

Frittstående oppfølger til Operasjon jentebursdag. Hjalmar har en far i forsvaret og spiser gjerne stridsrasjoner til middag. Birger hekler mobiltelefon-futteral sammen med moren sin. Men Hjalmar og Birger deler én stor interesse: jenter. Det blir forviklinger når tøffe og søte Victoria begynner i klassen.  

Kontaktperson:

Eli-Gunn Rønning Buvik

Tlf: 92 63 44 22

eli.gunn.buvik@solvberget.no

Google+