Hopp til hovedinnhold

Tettpakket og travel vår på Sølvberget

Tettpakket og travel vår på Sølvberget

Over 400 arrangementer er planlagt for våren 2016. Litteratur, verksteder, debatter, foredrag, allsang, utstillinger, filmklassikere, teater, konserter, slektsforskning, språktrening, tegneserier og mye, mye mer står på programmet.  

Sissel A Dahle

Etter to år med drift av det nye bibliotektilbudet i 1. etasje fortsetter veksten. Også for 2015 kan vi glede oss over økningi både besøk og utlån. «I Stavanger har det ombygde biblioteket på Sølvberget blitt den store møteplassen innendørs, et stede å være, diskutere, lese og lære,» skrev Stavanger Aftenblad på lederplass i november i fjor. Avisen slo også fast at biblioteket er blant de aller, aller viktigste demokratiske institusjonene vi har.
- Den attesten skal vi jobbe hardt for å leve opp til også i 2016, sier fungerende kulturhussjef Sissel Arna Dahle. 

Solid litteraturprogram

ullmann_linn_agnete_brun

Programansvarlig Linn Tønnessen har sendt fra seg et omfattende program til trykkeriet, og det meste er allerede lagt ut i kalenderen her på nettsidene. Med stort og smått står over 400 arrangementer på planen mellom januar og juni i 2016. Som vanlig blir det bokprat hver torsdag kl. 12.00
- Disse torsdagsamlingene er veldig populære.  Erika Fatland, Mona Levin, Janne Stigen Drangsholt, Asbjørn Øverås, Anne Kalvig, Jon Magnus, Arnt Even Bøe og Mimir Kristjánson er blant vårens gjester, sier Tønnessen. 
Og som vanlig inviteres det til flere litteraturkvelder. 
- Linn Ullmann, Carsten Jensen, Liv Køltzow, Geir Gulliksen, Øyvind Rimbereid og Johan Harstad er solide navn som vi gleder oss til å møte i vår. Billettsalget tyder allerede på at dette er forfattere som mange lesere er glade i, sier Tønnessen.  

Tegneserier

Hun gleder seg også over at Stavangers tegneseriemiljø har valgt Sølvberget som sin faste arena.
- Comic Night Stavanger arrangeres hver torsdag her på huset, og ildsjelene som står bak har mye spennende på programmet i vår, sier hun.  

Internasjonalt arbeid 

SUN HEIDI SÆBØ

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey uttalte flere ganger at bibliotekene kanskje er den viktigste integreringsarenaen vi har i Norge. I en tid preget av flyktningkrise og terror blir bibliotekenes rolle stadig viktigere.
- Dette viser igjen i vårt vårprogram som rommer en rekke debatter, møter, bokprater og utstillinger om temaet. Allerede 11. februar inviterer vi til en stor debatt om flyktningkrisen i samarbeid med Aftenbladet, sier Tønnessen. 
Språktrening, norskkurs og internasjonal kulturkafé er faste aktiviteter i vår, og publikum kan se fram til gode foredrag i møteserien Global morgen/kveld. 
-  Faizullah Muradi, Sun Heidi Sæbø,  Per Olav Ødegaard og Hilde Frafjord Johnson er noen av navnene som er bekreftet, sier Tønnessen. 

Kvalitetsfilm fra Cinemateket

Sølvberget cinematek er garantisten for kvalitetsfilm i Stavanger-regionen. Hver torsdag og påfølgende tirsdag vises cinematekfilm i SF Kino sine lokaler. Også i vår er det klassikere i fleng på programmet. Sesongen starter 21. januar med "Offeret" fra 1986, og deretter kan du blant annet se fram til "The end of the tour", "Anomalisa", "Red Army", "Het sol" og "Top Gun." 

Mye for barn...

unni_og_gunni høy

Programmet for de viktigste brukerne av biblioteket - barna - er også omfattende i vår. Som vanlig blir det lesestund for barn hver tirsdag kl. 11.00 og programserien Søndagsbarn byr på musikk, teater, fortelling, karneval og mye annet spennende hver søndag kl 14.00. 
- Vi gleder oss spesielt til å få besøk fra Rogaland Teater og Stavanger Symfoniorkester, og for første gang inviterer vi til MaiJazz-konsert for de minste her på huset, sier Tønnessen.
Det er også planlagt et stort vinterferieprogram både på Sølvberget og på Madla bibliotek.  

...og like mye for ungdom...

kodeklubb

Sammen med Røde Kors inviteres det som vanlig til gratis leksehjelp flere ganger i uken. Mange ungdommer vil nok også sette pris på det omfattende verkstedprogrammet som er planlagt.
- Vi ønsker å være en attraktiv møteplass for makers og «garasjeinnovatøren» i regionen. Sammen med Stavanger Makerspace har vi laget et tilbud for dem som ønsker å skape, lære og være sammen med andre hobbyskapere. Det betyr blant annet at thereminkurs, loddekurs og droneverksted står på programmet, og at du kan få lage ditt eget kamera og teste ut VR-teknologi, sier Tønnessen. 
Hun minner også om at det inviteres til introduksjonskurs i programmering for barn og unge i alderen 8 - 14 i vår. 

...og en hel del for seniorene

Siri-Kalvig_phd-kandidat-ved-UiS.jpg (rw_largeArt_1201)

Pensjonistuniversitetet inviterer som vanlig til månedlige foredrag på Sølvberget. Siri Kalvig, Andreas Skartveit, Ketil Fred Hansen og Odd Grann er vårens gjester. Også denne våren blir det datadingsklubb for seniorer. 
- Ta med iPad og kom, er oppfordringen fra Linn. 
Allsangserien Sanger fra andre etasje fortsetter også. Medvirkende i vår er Randi Tytingvåg, Tormod Eikill+Kian Reme, brødrene Espen og Alf Terje Hana og Bluebird's ghost (med Erlend Aasland).

Punk og nyveiv i Sølvberget galleri

0058

Fra 6. februar presenterer Sølvberget galleri Musikkfotografier 1979-1986av Fin Serck-Hansen. Her vises i underkant av 150 bilder som omfatter den første generasjonen av norsk punk til helt unike bilder av stjerner som Iggy Pop og store band som Depeche Mode og R.E.M. Fin Serck-Hanssen tilhører toppsjiktet av norske fotografer og har siden begynnelsen av 1980-tallet gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt. Fotografiene er både unike dokumenter fra det alternative rockemiljøet og stilsikre estetiske objekter. Serck-Hanssen fotograferte den første generasjonen av norsk punk: Hærverk, Oslo Børs, Kjøtt, The Aller Værste og mange andre. 

I tillegg til denne utstillingen presenteres en rykende fersk fotohyllest til Rogaland. Fin Serck- Hanssen har tatt portretter av et utvalg av Stavanger-regionens mest sentrale rock, pop -og punk musikere. Galleriet er åpent alle dager utenom søndag og det tilbys omvisninger hver tirsdag. 

Obstfelder 150 år

obsfelderjubileum-logo-blaa-enkel_22561721978_o

I 2016 skal Sølvberget også arrangere jubileum for Sigbjørn Obstfelder. Gjennom jubileumsåret vil publikum fa muligheten til å bli kjent med de mange sidene ved mennesket Obstfelder og oppdage nye sider ved hans litteratur. Sølvberget arrangerer Obstfelder 150 år i samarbeid med Stavanger kommune og Nasjonalbiblioteket, og jubileet mottar også støtte fra Rogaland fylkeskommune og Kulturrådet.

Mer informasjon om jubileet finnes på www.obstfelder.no.

Google+