Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek

Sommeren med Monika

Tirsdag 22. mai kl. 12 vises Ingmar Bergmans Sommeren med Monika fra 1952 på Cinemateket. Dette er sesongens siste visning.

 

sommerenmedmonica

Tirsdag 15. mai kl. 18:00
Tirsdag 22. mai kl. 12:00
SOMMEREN  MED MONIKA (1952)
Spilletid 1t 36m 
Regi: Ingmar Bergman
Skuespillere: Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen, Åke Fridell, Naemi Bries
Svensk
Sverige, 1952

Sommaren med Monika er en av de mer sentrale tidlige Bergmanfilmene, og skildrer bruddet mellom ungdomstid og voksenliv, drøm og realitet, frihet og ansvar, med den svenske skjærgården som åsted for magiske lykkescener.

Billettsalg: SF Kino Stavanger

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen 
Tlf. +47 938 05 258

NFI-logo_rgb_pos

TIDLIGERE VISNINGER VÅREN 2018:

chihiro og heksene A4 digital sitatplakat

Lørdag 6. januar kl. 12:00
Barnas cinematek:
CHIHIRO OG HEKSENE 
Sen to Chihiro no kamikakushi 
Japan 2001
Regi: Hayao Miyazaki

Med: Eira Elise Øverås, Kari Simonsen, Malin Pettersen, Mikael Aksnes-Pehrson, Even Stormoen
Norsk tale
DCP, 2 t 5 min A: 9 år

CHIHIRO OG HEKSENE tilbake på kino, og nå med norske stemmer. Dette fantastiske eventyret fra Hayao Miyazaki vant Oscar for beste animasjonsfilm i 2003.
10 år gamle Chihiro skal flytte til en ny by sammen med foreldrene sine. På veien til det nye huset tar faren en snarvei - noe som får dramatiske konsekvenser. De kommer fram til noe som ser ut som en nedlagt fornøyelsespark, men det er faktisk et badehus for slitne ånder. Badehuset er kontrollert av den onde heksa Yubaba.
Som straff for at foreldrene til Chihiro har tatt seg til rette på åndenes område og spist av maten deres, gjør Yubaba dem om til griser. Chihiro får hjelp av den mystiske gutten Haku, og får seg jobb i badehuset. Her møter hun rekke merkelige skapninger - noen gode og noen onde.

nærkontakt

Torsdag 11. januar kl. 18:00
Tirsdag 16. januar kl. 12:00
NÆRKONTAKT AV TREDJE GRAD
Close Encounters of the Third Kind
USA 1977
Regi: Steven Spielberg
Med: Richard Dreyfuss, Francois Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Bob Balaban
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t 17min. A: 12 år

We are not alone!
Året var 1977. En ung Steven Spielberg hadde nettopp skremt en hel verden opp av vannet og inn i kinosalene med Haisommer. Produsenter sto i kø for å være førstemann til å sikre seg trollmannens ferdigheter til en ny, dollarinnbringende kassasuksess. De heldige ble Columbia Pictures, og filmen var Nærkontakt av tredje grad - en optimistisk fabel om hva som skjer når jorden får utenomjordisk besøk, og hvordan dette påvirker livet til en mengde ordinære mennesker. Ikke overraskende endte filmen opp med å sette standarden for UFO-historier som fulgte i dens kjølvann, og startskuddet for 80-tallets UFO-hysteri. 

Ute på oppdrag etter en strømstans støter elektrikeren Roy Neary på en uforklarlig kraft. Denne kontakten blir begynnelsen på en besettelse. Hva er det han har opplevd? Og hvordan kan han få se det igjen?
 Filmen vises i en nyrestaurert 4K digitalkopi som ivaretar fotograf Vilmos Zsigmonds fantastiske bilder og John Williams’ musikk.

Profondo_Rosso_poster

Torsdag 18. januar kl. 18:00
Tirsdag 23. januar kl. 12:00
PROFONDO ROSSO
Italia 1976
Regi: Dario Argento
Med: David Hemmings, Daria Nicoldi, Gabriele Lavia, Marcha Meril
Italiensk tale, norsk tekst
DCP, 2t 6min. A: 18 år

Blodrød thriller
Den engelske pianisten Marc Daly bor i Roma, hvor han lever av å undervise i musikk og å komponere. Han blir vitne til at naboen i underetasjen blir brutalt myrdet. Politiet setter i gang etterforskning, men sammen med reporteren Gianna Brezzi bestemmer Marc seg for å forfølge saken på egen hånd. Den myrdede, Helga Ulman, var kjent som clairvoyant, og mye tyder på at hun var i ferd med å avsløre en grufull hemmelighet da hun ble drept.

Profondo rosso representerte et skille i Argentos filmproduksjon. Der hans tidligere filmer var avarter av et tradisjonelt detektiv-plot, får handlingen og fortellerstrukturen her en mer kompleks form. Billed- og lydbruken bidrar ikke til å forklare, men heller til å forvirre og å reise stadig nye spørsmål, og musikken er en schizofren blanding av synthrock, klassisk pianojazz og barnesang. Allikevel ble filmen Argentos til da største suksess da den kom i 1976.

ex libris

Torsdag 25. januar kl. 17:30
Tirsdag 30. januar kl. 12:00
EX LIBRIS: NEW YORK PUBLIC LIBRARY
USA 2017
Regi: Frederick Wiseman
Engelsk tale, utekstet
DCP, 3t 17min. A: Tillatt for alle

En tre timer lang film om et bibliotek? Frederick Wiseman, som fylte 88 år 1. januar i år, sin film om New York Public Library ble av flere kåret til en av fjorårets beste filmer. Wiseman har en ganske spesifikk og spesiell metode som dokumentarfilmskaper; han benytter seg aldri av tradisjonelle, journalistiske virkemidler som intervjuer, fortellerstemmer, musikk, arkivklipp eller andre illustrasjoner. I stedet er han til stede i konkrete situasjoner i de miljøene han portretterer, og lar scenene spille seg ut, uten hans synlige medvirkning. Han liker ikke uttrykk som «flue på veggen»; i stedet mener han at han skaper noe aktivt gjennom utvalget av scener, som sammen skaper et rikt og sammensatt bilde av den aktuelle institusjonen.
En av de mest overraskende aspektene ved filmene til Wiseman, er hvor engasjerende de er; «Ex Libris is overwhelmingly stimulating, suggesting a college course and a guided tour that have been wedded together as a work of prismatic humanist art.» (Slant Magazine)

Knokler_Poster_SMALL

Torsdag 25. januar kl 19:30
Spesialvisning:
NÅR KNOKLENE BLIR TIL GELÉ (2017)
Norge 2017
Regi: Tommy Gulliksen
Norsk tale, utekstet
DCP, 49 min A: 18 år (Luksussalen)
Raga-vorspiel! Eksklusiv visning av filmen om Mikal Krohn i forkant av Raga Rockers-konsert samme kveld på Folken! 
En utradisjonell musikkdokumentar om en av de fire store i norsk rock - Raga Rockers' vokalist og frontmann Michael Krohn. Filmen handler om Krohns unike skaperkraft - hvordan den ble til som følge av en vanskelig barndom, og hvordan han brukte musikken til å ta makt over sitt eget liv og tvinge det over i et konstruktivt spor. Krohn har gjennom hele sin karriere unngått pressen, og hans angstfylte behov for å kontrollere hver minste detalj av sin karriere og sitt kunstnerskap har ødelagt mange gode samarbeid.

speil

Torsdag 1. februar kl. 18:00
Tirsdag 6. februar kl. 12:00
SPEIL
Tserkalo
Sovjet 1974
Regi: Andrej Tarkovskij
Med: Margarita Terechowa, L. Tarkovskaja, Philip Jankovskij, Ignat Danilitsev
Russisk tale, engelsk tekst
DCP, 1t 46min. A: 12 år

Tarkovskijs barndom i poetiske bilder
Speilet er Andrej Tarkovskijs barndom, knust i tusen fragmenter av tidens tyngde. Kondensringen fra kaffekruset som langsomt forsvinner. Åkrene utenfor barndomshjemmet som bølger i vinden. Nyhetsfilmen om soldatene som kjemper seg utslitte gjennom sumplandet. Alt setter spor og alt har betydning. Ikke bare for personlighetsutviklingen, men også senere, når fragmentene skal fortolkes og gjøre hendelsene forståelige. Å lage Speil var for Tarkovskij en måte å knytte sine egne minner til større spørsmål, om kjærlighet, om minner, om nostalgi og om svik.

Ikke mange filmer våger å være så mye film som Speil, hvor alle filmspråkets kjente virkemidler er tatt i bruk, i tillegg til at Tarkovskij eksperimenterer med noen nye. Narrativt sett blir filmen så kompleks at den gjerne krever flere gjensyn. Det er minnenes ikke-lineære struktur som ligger til grunn for Speils egenartede form, hvor bilder nesten umerkelig smelter sammen til et kart over en barndom. Ikke bare handlinger og begivenheter, men følelser og stemninger, slik at man kan velge om man vil gå inn i den komplekse strukturen og pusle sammen speilet igjen, eller om man bare vil nyte Tarkovskijs unike evne til å forføre med sine poetiske bilder. En sjelden kombinasjon som appellerer både til intellektet og til den estetiske sansen.

mononoke_sitat_a4

Lørdag 3. februar
Barnas cinematek:
PRINSESSE MONONOKE
Mononoke-hime
Japan 1997
Norsk tale
DCP, 2t, 15 min A: 9 år

Bli med på et spennende eventyr som tar pusten fra deg - et visuelt fyrverkeri av fantastiske figurer og storslåtte scener. PRINSESSE MONONOKE forteller om skogens guder anført av en mystisk monsterprinsesse og deres kamp mot et gruvesamfunn.
PRINSESSE MONONOKE er filmen som i 1997 satte Studio Ghibli og regissør Hayao Miyazaki på det internasjonale filmkartet - og med sitt fokus på hvordan menneskehetens utvikling truer med å ødelegge jordas økosystem er den mer aktuell enn noen gang. Filmen har en mørk og dyster stemning og passer derfor ikke for de yngste. New York Post omtalte filmen som "animasjonsfilmens svar på Star Wars" da filmen hadde premiere i USA.

pickup on south street

Torsdag 8. februar kl. 18:00
Tirsdag 13. februar kl. 12:00
PICKUP ON SOUTH STREET
USA 1953
Regi: Samuel Fuller
Med: Richard Widmark, Jean Peters, Thelma Ritter
Engelsk tale, utekstet
DCP, 1t 20min. A:

Film noir fra den kalde krigen
På en stappfull metro i New York stjeler småkjeltringen Skip McCoy lommeboken til Candy. Det hverken Skip eller Candy vet er at den inneholder en mikrofilm med statshemmeligheter, plassert der av Candys eks-kjæreste Joey. Plutselig er de forfulgt av både FBI-agenter og kommunister. 
Pickup on South Street er en film noir fra den kalde krigens dager, med skumle kvinner, kriminalitet, internasjonal paranoia og seksuelle undertoner – det hele lagt til New Yorks underverden . 
Den kjente FBI-sjefen J. Edgar Hoover hatet visstnok alle Fullers filmer, og spesielt denne. Det kan vel nesten ses som en anbefaling!

la dolce vita

Torsdag 15. februar kl. 18:00
Tirsdag 20. februar kl. 12:00
LA DOLCE VITA 
Italia/Frankrike 1960
Regi: Federico Fellini
Med: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Alain Cuny, Yvonne Furneaux, Magali Noel
Italiensk tale, norsk tekst
DCP, 2t 52 min. A: 15 år

Tilværelsens søte tomhet
Med La Dolce Vita brøt Fellini med serien av filmer om skikkelser i samfunnets utkant. I stedet skapte han en film med Romas "vakre rike" og skandalepresse i hovedrollene, en satire over det moderne samfunn og Det Søte Liv. ”Jeg ville ta temperaturen på et sykt samfunn”, uttalte Fellini selv om filmen. Vi trer inn i 50-tallets dekadente kafé- og sosietetsliv, med filmstjerner, intellektuelle, skandalepresse, millionærer, horer og aristokrater. Filmens hovedperson, journalisten Marcello (Mastroianni) har ambisjoner om å være en seriøs skribent, men livnærer seg ved å dekke sensasjonsstoff for tabloidpressen. La Dolce Vita er mer å regne som en freske enn en historie i tradisjonell forstand. Den er Fellinis overveldende portrett av, og angrep på, vårt materialistiske samfunns narsissisme, selviscenesettelse, meningsløshet – og uendelige tomhet.

jomfrukilden

Torsdag 22. februar kl. 18:00
Tirsdag 27. februar kl. 12:00
JOMFRUKILDEN
Jungfrukällan
Sverige 1960
Regi: Ingmar Bergman
Med: Max von Sydow, Brigitta Valberg, Gunnel Lindblom, Brigitta Pettersson
Svensk tale, engelsk tekst
1t 29min, DCP. A: 15 år

Ingmar Bergman 100 år
Jomfrukilden er et sterkt og intenst drama om det gode og det onde, uskyld og skyld. Filmen er lagt til middelalderen og Sven Nykvist lot seg inspirere av Akira Kurosawas Rashomon i sitt fotoarbeid. Filmen ga Ingmar Bergman i 1961 en Oscar (for beste utenlandske film), samt kritikerprisen i Cannes. En av dem filmen gjorde stort inntrykk på var Wes Craven, som brukte den som utgangspunkt for The Last House on the Left, der han flyttet handlingen til sin egen samtid, fjernet den religiøse rammen og gjorde fortellingen enda mørkere.

Den unge jenta Karin er på vei til kirken da hun blir overfalt, voldtatt og drept av et gjeterfølge. Hennes halvsøster, Ingeri, er vitne til det som skjer og gjenkjenner derfor gjerningsmennene når de søker ly hos hennes foreldre. Når datterens kjole plutselig vises frem forstår også de andre hva som har hendt, og Karins far Töre tar en grusom hevn.

freaks

Torsdag 1. mars kl. 18:00
Tirsdag 6. mars kl. 12:00
FREAKS (1932)
Spilletid 1t 4m (64 minutter)
Regi: Tod Browning
Skuespillere: Wallace Ford, Olga Baclanova, Leila Hyams, Roscoe Ates, Henry Victor, Harry Earles
Aldersgrense 12 år
Språk: Engelsk, utekstet
Land: USA, 1932

Freaks er kultklassikeren som fikk skylden for å ha fremprovosert en spontanabort under den første testvisningen og deretter utløste publikumsreaksjoner så sterke at hele 30 minutter ble fjernet med sensursaksen. Etter få uker med høylydte protester fra kritikere og publikum trakk man tilbake den kontroversielle filmen, som dessuten var forbudt i Storbriannia gjennom 30 år.

Det er nok lettere å oppdage Freaks’ kvaliteter i dag enn det var for samtidens publikum å se dem, ikke minst fordi såkalte freakshows beholdt sin popularitet inntil slutten av 1940-tallet. Å bli konfrontert med egne fordommer er som kjent sjelden behagelig. Handlingen finner sted på et freakshow hvor blant annet dverger, skjeggete kvinner, hermafroditter, lemløse mennesker og siamesiske tvillinger utgjør hovedattraksjonene. Rollene er besatt av ekte freaks, og kontroversene som fulgte tatt i betraktning, behandler Browning sine karakterer med overraskende stor respekt.

E+C sitatplakat

Lørdag 3. mars kl. 12:00
Barnas cinematek: 
ERNEST & CELESTINE (2012)
Originaltittel Ernest et Celestine
Norske stemmer: Stig Henrik Hoff, Kaia Varjord, Gisken Armand
Regi: Benjamin Renner, Stéphane Aubier, Vincent Patar
Språk: Norsk
Lengde 1 t. 19 min
Frankrike, 2012

Ernest er en stor bjørn og Celestine ei lita mus. De lever i hver sin verden: bjørnene over bakken og musene under. De er på mange måter redde for hverandre, og alle mener det er til det beste. Men i dag skal alt forandre seg.
ERNEST OG CELESTINE kombinerer nydelig animasjon med skrudd og underfundig humor. Den tar deg med til en fascinerende verden som både voksne og barn vil sette stor pris på.
Filmen bygger på Gabrielle Vincents populære barnebøker, der hun både sto for tekster og de rike illustrasjonene. Fire av bøkene ble utgitt i Norge på begynnelsen av 1980-tallet med tittel "Bjarne og Stine", oversatt av Tor Åge Bringsværd.

pretty in pink

Torsdag 8. mars kl. 18:00
Tirsdag 13. mars kl. 12:00
PRETTY IN PINK (1986)
Spilletid 1t 37m 
Regi: Howard Deutch
Skuespillere:  Molly Ringwald, Jon Cryer, Andrew McCarthy, Harry Dean Stanton, James Spader
Aldersgrense: 6 år
Språk: Engelsk, utekstet
USA, 1986

Hva var det som fungerte så eksepsjonelt godt i Pretty in Pink? Historien er ikke all verden; denne Askepott-versjonen til John Hughes’ og Howard Deutch, der en uredd, fattig jente forelsker seg i en rik, sjarmerende, men akk så feig prins. Var det castingen? Kostymene? Humoren? Soundtracket? Kanskje ingen av delene, isolert sett. Men kombinasjonen av dem, samt en dialog som tålte reprise på reprise, fikk Pretty in Pink til å fremstå som frisk, annerledes og utrolig romantisk i 1986. Og fremdeles skinner den, over 30 år senere. Som filmkritikeren Jonathan Bernstein skriver i sin bok «Pretty in Pink»: «Only a sharp tug on my nostril hairs can bring me quicker to tears.»

 

a-silent-voice-poster

Torsdag 15. mars kl. 18:00
Tirsdag 20. mars kl. 12:00
A SILENT VOICE (2016)
Original tittel: Koe no katachi
Spilletid: 2t 9m 
Regi: Naoko Yamada
Skuespillere :Saori Hayami, Miyu Irino, Aoi Yûki, Kenshô Ono, Yûki Kaneko
Aldersgrense 12 år
Språk: Japansk, engelsk tekst
Japan, 2016

Ikke alle japanske animasjonsfilmer er laget for å appellere til alle aldersgrupper, og A Silent Voice hører definitivt til de filmene som passer bedre for ungdommer og voksne. Her kan både form og innhold by på utfordringer for de minste, men til gjengjeld er dette en storartet filmopplevelse for alle andre.
Basert på en manga av Yoshitoki Oima, er A Silent Voice et sjeldent følsomt og intelligent portrett av ensomhet, mobbing og funksjonshemming. Vi møter den døve jenta Nishimiya i det hun skal begynne i en ny klasse på en ny skole. I denne klassen regjerer Ishida og Ueno, og Nishimiya blir raskt et offer for deres stadig mer ufølsomme spøker. Til slutt må hun igjen skifte skole, men i den gamle klassen går ikke ting tilbake til det vanlige. Maktforholdene skifter og mobberne blir utstøtte, særlig Ishida. Fem år senere møter vi Ishida igjen, ensom og ute av stand til å møte blikket til sine medstudenter, ser han kun sitt planlagte selvmord i horisonten. Da krysser hans vei Nishimiya igjen, og et håp om en forsoning våkner.

 

BottleRocket4

Torsdag 22. mars kl. 18:00
Tirsdag 27. mars kl. 12:00
BOTTLE ROCKET (1996)
Spilletid :1t 31m 
Regi: Wes Anderson
Skuespillere: Luke Wilson, Owen Wilson, Andrew Wilson
Aldersgrense: 15 år
Språk: Engelsk, utekstet
USA, 1996

Kompisene Anthony og Dignan planlegger en hasardiøs flukt fra mentalsykehuset hvor de begge har oppholdt seg i det siste – Anthony fordi han følte seg utmattet («Hvordan kan du være utmattet?» spør søsteren. «Du har ikke gjort et dagsverk i ditt liv.»). Saken er imidlertid at det ikke er en lukket institusjon, så Anthony er egentlig fri til å gå når han vil. Men det sier han ikke til Dignan, som er hjernen bak den store flukten. Dignan er en energisk fyr («if Kramer from Seinfeld and Frank Burns of M*A*S*H could have a child together, it would be Dignan» – Washington Post) som har store planer for fremtiden: De skal leve et liv som forbrytere. De får med seg en tredje person, Bob, fordi han har bil, og danner en forbrytertrio med Bonnie & Clyde-aktige ambisjoner. De første «jobbene» deres går som en drøm – men så er det kanskje ikke så vanskelig å rane en bokhandel og barndomshjemmet til den ene av dem…?

 

western

Torsdag 5. april kl. 18:00
Tirsdag 10. april kl. 12:00
WESTERN (2017)
Spilletid: 1t 59m 
Regi: Valeska Grisebach
Skuespillere : Meinhard Neumann, Reinhardt Wetrek, Syuleyman Alilov Letifov
Visningsformat: DCP
Aldersgrense: 15 år
Språk: Tysk, bulgarsk, norsk tekst
Tyskland, 2017

En gruppe tyske bygningsarbeidere ankommer den bulgarske landsbygda. De skal sette opp et vannkraftverk ute i det øde landskapet. Som en moderne cowboy rir arbeideren Meinhard inn til nærmeste tettsted. Han er åpen og nysgjerrig og ønsker samarbeid og vennskap. Kulturkrasj, språkproblemer og krangling om lokale kvinner skaper imidlertid en anstrengt stemning. Med en gammeldags western-atmosfære i et moderne, fragmentert Europa er filmen et studium i maskulinitet.

Western er et lavmælt drama som begynner forsiktig, og som gradvis bygger seg opp til en både varmere og rikere film enn du tror det kommer til å bli. Og det er nettopp det som er styrken til denne filmen – måten den leker med forventningene våre til både karakterer og historien på. I begynnelsen tror vi kanskje at vi skal se en mørk thriller om lyssky aktiviteter i grenselandet mellom Tyskland og Bulgaria, og vi skjønner ikke helt hvor vi har hovedpersonen Meinhard. Han presenterer seg som en tidligere fremmedlegionær, og vi forventer at oppførselen hans fort kan bli eksplosiv. Men Western er ikke helt det vi tror. I den grad filmen spiller på konvensjonene fra den klassiske westernfilmen, snur den disse langt på vei på hodet, og gir oss i stedet en nyansert og sympatisk historie fra et europeisk ingenmannsland.

The_Silence_of_the_Lambs

Torsdag 12. april kl. 18:00
Tirsdag 17. april kl. 12:00
NATTSVERMEREN (1991)
Spilletid 1t 58m 
Regi Jonathan Demme
Skuespillere : Anthony Hopkins, Jodie Foster, Scott Glenn, Anthony Heald
Aldersgrense 15 år
Språk: Engelsk, utekstet
USA, 1991
Nattsvermeren innledet bølgen av seriemorderfilmer som preget Hollywood på 90-tallet, og har, sammen med Seven, blitt stående som en av de beste og mest skremmende.
En psykopat kalt Buffalo Bill er ettersøkt for å ha drept og flådd seks kvinner. Den ferske FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) settes på saken, og i et forsøk på å forstå massemorderes psyke oppsøker hun Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) på Chesaspeare Hospital for the Criminally Insane. Lecter er en seriemorder med gode manerer og en gourmet med eksotiske smakspreferanser (han spiser ofrene sine «…with some fava beans and a nice chianti»). Før han ble tatt for å ha drept og spist ni mennesker var han også en høyst respektert psykiater, noe som danner grunnlaget for den intense spenningen som oppstår mellom ham og Starling. Hun er tydelig fascinert over denne høyst intelligente, men notorisk onde, herremannen, og på en mesterlig måte skildrer Jonathan Demme hennes følelser i skjæringspunktet mellom fascinasjon og frykt.

 

persona

Torsdag 19. april kl: 18:00
Tirsdag 24. april kl. 12:00
PERSONA (1966)
Spilletid 1t 23m (83 minutter)
Regi Ingmar Bergman
Skuespillere: Bibi Anderson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand
Aldersgrense: 15 år
Språk: Svensk, engelsk
Sverige, 1966

Intens, sensuell og selvransakende er Persona Bergmans høyst intime blottleggelse av kunsten – dens falske mystikk og magi. Filmen er en studie i forstillelse og tomhet, i avstand og nærhet mellom to kvinner, hvor grensene mellom drøm, tanke og virkelighet er utvisket. Persona er et resultat av og en konklusjon på Bergmans dyptgripende kunstneriske og personlige krise i forbindelse med hans stilling som teatersjef på Dramaten i perioden 1963-66. “Jeg har en eller annen gang erklært at Persona reddet mitt liv. Det er ingen overdrivelse. Hadde jeg ikke orket å lage den, hadde jeg sannsynligvis vært slått ut for godt”, sa Bergman.

«Persona» er betegnelsen på ordet maske i det antikke dramaet. Muligens stammer det fra per (gjennom) + sono (lyd), altså det lyden eller stemmen klinger gjennom, men som dermed også skjuler vårt ansikt. Ordet danner stammen til begrepene person og personlighet. Den syntese av imaginasjon og psykologisk virkelighet som tittelen gir uttrykk for, er overgripende for skuespillet i filmen. Den forsterkes ved fotograf Sven Nykvists veksling mellom mørke, drømmeaktige sekvenser og skarpt avtegnede kvinneansikt.

citizen jane

SPESIALVISNING!
Tirsdag  24. april kl. 19:00 (foredrag kl 18:00)
CITIZEN JANE: Battle for the city (2016)
Spilletid : 1t 32 min
Regi:  Matt Tyrnauer
Engelsk tale, utekstet

"Citizen Jane", filmskaper Matt Tyrnauers, portrett av den urbane aktivisten Jane Jacobs kamp for å redde Manhattans Greenwich Village fra å bli motorvei. Jane Jacobs (født Butzner 1916 i Scranton i Pennsylvania, død 2006 i Toronto, Ontario, Canada) var en amerikansk-kanadisk forfatter og stedsaktivist. Jane Jacobs mest kjente bok er The Death and Life of Great American Cities, som påvirket debatten om byplanlegging. Hun argumenterte mot byplanlegging basert på idealene til Le Corbusier, hvor skyskrapere og brede bilveier presset fotgjengere under bakken. 

NB! Gratis foredrag i forkant på Møteplassen kl 18:00 av Erling Okkenhaug (født 1951). Okkenhaug er en norsk aktivist som har engasjert seg i diskusjoner om byutvikling flere steder i Norge. Han har arrangert plansmier for å utarbeide planer for stedsutvikling, ofte som alternativ til planer som utbyggere lanserer. Okkenhaug ble stedsaktivist etter å ha jobbet med å formidle Oslo kommunes planer for utbygging av Grønland og Vaterland i 1985. Arrangeres i samarbeid med Storhaug Productions og Stavanger Arkitektforening.

Poster - Earrings of Madame de, The_04

Torsdag 26. april kl. 18:00
Onsdag 2. mai kl 12:00
THE EARRINGS OF MADAME DE...(1953)
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Regi Max Ophüls
Skuespillere: Charles Boyer, Danielle Darrieux, Vittorio De Sica
Aldersgrense: 12 år
Fransk, engelsk tekst
Frankrike, 1953

Et par øredobber som stadig bytter eier er utgangspunkt for denne historien om ulykkelig kjærlighet, som regnes som en av Max Ophüls’ beste filmer. 
Louise selger i smug et par øredobber hun har fått av sin ektemann for å betale gjeld hun har opparbeidet med sin overdådige livsstil. Ektemannen kjøper øredobbene igjen, men denne gangen gir han dem til sin elskerinne, som så kvitter seg med dem slik at de havner hos en baron som deretter ved en tilfeldighet møter Louise… og slik fortsetter det. Øredobbene er sentrum i et virvar av økonomiske og kjødelige relasjoner som stadig blir mer dramatiske og omfattende.

Max Ophüls var kjent for sin elegante stil og filmene hans har inspirert regissører som Stanley Kubrick og Paul Thomas Anderson. Fantastisk og luksuriøs scenografi ble filmet med tracking shots, imponerende dolly-bruk og andre utspekulerte kamerabevegelser. Til tross for denne ekstravagante stilen var tematikken enkel og ofte den samme i filmene: Lykken er kort, om den i det hele tatt fins? Kanskje den bare er en illusjon.

körkarlen

Torsdag 3. mai kl. 18:00
Tirsdag 8. mai kl. 12:00
KÖRKARLEN (1921)
Spilletid 1t 46m 
Regi: Victor Sjöström
Skuespillere: Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm
Aldersgrense: 12 år
Språk: Stum, svensk tekst
Sverige,1921

Svensk skrekk-klassiker! I likhet med de aller fleste Sjöström-filmer har også Körkarlen holdt seg bemerkelsesverdig godt. Den er basert på en roman av Selma Lagerlöf, og er etter snart hundre år fremdeles en uhyggelig spøkelseshistorie om forbrytelse og straff. I skrekkfilmkretser har filmen status på nivå med Dr. Caligaris kabinett og Nosferatu. Samtidig er dette også en rørende kjærlighetshistorie og et sterkt drama. Det er en gripende film som regnes som kanskje det viktigste verket i den svenske film-gullalderen og produksjonen som ble Victor Sjöströms internasjonale gjennombrudd og førte ham til Hollywood.

Alkoholikeren David Holm har drevet både familie og svirebrødre inn i nød og elendighet. Rett før klokken slår midnatt nyttårsaften, blir han skadet i et fylleslagsmål. Da får han besøk av selve Dødskjerren, som gir ham beskjed om at han må ta over den grufulle jobben som kjørekar og sjelesanker.

 

creaturesfromtheblack

Tirsdag 8. mai kl. 18:00
Torsdag 10. mai kl. 18:00
Tirsdag 15. mai kl. 12:00
CREATURE FROM THE BLACK LAGOON - 3D (1954)
Spilletid 1t 19m 
Regi: Jack Arnold
Skuespillere: Richard Carlson, Julie Adams, Ricou Browning
Aldersgrense: 12, Engelsk, utekstet
USA,1954

Hva er det med disse monstrene som gjør dem så tiltrukket av barmfagre amerikanske kvinner i 20-årene?  
Det er kanskje ingen åpenbar link mellom Creature from the Black Lagoon og Citizen Kane, men det var faktisk i et middagsselskap under filmingen av Orson Welles’ klassiker at ideen om sjømonster-horrorfilmen først dukket opp. Den meksikanske fotografen Gabriel Figueroa fortalte William Alland, som spiller en journalist ved navn Thompson i Citizen Kane, myten om fiskemenneskene som lever i Amazonas-elven. Over et tiår senere kom Alland tilbake til ideen og produserte en slags skjønnheten og udyret-skrekkfilm laget over omtrent samme lest som King Kong, men hvor monsteret er dekket av gjeller og lever på dypet.

Creature from the Black Lagoon utspiller seg i indre Amazonas, der en gruppe forskere oppdager en skapning som de kaller «halvt menneske, halvt fisk». Monsteret prøver å legge an på forskerenes medbragte skjønnhet av en assistent og det går som man kan forvente seg. Julie Adams, som var den vakre forskningsassistenten, ble hele sin karriere husket for denne rollen, til tross for at hun spilte i mange andre filmer og tv-serier.

NFI-logo_rgb_neg

Google+