Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek: Rocco og hans brødre (1960)

Sølvberget cinematek: Rocco og hans brødre (1960)

Det er klart for årets nest siste cinematekfilm. Torsdag 10. desember og tirsdag 15. desember viser vi "Rocco og hans brødre" 

Sølvberget Cinematek er en garantist for kvalitetsfilm i en lang rekke sjangre. Hver torsdag klokken 18.00 viser alle de sju norske cinematekene den samme filmen. Dette kan være en av de store klassikerne eller en mindre kjent film fra filmhistorien, som også dagens publikum fortjener å få se på det store lerretet på kino og ikke bare på dvd. Vi presenterer også nyere film som vi mener er verdifull, men som ingen har satt opp på ordinær kino i Norge. Her i Stavanger viser vi i tillegg de samme filmene en ekstra gang etterfølgende tirsdag klokken 12.00.

Alle filmene vises på SF Kino, og billetter kan kjøpes på deres nettsider fortløpende

Her er det du kan glede deg til i høst (scroll ned for tidligere filmer):  

Rocco og hans brødre

Torsdag 10. desember kl.18.00 og tirsdag 15. desember kl. 12.00

Rocco og hans brødre (1960)

Luchino Visconti er en av den italienske neorealismens store kunstnere. I den episke "Rocco og hans brødre" kommer han opp med et forbitret, dekadent og mektig portrett av et samhold og en familie på vei mot en uunngåelig katastrofe.

Regi: Luchino Visconti

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)


Torsdag 17. desember kl.18.00 og tirsdag 22. desember kl.12.00

It’s a Wonderful Life (1946)

Som alltid avslutter cinemateket med denne fantasifulle fortellingen om den godhjertede George Bailey.

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort). Kjøp billetter

--------------

Tidligere filmer høsten 2015: 

Torsdag 27. august kl.18.00 og tirsdag 1. september kl.12.00

Casablanca (1942)

En av de mest romantiske filmklassikerne gjennom tidene med Humphrey Bogart (Rick) og Ingrid Bergman (Ilsa) i hovedrollene. Handlingen utspiller seg i den Vichy-regjerte fransk-marokkanske byen Casablanca under den andre verdenskrig.

Regi: Michael Curtiz

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)


Torsdag 3. september kl.18.00 og tirsdag 8. september kl.12.00

Løperjenten (1981)

En hjerteskjærende, vakker og rystende skildring av etterkrigstidens Bergen, sett gjennom lille Kamillas øyne, laget av en av Norges mest særegne regissører.

Regi: Vibeke Løkkeberg

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort). Kjøp billetter


Torsdag 10. september kl.18.00

In Cold Blood (1967)

Filmen er basert på Truman Capotes bok om kjeltringene Perry Smith og «Dick» Hickock som i 1959 trenger seg inn i hjemmet til familien Clutter i Kansas. Innbruddet gikk svært galt og enden på historien ble at de brutalt myrdet både ekteparet og deres to barn.

Regi: Richard Brooks

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)


Torsdag 24. september kl.18.00 og tirsdag 29. september kl.12.00

A Girl Walks Home Alone At Night (2014)

A Girl Walks Home Alone at Night2

En ung, ensom og attraktiv vampyr på jakt etter kjærlighet og blod vandrer gatelangs i den iranske spøkelsesbyen Bad City. Sjangermessig er filmen en blanding av spaghetti-western, skrekkfilm og Jim Jarmusch, men den står samtidig fjellstøtt på egne bein.

Regi: Ana Lily Amirpour

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)

 

Torsdag 1. oktober kl. 18.00 og tirsdag 6. oktober kl. 12.00:

The Breakfast Club

Fem high school-studenter må sitte igjen på en lørdag, fem vidt forskjellige karakterer med tilsynelatende lite til felles. Velspilt tenåringsdrama med 80-tallsidoler som Emilio Estevez, Judd Nelson, Molly Ringwald, Anthony Michael Hall og Ally Sheedy.

 

 


Pan (1922)

Stumfilm basert Hamsuns roman Pan, - en poetisk og litt mystisk roman i jeg-form som forfatteren skrev i 1894. Hovedpersonen i filmen er drømmeren løytnant Thomas Glahn, som tilbringer en sommer i en jakthytte i Nord-Norge på midten av 1800-tallet. Regi: Harald Schwenzen

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)
Billettsalg: SF Kino Stavanger

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)


Torsdag 15. oktober kl. 18.00 og tirsdag 20.10 kl. 12.00

This is not a film

Hva gjør en filmskaper når han ikke får lov til å lage film?

I 2010 slo de iranske myndighetene hardt ned mot Jafar Panahi: Han ble dømt til seks års fengsel, fikk forbud mot å lage film i 20 år, snakke med journalister og reise ut av landet. Målet var å vingeklippe ham.

Panahi beskrev yrkesforbudet som et fengsel verre enn en fysisk fengsel og allerede i 2011 var har klar med denne filmen. Den er spilt inn hjemme hos ham, og ble smuglet ut av Iran på en disk som var gjemt i en kake. Filmen, som beskrives som et smertefullt filmessay om film, ble vist i Cannes samme år, der den vant Carrosse d'Or-prisen.


Tilbake til fremtiden 1+2

En spesiell dato skal selvsagt markeres av filmelskere verden over. Hvilken dato? Denne: 

bttf

 

I 2015 feirer den første filmen i Robert Zemeckis’ tidsreisetrilogi sitt 30-årsjubileum! Men det inntreffer også en annen viktig Tilbake til fremtiden-begivenhet dette året. Når Marty drar til fremtiden i andrefilmen, ankommer han den 21. oktober 2015. Dette markerer vi med en double bill av filmene! 

Tilbake til fremtiden var blant 1980-årenes største filmer. Men også nye generasjoner av fans begeistres av Marty McFly og den geniale og smågale oppfinneren Doc Brown og deres heseblesende bravader i fortid og fremtid i en hjemmelaget tidsmaskin, plassert i en DeLorean sportsbil.

NB! Filmene vises utekstet. Billetter selges separat til film 1 og 2. 15 minutters pause i mellom.

Visninger i Stavanger:

Torsdag 22. oktober kl.18.00 (film 1 og 2). Kjøp billetter
Fredag 23. oktober kl. 18.00 (film 1 og 2). Kjøp billetter
Tirsdag 29. oktober kl. 12.00 (film 1)

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)


 

Torsdag 29.10 kl. 18.00 og tirsdag 3. november kl. 12.00

Buster Keaton : Generalen

Det er 1862, og borgerkrigen herjer i USA. Lokomotivet "The General" er ingeniør Johnnie Grays store stolthet. Tross urolighetene frakter toget regelmessig passasjerer. Men en dag, med Grays forlovede om bord, blir toget kapret for bruk i en sabotasjeaksjon. Johnnie Gray setter etter for å redde det kjæreste han har: Annabelle og Generalen.

Keatons filmarbeid er preget av en høy grad av perfeksjonisme og Generalen er et godt eksempel på den autentisitet han søkte å oppnå i sine filmer. Landskap og eksteriør svarer i stor grad til faktiske forhold under borgerkrigen. Flere av filmens aller mest dramatiske scener var svært risikable og ikke minst ekstremt kostbare å gjennomføre, og de halsbrekkende stuntene – utført uten noe som helst juks – er fortsatt vanvittig imponerende!

Torsdag 5.11 kl. 18.00 og tirsdag 10.11 kl. 12.00

The Wicker Man

The Wicker Man er horrorfilmens Citizen Kane

Robin Hardys mesterverk er blitt et referansepunkt for enhver diskusjon om britisk horror, moderne paganisme, eller menneskets hang til å skape sine egne religioner. Historien om politimannen som blir sendt til den avsidesliggende øya Summerisle utenfor skotskekysten for å etterforske anonyme meldinger om en savnet pike, blir i regissør Robin Hardys hender en reise inn i et helt eget univers.

Edward Woodward spiller den forknytte politimannen og Britt Ekland gjør en minneverdig rolle som frivol pubvertinne, men det er naturligvis Christopher Lee som er stjernen her. Rollen som Lord Summerisle regner han selv som sin største prestasjon og den er filmens bærebjelke.

Filmen fikk en tøff start: Den legendariske 102 minutter lange originalversjonen ble aldri lansert, og filmens negativer ble kastet like etter lanseringen. Heldigvis hadde en kopi av den lange versjonen overlevd i Roger Cormans arkiver. Denne er nå blitt restaurert og vi kan her presentere det nærmeste vi kommer regissør Hardy og manusforfatter Anthony Schaffers originale visjon.


Torsdag 12. november kl.18.00 og tirsdag 17. november kl.12.00

Tokyo Story (1953)

Et eldre par drar fra den japanske landsbygda for å besøke sine voksne barn med familier i Tokyo. Skuffende nok tar ikke barna deres seg tid til å ta seg av dem og vise dem storbyen. Ozu har laget en film om et av sine favorittema: generasjonskonflikt. Dette er et av de største mesterverkene i filmens historie.

Regi: Yasujirô Ozu

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort). Kjøp billetter

Torsdag 19. november kl.18.00 og tirsdag 24. november kl.12.00

Kings of the Road (1976)

Wim Wenders’ skittenvakre road movie

En mentalt forlist barnespråkforsker treffer etter å ha kjørt sin bil ut i en elv en kinomaskin-reparatør som lever i sitt mobile hjem på fire hjul. Vi blir med dem til øde landsbykinoer langs den østtyske grensen.

Gjennom kinoenes repertoar og stadige cineastreferanser er filmen en reise gjennom den tyske filmen fra 1933-75. Alle personene de to mennene møter underveis har problemer med å forholde seg til omverdenen, og gjennom stadig fokusering på transportmidler blir kommunikasjon eller mangel på sådan et viktig tema.

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort). Kjøp billetter.


Torsdag 26.11 kl. 18.00 og tirsdag  1.12

Arven (1979)

Den første norske filmen i hovedkonkurransen i Cannes          

En ung og barnløs forretningsmann dør, og den nærmeste familien er spent i forkant av arveoppgjøret. Ryktene forteller at alt er blitt etterlatt til Landsforeningen mot Kreft, men lettelsen brer seg i familien når testamentet leses opp. De skal likevel arve, men på én betingelse: Forretningen – et lite skipsrederi – skal drives videre av en samlet familie. Hvis ikke, faller arven bort.

Arven er en krass kritikk av middelklassens overfladiskhet og dobbeltmoral. Den er svært overbevisende i sine miljø- og samfunnsskildringer, og vant da også den økumeniske prisen i Cannes i 1979.

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort)

Let’s get lost (1988)

En dokumentar om livet til jazztrompetist og legenden Chet Baker. Filmen inneholder en rekke fascinerende intervjuer med venner, familie, kollegaer og elskere klippet sammen med film fra Bakers tidligere liv og konserter.

Regi: Bruce Weber

Pris: kr 80 (kr 50 Aftenbladkort). Kjøp billetter.

INFORMASJON:

  • Filmene vises i Sal 7, SF Kino, Sølvberget
  • Pris: kr 80,- (50,- med Aftenbladkortet og/eller for medlemmer av Stavanger filmklubb)
  • Kontaktperson: Magnus Cappelen - 938 05 258
Google+