Hopp til hovedinnhold

Slaget om Øresund

Øresund-broen mellom Danmark og Sverige (Wikimedia)

Du visste det kanskje ikke, men i juni har både svensker og dansker grunn til å feire og flagge.

Hvorfor?

  • 5. juni er Danmarks grunnlovsdag. Danskene fikk sin grunnlov i 1849. På samme dato i 1953 ble grunnloven revidert. Hvorfor akkurat 5. juni i 1849? Fra Wikipedia: "Kongens hustru, Louise Rasmussen (grevinne Danner), ba Frederik VII om å signere grunnloven den 5. juni slik at det i fremtiden alltid ville bli flagget på hennes sønns fødselsdag." Neppe en like stilig grunn til å feire landet som franskmennenes 14. juli (stormen på det forhatte fengselet Bastillen i 1789) eller amerikanernes 4. juli (uavhengighetserklæringen ble signert i 1776), men pytt. 5. juni forløper omtrent som en hvilken som helst junidag i Danmark, og er ikke offentlig fridag. I år ble grunnlovsrevisjonen av 5. juni 1915 markert. Da fikk kvinner og tjenestefolk stemmerett og kunne stille til valg. Fram til dette var det kun menn over 30 år med egen husstand som kunne stemme og bli valgt. I 1915 fikk størstedelen av det danske folket demokratiske rettigheter.
  • 6. juni er Sveriges nasjonaldag, innført ved lov i 1982 og offentlig høytidsdag siden 2005. I likhet med danskenes grunnlovsdag, feirer ikke svenskene i noe som ligner på 17. mai-stil. Både næringslivet, kirken og fagforeningene var skeptiske til å gjøre dagen til en offentlig fridag, Hvorfor akkurat 6. juni? På denne datoen har store ting skjedd i svensk historie, som oppløsningen av Kalmarunionen.

Sølvberget mener det er på høy tid å løfte våre nabolands grunnlovs-/nasjonaldager opp og fram. Samt prøve å lirke ut et snev av patriotisme og selvgodhet fra våre flagmatiske naboer. Derfor utfordret vi gøteborger og bibliotekar Tomas Gustafsson til å finne sine favorittbøker- og filmer av svenske forfattere. På det danske holdet: Susanne Borg, halvt dansk og teamkoordinator for første etasje på Sølvberget.

Vi har delt Puls-området i første etasje i to, en dansk og en svensk sone. Lån dine favoritter. Hvilket lands bøker og filmer får mest utlån?

Zlatan Ibrahimovic mot Michael Laudrup. August Strindberg mot H.C.Andersen. Lars von Trier mot Ingmar Bergman. Jesper Olsen og Olsen Brothers mot Benny Borg og Bjørn Borg. Tivoli i København mot Liseberg i Gøteborg. Billy-bokhyllen mot Vipp-bøtten. Måtte det beste nabolandet vinne!

 

Sverige flagg

Danmark flagg

Folketall9,6 millioner5,6 millioner
Landareal410.335 kvadratkilometer42.434 kvadratkilometer
Forventet levealder81,8 år79,4 år
StatsministerStefan Løfven (sosialdemokrat)Helle Thorning-Schmidt (sosialdemokrat)
Eurovision Song ContestSeks seiereTre seiere
EUMedlem siden 1995Medlem siden 1973
Gull i sommer-OL14343
Nobelprisvinnere i litteraturÅtteTre
 

5. juni: Hurra for Danmark! Fyldig utstilling om våre danske venner i 1. etasje. #Sølvberget #Danmark

Et bilde publisert av Stavanger bibliotek (@stavangerbibliotek) 

Svensk författare, svensk bibliotekarie, svensk kung #boktryne #bokfjes #bookface #bookfacefriday #sølvberget #nrkbok

Et bilde publisert av Tomas Gustafsson (@crashtesttomas)

 

Hvis du vil ha flere tips om svensk litteratur, bør du sjekke Tomas Gustafssons tips fra ski-VM i Falun i vinter.

Google+