Hopp til hovedinnhold

Skotsk kriminalforfatter på besøk

Lin Anderson på taket på Sølvberget, med utsikt over byen hun vil bli kjent med.

En kriminaletterforsker som bor i Kirkegata, spiser på Renaa og går rundt i Stavanger. Dette jobber Lin Anderson med.

Et mord i Skottland med et norsk offer fører til politisamarbeid mellom Stavanger og Aberdeen. Lin Andersson jobber med ny kriminalroman, og denne gangen ser hun til Norge. Nå er hun på besøk hos oss på Sølvberget, for å gjøre research til boka. Hun snakker med politiet, med folk hun treffer, folk på kafé, kort sagt de som kan hjelpe henne å gjøre historien troverdig. 

– Det er en forbindelse mellom Stavanger og Aberdeen. Veien er kort, og det var en naturlig lokasjon å velge, forteller forfatteren. 

Serie

Boka vil bli publisert neste år. Den blir en del serien om rettsmedisineren Rhona MacLeod, som til nå består av 11 bøker. Tidligere har hun blant annet tatt hovedpersonen med til Nigeria, der hun selv bodde på 1980-tallet. Den boka, Dark Flight, bygger på historien om da en nigeriansk gutt ble funnet død i Themsen. Bøkene er foreløpig ikke oversatt til norsk, men biblioteket har noen av bøkene hennes på engelsk

Til nå består boka av 25.000 ord.

– Jeg har beskrevet en del av handlingen i Skottland, og det er på tide å gjøre en "switch" til Norge, sier hun.

Bygge opp en verden

Noe av det viktigste for henne de tre dagene hun er i Stavanger, er å lære mer om hvordan politiet i Norge jobber, og hvordan en felles etterforskning ville sett ut. Derfor har hun satt av en dag til å snakke med politiet. Men også det å gå i gatene og gjøre seg kjent med byen er viktig.

– You should always walk the walk, sier hun.

– Vi bor nå i en leilighet i Kirkegata, og her ser jeg for meg at min etterforsker også ville bodd. Vi spiste pizza på Renaa Express i dag, noe karakteren i boka også ville gjort. Jeg vil bygge opp en verden rundt historien min, sier Anderson, som liker jobben med å gjøre research.

– Folk er hjelpsomme, og de liker å snakke om sin verden, sier hun. Forfatteren har også fått hjelp av den norske ambassaden i Edinburgh til å lære mer om Norge.

Kriminalfestival

Anderson er en av initiativtakerne til kriminalfestivalen Bloody Scotland, hvor også norske kriminalforfattere deltar.

Stilen som Anderson, og andre skotske kriminalforfattere, skriver kalles tartan noir. 

– Jeg har lest en del nordic noir, og vi har en del til felles med nordiske forfattere. Jeg tror vi skotter bruker noe mer mørk galgenhumor. Ekspertene må ha humor, hvordan skal de eller overleve? Jeg håper scenene i bøkene mine føles ekte. Siden jeg også skriver for film, er jeg vant med at ting skal være "in your face", forteller Anderson. 

Google+