Hopp til hovedinnhold

Se Casablanca på Sølvberget cinematek

Ingrid Bergman i filmen "Notorious"

29. august er det 100 år siden Ingrid Bergman ble født. Tirsdag viser vi Casablanca på cinemateket, og hennes mest kjente filmer står utstilt i første etasje.

Ingrid Bergman = Casablanca. Filmen hun spilte inn med Humphrey Bogart i 1941 vil for alltid være den folk først forbinder med navnet hennes. Casablanca vises på Cinemateket:

  • Torsdag 27. august klokken 18 i kinosal 7.
  • Tirsdag 1. september klokken 12 i kinosal 7.

Men Bergman var mye mer enn den filmen. Hun ble sju ganger nominert til Oscar (ikke for Casablanca) og vant tre av gangene. Bergman fikk Oscar-priser i tre ulike tiår, som forteller alt om en lang og sterk karriere. Ingrid Bergman døde i 1982, 67 år gammel. (Og nei, hun er ikke i slekt med svenskenes andre store film-Bergman, regissøren Ingmar.)

Ingrid Bergman var venn med Ernest Hemingway, Alfred Hitchcock og krigsfotograf Robert Capa. Hun snakket svensk, engelsk, fransk, italiensk og tysk flytende. og var med på å bryte ned Hollywoods kontrakt-system på 1940-tallet.

Mest av alt var hun en av tidenes beste skuespillere, som behersket kunsten å lytte. Roger Ebert, legendarisk amerikansk kritiker, skrev dette om Bergman i Elena and her men, en lett komedie fra 1956:

"Ingrid Bergman har en egen måte å se inn i en manns øyne. Hun stirrer ikke bare på dem, slik mange skuespillerinner gjør, med neste replikk i tankene. Hun gransker øynene, på leting etter mening og hint, og når hun er i et tett utsnitt med en skuespiller, følg med på hvordan øynene hennes reflekterer de aller minste forandringene i uttrykket hans."

Ingrid Bergmans filmer finner du utstilt i første etasje på Sølvberget. Vi avslutter med Filmhistoriens Mest Berømte Avskjeddscene:

 

 

Casablanca (1942)

Sted: SF Kinosal 7 01/09-2015 12:00

Google+