Hopp til hovedinnhold

Scrabble-ekspertens beste tips

Scrabble

I april var det Scrabble-turnering på Sølvberget. Hvis du vil ha et forsprang på dine motstandere før neste spill, bør du sjekke Ivar Arekletts tips.

ivar_areklett

41-åringen fra Karmøy må kunne kalles en fullblods spiller og taktiker. Han har flere ganger deltatt i QuizDan på NRK, som leder for laget fra Haugesund. Hans spesialfelt er geografi, og i 2011 ga han ut geografispørreboken Geoquiz, med 5000 spørsmål om temaet.

Strategi

Areklett har et skarpt øye for strategi, og er en meget habil sjakkspiller. Ikke minst er Areklett en racer i ordspill som Wordfeud og Scrabble. Han sitter i styret for Norges Scrabbleforbund, som arrangerer turneringen på Sølvberget 5. og 6. april. For øyeblikket er Areklett ranket som landets tredje beste Scrabble-spiller.

- Hva er ditt beste tips i Scrabble?

- Vær raus med konsonanter, men gjerrig med vokaler.

- Hva er den vanligste feilen nybegynnere gjør?

- Sløse med vokaler og tenke for lite på motstanderens muligheter.

Hektet 

Areklett ble selv hektet på bokstavspill da Aftenposten lanserte nettstedet ordspill.no i 2008. Siden den gang har han spilt mye Scrabble både på nettet og på bord. Viderekomne spillere tenker like mye på å ødelegge for motstanderen, som ordene de selv legger.

- Scrabble er som fotball: Å score egne mål eller å redde motstanderens skudd teller like mye for sluttresultatet. Før du legger bør du tenke gjennom hvilke muligheter trekket ditt åpner for. Vær spesielt våken når du nærmere deg feltene for tredobbelt ordpoeng, sier Areklett.

Dette problemet bør være kjent for alle som har spilt Wordfeud på mobilen. Forskjellene mellom spillene er det også viktig å være oppmerksom på, ifølge Scrabble-entusiasten.

- Wordfeud gir større sjanse for å spille over to felter med dobling av ordpoeng. Videre har Wordfeud flere brikker med høyere verdi og bonusen for bingo (å legge alle sju bokstavene i ett legg) er lavere. Disse tre forholdene fører i sum til at det er mindre viktig å spare til bingo og det er enda viktigere å ta hensyn til motstanderens muligheter når man spiller Wordfeud.

Nådeløst 

Scrabble er mer nådeløst enn Wordfeud når det gjelder tillatte ord.

- I Wordfeud kan du prøve så mange ganger du vil og ordene sjekkes automatisk mot den elektroniske ordlista. I Scrabble må du stole på eget ordforråd både når du skal legge og når du skal vurdere om du vil utfordre motstanderens legg. Ordkunnskap er viktigere i Scrabble enn i Ordspill.

- Når bør man bytte bokstaver? 

- Litt oftere enn mange tror. Det er vanskelig å gi generelle regler, men hvis du sliter med å få ut W, er det ofte lurt å investere et trekk i å bytte. Det samme gjelder når du har for mange konsonanter og du ikke klarer å kvitte deg med dem på brettet.

- Andre tips? 

- Spar på vanlige endelser, så øker sjansen for å legge bingo som gir 50 poeng i bonus. De to mest nyttige endelsene er -ENDE og -INGA. Har du f.eks. ALM + INGA kan du legge MALINGA. Har du KST + INGA flytter du A-en frem og legger KASTING. Har du FTY + INGA har du ingen bingo, men da kan du legge FY og ha store sjanser for å trekke brikker som gir deg bingo i neste legg.

Lekselesing

Litt lekselesing på forhånd lønner seg også.

- Tobokstaversordene i selve limet i Scrabble, så det er veldig nyttig å lære seg dem. En fullstendig liste ligger på nettsidene til forbundet. Hvis spiller du en del på Ordspill eller Wordfeud lærer du deg disse uten at du trenger å pugge, sier Ivar Areklett. 

Altså:

  • Vær gjerrig med vokalene, raus med konsonantene.
  • Vær forsiktig med å åpne opp gode muligheter for motstanderen.
  • Prøv å legge ut alle syv bokstaver (såkalt bingo), for dette gir høy uttelling.
  • Spar på gode endelser, som ING og ENDE.
  • Bytt bokstaver når du har pådratt deg bokstaven W eller mange vriene konsonanter.
  • Lær deg ord på to bokstaver.
  • Ikke legg ut ord som du ikke er sikker på. I motsetning til Wordfeud kan du ikke teste ord flere ganger. Legger du ned et ugyldig ord, får du null poeng.
Google+