Hopp til hovedinnhold

Musikksamlingen flyttes til 3. etasje

Fra omslaget til Beatles 1967-1970

Musikksamlingen flyttes fra 2. etasje til magasin og til 3. etasje.

Den nye 1. etasjen var det første steget i fornyelsen av Sølvberget. Arbeidet med å fornye de øvrige etasjene er allerede godt i gang. Det betyr at deler av samlingen er på flyttefot og vil få nye plasseringer. Barne- og ungdomsbøkene har nylig flyttet ned i 2. etasje. Og nå er det musikksamlingens tur. Nye Sølvberget ønsker å ta i bruk rom, interiør og teknologi for å skape en mer aktuell presentasjon og formidling av samlingen. 

Musikksamlingen flytter opp til 3. etasje

Grunnet strømmetjenester er det flere bibliotek som ikke har midler til å opprettholde og videreutvikle en musikksamling. Men Sølvberget har et helt unikt utgangspunkt - nemlig en av Nordens beste musikksamlinger. Flyttingen av musikksamlingen startet 28. oktober og pågår til fredag neste uke. Da vil samlingen fordeles over flere steder fram til Nye Sølvberget står ferdig høsten 2017.

Enorme mengder musikk er nå tilgjengelig hvor som helst, når som helst. Og bibliotekene har en viktig rolle når det kommer til veiledning og formidling. Som Jon Bing sa: "Å spørre om vi trenger bibliotek nå som det finnes så mye informasjon, er som å spørre om man trenger veikart nå som det er så forferdelig mange veier."   

CD'er tar ikke like stor plass som bøker, og vi slipper derfor å kvitte oss med samlingen. Flere CD'er må allikevel flyttes ned til magasinet for at andre deler av samlingen skal bli synlig og hørbar på nye måter. 

Trout Mask Replica (1969) av Captain Beefheart & his Magic Band

Trout Mask Replica av Captain Beefheart & his Magic Band er en av de viktigste alternative rockeplatene fra det 20. århundre, men den er ikke tilgjengelig på Spotify.

 

Det nære og det sære

Dette gir Sølvberget mulighet til å fokusere mer på musikkbibliotekarenes hjertebarn: det nære og det sære, som tidligere kanskje har havnet i skyggen av mer kommersielle utgivelser som nå flyttes ned i kjelleren.
Dette gir Sølvberget mulighet til å fokusere mer på musikkbibliotekarenes hjertebarn: det nære og det sære, som tidligere kanskje har havnet i skyggen av mer kommersielle utgivelser som nå flyttes ned i kjelleren.

 

Det sære

Med andre ord skal f.eks. Beyonce ned i kjelleren og Michael Yonkers frem i lyset. Michael hvem sa du? Michael Yonkers vel, som i 1977 spilte inn mesterverket Lovely Gold. Plata ble først utgitt i 2010, da kun på vinyl. Den er ikke tilgjengelig på Spotify, men LP'en kan selvfølgelig lånes på biblioteket. Dersom du ikke har platespiller har Sølvbergets Torbjørn Solum allerede gjort plata tilgjengelig på CD.

Lovely Gold av Michael Yonkers

 

Det nære

Sølvberget er allerede i gang med å bygge opp en unik lokalsamling. Målet er at vi skal kunne tilby all musikk som utgis og har blitt utgitt i Rogaland. Derfor støvsuges fylket for alt vi kan finne av 78-plater, kassetter, vinyl og CD-er. Parallelt med dette driftes Rogalyd (nettsted og kunnskapsbank med data, bilder, lenker, musikk- og videofiler). 

Musikkprat og formidling  

Sølvberget jobber også med å videreutvikle kurs- og arrangementstilbudet knyttet til musikk. I høst samarbeider vi med Folken og STAR om musikkprat.  

  

Google+