Hopp til hovedinnhold

- Modig er ikke det samme som ekstrem

- Modig er ikke det samme som ekstrem

Et modig bibliotek er det som tør å blottlegge seg ved å lage arrangementer som risikerer noe, mener nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. 

Han var på Sølvberget på Kapittel-festivalens andre dag, 17. september. Nasjonalbibliotekaren innledet det bibliotekpolitiske seminaret "Det modige biblioteket" med å gi sin definisjon av begrepet.

Faren for å bli avvist

Modig bibliotek handler ikke om å inkludere kontroversielle bøker i samlingen, for de finnes knapt nok. Det handler heller ikke om å slippe til ytterliggående stemmer på biblioteket, for disse får uansett mye oppmerksomhet i media. Modighet handler heller ikke om å ta et kontroversielt standpunkt som går på tvers av flertallet, sa Myhre og avslørte at han kan styre sin begeistring for Ibsens einstøinger Doktor Stockmann (En folkefiende) og Brand.

Nei, det modige ligger i hvordan bibliotekene lager programmet sitt. Et arrangement er avhengig av å treffe publikum. Da er det alltid en fare for å bli avvist. Ingen liker det.

- Modig er det som føles skummelt. Jeg synes det å lage arrangementer er skummelt, og slik har det vært siden jeg gikk på Kongsgård.

Myhre satt i arrangementskomiteen for en dansekveld i Sangsalen da han gikk i første klasse på Kongsgård. Få kom. Det føltes ikke godt.

- Hvis man arrangerer noe, setter man ting på spill, og blottlegger seg som bibliotek og sier at noe er bra. Framover vil mye knytte seg til dette dype vannet å svømme i, mener Myhre.

Digital kunnskap viktigere enn digital skjønnlitteratur

Framtidens biblioteker vil ellers minne mye om dagens, spådde Myhre: Et hus med en samling, og bibliotekarer. Nasjonalbibliotekaren mener at det er viktig at bibliotekets brukere får tilgang til de store digitale kunnskapsbasene.

Skjønnlitterære e-bøker tror han ikke kommer til å bli like stort som mange spådde for få år siden, ganske enkelt fordi papirbokformatet er så uovertruffent.

Google+