Hopp til hovedinnhold

Litteraturkvelder og bokprater - våren 2015

Litteraturkvelder og bokprater - våren 2015

Vi byr på et vell av litteraturarrangementer både på dagtid og kveldstid i vår.  Torsdag 4. juni vil Sølvbergets ledere gi deg lesetips til sommerferien.  

Selv om hver dag på Sølvberget er en litteraturdag, er torsdag litteraturdag med stor L. Da er det bokprat klokken 12.00 i Kulturbiblioteket, og det er ofte litteraturarrangement på kveldstid. 

Som vanlig er det en god miks av skjønnlitteratur og sakprosa. Linn Tønnessen, programkoordinator på Sølvberget, er ekstra fornøyd med at vi får besøk av brageprisvinnerne i klassene for skjønnlitteratur og sakprosa: Marte Michelet og Rune Christiansen. Michelet kommer i januar for å snakke om det norske holocaust. Og i mars blir det litteraturkveld med Rune Christiansen og Hanne Ørstavik. 

- Nesten hver programpost er et lite høydepunkt, sier Linn. Så det blir vanskelig å trekke frem bare noen få. Men jeg gleder meg til Lena Andersson, som skrev en av fjorårets mest omtalte bøker - Rettsstridig forføyning. Det blir også bokprat med Ingrid Storholmen. Hun har skrevet en fantastisk roman om det tyske slagskipet Tirpitz som ble senket i 1944. Janneken Øverland kommer for å tipse om de beste oversatte bøkene. Og så skal vi jo selvfølgelig forsøke å bli kloke på nobelprisvinner Patrick Modiano.

- På Bøker og børst blir det pubkveld om Stavanger i samtidslitteraturen. Og vi feirer verdens poesidag, med Helge Torvund og venner - dette blir standup-poesi på sitt beste.  

Når det gjelder sakprosa trekker Linn også frem Tore Rem om Hamsuns reise til Hitler, Jon Hustad om det utrolige livet til Winston Churchill, og Bjørn Godøy om boka Ti tusen skygger. En historie om Norge og de spedalske

Oversikt over bokprater og litteraturkvelder

Scroll ned på siden for tidligere arrangementer...

Torsdag 21. mai, kl. 12.00
Bokprat: ‘Olje, flaks og død’ – Stavanger i samtidslitteraturen
 — Førstelektor ved uis, Brita Strand Rangnes, tar for seg framstillingen av Stavanger i samtidslitteraturen med vekt på det konfliktfylte forholdet til oljerikdommen og identiteten i byen og hos innbyggerne.

løkåsløken

Torsdag 28. mai, kl. 12.00
Bokprat:  Unge forfattere i Stavanger: Ida Løkås og Stig Beite Løken

Møt Stig Beite Løken og årets Stavanger kunstner Ida Løkås,  i samtale med kulturjournalist Elisabeth Hovland om bøkene og livet som forfatter.

Løkås vant Schibsted forlag sin romankonkurranse i 2011 med Det fine som flyter forbi i konkurranse med over 300 bidrag fra andre forfattere. Den siste romanen hennes heter Pappa er et postkort.

Løken debuterte i 2012 med novellesamlinga Det finnes ingenting mer livsbejaende enn å være mørkredd.,  og er i år aktuell med den kritikerroste romanen Skogen i tapetet.

Torsdag 4. juni, kl. 12.00
Bokprat: Sølvberget anbefaler bøker til sommerferien!
 — Et knippe av Sølvbergets litteraturformidlere gir deg sine beste lesetips for sommeren.

 --------------

Torsdag 8. januar kl. 12.00 Kulturbiblioteket, 2. etasje Bokprat: Presentasjon av ICORN og friby forfatter antologien 2014 Forfattere, journalister og kunstnere trues til taushet i mange land i verden. Gjennom fribynettverket icorn brytes tausheten. Hvordan jobber icorn og hva gjør forfatterne når de har fått tryggheten tilbake? Med Elisabeth Dyvik (icorn), Sahar Bayati (Iran/Haugesund) og Haile Bizen Abrha (Eritrea/Kristiansand). 

Programleder: Ann-Magrit Austenå, styremedlem i norsk Pen.

Torsdag 15. januar kl. 12.00 Kulturbiblioteket, 2. etasje Bokprat: Harde tider – Det nye arbeidslivet i Europa — Europa kan være på vei ut av den dypeste økonomiske krisen siden andre verdenskrig. Samfunnet er ikke det samme som før etter de turbulente kriseårene. Aftenbladets utenriksjournalist Ingeborg Eliassen har skrevet en kritikerrost bok om det europeiske arbeidslivet og velferdsstaten som er under press.

Torsdag 22. januar kl. 12.00 Kulturbiblioteket, 2. etasje Bokprat: Marte Michelet - Den største forbrytelsen 

Torsdag 22. januar kl. 19.00 Møteplassen, 1. etasje Litteraturkveld: Marte Michelet - Den største forbrytelsen Journalist og forfatter Michelet vant Brageprisen i 2014 for den omdiskuterte boken Den største forbrytelsen hvor hun skriver om det norske Holocaust. Den norske historien blir også satt inn i en internasjonal sammenheng. I samtale med Aftenblad-journalist Kristin Aalen. Pris: kr 100 (kr 50 Aftenbladkort)

 

Torsdag 29. januar kl. 12.00 Kulturbiblioteket, 2. etasje Bokprat: Jon Hustad, Ung gigant. Winston Churchill  — Før han fylte 30 år hadde Winston Churchill allerede deltatt i fire kriger, blitt skutt på over femti ganger, gitt ut flere bestselgere og var verdens høyest betalte journalist. Jon  Hustads bok følger Churchills liv tett, men er samtidig en bred samtidshistorie.

Torsdag 5. februar kl. 12
Kulturbiblioteket
Bokprat: Asgeir Ueland: Tungtvannsaksjonen
Forfatter og historiker Asgeir Ueland kommer og forteller om boken sin Tungtvannsaksjonen, som er en nervepirrende fortelling om sult og isolasjon i fjellet, nervepirrende forberedelser og om den desperate flukten etter at sprengladningene gikk av på Vemork-anlegget.

Det er første gang en norsk forfatter har skrevet en samlet fremstilling av tungtvannsaksjonen. Ueland har oppsøkt utenlandske arkiver og kaster nytt lys over operatørene og den storpolitiske striden mellom våre allierte og den norske eksilregjeringen i London.

Torsdag 12. februar kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Farvel Machiavelli: Politisk makt fra frykt til anstendighet
Niccolo Machiavellis tese er at politisk makt alltid er basert på frykt. Dette har vært gjentatt i 500 år. Helge Ole Bergesen vil med denne boken vise at Machiavelli tok feil. Anstendighet har erstattet frykt. Vår verden er langt bedre enn sitt rykte til tross for den daglige flommen av dårlige nyheter. Man kan bli optimist av å lese denne boken.

Torsdag 19. februar kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Janneken Øverland hjelper deg å finne frem i bokflommen!
— Verden er full av gode bøker, nye og eldre. Bare noen av dem finner veien til Norge, og bare noen av dem får den oppmerksomheten de fortjener. Janneken Øverland, mangeårig redaktør for oversatt litteratur, plukker frem og presenterer noen gode utenlandske bøker. 

Torsdag 26. februar kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Ingrid Storholmen, Her lå Tirpitz 
 — Det enorme slagskipet Tirpitz var den tyske krigsmarinens og Hitlers stolthet. Tirpitz ble senket i Norge av britiske fly i 1944 og 971 mann døde. Tidligere Brageprisvinner Storholmen har skrevet en roman om de tyske ofrene som var ombord.

Torsdag 26. februar kl. 19.00
Bøker og Børst
Pubkveld: «Olje, flaks og død» ; Stavanger i samtidslitteraturen
Førstelektor ved UiS, Brita Strand Rangnes, kåserer om framstillingen av Stavanger i samtidslitteraturen med vekt på det konliktfylte forholdet til oljerikdommen og identiteten i
byen og hos innbyggerne. Sølvberget i samarbeid med NBF Rogaland

Torsdag 5. mars kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Bjørn Tore Godøy om Ti tusen skygger. En historie om Norge og de spedalske 
 — Spedalskhet er en av de eldste og verste sykdommer som menneskeheten kjenner til. På kyststrekningene mellom Stavanger og Tromsø levde folk i angst for å bli rammet. Dette er historien om en fryktelig sykdom og om norske myndigheters kamp for å utrydde den. Boken ble nominert til Brageprisen i 2014.

Torsdag 12. mars kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Atle Næss, Leonardo da Vinci og hans tid 
 — Leonardo da Vinci (1452 – 1519) kalles den europeiske kulturs største begavelse, og kan med rette betegnes som et universalgeni. Bragepris-vinner Atle Næss har laget en storslått biografi om renessansemennesket da Vinci.

Torsdag 12. mars kl. 19.00
Møteplassen, 1. etasje
Litteraturkveld: Rune Christiansen og Hanne Ørstavik
Rune Christiansen vant Brageprisen 2014 for romanen Ensomheten i Lydia Ernemans
liv. Han møter mednominerte Hanne Ørstavik, aktuell med På terrassen i mørket i en
samtale med Kapittel-sjef Espen Røsbak.
Arr: i samarbeid med Nettverk for kjønnsforskning
Pris: kr 100 (kr 50 Aftenbladkort)

Torsdag 19. mars kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Jan Inge Sørbø om Alfred Hauge 
— Det er i år 100 år siden Hauge ble født. Et av hovedtemaene i hans verk er ifølge forfatter og Hauge-kjenner Sørbø, det lidende mennesket. Sørbø gir oss 
en innføring i de viktigste delene av Hauges forfatterskap. 
I samarbeid med Hauge-jubileet og Stavanger Aftenblad.

Torsdag 26. mars kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Gresk blod — Hva er det med Hellas? 
Sivilisasjonens vugge, et ferieparadis for solhungrige turister, men også et land i økonomisk, politisk og sosial krise. Midt i dette står likevel den nasjonale identitet sterkt. Forfatteren Alexander Z. Ibsen har skrevet en bok om hvordan man skal forstå Hellas og den greske mentaliteten.

Torsdag 9. april
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Norske sigøynerbarn – Etnisk rensing og barnerov?
 — Forfatter og aktivist Solomia Karoli debuterte med den selvbiografiske boken Sigøynerkongens datter i 2009. I år er hun aktuell med sin andre bok der hun tar opp det som skjer med Norges rom/sigøynere, og hvordan norske myndigheter har villet løse ‘sigøynerspørsmålet’.

Torsdag 16. april
Kulturbiblioteket
Bokprat: Tom Lotherington om Nobelprisvinner Patrick Modiano
 — Modiano bruker ofte, om ikke alltid, elementer fra sitt eget liv, eller rettere sagt fra sin egen (og foreldrenes) fortid. Som regel ikke direkte biografisk, men slik at stemninger, miljøer og enkelte hendelser hentes frem fra hukommelsen eller spores opp i et slags detektivarbeid. Det kan være snakk om gamle kriminalsaker, men til forskjell fra krimlitteraturen blir ikke sakene oppklart. Tom Lotherington er forfatter og oversetter. 

Torsdag 23. april kl. 12.00
Kulturbiblioteket
Bokprat: Torbjørn Eriksen – Shakespeare og meg! 
 — På Verdens Bokdag hylles verdens beste forfatter av en av våre beste Shakespeare-formidlere, Torbjørn Eriksen. Han spilte Hamlet på Rogaland teater høsten 2014 til strålende kritikker og forteller om sitt forhold til Shakespeare.

Torsdag 23. april kl. 19.00 Verdens bokdag!
Bøker og Børst
Pubkveld: Trude Hoel - Min lesehistorie
Trude Hoel er universitetslektor på Nasjonalt senter for leseforskning. Hoel forsker på
lesing og språkstimulering og er en herlig formidler. Hun kåserer over sin egen og
familiens lesehistorie.
Arr. Sølvberget i samarbeid med NBF, Rogaland.

Onsdag 29. april kl. 19.00
Møteplassen, 1.etasje
Litteraturkveld: Lena Andersson: Uten personlig ansvar
En av fjorårets mest omtalte bøker het Rettsstridig forføyning. Møt den svenske
forfatteren som vant August-prisen i 2013 for denne boken. Uten personlig ansvar er den
frittstående fortsettelsen hvor Andersson høylytt og innstendig diskuterer den kompliserte
kjærligheten, følelsenes lek med fornuften, selvbedraget, maktutøvelsen og
styrkeforholdet i relasjoner.
Pris: kr 100 (kr 50 Aftenbladkort)

Torsdag 30. april, kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Siri Aavitslands beste leseropplevelser
 — Siri Aavitsland er leder av MUST, og tidligere konstituert kultursjef i Stavanger. Hun forteller om viktigheten av et museumsløft i Stavanger, 
samtidig som hun gir oss med oss et utvalg av sine beste leseropplevelser.

Torsdag 7. mai, kl. 12.00
Kulturbiblioteket, 2. etasje
Bokprat: Stavangeren – Krig og fred i Stavanger
Lansering av Stavangeren nr. 2/2015, medlemsbladet til Byhistorisk forening, med foredrag av utvalgte artikkelforfattere. I samarbeid med Byhistorisk forening.

Google+