Hopp til hovedinnhold

Litteraturhøsten på Sølvberget

Reidar Müller

For en samvittighetsfange kan et livstegn utenfra gi håp. Møt to forfattere som selv har opplevd å motta vennlige ord da de trengte det mest, torsdag 10. desember.

Kapittel-festivalen er årets litterære høydepunkt i Rogaland, men på Sølvberget blir det mange flere litteraturarrangementer utover høsten. Som vanlig blir det bokprat hver torsdag kl. 12.00 i Kulturbiblioteket, men vi supplerer med flere forfattermøter på kveldstid. 

Her er det du kan se fram til i høst: 

Torsdag 10. desember kl. 12.00  Kulturbiblioteket

Bokprat: Ord som gir vinger
For en samvittighetsfange kan et livstegn utenfra gi håp. Møt to forfattere som selv har opplevd å motta vennlige ord da de trengte det mest.  Se hvordan du kan gjøre en forskjell med penn og papir!

-----

Torsdag 3. september kl. 12.00 Kulturbiblioteket
Bokprat: Anders Heger - 100 årsjubileum for Agnar Mykle
I år er det hundre år siden Mykle ble født. Anders Heger, forfatter av to bøker om Mykle, deriblant den Brageprisvinnende Et diktet liv kåserer om Agnar Mykle. Romanen Sangen om den røde rubin, utløste norgeshistoriens største litterære rettssak, og sedelighetssaken mot Mykle er en av etterkrigstidens viktigste kulturelle hendelser.

Onsdag 16. september - søndag 20. september: 
Kapittel 15. 
Les mer om programmet på Kapittels nettsider.

Torsdag 17. september kl. 08.30 Møteplassen, 1. etasje
Global Morgen: Larry Siems: Dagbok fra Guantanamo
Larry Siems er forfatter, menneskerettighetsaktivist og tidligere leder av Freedom to Write i amerikanske PEN. Han har redigert Dagbok fra Guantánamo sammen med Mohamedou Ould Slahi.

Frokost (kr 50) fra klokken 08.00. Foredraget starter kl. 08.30 og er gratis.

Sten Inge Jørgensen Tyskland stiger frem

Torsdag 17. september  kl. 12.00 Kulturbiblioteket
Kapittel Bokprat: Sten Inge Jørgensen - Tyskland stiger frem
Tyskland fremstår igjen som Europas mektigste og viktigste land, 70 år etter andre verdenskrig. Økonomien er bunnsolid, kulturlivet blomstrer og Berlin har blitt Europas politiske kraftsentrum. Jørgensen gir oss et nytt og oppdatert bilde av nåtidens Tyskland.

Lørdag 19. september klokken 11.00-15.00 Arneageren
Hele Rogaland Leser - utdeling av gratis bok
Denne dagen går startskuddet for prosjektet Hele Rogaland leser 2015 i regi av Rogaland Fylkesbibliotek, og boka som i høst skal deles ut til hele fylket er en nydelig bildebok for små og store om hvordan dyrene sover. Boka heterSov søtt, herr Spiss, oger skrevet og illustrert av Erna Osland og Inger Lise Belsvik. Møt opp og få din gratisbok! 
Illustratør Inger Lise Belsvik vil signere bøker fra kl 14.00 - 15.00.

Torsdag 24. september  kl. 12.00 Kulturbiblioteket: 
Bokprat: Vetle Lid Larssen. Hvordan elske en far - og overleve? 
Denne høsten er Vetle Lid Larsen aktuell med en bok om forholdet til faren, skuespiller Lars Andreas Larsen, som ble rammet av Alzheimers sykdom, og døde i januar 2014.

Torsdag 1. oktober kl. 12.00  Kulturbiblioteket
Bokprat: Frida Hansen – art nouveau i full blomst
For første gang på 40 år vises en stor utstilling med Frida Hansens (1855 - 1931) arbeider i Norge. Den internasjonale stavangerkunstneren  var en pioner innenfor utviklingen av norsk tekstilkunst. Foredrag ved Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum.  

Torsdag 8. oktober kl. 12.00 Kulturbiblioteket
Bokprat: Nobelprisen i litteratur med Elisabeth Hovland
I sitt femtiende år bestemte journalist og kulturformidler Elisabeth Hovland seg for å starte en systematisk lesing av forfattere som er tildelt Nobelprisen i litteratur, fra 1965 og framover. I timen før årets mottaker blir kunngjort gir Hovland et rikt innblikk i sitt møte med Nobelprisens forfattere og verk.

Fredag 9. oktober kl. 19.00 Møteplassen             
Litteraturkveld: Susan Abulhawa -  Det blå mellom himmel og hav 
Susan Abulhawa er forfatter, menneskerettsaktivist, biolog og politisk kommentator. Hun debuterte med "Morgen i Jenin" (på norsk i 2011), som fikk strålende mottakelse og ble en internasjonal bestselger.  Hun er nå aktuell med ny bok "Det blå mellom himmel og hav". 

Pris 100/70 Aftenbladkort/Student (Boksalg/signering)
Torsdag 15. oktober kl. 12.00 Kulturbiblioteket

Bokprat: Sidsel Wold - Mitt Israel, fra David til Goliat
Sidsel Wold forteller om tiden som Midtøsten-korrespondent og sin falmede kjærlighet til Israel. Boka Mitt Israel, fra David til Goliat  er dels politisk analyse, men fremfor alt en sterk personlig beretning om tvil, tro og nære menneskemøter.

Torsdag 15. oktober kl. 19.00 Møteplassen
Global kveld: Sidsel Wold - Mitt Israel, fra David til Goliat. Kjøp billett.  

Torsdag 22. oktober kl. 12.00  Markering av FN-dagen
Bokprat: Øyvind Gjerde «Med lov skal verden bygges»

Forente Nasjoner fyller 70 år i 2015. I anledning jubileet og FN-dagen 24. oktober presenterer Øyvind Gjerde, avdelingsleder i FN-sambandet Rogaland, gode bøker om FN og organisasjonens arbeid. Han deler også flere andre bokopplevelser.

Torsdag 29. oktober kl.12.00 Kulturbiblioteket
Bokprat: Eve-Marie Lund om van Gogh - Å skrive livet? 
Vincent van Gogh (1853-1890) skrev mange brev gjennom hele livet. Disse er nå oversatt av Eve-Marie Lund og utgitt som bok. Brevene er som en usensurert selvbiografi og tekstene gir også et godt innblikk i tiden kunstneren levde i.

Torsdag 29. oktober kl. 19.00 Møteplassen
Odd Karsten Tveit 
Tveit er nå aktuell med boken "De skyldige" - en fullstendig fremstilling av Midtøsten-konflikten fra krigens dager til 2015. Det handler om Israels kriger og palestinernes kamp for hjemlandet, en kamp som også flyttet seg til Europa og Norge. I boken fortelles historier om skjult og åpent samarbeid mellom nordmenn, israelere og palestinere.

Les mer og kjøp billetter. 

Torsdag 5. november kl. 12.00 Kulturbiblioteket
Bokprat: Trude Teige - De sanne historiene bak fiksjonen 
Forfatter Trude Teige forteller om bakgrunnen til bøkene sine. Hun tar oss med til 1800-tallet og historien om sin tippoldemor, til barnehjemskandaler, eldreomsorg og til høstens bok om tyskerjenter og faktiske hendelser både i Norge og i Tyskland.

Torsdag 5. november kl. 19.00 - 21.00
Litterær festkveld på Sølvberget 
Møt noen av høstens store romanforfattere i samtale med journalist og kulturformidler Elisabeth Hovland. Kvelden bringer oss innom temaer som biedød, ukjent krigshistorie, sekstitallet, tsarfamiliens fall, hverdagsnevroser og Norge i det 20. århundre.
Maja Lunde: Bienes historie
Ketil Bjørnstad: Sekstitallet
Helga Flatland: Vingebelastning
Jan Kjærstad: Slekters gang
Trude Teige: Mormor danset i regnet
Kari F. Brænne: Himmelfall

Pris 100/70 Aftenbladkort/Student (Boksalg/signering)
Arrangeres i samarbeid med Aschehoug forlag.

Torsdag 12.  november kl. 12.00 Kulturbiblioteket:
Bokprat: Nina Grünfeld om boken og filmen «Ninas barn»
Ninas barn handler om det jødiske barnehjemmet i Oslo under 2. verdenskrig. Faren hennes, Berthold Grünfeld, var et av barna der, og Nina Grünfeld er oppkalt etter bestyrerinnen Nina Hasvoll Meyer, som ble som en mor for barnehjemsbarna.
NB: De oppsatte arrangementene med Lars Ove Seljestad er avlyst pga sykdom.

Torsdag 19. november kl. 12.00 Kulturbiblioteket: 
Bokprat: Per Anders Nordengen
Per Anders Nordengen er prest og har skrevet flere flere bøker om språk og kommunikasjon. Han er en populær foredragsholder og kåserer med humor og alvor om fortellinger, språk og kommunikasjon.

Torsdag 26. november kl. 12.00 Kulturbiblioteket 
Bokprat: Bjørn Westlie - Fangene som forsvant
Nesten 100 000 sovjetiske krigsfanger var slaver i Norge under andre verdenskrig. Av disse var ca. 13 000 med på å bygge Nordlandsbanen. Bjørn Westlie forteller om samarbeidet mellom NSB og de tyske okkupantene, et arbeid som førte til at flere tusen fanger mistet livet.

Torsdag 3. desember kl. 12.00 Kulturbiblioteket
Bokprat: Reidar Müller - Det som ble Norge
Bli med på en forrykende reise i Norge de siste 2902 (!) millioner år! Geolog og journalist Müller skriver om selve landets historie: Hvorfor har vi egentlig har fjell og fjorder? Hvorfor har vi olje? og hvorfor ligger Stavanger der det ligger?

Google+